Warfarin a kojení

5
16.8.07 01:45

Warfarin a kojení

Ahojte

Pročítám různé informace a narazila jsem na to, že některým ženám kvůli poruchám srážlivosti krve byl doporučeno, aby brali warfarin během šestinedělí. Ale jak si mohu být jistá, že to nebude vadit při kojení? Našla jsem totiž i zprávu, že se warfarin během kojení brát nesmí. Tak nevím co si myslet. Prosím poraďte.
Byla mi totiž zjištěna mutace Leiden a plánujeme mimi tak nevím co to bude znamenat pro mě. Už mi totiž jedno těhu špatně dopadlo, nechci aby se to opakovalo.
Díky Tuky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1403
16.8.07 09:19

Ahoj,
nevim, odkud jsi, ale nam v porodnici v Brne na obilnaku rikali, ze pokud bychom mely brat nejaky lek, kde je napsano, ze je nevhodny pro kojici, at jim zavolame, ze maji nejakou specialni knihu, kam pisou leky, ktere se pripadne muzou - napr. dle ruznych pozdeji publikovanych studii atd. Myslim, ze podobne udaje by meli mit na ruznych novorozeneckych odd. i jinde, takze tam zkus zavolat a zeptat se.
Mej se krasne
 Kacica

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
16.8.07 09:23

Nemám teda osobní zkušenost, ale v porodnici jsem byla na pokoji s paní co ho brala (a kojila) - doktoři ji hlídali a dokud se to (výsledky krve) nezlepšilo, musela tam být i když jinak už by mohla domů. Zkrátka asi když není jiný možný řešení, tak se nedá nic dělat - a zas pochybuju že by riskovali zdraví mimča - ale co já vím, že? dějou se různý hrůzný věci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
16.8.07 14:27

Warfarin v těhotenství:
Certain congenital malformations were associated with warfarin use in the first trimester; including nasal hypoplasia, stippled epiphyseal calcifications, and central nervous system abonormalities.
Increased incidence of abortion and stillbirths.

Warfarin při kojení:
Excreted in breast milk.
Problems have not been documented yet.

Viz www.safefetus.com

Tady obdobné informace o nizkomolekulárním heparinu (zvolila jsem Clexane):
V těhotenství:
Excreted in breast milk.
Problems have not been documented yet.

Při kojení:
Negligible passage into milk.

Předpokládám, že máš-li Leidenskou mutaci, budeš si píchat celé těhu miniheparin. A zavčasu s ním začít!!!!!, jinak máš velkou šanci skončit jako minule. Totéž po celé šestinedělí. Warfarin ti určitě nedají.

Já jsem po trombóze, bez trombofilní mutace, poprvé když se to stalo, tak jsem zpočátku brala Anopyrin, ale jednak jsem pak zjistila, že při kojení vzniká riziko Reyeova syndromu u dítěte a hlavně mému mrněti všechny ranky šílené dlouho krvácely. Začínal tehdy lozit, přetrhnul si uzdičku na horním rtu a zastavilo se to až po 5 hodinách, když se mu tam v nemocnici podařilo narvat gelaspon. Obvykle to přestane téct tak během čtvrthodiny i dříve…

A po porodu mě mladá lékařka na oddělení šestinedělí (obil. trh)překvapila informací, že mi dají na nějakou dobu warfarin. Zírala jsem pak ještě víc, když mi nabalila Fragmin. Oni v tom mají lékaři taky dost guláš. Indikace je obdobná, ale přípravek je to trošiiiičku jinačí… :-)
Tak pro tebe asi taky chystají miniheparin, jen se jim pletou pojmy … to se stává.

