Zanedbaná výchova?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
50725
27.5.13 23:05

Já znám moc dobře to „neumím“ :roll: A věř mi, že s ním kolikrát nehnu. Musí na to přijít buď úplně sám nebo někomu jinému dovolí, aby ho to naučil, ale mně ne. Zajímavé je, že když já řeknu, že něco nevím, tak mi řekne „ale tak se to nauč“ :mrgreen: Ale čím je starší, tím víc na tom trvám, že jako chápu, že to neumí, že ani já jsem to kdysi neuměla, ale že se to holt bude muset naučit - jako se to naučil každý. A musí si to zkusit. Na druhou stranu už se mi kolikrát osvědčilo ho prostě nechat tak. On se pak jednoho dne vzbudí a umí to :lol: Doslova.

Ale je zvláštní, že maminka zakázala bobování. Možná je takový hodně ochranitelský typ - vidí, že se bojí, tak ho do toho nenutí (To znám u syna taky, kolem koloodrážedla chodil půl roku, pak na něho sedl a rok doslova neslezl :lol: Nebo tuto zimu jsem mu musela vysvětlit, proč jako po něm chci, aby boboval - jaký to má smysl :lol: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
27.5.13 23:22
@valkil píše:
Napadá mě příliš vysoké IQ ;)
Nějaká froma autismu?
Ale normální to v jeho věku není. Není ta škola v sousedním městě nějaká specializovaná? Jaké má známky?
škola specializovaná není, je to obyčejná základka, chodí tam prý proto že jeho maminka nemá ráda jednu paní učitelku z té školy v místě bydliště.
@Jasněnkaa píše:
@zuzanka65 a co když je pomalý, retardovaný? chtěla jsem napsat v určitých věcech.

Pomalý je to je pravda, hlavně v jídle jí malou porci třeba hodinu, kolikrát stihnu umýt celé nádobí a on ještě jí, často se u toho zasní a musím mu připomenout že má ještě jídlo na talíři.

@stazinka09 píše:
@zuzanka65
tak třeba ty tkaničky nejsou zas tak neobvyklý, nedávno jsem se o tom bavila se známou, co učí na 1.stupni. Některé děti mají odmala sucháč, tak tkaničky nepotřebovaly.

jinak tam samozřejmě jsou varovné signály, ale tak málo informací např. jak vidí chlapce učitelé, lékař apod…

Taky klučina může reagovat na rodinnou situaci, přijde mi tam příliš mnoho změn u klíčových osob (matka, otec) - nic moc stabilního.

dále mě překvapuje jak málo se angažuje ve výchově otec – výběr školy, logopedie, zdravotní stav, takže pokud zanedbání tak obou rodičů

Bohužel je svěřen do výhradní péče matky, když byl nemocný v nemocnici ani nám neřekli co mu je, ve družině nám ho taky nedají, musí s námi jít i jeho maminka a říct že si ho dnes bereme mi. Takže získat informace od učitelů a lékařů je dost nemožné. Prý si to tak matka přeje.

Jinak je to jedináček, já jsem ze začátku nechtěla do jeho výchovy nebo programu zasahovat, ale myslím že si na mě zvykl rychle, jsme kamarádi a chodí k nám rád. Přítel s jeho maminkou komunikuje spíše o organizačních věcech, musím říct že mluvit jí do výchovy není vůbec snadné, když se jí něco nelíbí je sprostá jak dlaždič a to i před synem který pak u nás tato slova používá i když ví že nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
27.5.13 23:37

Jen pro informaci, přítel s jeho matkou komunikuje, není mezi nimi žádná nenávist nebo něco podobného, na velikonoce nebo vánoce tam jde přítel posedět nebo jim pomáhá při stěhování a obdobně. Jen je prostě těžké s ní komunikovat o výchově protože jiný názor než její nepřipouští. Kolikrát se také stalo že jsme ho šli vrátit o doma byla ještě cítit marihuana, tak si prostě říkám jestli je to v pořádku.
Je pravda že na něj přítel nemá tolik času kolik by chtěl, protože pracujeme jinde a do tohoto města jezdíme jen na víkend a při tom ještě rekonstrujeme dům, ale já se mu věnuji 80% času co tam jsme a přítel se taky snaží a na domě pak dělá kolikrát až v noci.
Já samozřejmě neříkám že odsuzuji jeho matku, to rozhodně ne, jen si prostě myslím že není uplně všechno v pořádku. Tento víkend si pujde s jeho maminkou promluvit a zjistit jaký na to má názor ona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stazinka09
27.5.13 23:41

