Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky,
chtěla bych se zeptat, po jaké době neúspěšného snažení jste se
objednali do cetra pro léčbu neplodnosti?
My se snažíme od 11/05, beru Duphaston a za tu dobu 4×Clostilbegyt.
Spermiogram se provádí až tam nebo je možnost ještě někde
jinde?
A ještě moc prosím, jak probíhá úplně první návštěva - stačí jen ve stručnosti.
ja se objednala po 10 mesicich, protoze jsem mela od zaccatku nepravidelne cykly bez ovulace a to i pres lecbu Clostilem…takze me dr. poslala s tim, ze uz na me nebude zkouset co neumi…
jinak pojistovna CARu proplaci vysetreni po roce snazeni… samozrejme, kdyz pujdes driv a reknes, ze se snazis rok, tak to staci… ale jestli nemas zadny problemy, tak bych mozna jeste chvili pockala ?
vetsina center bere i bez doporuceni, ale muze ti ho vystavit obvodni…
spermiogram ti udelaji tam, muze ti ho napsat obvodni gyndr. a taky si ho muzes nechat udelat /teda spis on
/za penize bez zadanky…
prvni navsteva vypada tak, ze si s vami promluvi, jak dlouho se snazite, jaky mas nemoci a podobne… pak ti udelaji bezny gyn. vysetreni, UZ a podle toho jaky jsi den i odeberou krev na hormony, nebo si te pozvou pozdeji
s manzelem skoro nemluvila, jen tu anamnezu /nemoci/
ahoj
tohle téma je pro mě zrovna aktuální…
my se snažíme od 3/05, všechna dosavadní vyšetření (SPG, hormony, laparka) všechno v pořádku, ovu probíhá a přesto se stále nedaří…
Clostilbegyt jsem brala taky…
Dr. mě chtěla poslat už po 8 měsících snažení, mně se to zdálo brzy,ale teď o tom už začínám docela reálně uvažovat…
nevím, jestli máš problémy s ovu, pak bych, stejně jako Zdeník, na nic nečekala a zamířila do Centra už teď…
ALE URČITĚ jste si nejdřív měli nechat udělat SPG, ještě před Clostilem atd (pokud jsi v pořádku) to je vždycky první krok.....
nám žádanku vypsala gynekoložka, zaplatili jsme 500,–-Kč a výsledky jsme věděli do hodiny!
Ahoj, my jsme se dostali do centra zhruba po roce. Je mi už přes 30 a bilogické hodiny doslova bušily na dveře. U nás bylo všechno v pořádku, i SPG, který manžel absolvoval ještě před naší první návštěvou CARu. Můj gyndr. mu napsal žádanku a manžel šel na vyšetření do místní nemocnice normálně na gynekologii (muže zvali určitý den v týdnu v určitou hodinu). Ale ne všude v nemocnicích mají zařízenu speciální místnost na „odběr", CARy jsou v tomhle směru lépe vybavené.
Co se týká první návštěvy v CARu, nejprve je vstupní pohovor. Na ten je dobré si přinést dosavadní výsledky léčby. Např. zda jsou průchozí vejcovody, zda dochází k OVU a opod. Pokud něco z toho nebudete mít, nevadí, v CARu vám vyšetření, která uznají za vhodná, udělají. Na prvním pohovoru se probere váš stav a vaše případné problémy a lékař vám vysvětlí způsoby léčby a je možné, že ji hned naplánujete, případně naplánujete vyšetření, která jí budou předcházet. (Mně hned při první návštěvě po pohovoru např. brali krev na vyšetření štítné žlázy apod. a manžela objednali na kontrolní SPG).
To, že přijdete do CARu, neznamená, že hned musíte na IVF - samozřejmě záleží na vašem zdravotním stavu. Mohou vám předepsat jen stimulaci Clostilbegytem, sledování OVU a časovaný styk, nebo mírnou stimulaci a ve vhodný den IUI (inseminaci). Hlavně by vás neměli do ničeho nutit, mohou jen doporučit a konečné rozhodnutí bude na vás.
