Zaměstnavatel mi zapomněl dát smlouvu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Vážně byste měly všechny koule na to si vynutit tímto způsobem smlouvu na neurčito? Nebo je to jen klávesnicové hrdinství? Zakladatelko trvale bych otravovala zaměstnavatele, že smlouvu chci. Pokud jste domluveni, asi bych se nebála… mě teď taky přišla lednová smlouva na DPČ v půlce března, ale to je úplně jiná situace, na té závislá nejsem…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kunikula Strhana píše: Více
A proč hrdinství? Při komunikaci bych prostě řekla, že nyní již mám nárok na dobu neurčitou a pokud je zaměstnavatel férový (a věřím, že si toho musí být 100% vědom), tak uzná, že to byla jeho chyba a okolnosti se změnili. Jasně, může se ji zeptat, zda nechce tu dobu určitou, ale nutit ji to nemůže.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kunikula Strhana to není vynucení, zákoník práce říká, že takto vzniká. Nejde o žádné vynucování.
§ 65
Skončení pracovního poměru na dobu určitou
(1) Pracovní poměr na dobu určitou může skončit také ostatními způsoby uvedenými v § 48 odst. 1, 3 a 4. Byla-li doba trvání tohoto pracovního poměru omezena na dobu konání určitých prací, je zaměstnavatel povinen upozornit zaměstnance na skončení těchto prací včas, zpravidla alespoň 3 dny předem.
(2) Pokračuje-li zaměstnanec po uplynutí sjednané doby (§ 48 odst. 2) s vědomím zaměstnavatele dále v konání prací, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jesti jsem spravne pochopila, i bez smlouvy jsem porad v pracovnim pomeru, tudiz me nemuzou jen tak vyhodit. A co kdyz by chteli zamestnat nekoho jineho? Mame tady brigadnicku, ktera by rada na hpp.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Tak znovu… Ty nejsi bez smlouvy, ty máš teď smlouvu na dobu neurčitou a pokud by ti chtěl zaměstnavatel dát výpověď, tak ti musí dát odstupný a navíc tě může vyhodit jen pro hrubý porušení nebo z důvodu rušení pracovního místa. Rozhodně ne kvůli tomu, že tvoje místo chce dát někomu jinýmu,
- Citovat
- Upravit
Přesně tak. Smlouvu fyzicky u sebe sice nemáš, ale ona na neurčito už vznikla.
Zaměstnat ji můžou, pokud ji chtějí. Nebo se ptáš, že by ji dali smlouvu místo tebe? Ať dobře pochopím tvůj dotaz.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vyhodit tě nemůže jen tak - jen ze určitých důvodů. A ještě by ti musel dát odstupné, což se mu hodně prodraží.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@izabe Vim, treba hrube poruseni pracovni kazne nebo ruseni mista. K tomu zruseni mista, nemuze me vyhodit pro nadbytecnost, ze? To by musel nejak prokazat?
- Citovat
- Upravit
Ano a rozhodně by nemohl zaměstnat hned někoho jiného za tebe
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A kdyby se mu to nelíbilo, klidně řekni, že sis přečetla zákoník práce, aby si nemyslel, že se necháš oj.bat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak co tedy platí, podepsala jsi novou smlouvu na dobu určitou, nebo ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale ty máš smlouvu! Nevadí, že ji nedržíš v ruce, ona ti vznikla automaticky tak, jak hovoří zákoník práce.