@zuzanka65
to že má matka dítě svěřené do péče, otce nijak neomezuje v získávání informací, je stále zákonným zástupcem dítěte, pokud není zbaven rodičovských práv (což nepředpokládám). Není problém domluvit osobní konzultaci s lékařem, ve škole, po telefonu ne vždy takové informace poskytnou.Na podstatných záležitostech se musí rodiče shodnout např. výběr školy (v případě neshody může rozhodnout soud, krajní řešení). Pokud matka neposkytuje informace např. o zdravotním stavu, porušuje zákonnou povinnost, je potřeba kontaktovat OSPOD a spolupracovat s nimi na řešení. Pokud odmítne lékař předat informace o zdravotním stavu druhému rodiči, je to na stížnost. Pokud si otec přeje změnu, musí být aktivnější. OSPOD také může doporučit docházku do poradny nebo mediaci, pokud je to v zájmu dítěte. Toto ovšem musí řešit otec, ty k chlapci nejsi v žádném právním vztahu…

• Citovat
  • Upravit
2448
27.5.13 23:54

@zuzanka65 Tak ono málokde je všechno vždycky úplně v pořádku. Ani moc nechápu, co si pod tím představuješ. Mně se na chování toho dítěte nezdá nic neobvyklého, některé děti prostě takové jsou, třeba když jsem byla au-pair v Americe, to bylo něco dost podobného a přitom vyrůstal v úplné rodině, oba rodiče lékaři, druhý jejich syn vysmátý extrovert, ten druhý se zkrátka narodil takhle… věčně v knížkách, i při jídle, jediným kamarádem byla jeho kočka.
Taky bych nedala dítě do školy, kde by hrozilo, že ho bude učit osoba, kterou opravdu nemám ráda. Ať už z jakéhokoli důvodu. Ty ne? Myslíš si, že to není důležité? A pokud si nenašel kamarády v té druhé škole, nenašel by si je ani tady, řekla bych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
27.5.13 23:57

Stazinka09: Právě že o tom nemám přesný přehled co všechno můžeme a co ne, dost mě to naštvalo, když jsme se právě v nemocnici ptali co mu je, odbyli nás at se obrátíme na matku, že nám ani otci to říct nemůže. Přišlo mi to divné.
Na druhou stranu mu nechceme ze dne na den obrátit život vzhůru nohama. Taky je často nemocný takže i to že je ve škole málo může mít za následek že nemá kamarády.

Individuální plán nemá to vím.

adam75: toho jsem si vědoma a rozhodně jsem tuhle diskuzi nezaložila abych kritizovala jeho matku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2448
28.5.13 00:01

@zuzanka65 Vždyť já vím, odpovídám na původní otázku - já nevidím v jeho chování nic, co by jasně ukazovalo na zanedbávání. Možná je nestandardní, ale některé děti prostě takové jsou. Měla by to posoudit PPP, tvému příteli jistě nic nebrání tam dítě vzít (je to přece zákonný zástupce), pokud už to neudělal nebo to neudělala matka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
28.5.13 00:05
@adam75 píše:
@zuzanka65
Taky bych nedala dítě do školy, kde by hrozilo, že ho bude učit osoba, kterou opravdu nemám ráda. Ať už z jakéhokoli důvodu. Ty ne? Myslíš si, že to není důležité? A pokud si nenašel kamarády v té druhé škole, nenašel by si je ani tady, řekla bych.

Ano ale jeho maminka do té školy chodila před 20 lety, a to že si s nimi nerozuměla ona neznamená že si s nimi nebude rozumět ani on, já jsem taky spoustu učitelů neměla ráda ale to je snad normální. To jestli by si kamarády našel nebo ne nemůžu posoudit, výhodu bych viděla v tom že se mohou vídat i mimoškolně.
Neříkám že musí umět všechno, ale jsou věci které vás u tak velkého dítěte zaskočí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stazinka09
28.5.13 07:52

@zuzanka65
hele z tvého psaní mám dojem, že to myslíš dobře a o kluka máš zájem, to je prima. Jenže z hlediska strategie by si měla Ty ubrat a otec dítěte významně přidat. Zvenčí to fakt vypadá tak, že ty víkendová, bezdětná macecha (další v pořadí) by si ráda udílela rady a doporučení matce, když otec se vzpamatoval až teď a mnoho aktivity nenabízel a pohodlně se uvelebil v roli příležitostného otce. Schválně to píšu takhle vyhroceně, protože takto to může matka (a nejen matka) vnímat a tvoje snahy negovat už v zárodku. Ostatně do PPP na konzultaci nebo k dětskému psychologovi může i sám, aby zvážil další postup.

