Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mam šestitýdenního chlapečka Kubíčka. Pořád se mi otáčí a snaží se dívat jakoby za sebe. Má pořád zakloněnou hlavu. Dělá mi to pořád, když leží, ale i třeba, když ho koupu nebo nosím na rukách. Nemáte náhodou některá z Vás s tím zkušenosti? Myslíte, že je to normální? Díky moc za odpovědi. Petra
Ahoj Tracy,
asi to normální je, mě to Pepi dělal taky a vlastně to dělá doteď. Jen bych dávala bacha aby to nedělal moc často, kvůli páteři.
Renys
Ahojka Tracy. Já si taky myslím, že je to normál, ale teď půjdete na 6týdení prohlídku, tak se raději zeptej, ze to nic nedáš ![]()
může to být známka zvýšené dráždivosti. Ale nemusí. Ta se projevuje ještě i dalšími příznaky. Měla by ses o tom zmínit dr. a ta posoudí, zda je to OK anebo vás pošle na neurologii pro klid duše. Neboj, nic to není:)
Vítek mi to taky hodně dělal, pořád se díval jakoby dozadu za sebe, pak to dělal i ve chvílích, kdy ho trápily prdíky a taky když se vztekal (to dělá dodnes
Dr. mi tehdy řekla na můj dotaz, že to sice může být znakem zvýšené dráždivosti, ale u něj to není, že je to zdravé dítě. Kolem 4měsíců to už přestal dělat, jak se naučil otáčet na břicho a měl přehled. Naopak zas vím o několika holkách od nás z deníčku, které jejich dr. poslaly se záklonem hlavy na neurologii, některé vyfásly Vojtovku…
K.
Nechci strašit, ale přesně tohle nám dělala Amálka i Bořík. Akorát Bořík tak významně, že se skoro nedal přebalit. Pořád jsem se ptala Dr. a ta, že se to srovná, nakonec jsem si řekla o žádanku na rehabilitaci (až ve 2,5m) a biju se, že jsem se nechala ukecat a nešla tam dřív. Dostali jsme Vojtu, cvičili 4× denně. Není to žádná tragedie, teď nám to po 3 měsících zakázali, že se postavil na všechny čtyři a je moc napřed, jak je namakanej ![]()
Včera jsem na plovárně potkala maminku, která má syna se stejnou diagnozou, ale Ti to nerozcvičili a ve 4letech byl na operaci, natahovali mu šlachy..
Zajděte, i když asi někdy rádi cvičí i kvůli prkotinám asi je to lepší a neublíží to.
cifka
Vilík to taky jako mimi dělal, zašla jsem s ním na neurolku a dr mě tam naučila grify jak ho nosit, zvedat…, abych mu v tom zabránila. Pak přestal ![]()
Holky moc děkuji, jsem ráda, že nejsem sama s těmito problémy. Určitě to řeknu lékaři. Kubík mi to dělá, když je v klidu. Položím si ho třeba v obýváku na sedačku tak, že má výhled na celý pokoj, může sledovat třeba mě v kuchyni, ale on radši zakloní hlavu a dívá se třeba do zdi. Fakt to nechápu.
Zatím moc díky a přeji hezký večer
Petra
Ahoj Tracy,
me to moje prdolka dela taky.Je schopna v kocaru takto prolezet skoro celou prochazku a to koukani do zdi je u nas taky velmi caste.Jsem rada, ze jsi tady nadhodila tenhle dotaz, uz me to zacinalo trapit.Preju krasne slunecne dny s mimiskem.Monys
Ahoj,
tak mě tohle Míša dělával taky už od narození. Prohnul se jako luk a studoval kachlíky v koupelně, zeď apod. Kdesi jsem četla, že by to děti neměly dělat (Kiedroňová - Něžná náruč rodičů), ale Míša v této pozici nebyl naštěstí pořád a brzo se z toho vyvinulo pasení koníků (na břiše je mu odjakživa nejlíp), takže jsem to pustila z hlavy. Ale ještě teď v této poloze s oblibou usíná… Pokud to tvůj malý dělá opravdu pořád, taky bych se radši poradila s dr., ať se něco nezanedbá ![]()
Mějte se!
Monika + Michal
ahojky
michal měl predilekci doprava (preferoval pravou stranu hlavu furt vyvrácenou doprava, a občas i prohnutej doprava jako by do luku) začal to dělat víc a víc, tak jsem si u dr vyžádala prohlídku u neurologa a civčili jsme vojtovku..... vlastně jsme k tomu neurologovi chodili až doposud a jsem docela ráda…
takže být tebou tak bych tam zašla… při té predilekci jsme vlastně cvičili jen 5× denně - po 1× minutě ma¨čkání prsního reflexního bodu, male když jsem si s ním povídala tak neřval.. žádná trága. taky nám řekli ať dáváme všechny podněty z té nepreferované strany… aby byl nucenej tu hlavu i ototči doleva:o)
tak hodně štěstí, ale myslím že tohleto má většina miminek… u některých to přejde samo u některých je třeba cvíčo:o)
ahojik tak si to tak procitam sice mame nestejny problem ale je podobny…pomuze mi nekdo?????nas malej se porad nataci doprava!!!!!!jsou mu tri mesice, v noci nebo kdyz spinka se snazime ho pretacet, podepirat davat mu tam zavazi, hracky proste se snazime ho rpesmerovavat a lakat na levo ale on proste ne!!!!!!kouka bud pred sebe nebo doprava, pokud se snazime mu pomoct tak rve jako pavian!!!!!!!nevydrzi tak dele jak par minut a to s pomoci sam ne!!!!!uz am slezelou hlavicku!!!!!nerada bych aby nmel nejak zkraceny vaz nebo neco…nepomaha nic…mame i nejake tipy jak ho drzet ale nic!!!!rve jako tarzan…pomuze nam nekdo?????dekuju
Ahoj Kocicko,
jestli mrňous preferuje čistě pravou stranu, vypadá to na predilekci a patrně nebude jiná možnost, než návštěva neurologa a cvičení Vojtovky. Rozhodně to nezanedbejte.
K původnímu dotazu - to zaklánění se jmenuje opistotonus, jak už psala Krista od nás (Květňátek 2005), nemusí jít v prvních třech měsících života dítěte o nic závažného (nervový systém je prostě ještě nezralý), ale taky bych zvážila návštěvu neurologa - já tam přesně z tohoto důvodu s Aničkou skončila v jejích dvou a půl měsících. O nic nejde, prostě tam jednou za několik měsíců zajdeme, z evidence nás vyřadí, až Anička bude chodit. Myslím si, že za tu jistotu, že dítě se vyvíjí, jak má, to stojí.
Světlana
Mě doktorka říkala, že vadí hlavně to, když se v tomhle věku na tu hlavičku staví - tj. zakloní jí a opře se o ní (prohne se do luku nebo udělá jako most). Samotné zaklánění by snad vadit nemělo. Ale určitě bych se na to zeptala - za to nic nedáš a budeš mít klid. Mě se malej začal stavět na hlavičku teď v půl roce (vypadá to strašně), ale to prý už je v pohodě a naopak to ukazuje na dostatečně vyvinuté šíjové svaly (ale podporovat ho v tom nemám).
Ahoj Bubinka
Jsem moc ráda za tuto diskuzi, naše malá taky hodně natáčela hlavičku na jednu stranu a dívala se často za sebe, ale pak jsme jí hračky daly na druhou stranu, my jsme chodili k postýlce také z té druhé strany a už nám to nedělá, ale začala se zase prohýbat do luku, hlavně na bříšku a pak v náručí, pokud si má odříhnout, tak se nikdy nedokáže opřít hlavičkou o moje rameno a zaklání se. Řekla jsem to Dr., sama si to zkusila a poslala nás na rehabilitaci, a měla jsem z toho docela strach, protože jsem slyšela jak děti pláčí u cvičení Vojtovou metodou, ale když jsem si přečetla příspěvky od vás, tak vím že to pro malou bude asi to nejlepší, než něco zanedbat.
Ahoj, nám to taky dělal, tak jsme hodně nosili v klubíčku a v šátku a na noc jsem mu dávala takovou „podkovu“ z deky (ale tak, aby se nedostal pod ní), o kterou se při zaklánění jakoby zarazil a ta pomohla asi nejvíc. V době, kdy už byl dost silný, aby ji „prorazil“, tak už to dělat přestal ![]()