Nevím, jestli jsem to napsala dost srozumitelně, ale když ti něco nebude jasné, klidně se ptej.
Květina
Holky, díky za odpověď.
Já jsem po vysazení HA nedostával vůbec MS a upravilo se to
až po lécích. Co se týká OVU - doktror mě nijak nesleduje, ale
podle BT probíhá.
Macelino, kde prosím jste si nechávali dělat spermiogram.
Myslím, na jakém oddělení v nemocnici. Ptám se asi hloupě,
ale fakt jsem tohle nikdy neřešela a myslela, že ani řešit nebudu
muset.
Hasmandko, tvůj popis je skvělý. Než jsem napsala svoji otázku,
vše potřebné jsi mi napsala.
Já se tomu pořád tak nějak bráním, mám z té návštěvy strach.
Hlavně nevím, jak moc je to časově náročné. Centrum máme
od bydliště asi 50km a nevím, jak bych to řešila v práci.
Jak by se dívali na to, že na půl dne zmizím a brát si dovolenou
ze dne na den také často nemůžu.
Ave: u nás v nemocnici, specializovaný gynekolog a sexuolog, doporučila mi ho moje gynekoložka…
Hasmadko: a jak se vám to nakonec povedlo, můžu se zeptat?? Díky
Marcelina: Psala jsem to holkám k nám do deníčku, tak ti to kopíruji:
Absolvovala jsem 2× IUI, potom 1× IVF a pak 3.IUI, které bylo úspěšné. Jelikož mám ale po Clostylbegytu kopřivku, tak jsem již na 1.IUI dostala injekce Menopuru. Během stimulace se mi vytvořily vždycky tak 3 folíky. Jaké bylo moje překvapení, když se mi při daleko silnější stimulaci na IVF vytvořilo folíků jen 6. Z nich bylo 5 vajíček a 2 embrijka. Ty mi dali, ale dřív, než jsem šla do CARu na krev jsem začala silně krvácet, a bylo jasné, že to nevyšlo. Tohle mě opravdu srazilo k zemi. IVF jsem brala skoro jako jistotu. Já která měla ovulaci pravidelně, manžel byl v CARu ohodnocen jako vhodný dárce, v bříšku embrijka Áčkové kvality a stejně nic. Pak jsem si dala měsíc pauzu (žádné léky, žádné kontroly) a potom šla spíše na přání manžela na další IUI. Nicméně na kontrolní těhotenský test do CARu 14 dnů po IUI jsem jela s tím, že zase nic, protože mě už asi 14 dnů (jako vždy) bolelo břicho na jako na MS. A cíl mé návštěvy byl vlastně naplánování si dalšího IVF s dlouhým protokolem. Takže když mi lékař řekl, že jsem těhotná, zažila jsem doslova šok a celý den byla jak praštěná a pořád jsem si tu scénu v duchu přehrávala a utvrzovala se, že je to pravda
ave, vlastni navstevy casove narocne nejsou…
ja chodim do Pronatalu v praze a vzdycky cekam tak +- hodinu, nez prijdu na radu a to i kdyz jsem objednana, vlastni vysetreni trva nekolik minut, nejdelsi bylo to vstupni, ktere trvalo asi 20-30 min.