Takže rozhodně bych nevolila startegii „zanedbaná výchova“, ale fajn oba (matka+otec) máme kluka rádi, tak co můžeme udělat, podniknout proto, aby se kluk mohl cítit dobře a dobře se rozvíjet…nebo tak nějak. Navíc mi přijde, že podceňuješ fakt, že dítě se může v různém prostředí chovat různě, takže bych uznala matku v roli hlavní pečovatelky a ptala se i jí jak ona kluka vidí, co mu jde, co zvládá a pak bych se ptala dál, ve škole atd..rozhodně bych se nesoustředila na hledání viníka, to nikam nevede, ale na hledání společného cíle…

Je fajn, že nejdete do hurá akce typu matka je ludra dítě jí sebrat…

Jo a jinak mám kolegu, tak jak popisuje @adam75 je nestandardní v hodně ohledech, ale spokojený, vyrůstal v úplné relativně harmonické rodině bez zanedbání…žije se mu dobře a je i společnosti dost prospěšný, jen se nevešel a nevejde do tabulek, kamarádů mnoho nemá, děti vlastní nechce atd… No a co?

• Citovat
  • Upravit
24
28.5.13 12:22

Stazinka09: naprosto s tvým názorem souhlasím a vím že se na to musí jít pomalu a třeba je kluk v naprostém pořádku ale třeba taky ne.

K PPP bych ho nechtěla brát, spíše se poradit jak postupovat, aby z toho náhlého zájmu nebyl rozhozený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1687
29.5.13 08:57

Hoj, nečetla jsem úplně vše, co ti tady poradili, nicméně bych souhlasila, že prostě takový je. určitě se to srovná časem. Já mám doma chytré šestileté dítě (IQ přes 140) a je přesně takový, jak ty popisuješ toho vašeho. Má neskutečný přehled o věcech, které ho baví a do zbytku ho musíme tlačit. Kámoše nemá, vystačí si sám. Není sice až tak opožděný v manuální zručnosti jako ten váš, ale vsadím se, že kdyby jsme ho nechali sama sobě, tak by přesně takto dopadl. Ale snažíme se, aby se vyvíjel přiměřeně a aby dohnal to, v čem je pozadu. Našli jsme mu pohybový kroužek a podporujeme ho. Hlavně má o rok a půl mladší ségru, která je zase naprostý pravý jeho opak a ta ho hodně táhne dopředu, takže občas s ní i zajde ven a pohraje si s jejíma kámošema (těch je asi 10 jen na naší ulici), takže bych řekla, že takový prostě je. A nemusí mu být špatně. Ten náš je taky spokojený i když je sám a vyhledává spíš klid a samotu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
29.5.13 18:54

KapkaRosy: Je to možné, ale děti se mu za to ve škole posmívají a to bych řekla že ve druhé třídě ještě lecos přehlédnou, ale co až bude starší budou si ho dobírat ještě víc. Vy se toho nebojíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1687
29.5.13 20:08

Čeho se máme bát? Je zbytečné bát se dopředu. Děláme maximum, aby jsme mu usnadnili život v kolektivu (chodí už 2 roky do kroužku ve škole, do které v září půjde do první třídy a 2-3× týdně chodí do fotbalu). Uvidíme, jak to s ním bude dál. Třeba žádné problémy mít nebude, třeba bude. nemá smysl mít zbytečné strachy dopředu. Vše se vyvrbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
29.5.13 22:13
@zuzanka65 píše:
KapkaRosy: Je to možné, ale děti se mu za to ve škole posmívají a to bych řekla že ve druhé třídě ještě lecos přehlédnou, ale co až bude starší budou si ho dobírat ještě víc. Vy se toho nebojíte?

Já se třeba u syna šikany trochu bojím, ale nějak moc nechápu, co bych proti tomu měla dělat. On je prostě takový, to nejde, aby šel proti své přirozenosti a začal být přátelský nebo se najednou stal obratným. Naším úkolem je pěstovat u něho takové sebevědomí, aby byl schopen poslat blbečky do háje a nic si z posměšků nedělat, případně v něm podněcovat to, co nemá dané samo od sebe (náš má taky společenskou, pohyblivou a nebojácnou mladší ségru), ale předělat ho úplně - to prostě ani nejde. Já jsem taky byla vždycky jiná, v žádném kolektivu, kde jsem byla, jsem nezapadala do většiny. Nejlepší to bylo pro mě ve skautu - to by možná byla taky pro vás cesta - nějaký kroužek, kde budou děti s podobnými zájmy, třeba i podobně lazené (modelářský kroužek třeba? - jen střelba do vzduchu, prostě něco pro introverty :mrgreen: - podle toho, co ho baví) a bude menší pravděpodobnost, že by se mu někdo smál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1687
30.5.13 11:32

@Angua no to jsi pěkně vystihla. souhlasím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie