Zánět prsu..jak na něj?

2892
15.7.10 21:31

Zánět prsu..jak na něj?

Ahoj holky..
jsem 5 dní po porodu a na prsu se mi udělalo zatvrdlé místo..mám i dost mléka, ale sestry mi řekly, at neodstříkávám, protože čím více, tím více mléka..no a tak jsem je poslechla a ted tam mám červené místo. Teploty zatím nemám, ale bojím se zánětu.

Takže léčím takto..před kojením nahřát ve sprše, lehce pomasírovat..odkojit a zbytek odstříkat a přitom masírovat to místo. Poté studená obklad. A ted jsem ještě zařadila paralen..

Máte ještě nějaké jiné vychytávky..mám totiž pocit, že to na mě nezabírá..:-(

pak jak se mi prsa zase mlékem nalijou, tak to mám jako brok..

Prosím poradtě, jsem z toho dost zoufalá!!!!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2892
15.7.10 21:34

Jo a ještě k tomu mám požrané bradavky..a to už vůbec nevím, jak na ně :-( Bepanthen nezabírá :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
15.7.10 21:35

Děláš to úplně správně. Pokud to bolí, tak odstříkej do první úlevy. Ono to asi chvilku potrvá. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
15.7.10 21:36

Na bradavky by mohlo pomoct rozetří kapičku mateřského mlíčka a nechat uschnout. Mně Bepanthen taky nikdy moc nezabral. Zezačátku to bolelo dost, pak se to postupně lepšilo. Nenech miminko je moc dlouho ožužlávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13794
15.7.10 21:41

Jak píší holky, na bradavky si dej MM a rozetři ho a chod doma bez ničeho dokud to neuschne a pokud to jde, tak i klidně po celou dobu co jsi doma at větrají a brzy se zahojí, já na ně trpěla extrémně až malý pil krev a celý se poblinkal a byl celý od krve ! Nic nepomohlo, jen tohle … A na zánět je prý dobrý tvaroh !!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13794
15.7.10 21:42

Jooo a dávej si při kojení teplý obklad na prsa, nebo nahřáté třešnové pecky (koupíš v DM) a pokud to jde, tak chod do sprchy, na prso stříkej teplou vodu a odstříkávej co to jde… Měla jsem fakt to samé co ty i s tim tvrýdm místem a tohle také moc pomohlo… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22006
15.7.10 21:44

Děláš to úplně správně… pokračuj a vydrž, ono je taky ještě hodně brzo, tvorba mléka se Ti bude upravovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
921
15.7.10 21:47

Kromě uvedeného, co děláš, mi ještě strašně moc pomáhalo, když jsem si miminko při kojení natočila tak, že měl bradu u toho zatvrdlého místa. Když sál, to byla úleva!! Ale jsou to občas dost krkolomné pozice :wink: (Nejlíp se mi to štelovalo v leže, ale záleží, kde to je)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15043
15.7.10 21:52

Zdravím :wink: ,
na ty bradavky můžeš na čas použít i chrániče bradavek. Dají se sehnat v lékárně, ve zdravotních potřebách.
Jinak vše, co děláš + poradily holky. Neboj ono se to časem ustálí. Mě říkali v porodnici - odstříkávat jen do úlevy, víc ne. A taky jsem měla v porodnici bradavky odřené do krve a teď o nich skoro nevím… hlavně si hlídej aby mělo miminko v pusince kromě bradavky i co největší kus dvorce. A při kojení by nemělo být slyšet žádné pomlaskávání - to je špatně přisáté a odřelo by Ti bradavky.
Tak ať se to brzy spraví :wink: .

Příspěvek upraven 15.07.10 v 21:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2892
15.7.10 21:53

Kojím z jednoho prsu a za 2,5-3 hodky druhé prso..takže jedno odkojím a druhé odstříkám..odstříkáváte pouze do úlevy? Nebo aby povolila taková ta napnutost?? Děkuji za rady :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
15.7.10 22:00

Hele dle toho co popisujes se jedna „jen“ o retenci. Pokud by se jednalo uz o zanet tak necekej a jdi k lekari to uz neni legrace.
Ja jsem mela retenci u obou ditek - me vzdy pomohlo si sednout do vany a sprchovat zatvrdle misto co nejteplejsi vodou co to slo klidne pul hodiny a pak jsem kojila a presne jak psali holky bradicku nasmerovat na misto, kde je zatvrdlina - vzdy do druheho dne se mi to podarilo „rozehnat“.
Jo a tvaroh je na to take super. Davala jsme obklad na noc.
Me na bradavky pomohl Bepanthen takze moc neporadim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4647
15.7.10 22:21

Mě poradila porodní asistentka ještě starou babskou radu, potřít to místo slivovicí několikrát za den. Vždycky mi to po několika natřeních pomohlo. A jak už psaly ostatní, kojit tak aby bradička byla tím směrem kde je to bolavé místo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
16.7.10 07:37

myslím, že děláš vše dobře, odstříkávat pokud máš moc ano, ale jen do úlevy toho největšího pnutí.
Nahřívání před kojo, a pak chlazení je ok já používala ty gelové polštářky z lékárny co se nachladí v mrazáku.
Pít bradičkou k červenému a zatvrdlému, plus paralen.. a v dobu zánětu bez podprdy rozhodně v těchto vedrech ať prso větrá a má prostor. Aspoň když jsi doma samozřejmě. Já měla po porodu strašně moc mléka a zánět pořádný,, trošku pomohlo i méně pít, jen trošku, aby se prsa tolik nenalily. Vydrž, laktace se upraví podle potřeb mimiska. A přinejhorším si zamraž na zlé časy. Ve třech týdnech budete mít první růstový spurt a budeš ráda, že máš hodně. :mrgreen:

Mě se akorát místo ručního odstříkání osvědčila odsávačka.. protože jsem si to prso tolik nepomačkala, jako při odstříkávání. Ale každému vyhovuje něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1709
16.7.10 10:08

To samý jsem měla asi před měsícem taky. Všechno děláš dobře,ale mně nejvíc pomohlo,když jsem si na to bolavý místo rozetřela tvaroh,na to igelit a plenu a nechat cca hodku a pak vymněnit. Úplně jsem cítila jak to přestává bolet,když tam byl tvaroh. Tvaroh vytahuje zánět. Fakt to pomáhá, držím palce at to brzy přejde :palec: . Mně to drželo asi 3 dny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2892
17.7.10 20:00

Tak hlásím, že tvaroh i ostatní rady poctivě aplikuju a je to lepší, akorát se mi na tom prsu zase udělal nový červený flek..ale není to jako boule, tak nevim :-(

Už jsem z toho vážně zoufalá, ta bradavka se mi taky nedaří vyléčit..

Snad zlatej porod, oproti tomuhle :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna