Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj chtěla bych se zeptat a poradit pokud má někdo zkušenosti mám 3 letech syna který trpí zácpou už delší dobu cca 2 roky stolice dva krát týdně tvrdá ale vždycky to zvládne vytlačit zeleninu ani ovoce do něho nedostanu i kdyby měl odpadávat hlady ale i když ma jídelníček dobrý s čeho by neměl mít takou stolici tak ji má tvrdou
Jakože nejí žádnou zeleninu ani ovoce?
Polévky, smoothie, placičky, kam jde zelenina propašovat ve velkém?
Syn měl dlouho psychosomatickou zácpu, nevim jestli je to tvůj případ. Chtel na velkou pouze do pleny a doma. pomohla mu Lactulosa. Situace se pak upravila během měsíce a teď už je v pohodě.
@vedma007 píše: Více
Nase starsi to taky neji, obcas nejaky jablko. Sni kvetakovy placicky, jinak vse odmita. Polivky nesnasi od mala. Mladsi to naopak miluje a sni vse…
Pomohlo nam zaradit Actimel a Activii.
@Nikola Zahradníková píše: Více
A jak teda vypadá jeho jídelníček?
Syn trpí na zácpy často, má bohužel poděděné pomalé tŕavení a u nás nejvíc pomáhají probiotika - nonstop, a v případě že delší dobu nejde nebo je stolice moc tvrdá, tak nás na radu naši dr zachraňuje macrobalans pro děti. ![]()
Dlouhodobě se dá užívat Lactulosa a psyllium. Psyllium můžeš dát třeba i do jogurtu nebo do kaše, Lactulosu do čaje (ne horkého).
Taky to může být výsledek potravinové nesnášenlivosti nebo alergie. Není to dobře, protože mu to ničí konec střeva. Bude mít na střevu časem vytahanou kapsu a zácpu díky ní chronicky. Málokterý lékař příčinu zácpy došetří, většinou plácnou něco na změkčení stolice a doporučí pití vody a probiotika. Pití více vody nepomůže, musí ve stravě být něco, co tam tu vodu udrží. Aspoň tu lactulosu dávejte, když už s tím pediatr nic nedělá.
@Okta píše: Více
já bych z vlastní i u dítěte zkušenosti řekla naopak, že pití čisté vody spíš zácpu podporuje, chce to pít nejlépe švestkovou šťávu, nebo džusík, výborný je také vývar - po tom všem se zácpa krásně lepší
@Menton rýže omáčky maso kaše špagety polévky jen nudlová kde ještě sní mrkev a frankfurtská jinou nejí a sladké kinder řezy
@Okta dnes sem sním byla u paní dochtorky má to už dlouho dlouhodobě a dochtorka to ví ano nejí zeleninu a ovoce ale není podle mě možné aby ani jednou neměl normální stolici pokaždé jen tvrdá a velká chtěla jsem zadanku na rentgen ani to nevypsala…a dala mi sáčky do vody Forlax