Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No já mu taky nedávám na zadek, pokud se vzteká z toho, že nerozumí, neví, co má dělat. Dostává za naschvály, dostává za to, že mu podesáté řeknu, že tatínek se nebije a on mu pojedenácté švihne, dostává za to, že něco rozbije schválně atd.
Na to, abych mu vysvětlovala popáté, že mi prostě nesmí přivírat ruce do trouby, když vytahuju koláč, tak na to prostě nemám. Dostal dvakrát a už to neudělal.
@Anturie píše:
@baccata Jj, každé dítě se vzteká více méně ze stejného důvodu.
Proč jako mimi řval? Máš vysvětlení? Ty jsi u toho bylaCíleně vzteky lehal - a proč? Co je cílené u mimíska? Víš? Já teda ne.Jejda, roční dítě, nejkrásnější věk, mazlivé, roztomilé, ale osobnost se projevuje.
Vzteká se, že něco neví a nezná a ječí. Občas ho ale musíš vzít do náruče, více ho k sobě přitisknout a tichým hlasem uklidnit, třeba jen na 1 minutku, aby cítil, že ho někdo má rád a pak ho pusť, ať se třeba po…, ať se hodí o zem…Víš, ono, ty musíš být ta, která, vše utne. Hlavně neječ, nezakazuj…, buď nad věcí, jsi to právě ty matka, která dokáže dítě koordinovat.
Vím, je to hodně napnuté, ale občas ignorovat vlastní dítě je v jeho prospěch.
Tak ted jsi mne pobavila - náš mladej rok a půl měl vzteklinu ale takovou, že nasucho bez slziček vydržel ječet cca hodinu - a neexistovalo nic, co by pomohlo. A vzít do náruče? Zkoušelas někdy pochovat a přitulit úhoře? A elektrickýho navrch? tak to je to naše zlato, které se umí samo vybudit do úplné extáze.
@inkakřivák píše:
Tak ted jsi mne pobavila - náš mladej rok a půl měl vzteklinu ale takovou, že nasucho bez slziček vydržel ječet cca hodinu - a neexistovalo nic, co by pomohlo. A vzít do náruče? Zkoušelas někdy pochovat a přitulit úhoře? A elektrickýho navrch? tak to je to naše zlato, které se umí samo vybudit do úplné extáze.
Jéééjda, elektrické, úhořovité a vzteklé dítě znám, že jsi byla někdy u nás
![]()
Rok a půl vzteklé dítě na sucho a tak dlouho v podstatě neznám. Když už, tak se spíš vztekalo dítko ohledně sourozence a řešila jsem to obložením ho polštáři s proslovem, že když se bude chtít praštit vzteky o zem, má tady polštáře… Hádej, kam se sebou demonstrativně praštilo?
Končilo to polštářovou válkou…Není to všemocné ![]()
@kuklisek píše:
Syn 10mes - kdyz mu neco zakazu, nebo vezmu apod - sedne a rveeeeeeee hystericky bez slzicek. Necham ho sedet a jdu pryc a za chvilu je ticho…navic je to beran - takze reknu 20× ne a on si 21 sahne…takze si asi uzijem![]()
Presneeee jak jsi napsala 20× reknu ne a on si 21× sahne… Jako u nas doma
. Ovsem kdyz mu to rekne tata nebo deda tak poslechne…no alespon nekoho… ![]()
@sakalpredator tak to mate super, ptz nas teda neposlechne nikoho - ale to se nauci - uz jsem ho parkrat placla po zadku (pres plinu nemohl nic citit), ale dost ho to zaskocilo „co si to jako dovoluju“ ![]()