potom prijde na to, kde bude problem…
vetsinou se chodi na folikulometrii, coz, kdyz nemas zadny problem s ovulaci znamena, ze se tam prijdes jednou za mesic ukazat na UZ… pokud mas problem s ovulaci, tak tam muzes chodit obden nekolik dni…
na moji BT se dr. nechtela ani podivat, ze pry je to velmi zkreslene /mozna v nekterych pripadech ano, v mem ne
/ a ze si radsi udela obrazek v hormonalnich odberu a UZ, takze min. v 1. cyklu ti budou delat odbery na zacatku, vtetsinou 2DCa pak po ovu, jestli mas zvyseny progesteron…
jestli jsi brala nejake leky, tak si je bud nech vypsat do zpravy, nebo ji je rekni sama, me se treba na leky neptali vubec a to jsem brala utrogestan jeste den pred vysetrenim…
pokud bys podstupovala IUI nebo pripadne i IVF, pak jsou kontroly castejsi, ale s tim na nikoho na prvni navsteve nevyrukuji, nejdriv to zkousi opatrneji…
Hasmandko : díky za tvůj příběh, je to povzbuzení pro nás všechny…
Zdeníku, to je právě to, čeho se obávám.
Jak to budu dělat, když si mě skutečně budou zvát každý
druhý den?
Máte nějaké praktické rady, jak to obkecat v práci.
Je Vám asi jasné, že se mi nechce hlásit, že nemůžu otěhotnět,
když to ani rodina neví.
ave, ja jsem mela stesti, ze v pronatalu normalne fungujou i odpoledne - do 6, aspon teda na vysetreni a UZ, takze jsem v praci vysvetlovala akorat laparku - ze me posila gyndarka kvuli bolestem ![]()
a v centru jsem zatim byla celkem 4×… ted si davame par mesicu cas, co to udela po ty laparce, takze tam zatim nemusim
Taky se mi nechtělo svěřovat se. Jenže u nás v CARu odpoledne nefungovali, takže já vždycky hledala nějakou omluvu. Řekla jsem, že si potřebuji něco soukromě zařídit a pak jsem si dobu, co jsem byla pryč naddělala. Jindy jsem řekla, že jdu k lékaři, nechala si od nadřízeného podepsat propustku, ale řekla jsem, že jsem ji zapomněla dát orazítkovat. Sice jsem si to opět musela nadpracovat, ale raději to, než aby zkoumali, kam že to vlastně chodím. A neschopenku po punkci mi vystavila obvoďačka a v práci jsem řekla, že mám angínu. Celkově jsme měla tu výhodu, že mám více méně volnou pracovní dobu a pokud nemám jednání mohu si s dovolením nadřízených (pokud to není moc často) odejít a pak si to nadpracovat. I když přiznám se, že po půl roce mě to věčné naddělávání a hledání výmluv přestalo bavit a už jsem nosila propustky normálně s razítkem CARu.
Zdeníku,
kolik cyklů jsi brala Clostilb. a kdy tě potom poslali na laparku (teda,
pokud nejsem moc zvědavá)?
U mě by s propustkou také problém nebyl (jednou, dvěma), ale vzhledem k tomu, že cesta tam a zpátky je tak na 4 hod., tak fakt nevím.
A ještě jedna věc - věděla o tom Vaše rodina a známí? Popř., kdy
jste jim to řekli a jak?
U nás nikdo nic neví, všichni si myslí, že prostě ještě nechceme a já
jim to nevyvracím.
ave,u nas to vedi kamaradky, protoze ja jsem to proste MUSELA nekomu rict a pak taky svagrova, ktera si to sama prodelala- cekala 4 roky
ostatni rodina by chtela od nas deti, ale mysli si, ze si chci uzivat po skole svobody…
no ja jsem od dr. dostala clostil po 2. agolutinem ukoncenem cyklu bez ovu, s tim, ze stejne potize jsem mela i pred HA…, kdyz ani pri clostilu nejenze nedosla ovu, ale museli jsme znova vyvolavat ms agolutinem, me dr. poslala do caru a jeste jsme mezitim dali jeden cyklus s clostilem a utrogestanem…
v caru mi pak rekli, ze mam PCO, ze bysme mohli zkusit stimulaci a IUI, ale jednak, ze by nejspis nebyla uspesna /jako ze zadna ovu/ a jednak, ze by mi hrozil hyperstimulak…, takze me poslali rovnou na laparku - za mesic…
no a po laparce, ze tomu dame 3 mesice jen tak