Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Gerberka A ono je potřeba na ortopedii doporučení? Já tam vždycky chodila rovnou. A jinak tedy se zánětem achilovky jsem skončila se sádrou na 5 týdnů.
ahoj holky, díky za rady…každopádně mně to po jedné tabletě toho Aulinu ohromně povolilo, tak fakt nevím… ![]()
jak se ti to stalo? byl to úraz nebo sis to namohla? a brala jsi něco ty 2 měsíce za léky nebo jak to bylo? ![]()
@Gerberka No, byl to vlastně úraz, i když takový zvláštní, šla jsem do prudkého kopce a zabolelo mě v noze, pak to bolelo do konce toho víkendu, když to bylo v klidu, tak to celkem šlo, ale postupně byl čím dál tím větší problém v chůzi do schodů až jsem se dokopala k doktorovi, nic jsem na to nebrala.
aha…já „jenom“ jezdila na koloběžce - cca 3 týdny jsem si jezdila jako by nic a odrážela se stále stejnou nohou, měla jsem i zřejmě špatné boty…jezdila jsem na rovince, žádná převýšení, nic takového…no a po 3 týdnech postupně bolestivost v té „odrážející se“ noze, já vůbec netušila, že to může být achilovka a dokonce jsem se to snažila nějak „rozpohybovat“ (blbec jsem, fakt). Předminulou sobotu mě to chytlo už fest a těch šlach u kotníku jsem se vůbec nemohla ani dotknout, oteklé to ještě nebylo, za 2 dny otok (ale mírný), tak jsem začala ledovat, mazat voltarenem a hlavně stahovat pružným obinadlem - to myslím dost pomohlo…vnitřně jsem nebrala nic…ale nelepšilo se to, v klidu žádná bolest, ale nejhorší „změny polohy“ - čili ze sedu stoupnout nebo z postele vstát apod., a horší jít ze schodů než do schodů…takže jsem včera šla k dr. - i když to už zase „trochu“ bylo lepší…dala mi ten Aulin a kdyby do pátku nepomohlo, tak přijít. sama netuším, jak to celé dopadne - za 3 týdny mám jet s klukama do Beskyd a tam budeme chodit, no nevím, nevím…jsem z toho nešťastná a sama na sebe naštvaná, že kvůli takové volovině jako koloběžka si takhle odrovnám nohu
…v životě na to nestoupnu, to mi teda může každý věřit
prosím tě, tu sádru jsi dostala chodící nebo nechodící??
to je to stejné, jako když jsem si v 9 letech zlomila na koloběžce obě ruce zároveň - narazila jsem do auta, chodila jsem s tím 3 dny (byl víkend - dokonce jsme jeden den byli i na přehradě „plavat“), než jsme v pondělí šli k dr. a tam se zděsili, že mám obě ruce zlomené (vřetennové kosti na obou rukou)
@Gerberka Sádru chodící, myslím že dokonce hned, chodit na ní šlo tedy až po těch cca 2 dnech, až plně vyschne.
díky za info. Tu sádru ti dali na ortopedii?? A hned, jak tě vyšetřili??
Mně se to absolutně nelepší ani po těch práškách, vůbec žádný posun.
Odpoledne jdu zase k dr., ačkoliv původně říkala, že „kdyby to do pátku nebylo lepší, tak přijít“, tak si říkám, že je jedno, jestli ve čtvrtek odpoledne nebo v pátek hned ráno - to bude stejný. Jsem z toho na nervy - za 3 týdny mám jet s klukama do Beskyd a nikam jinam než sem každý rok nejezdíme.
Prosím tě - na jak dlouho jsi tu sádru měla?? A pak jak ti ji sundali, tak jsi hned „normálně“ chodila? měla jsi nějaké rehabilitace nebo tak něco??
Na té noze je hlavě pořád taková „zatvrdlina“ - v místech achillovky, která ne a ne „zmizet“ a nejstrašnější je, když sedím, tak vstát nebo ležím a vstát - já už radši někdy stojím, než abych si sedla, když si představím, že to zas zabolí.
ještě sem nakouknu, než půjdu k té dr. a napíšu určitě, jak to se mnou vypadá
Jojo, dali mi ji hned, doktor si to osahal, pak mě myslím ještě posílala na RTG a pak hned sádra. Jak dlouho už netuším, tipuju 4-5 týdnů, ale jistě to fakt nevím. A po sundání jsem hned chodila, rehabilitace žádné.
jo, dík, no to jsou teda vyhlídky…
třeba se dneska dává nějaká ortéza místo sádry, když píšeš, že to už je dlouho, co se ti to stalo…
ahoj, jsem zpátky zvenku…praktická dr., jak mě viděla ve dveřích, tak hned psala doporučení na ortopedii a hledala na internetu, kde by mě ještě dneska mohli vzít (bylo už po 12. hodině, praktická dr. měla bohužel opět na odpoledne) - dala mi 2 tipy - jeden ještě dneska a druhý zítra ráno, tak jsem hned jela na tip číslo 1 na polikliniku, byla jsem tam ve 13.00 hodin, dotyčný doktor měl do 14. hodin ordinační dobu. V čekárně byly ještě 2 paní, vyšla sestra, vzala si doporučení, prolítla ho a pronesla: „To už je desátý den, to není akutní případ, vás doktor už nevezme, přijďte zítra v 7 ráno“.
Dobrý, že?? Takže zítra vstanu po páté ráno, jak chodím do práce (naštěstí mám zítra dovolenou), a pojedu tam opravdu co nejdřív. Ty paní říkaly, že tam čekají už přes 2 hodiny a že je to prostě děs, doktor ale prý příjemný ![]()
Jinak - nechápu, kam jsi mohla jít a kde tě vzali BEZ jakéhokoliv doporučení od praktického dr…zde bylo výslovně napsáno, že poprvé berou pacienty pouze s doporučením, jinak že nevezmou ![]()
A praktická dr. mí říkala, že normálně je objednací doba na ortopedii 2 až 3 měsíce ![]()
VŠEM BYCH PORADILA - POKUD NĚJAK PRAVIDELNĚ NESPORTUJETE, BUĎTE STRAŠNĚ OPATRNÍ a ZAČÍNEJTE SE VŠÍM STRAŠNĚ POMALIČKU!! Já blbec po milion letech začala jezdit na obyčejné koloběžce, protože mi bylo líto, že kluk jezdí na kole sám, starší kluk na kole nejezdí, manžel taky ne, tak jsem si říkala, aby nejezdil pořád sám, tak se s ním projedu - za tohle mi to teda opravdu nestálo
Já na kole teda taky nejezdím, nebaví mě to…Můj pokus o ježdění na takové rychlo-běžce skončil v 9 letech tím, že jsem si na první vyjížďce zlomila obě vřetenové kosti na rukou a jak jsem stará, tak jsem blbá, že teď v 42 letech pajdám jak ježibaba…no SNAD mi to dají do pořádku aspoň, tak, aby to NEBOLELO
tak jsem zvědavá, jak zítra pochodím, mně už je to JEDNO, hlavně ať se přijde na to, co tam mám
Byla to ambulance na poliklinice a neměli s tím problém… je tedy možné, že ofiko to měli vedený jako úrazovku, nicméně pan doktor byl ortoped. A aktuálně jsem byla na ambulaci v místní nemocnici, to tedy bylo s rukou a taky jsem tam šla rovnou bez ničeho a neměli s tím problém.
ano, tohle, kam mě poslala ta praktická dneska, je taky ambulance na poliklinice a mají tam výslovně napsáno, že napoprvé VYŽADUJÍ doporučení…když je tam pak člověk asi vedený a něco se mu zase stane, tak tam může jít i bez toho…no nic, snad zítra touto dobou budu moudřejší…
![]()
ahoj, tak jak jsem slíbila, tak píšu, jak jsem dopadla dneska na ortopedii - už jsem zpátky doma. Doktor mi vše vyšetřil, nejdřív achillovku - ta je úplně v pořádku (!!) - no, zaplaťpánbu. Jsou to namožené a přetížené ty šlachy směrem ke kotníku, obstříknul mi to injekcí, pořádně zavázal, dneska úplný klid, přes víkend hodně šetřit, kdyby to nepolevilo do pondělí, tak neschopenku. U něho kontrola za týden v pátek. Tak SNAD.
A opravdu tam vyžadují doporučení od praktické dr. Jo a ten doktor se mě ptal, jestli prý „to chci provozovat dál“ a já „co jako“ a on „jízdu na té koloběžce“, no tak já na to, že si to příště teda hoooodně rozmyslím ![]()