Pupečníková krev - zachraňte život

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4724
13.7.12 12:34

@kar-maa
taky nechápu, co komu vadí :( Myslelas to dobře, nikoho k ničemu nenutíš :) Mně se ten nápad taky líbí, u prvního porodu jsem souhlas dala (ani ale nevím jestli odběr nakonec provedli), žádná speciální vyšetření se nekonala, opravdu mně to nestálo ani korunu, jen vyplnění pár papírů navíc. Jenže teď už to moje (byť velká krajská) nemocnice neprovádí - nejsou peníze..a rodit do Prahy kvůli tomu nepojedu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724
13.7.12 12:35

..a žádná zátěž pro rodičku ani miminko to není. Jen práce navíc pro personál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
13.7.12 12:46

Při prvním porodu jsem chtěla darovat, podstoupila jsem všechna vyšetření, která mě teda VŮBEC nezatěžovala (šlo o vyplnění dotazníku a tuším jednoho odběru krve navíc), ale při samotném porodu na to jaksi zapomněli 8o.

A nechápu ty útočné reakce. Zakladatelka napsala něco, o čem třeba některá z nás neví a mohla by být ráda, že má novou informaci. Pokud o tom vím a nemám zájem, tak nepřispívám. Ještě bych pochopila napsat svůj názor na to (i když třeba negativní), ale proč hned obviňovat zakladatelku :roll:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3491
13.7.12 12:56
@Julií píše:
Já jí darovala do veřejného registru. Je to bezplatné. Lékař řekl, že pokud nebude žádný problém při porodu, tak se pupečníková krev odebere a odešle. Dle mého názoru odběr pupeč. krve dělají všechny větší nemocnice.

Bohuže. už se tohle dneska nedělá, nejsou na to peníze. Dneska můžeš jen to zpoplatněné a ne každá nemocnice to dělá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3832
13.7.12 12:59

Spíš bych ji nechala zamrazit pro sebe, protože v případě jakékoliv vážnější nemoci je to to nejlepší, co může dítěti nebo rodině poskytnout. V dnešní době to využití není tak rozšířené, ale jelikož se posunuje molekulární biologie dál a dál a výzkum kmenových buněk se taky posouvá, tak do budoucna to pro vaše děti bude to nejlepší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
13.7.12 13:02

Tady je darcovstvi celkem bezne, je na vyber ze tri variant - darovat, nechat pro sebe a neco mezi tim. Ja jsem zadne vysetreni nepodstupovala, jen jsem vyplnila papiry a ani nevim jestli se necekalo na dotepani, rozhodne se s tim nejak nespechalo s tim prestrizenim, tak nevim :nevim:

ani nevim jak to vlastne dopadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3491
13.7.12 13:05

Koukám, píšu hrozně, mám v druhý ruce mimčo :andel:
Chtěla jsem napsat, že to bezplatný dárcovství se nedělá, ministři do toho nechtěj vrážet prachy. Takže jedině pro sebe, a to už je zpoplatněné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
13.7.12 13:12

Krev jsem darovala při prvním porodu. Žádná zátěž to pro mně nebyla, ani si nepamatuju, že bych kvůli tomu byla předtím na extra odběru nebo vyplňovala dotazník (ale je to možný, už je to skoro sedm let).
Jediný lítání, co jsem s tím měla bylo, že mi asi půl roku po porodu přišel dopis s tím, že až půjdu s dítětem na půlroční prohlídku, tak ať mi pediatr taky vezme krev. To bylo všechno.
U druhýho jsem nedarovala, chtěla jsem, ale rodila jsem v neděli a to se prý odběry nedělaly. :nevim:

Jinak krev bych si pro sebe nenechávala, nevěřím, že by to k něčemu bylo a je to jen tahání peněz z lidí. Ale nevím no. Neznám žádný případ, kdy by to někomu zachránilo život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7797
13.7.12 13:17
@ivuska.h píše:
To je reklama? :think: Velká nevýhoda odběru pupečníkové krve je, že o tu krev připravíš to samotné dítě, kterému patří. Pupečník se totiž musí ihned přerušit, nenechá se dotepat a tak ta cenná krev, která by jinak zkončila ve tvém dítěti, zkončí v odběrném pytlíku. Navíc možnosti využití pupečníkové krve jsou zatím velmi omezené.

Souhlasím, proto bych pupečníkovou krev nedarovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68967
13.7.12 13:22

Chtěla jsem darovat, ale letos v únoru mě informovali, že v celé ČR už se to dá jen ve čtyřech porodnicích. Jedna z největších pražských, kde jsem rodila, mezi ně nespadala. Pro vlastní potřeby, kdy si člověk komplet vše zaplatí, to jde snad všude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6327
13.7.12 13:58

Aha aha, koukam nová informace. a to já žila v iluzi, že je to veřejné :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1381
13.7.12 14:25

Ziju ve svycarsku, uz na zacatku tehotenstvi jsem dostala k vyplneni formular, zdali chci pupecnikovou krev darovat…nebylo nad cim premyslet..skoda, ze je to u nas komplikovanejsi, ja do te doby o nicem takovem nevedela, lekar mi vysvetlil o co jde, formular, hotovo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
13.7.12 14:46
@lekarnicka28 píše: ..a žádná zátěž pro rodičku ani miminko to není. Jen práce navíc pro personál.

To právě není pravda, dítěti se musí okamžitě přerušit pupečník, což pro něj znamená výrazně horší poporodní adaptaci, než když pupečník přirozeně dotepe a dítě má tudíž kyslík ze dvou zdrojů, dokud se pořádně nerozdýchá. Navíc v něm zkončí poměrně dost krve z placenty, což má vliv na riziko vzniku anémie v novoroz. věku. I ty kmenové buňky tam příroda asi nedala pronic zanic…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
13.7.12 14:49
@suik píše:
Tady je darcovstvi celkem bezne, je na vyber ze tri variant - darovat, nechat pro sebe a neco mezi tim. Ja jsem zadne vysetreni nepodstupovala, jen jsem vyplnila papiry a ani nevim jestli se necekalo na dotepani, rozhodne se s tim nejak nespechalo s tim prestrizenim, tak nevim :nevim:ani nevim jak to vlastne dopadlo.

Z dotepaného pupečníku to nejde odebrat, je úplně zcvrklý. Viz např. http://www.nurturingheartsbirthservices.com/…allcords.jpg

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
13.7.12 14:52
@ivuska.h píše:
To právě není pravda, dítěti se musí okamžitě přerušit pupečník, což pro něj znamená výrazně horší poporodní adaptaci, než když pupečník přirozeně dotepe a dítě má tudíž kyslík ze dvou zdrojů, dokud se pořádně nerozdýchá. Navíc v něm zkončí poměrně dost krve z placenty, což má vliv na riziko vzniku anémie v novoroz. věku. I ty kmenové buňky tam příroda asi nedala pronic zanic…

vím, že to myslíš dobře, ale většinou ho dotepat nenechají, prostě automaticky postihnou pupeční šňůru, jak kdyby se nechumelilo :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí