Zajímáte se o historii?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4885
14.4.15 11:02

Zajímáte se o historii?

Sestra je učitelka, dějepis neučí ale od 1. 4. dostala na měsíc zástup v osmých třídách na děják.
Má pocit, že nikoho historie nezajímá, včetně rodičů, tak jen takový malý průzkum.
Díváte se na historické filmy, čtete knihy o historii, čtete i dokumenty a diskuze třeba na netu? Jaké období vás baví? Mě antika, řecká filosofie, a pak svět mezi válkami,,,zlatá třicátá léta,,.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
360
14.4.15 11:11

Ač technicky vzdělaná, historie mě hodně zajímá. Doplňuju si teď „vzdělání“ v oblasti moderních dějin, 20.stol. Dál díky seriálu Outlander 18.stol Anglie a tak všeobecně když mě něco zaujme, snažím se nastudovat i něco okolo.
Jako obecnou chybu ( a to nejen v dějepise) vidím chybějící motivaci pro lidi. Hodně jich má dějepis spojený s biflováním dat a nějak neví PROČ to dělat. Pokud začnou ale vidět dějepis jako vědu, na základě které pochopíte to, co je teď díky tomu, co bylo… začnou vidět svět v souvislostech a ne jako sled oddělených a nesouvisejících fakt, bitev, panovníků atd. Vše souvisí se vším. To co je teď a to co bude - je přímý důsledek toho, co bylo, to dělá dějepis atraktivním :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27255
14.4.15 11:12

@Lenka002 Já dějepis milovala, dokonce jsem z něj i maturovala, ale na základce jsem byla asi jediná ve třídě a na střední jsme byly 3. Dokonce se mě jedna spolužačka ptala doslova,,jak se ti to proboha stalo, že máš ráda dějepis,,. Ona sama z něj propadala, což jsem zase nechápala já, podle mě se šelten předmět vždycky naučit alespoň na 4. Ovšem taky hodně záleží na učiteli, já na ně měla kliku. Baví mě od každýho něco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41059
14.4.15 11:14

@Lenka002 Osobně miluju dobu Přemyslovců a Lucemburků u nás, pak Anglii a Francii středověku :-)) ale já od mala četla historic. knížky a milovala historické filmy. Kdyby záleželo jen na učiteli dějepisu, tak absolutně nic - bylo to nudné, jen jsme opakovali data z učebnice, nikdy žádná zajímavost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27255
14.4.15 11:14

@Lucella tak tak. Naše dějepisářka u který jsem právě maturovala nás nenutila znát přesná data. Chtěla abychom znali alespoň století, ideálně třeba, že to bylo v první polovině toho století…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
14.4.15 11:16

Na základce jsem dějepis nesnášela. Učitel byl příšerný, neřekl nám nic, co by nebylo napsané v učebnici. Jak jsem stárla, začalo mi vadit, jaké díry v historii mám. A začala jsem se zajímat sama. Začala jsem číst historické knížky, od samého začátku kupuju History revue a další časopisy… A fakt mě historie chytla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
14.4.15 11:16

Dejepis me nikdy nejak zvlast nebavil, hlavne kvuli „memorovani“. nicmena historie me zajima, ted vic jak driv. bavi me starovek, ale i moderni dejiny. asi hlavne proto, ze ve skole nas nikdy neucili nic po 2.sv.valce 8o
prijde mi dost silene, jak malo je mezi lidmi obecneho povedomi o nedavne historii…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Menora
14.4.15 11:17

@Lenka002
Máme v rodině dokonce i archeologa, takže o moji rodině Tebou popsane naštěstí neplatí. Osobne znam spise lidi, kteří mají slušný přehled a o ruzna dejinna obdobi se zajímají, ale věrim, že to tak opravdu muže byt.

• Citovat
  • Upravit
360
14.4.15 11:17

@lleennttiillkkaa No přesně, ono je daleko důležitější vědět, co se stalo PO bitvě (nové mocenské uspořádání, změna hranic států, důsledky pro ekonomiku atd) než vědět na den přesně, KDY se ta bitva stala a víc nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
14.4.15 11:19

Ano, o historii se zajímám od mládí. I v dětství jsem četla Staré řecké báje, Staré pověsti pražské apod. Léta jsem dělala historický šerm a tance (období gotiky a renesance), takže jsem se víkendy pohybovala na hradech, studovala kostýmy daných období, zbraně apod. Dodnes čtu historické romány (nemám ráda takové ty zamilované, ale syrové, klasické), mám ráda i příběhy ze starých dob (třeba horory, ale psané autory 19. století). Ráda čtu i Dumase, Huga, Stendhala. Přečtu si i severské ságy, navíc mě zajímají i různá náboženství, což k historii patří. V současnosti čtu trilogii od Sapkowského o době husitské v Čechách, Polsku a ve Slezsku. Zajímá mě i historie mimo evropský kontinent, například dějiny Číny - mám přečtené nejen romány, ale i literaturu naučnou. Více méně mě zajímají všechna historická období do Marie Terezie, nejraději mám však středověk. Od Marie Terezie mě už historie nebaví, dějiny obou válek absolutně pro mě nezajímavé. A dnešní doba je pro mě katastrofa, necítím se v téhle době dobře, nepatřím tu (ačkoliv díky dnešní medicíně žiju), takže ani náhodou nečtu romány ani knihy pojednávající o dnešní době. Na gymnáziu byly pro mě neskutečně nudné a nezáživné novodobé dějiny (poválečná doba od 50. let, různé konflikty apod., což jsme na ZŠ probrat nestihli a skončili jsme 2. světovou válkou). Ještě musím říct, že se mi líbilo na Viasat history pásmo jak se žilo na farmě v době Tudorovců, Viktoriánské období, Edwardovské období, nu a potom období války (to mě zajímalo nejméně).

P. S. Taky jsem dobrovolně maturovala z dějepisu. Pamatuji si, že jsem si vytáhla 30. letou válku. Takže pro mě dobré, hlavně, že to nebylo 20. století ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
14.4.15 11:22

Tak mě dějepis vždycky strašně bavil a kdybych mohla, tak bych z něj maturovala. Co jsem nesnášela a pořád mě nebaví, tak je pravěk a pak dějiny po 2. světové válce.
Doma máme hodně knížek o historii, encyklopedie. Kluk si je občas prohlíží. Hodně s ním jezdíme na hrady, zámky a něco mu o tom vyprávíme. Takže snad bude po mně a bude ho to taky bavit :D

• Citovat
  • Upravit
4984
14.4.15 11:22

Me bere jen Egypt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
14.4.15 11:25

Připadám si jako barbar. Nevím o historii celkem nic. Nikdy mě to nebralo, bohužel. Pár pojmů nějak dohromady dám, ale opravdu málo. Manžel je opak, má historii rád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
562
14.4.15 11:27

Pravěk, starověk, antika, to je moje :D U nás doma se vždycky hodně četlo a na základce jsem byla za exota, že mě tohle zajímá a ještě kvůli tomu chodím do knihovny. Sestře ten zástup nezávidím. V 8. a 9. třídě nás učil dějepis učitel, který to neměl vystudované a byla to katastrofa. Měl načtenou jen kapitolu, která se měla probírat…hrůza.
Ale co se týká historie, tak můžu říct, že co jsem se naučila na základce, tak ty informace mi vyvrátila střední a co nepopřela střední, tak to naprosto vyvrátila vysoká. Tak asi tak 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
14.4.15 11:31

@Mainada Jak to vyvrátit? Historie se nedá měnit, dá se jen blbě interpretovat, ale těžko si představím, že každý stupeň to dělal úplně blbě… takže nadsázka? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová