Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj vsichni. Po dloooouhem premlouvaní a diskutování jsme se rozhodli ze si postavime baracek. Vzala jsem si to jako matka na materske
na starosti s tim, ze vse obeham. Pozemek mame(napsany na mne), asi tak zhruba mame vybrany typ baracku a rozpocet +-2000000. A ted k dotazu. Prosím vas, poradte mi, co me ceka, co mam zaridit, co mam obehat, obvolat at se hneme z mista. Dneska jdu na stavebko ohledne typu baraku, jestli je mozne ho vubec zrealizovat. A co dal? Popripade pokud mate nejake fotky kdyz jste staveli vy. Na kolik vas vysla zakladovka? Moc dekuji za jakekoliv info. ![]()
@Anne20 začni koordinovaným stanoviskem…na to jsme čekali nejdýl…papíry jsem oběhávala cca 3 měsíce..taky vše sama. nejjednodušší bylo vyjádření správců různých sítí..to bylo během dne…ideál je zajít si přímo na váš stavební úřad a nechat si napsat seznam potřebných dokumentů…a pak už si jen odškrtávat…jo a pokud pozemek není stavební, tak si budeš muset (už pro OŽ) vypočítat, kolik budeš platit za vynětí z půdního zem. fondu…my se hrabem pořád ještě v základech a to jsme začali na jaře…jednou nepřeje počasí, pak se vyskytne to či ono…máte IS na pozemku? Kdyžtak mi napiš SZ a můžeme se bavit blíž, tady veřejně se nechci moc rozepisovat ![]()
@Anne20 jinak doporučuju modrastrecha.cz (jsem tam i registrovaná…) hodně mi tam pomohli s projektem a jedna holka mi jen tak z nudy udělala komnplet návrh kuchyně (živí se tím, ale když se jí něco líbí a má nějaký nápad, tak ti to udělá jen tak)
Tak to máte ke kopnutí ještě hodně daleko…
Jako první si hlavně zjisti, jestli je možné na pozemku vůbec RD stavět, zda je v plánovaná stavba souladu s ÚP ![]()
@ivvet píše:
Tak to máte ke kopnutí ještě hodně daleko…Jako první si hlavně zjisti, jestli je možné na pozemku vůbec RD stavět, zda je v plánovaná stavba souladu s ÚP
tyjo to jsem předpokládala, že snad zakladatelka ví, jestli je v oblasti BI…jinak by taky nemuseli stavět ani za deset let ![]()
@reinkarnace z práce na SU bych řekla, že 70% lidí vůbec neví, že nějaké ÚP existují a že jim nemusí být stavba povolená když tam není záměr možný…
@Anne20
Pokud bude stavební povolení na vás oba musíš pulku pozemku darovat manželovi ![]()
To bude stavět sami? do toho bych se nepouštěla bez zkušeností. Oslovila bych stavební firmu. A základ je stavebni povoleni, projekt, mít vyřešené plyn, vodu, odpad (papírově).
1. Dejte dohromady Váš záměr + rozhodnutí o způsobu výstavby.
2. Projekt.
3. Stavební řízení
4. Hledání zhotovitele, parciálních zhotovitelů, vyjednávání o cenách materiálů, shánění řemesel atd. atd. atd.
5. Realizace.
Rozepíšu se jen o první části. Příprava stavebního záměru.
Nepodceňujte fázi přípravy. Znáte odpovědi na následující otázky?
Co budete stavět? Z čeho? Jaké standardy chcete? Jaké technologie? Jaké materiály? Jaké technické řešení zdrojů tepla? atd.
Víte vůbec jaké jsou možnosti?
To nejsou triviální otázky a musíte je vyřešit. Pokud řešit nechcete, radši kupte něco hotového.
@reinkarnace jo, ta mi ho dělala taky. Byl děsnej. Nepraktickej.
@ivvet vidíš..a já právě podle ÚP hledala náš pozemek..respektive nějaké BI které by nebylo přímo stavební parcelo a dalo se tedy odkoupit levněji jako trvalý travní porost
majitele jsem si taky našla pak podle katastru…
@AlphaOmega píše:
1. Dejte dohromady Váš záměr + rozhodnutí o způsobu výstavby.
2. Projekt.
3. Stavební řízení
4. Hledání zhotovitele, parciálních zhotovitelů, vyjednávání o cenách materiálů, shánění řemesel atd. atd. atd.
5. Realizace.Rozepíšu se jen o první části. Příprava stavebního záměru.
Nepodceňujte fázi přípravy. Znáte odpovědi na následující otázky?
To nejsou triviální otázky a musíte je vyřešit. Pokud řešit nechcete, radši kupte něco hotového.
Co budete stavět? Z čeho? Jaké standardy chcete? Jaké technologie? Jaké materiály? Jaké technické řešení zdrojů tepla? atd.
Víte vůbec jaké jsou možnosti?
@Anne20 píše:
Ahoj vsichni. Po dloooouhem premlouvaní a diskutování jsme se rozhodli ze si postavime baracek. Vzala jsem si to jako matka na materskena starosti s tim, ze vse obeham. Pozemek mame(napsany na mne), asi tak zhruba mame vybrany typ baracku a rozpocet +-2000000. A ted k dotazu. Prosím vas, poradte mi, co me ceka, co mam zaridit, co mam obehat, obvolat at se hneme z mista. Dneska jdu na stavebko ohledne typu baraku, jestli je mozne ho vubec zrealizovat. A co dal? Popripade pokud mate nejake fotky kdyz jste staveli vy. Na kolik vas vysla zakladovka? Moc dekuji za jakekoliv info.
Nic ve zlém, ale připadá mi to celé takové jalové až naivní. Já stavbu domu zažila dvakrát, jednou z pozice většího dítěte, kdy si rodiče vše dělali sami (a taky stavěli dlouho), celá rodina se dost nadřela, a podruhé v dospělosti, kdy bylo vše v naší režii a řešilo se to pomocí subdodávek. Od kopnutí do země jsme do roka bydleli. Bylo to náročné, všechno koordinovat tak, aby nebyly prostoje a jedno navazovalo na druhé, ale já jsem v tomhle jako ve svém živlu a bavilo mě to. Stavba stačila i přes zimu vymrznout, jak se správně má. A bylo to se vším všudy, ne jako někteří, co žijí léta v polorozdělaném domě bez fasády, bez plotu atd.
Nezdá se mi ta vaše cena +- 2mil. Jak velký dům to má být? Svépomocí?
Jinak základovku počítejte 100-150tis., ale zase záleží, jak velká.
@Pinkie já ti nevim, ale děláme sami a jen za beton na základovku (14*9) jsme dali přes 70 tisíc..
(vejít se teda chceme do 150)