Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky..
jsem 5 dní po porodu a na prsu se mi udělalo zatvrdlé místo..mám i dost mléka, ale sestry mi řekly, at neodstříkávám, protože čím více, tím více mléka..no a tak jsem je poslechla a ted tam mám červené místo. Teploty zatím nemám, ale bojím se zánětu.
Takže léčím takto..před kojením nahřát ve sprše, lehce pomasírovat..odkojit a zbytek odstříkat a přitom masírovat to místo. Poté studená obklad. A ted jsem ještě zařadila paralen..
Máte ještě nějaké jiné vychytávky..mám totiž pocit, že to na mě nezabírá..:-(
pak jak se mi prsa zase mlékem nalijou, tak to mám jako brok..
Prosím poradtě, jsem z toho dost zoufalá!!!!!!!
Jo a ještě k tomu mám požrané bradavky..a to už vůbec nevím, jak na ně
Bepanthen nezabírá ![]()
Děláš to úplně správně. Pokud to bolí, tak odstříkej do první úlevy. Ono to asi chvilku potrvá. ![]()
Na bradavky by mohlo pomoct rozetří kapičku mateřského mlíčka a nechat uschnout. Mně Bepanthen taky nikdy moc nezabral. Zezačátku to bolelo dost, pak se to postupně lepšilo. Nenech miminko je moc dlouho ožužlávat.
Jak píší holky, na bradavky si dej MM a rozetři ho a chod doma bez ničeho dokud to neuschne a pokud to jde, tak i klidně po celou dobu co jsi doma at větrají a brzy se zahojí, já na ně trpěla extrémně až malý pil krev a celý se poblinkal a byl celý od krve ! Nic nepomohlo, jen tohle … A na zánět je prý dobrý tvaroh !!!
Jooo a dávej si při kojení teplý obklad na prsa, nebo nahřáté třešnové pecky (koupíš v DM) a pokud to jde, tak chod do sprchy, na prso stříkej teplou vodu a odstříkávej co to jde… Měla jsem fakt to samé co ty i s tim tvrýdm místem a tohle také moc pomohlo… ![]()
Děláš to úplně správně… pokračuj a vydrž, ono je taky ještě hodně brzo, tvorba mléka se Ti bude upravovat…
Kromě uvedeného, co děláš, mi ještě strašně moc pomáhalo, když jsem si miminko při kojení natočila tak, že měl bradu u toho zatvrdlého místa. Když sál, to byla úleva!! Ale jsou to občas dost krkolomné pozice
(Nejlíp se mi to štelovalo v leže, ale záleží, kde to je)
Zdravím
,
na ty bradavky můžeš na čas použít i chrániče bradavek. Dají se sehnat v lékárně, ve zdravotních potřebách.
Jinak vše, co děláš + poradily holky. Neboj ono se to časem ustálí. Mě říkali v porodnici - odstříkávat jen do úlevy, víc ne. A taky jsem měla v porodnici bradavky odřené do krve a teď o nich skoro nevím… hlavně si hlídej aby mělo miminko v pusince kromě bradavky i co největší kus dvorce. A při kojení by nemělo být slyšet žádné pomlaskávání - to je špatně přisáté a odřelo by Ti bradavky.
Tak ať se to brzy spraví
.
Příspěvek upraven 15.07.10 v 21:54
Kojím z jednoho prsu a za 2,5-3 hodky druhé prso..takže jedno odkojím a druhé odstříkám..odstříkáváte pouze do úlevy? Nebo aby povolila taková ta napnutost?? Děkuji za rady ![]()
Hele dle toho co popisujes se jedna „jen“ o retenci. Pokud by se jednalo uz o zanet tak necekej a jdi k lekari to uz neni legrace.
Ja jsem mela retenci u obou ditek - me vzdy pomohlo si sednout do vany a sprchovat zatvrdle misto co nejteplejsi vodou co to slo klidne pul hodiny a pak jsem kojila a presne jak psali holky bradicku nasmerovat na misto, kde je zatvrdlina - vzdy do druheho dne se mi to podarilo „rozehnat“.
Jo a tvaroh je na to take super. Davala jsme obklad na noc.
Me na bradavky pomohl Bepanthen takze moc neporadim.
Mě poradila porodní asistentka ještě starou babskou radu, potřít to místo slivovicí několikrát za den. Vždycky mi to po několika natřeních pomohlo. A jak už psaly ostatní, kojit tak aby bradička byla tím směrem kde je to bolavé místo.
myslím, že děláš vše dobře, odstříkávat pokud máš moc ano, ale jen do úlevy toho největšího pnutí.
Nahřívání před kojo, a pak chlazení je ok já používala ty gelové polštářky z lékárny co se nachladí v mrazáku.
Pít bradičkou k červenému a zatvrdlému, plus paralen.. a v dobu zánětu bez podprdy rozhodně v těchto vedrech ať prso větrá a má prostor. Aspoň když jsi doma samozřejmě. Já měla po porodu strašně moc mléka a zánět pořádný,, trošku pomohlo i méně pít, jen trošku, aby se prsa tolik nenalily. Vydrž, laktace se upraví podle potřeb mimiska. A přinejhorším si zamraž na zlé časy. Ve třech týdnech budete mít první růstový spurt a budeš ráda, že máš hodně. ![]()
Mě se akorát místo ručního odstříkání osvědčila odsávačka.. protože jsem si to prso tolik nepomačkala, jako při odstříkávání. Ale každému vyhovuje něco jiného.
To samý jsem měla asi před měsícem taky. Všechno děláš dobře,ale mně nejvíc pomohlo,když jsem si na to bolavý místo rozetřela tvaroh,na to igelit a plenu a nechat cca hodku a pak vymněnit. Úplně jsem cítila jak to přestává bolet,když tam byl tvaroh. Tvaroh vytahuje zánět. Fakt to pomáhá, držím palce at to brzy přejde
. Mně to drželo asi 3 dny.
Tak hlásím, že tvaroh i ostatní rady poctivě aplikuju a je to lepší, akorát se mi na tom prsu zase udělal nový červený flek..ale není to jako boule, tak nevim ![]()
Už jsem z toho vážně zoufalá, ta bradavka se mi taky nedaří vyléčit..
Snad zlatej porod, oproti tomuhle ![]()