Daniela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
73
16.8.07 14:42

Ahoj Tuky!
Jsem po tromboze, navíc zjištěna mutace. U mě to probíhalo takhle: když jsem brala warfarin, nesměla jsem otěhotnět. Zkrátka v těhotenství je přímo zakázanej, neb by pravděpodobně mohlo mít vliv na plod! Když jesm zjistila, že jsem těhotná, tak jsem si každý den musela píchat Clexane (cca od 8tt). Skončila jsem až 10týdnů po porodu. Myslela jsem, že to nezvládnu(píchnout si do břicha), ale nakonec to bylo v pohodě! Radši tohle, než, jak už tu Daniela napsala přede mnou, riskovat, že o to dítě přijdeš! Myslím, že jsem kdysi četla, že v kojení už warfarin můžeš, ale to asi záleží na dr. Ostatně si myslím, když už si budeš píchat injekce v těhotenství, tak těch pár týdnu po porodu už taky zvládneš :)
Přeju zdravé mimi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
73
16.8.07 14:59

Toto je přímo od výrobce warfarinu:

Těhotné ženy nesmějí užívat warfarin mezi 6.-12. Týdnem těhotenství!!! Hrozilo by riziko poškození plodu.

Kojit při užívání warfarinu lze.

Další:

ANTIKOAGULAČNÍ TERAPIE WARFARINEM V ŠESTINEDĚLÍ - NAŠE ZKUŠENOSTI
Malý R.1, Dulíček P.2, Zimmerová I.3
1Katedra válečného vnitřního lékařství, Vojenská lékařská akademie J.E.Purkyně Hradec Králové
2Oddělení klinické hematologie, Fakultní nemocnice Hradec Králové,
3Porodnicko-gynekologická klinika, Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Východisko: Kumarinový derivát warfarin sodium je nejčastěji užívaný antikoagulans v České republice. Na rozdíl od těhotenství, kde je jeho podávání kontraindikováno je možné jej bezpečně užívat v šestinedělí i při kojení. Překvapivě se ale stále setkáváme s neochotou indikovat warfarin v poporodním období a u kojících matek a dokonce také nalezneme recentní odborné gynekologické publikace, které preskripci warfarinu v těchto indikacích považují za kontroverzní. Cílem naší práce je tyto obavy rozptýlit a ukázat bezpečnost warfarinu v šestinedělí.
Soubor nemocných a metody: Vybrali jsme soubor 30 žen, které dostávali z důvodu léčby žilního tromboembolismu (VTE), primární či sekundární prevence VTE nebo potratu nízkomolekulární heparin (nadroparin - Fraxiparine) v graviditě a následně nejméně 6-8 týdnů warfarin (Warfarin Orion) v šestinedělí. V 21 případech se jednalo o sekundární profylaxi, 5× o primární proxylaxi, 3 ženy byly léčeny pro VTE v graviditě, jedna nemocná s antifosfolipidovým syndromem (APS) v rámci prevence potratu užívala navíc Anopyrin. Z trombofilních stavů byla nejčastěji (16×) zastoupena heterozygotní mutace faktoru V (FV Leiden), 3× byl zjištěn deficit proteinu S, po 1× deficit proteinu C, antitrombinu a APS (lupus antikoagulans). Ve zbývajících případech nebyl laboratorní trombofilní marker nalezen.
Výsledky: V průběhu šestinedělí se u žádné ze sledovaných žen nevyskytla klinicky zjevná trombotická ani krvácivá příhoda. Rovněž u dětí těchto kojících matek nedošlo ke zjevným nežádoucím účinkům této antikoagulační léčby.
Závěry: Na základě našich zkušeností a literárních údajů se domníváme, že antikoagulační léčba warfarinem v šestinedělí je za standardních opatření nejen účinná, ale i bezpečná.

atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8601
9.9.07 19:37

Ahoj Tuky,
přidávám se, se svou zkušeností pozdě, ale snad to nevadí. Mám tutéž diagnózu + zkušenost s trombózou :-(. Takže jsem brala trvale anopyrin, od 20tt jsem si začala píchat fragmin. Dali mi vybrat buď do břicha nebo do stehna, já si vybrala stehno a bylo to v pohodě. V porodnici mě pak převedli na varfarin. Já na něj teda blbě zareagovala, tak jsem zase píchala fragmin asi 2 měsíce. Jinak bohužel čím víc léků, tím je větší riziko, že negativně ovlivní laktaci. Ale hlavní je, že mám zdravou dcerušku :D . Držím palce, ať je všechno v pohodě :-)
 Terka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
18.9.07 17:09

