Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj devcata,
mam takovy dotaz sveho gynekologa jsem se zapomnela zeptat za jakych podminek se dela CS. Na predporodnim kurzu nam rikali, ze pokud prvni dite bude mit vice jak 3,5kg tak se bude delat CS. Pokud bude dite zadeckem tak pry taky delaji CS, a pokud ma zena uzkou panev tak taky ale co je to ta uzka panev???? ja ma v tehu prukazce 26,28,30,20 je to uzke nebo normalni??? Mam z toho takovy divny pocit jestli je to pravda
. Poradte prosim a napiste sve zkusenosti at jsem o neco chytrejsi dekuji.
. jsem sice teprve ve 33tt ale prijit to muze kdykoliv tak abych neco vedela
![]()
Malej byl moje první mimčo, odhad měl přes 3,5 kila a u císařským řezu nikdo nemluvil a to jsem rozměry pánve v průkazce neměla psaný vůbec (je fakt,že kdo se na mě podívá, tak mu je jasný, že úzkou pánev fakt nemám
), ale o tom, že váha nad 3,5 kila je indikací k CS slyším snad poprvé v životě… ![]()
Lenca88 píše:
Na predporodnim kurzu nam rikali, ze pokud prvni dite bude mit vice jak 3,5kg tak se bude delat CS.
Hloupost… To by se rodilo císařem asi tak 80% dětí 3,5 kg je přece dneska naprosto obvyklá porodní váha.
Moje první dítě vážilo 3,9 kg, odhad před porodem byl na ještě vyšší váhu a o císaři nikdy nepadlo jediné slovo.
Ohledně úzké pánve netuším a ten konec pánevní, to je takové ošemetné - pokud vím, taky už je tendence zkoušet klasický porod, ale za předpokladu optimálního nálezu a dalších podmínek. Ale s tím nemám zkušenost, tak snad poradí někdo zkušenější.
Tak u nas je to takhle - prvorodicka, zaroven ditko koncem panevnim a odhadovana velikost nad 3,5kg. Vsechny tri podminky najednou, ne kazda zvlast ![]()
Co se tyka velikosti panve, neporadim. Napano jsem to nikde nemela a ani nevim, zda ji dr. meril ![]()
Jak pise dusicka to je.
Pak je jeste jedna varianta- rodicka nizsi nez 150cm
To mi taky příjde jako blbost že by se dělala sekce nad 3500 gramů, i já jsem porodila takhle velké dítě a to jsem opravdu prcek.
no mne to prislo taky jako hloupost ze by se melo rodit cisarem kdyz je prcek vic jak 3,5kg ale slysela jsem to tak se ptam jak je to v praxi
.
Já málem rodila císařem kvůli velikosti hlavičky, doktorka chvíli porovnála míry malého s mírami mojí pánve (a že ji mám dost širokou), nakonec řekla, že to zkusíme normálně. Šlo to, naštěstí. ![]()
rodit plánovaným císařem dítě 3,5kg si myslím že možné je jen pokud má žena velmi úzkou pánev a nebo je velmi malá kolem 150cm ale i tak to většinou doktoři chtějí zkusit normálně.myslím že tvoje hodnoty jsou ok.kdyby jsi tu poslední hodnotu měla 17 nebo mín tak by se možná o císaři uvažovalo.
Jojo, těch 3,5 kila se bere v potaz když je koncem pánevním. Pokud je hlavičkou, není důvod k císaři. ![]()
Pánev mi dr měřila na začátku prvního těhu, ale já jí mám tak nějak „širokou od přírody“
hodnoty si dááávno nepamatuju… ![]()
neli23 píše:
rodit plánovaným císařem dítě 3,5kg si myslím že možné je jen pokud má žena velmi úzkou pánev a nebo je velmi malá kolem 150cm ale i tak to většinou doktoři chtějí zkusit normálně.myslím že tvoje hodnoty jsou ok.kdyby jsi tu poslední hodnotu měla 17 nebo mín tak by se možná o císaři uvažovalo.
ups… tak to se mě asi bude týkat to o těch 150 cm… měřím 149 cm… jako už mockrát mě napadlo, jestli by to vůbec šlo normálně… jsem i celkově drobná…
Angie-shy píše:neli23 píše:ups… tak to se mě asi bude týkat to o těch 150 cm… měřím 149 cm… jako už mockrát mě napadlo, jestli by to vůbec šlo normálně… jsem i celkově drobná…
a ty jsi těhotná? určitě to chce probrat s doktorem uvidíš co ti řekne.třeba budeš mít malé miminko a půjde to i normálně.
neli23 píše:Angie-shy píše:a ty jsi těhotná? určitě to chce probrat s doktorem uvidíš co ti řekne.třeba budeš mít malé miminko a půjde to i normálně.neli23 píše:ups… tak to se mě asi bude týkat to o těch 150 cm… měřím 149 cm… jako už mockrát mě napadlo, jestli by to vůbec šlo normálně… jsem i celkově drobná…
Už bohužel ne… viz nad metříkem, ale doufám, že zase brzy budu ![]()
Váha nad 3,5 kila je jeden z důvodů pro sekci, ale po předchozí sekci, ne jako prvorodička. KP se u nás teda rodí téměř výhradně císařem
Pánev mi teda nikdo neměřil ![]()
Držím palce, ať máš pohodový porod a nic z toho tě nepotká ![]()
Já měla do 38tt dítě v příčné poloze - to se normálně porodit nedá, takže by šlo jednoznačně k sekci. Naštěstí se mi pak ještě otočila a šla normálně
. Tam pak záleží jestli jsi prvorodička, to by se šlo na sekci do 38tt, pokud vícerodička, ještě se čeká na případné otočení hlavičkou dolů. Držím palce, ať to jde normálně
.