Ahoj holky,taky se pripojuji trodu pozde,ale prece :)
Ja mam taky mutaci Layden,a protoze uz jsem mela 3 tombozy,tak musim uzivat Warfarin stale :(
Kdyz jsem dostala tromb.po prve(asi pred 5 lety),tak mi Dr.rekli,ze prez Warf.nesmim otehotnet.Po par letech se to zmenilo,protoze mam problem otehotnet,tak warf.beru stale,a az by se mi nedostavilo MS,tak na krev a pripadne prevest na injekce. Hematolozka mi rikala,ze by jsem mela injekce i v setinedeli.
Myslela jsem,ze jsem na tom takhle sama,Jsem rada,ze jsem tu nasla tohle tema :D
Jeste se zeptam,jestli je tu nekdo,kdo uziva dlouhodebe Warfar.a taky ma problem otehotnet?
Deky,pa Paja

• Citovat
  • Upravit
16
24.9.07 16:09

Holky, a jak je to u porodu?

Píchám si Clexane (cca od 20. týdne), ale nikdo mi neřekl, jestli to má nějaký vliv na průběh porodu, třeba víc krvácení, apod. A jak probíhá šestinedělí? Clexane si budu píchat i v jeho průběhu. Díky za odpověď. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
73
24.9.07 16:19

Re: Holky, a jak je to u porodu?

Sanys píše:
Píchám si Clexane (cca od 20. týdne), ale nikdo mi neřekl, jestli to má nějaký vliv na průběh porodu, třeba víc krvácení, apod. A jak probíhá šestinedělí? Clexane si budu píchat i v jeho průběhu. Díky za odpověď. :wink:

Ahojky Sanys!
Já si píchala Clexane od 8tt do 8.týdne po porodu. Ale záleží na nemocnici. Někde po porodu převádějí na Warfarin. Jinak tam, kde jsem byla já, jsem si všimla, že 3 dny po porodu to píchali všem ženským-preventivně!
Víš, hlavně v šestinedělí je velké riziko trombozy! Těch pár týdnů po porodu se to už dá hravě vydržet! :wink: Tuhle jsem to počítala a já si Clexane píchala 10 měsíců-den co den…
A co se týče porodu, tak Tě pravděpodobně budou vést jako rizikový porod, ale neboj-vykrvácení nehrozí! Určitě si pícháš, tzv. profylakční dávky, které nezpůsobí rozhodně, že bys vykrvácela!
Pak, až bude mimi 3/4 roku, ho čekají vyšetření dědičnosti (my na tom ještě nebyli-až za 3 měsíce).
Tak asi takhle. Doufám, že jsem alespoň trochu pomohla! :)
Jestli Tě ještě něco napadne, klidně se ptej…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
25.9.07 11:56

Díky Korsinko za odpověď!

Už se brzo dozvím, jaké to je. Při prvním porodu jsem ani nevěděla, že jsem trombofilička, tak budu mít srovnání. Už mám po termínech, ve čtvrtek nastupuju do porodnice natvrdo. Injekce mi neva, hlavně aby prďola byl v pořádku. A co krvácení po porodu? Myslíš, že je to stejné nebo větší? Myslím kvůli té naředěné krvi. Díky!!! :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
25.9.07 11:58

...

A ještě mě napadlo… Dělaly se Ti ke konci víc modřiny nebo to prostě jenom flákám? Píchám si střídavě do stehen, ale zdá se mi, že dřív mi to šlo líp. :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
73
25.9.07 12:15

sany, co se týče krvácení po porodu, tak nemám co porovnávat-byl to můj první porod, ale co jsem slyšela, tak myslím, že to byla běžná intenzita-první tři dny jako hodně silná ms a dál jako už běžná ms, ale stejně to je asi individuální :)
a co se týče modřin, tak Ti to musím jen potvrdit-ke konci to byly kolikrát pěkné lívance :( jen s tím rozdílem, že já si to píchala celou dobu do břicha :(
já taky přenášela-už jsem měla domluveno vyvolávání a den předtím se „umoudřil“ :D
držím Ti palce, ať vše dobře dopadne a pak se po návratu ozvi, budu ráda :)
PS: jen pro zajímavost: kde budeš rodit? tedy pokud to není tajné :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
73
25.9.07 12:17

jo, už to vidím: jižní Čechy…takže nějaké třeba ČB? :idea:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
25.9.07 16:13

Trošku víc na jih!