Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Děti by měly být zralé i po fyzické stránce. Říká se, že prvňák by měl mít aspoň 120 cm a 20 kg. Ale pokud je dítě jinak šikovné, tak se to (aspoň u nás) neřeší. Se synem chodí do třídy chlapeček, co ma ve druhé třídě tak 115 cm a 15 kg (posuzuji podle svého mladšího syna).
Tak v tom případě fyzické zralosti muj uspesne dosahl ve 3. tride a to je rijnovy, takze sel skoro v 7 letech.
@Anonymní píše:
@j.a.n.i1 co přesně znamená sociálně vyspělá?
Zvladnout se na potrebne zeptat, nereagovat na drobny neuspech nebo problem brekem, vztekanim nebo treba zalezenim pod lavici, chapat, ze si nemuze treba pri hodine jit jen tak hrat…
@jizvíková někde jsem právě četla, že se to v potaz bere, ale tím pádem by to ani v příští roce určitě nebylo lepší.
Aktuálně má necelych 15 kg a cca 110 cm
@j.a.n.i1 píše:
Tak v tom případě fyzické zralosti muj uspesne dosahl ve 3. tride a to je rijnovy, takze sel skoro v 7 letech.
Jak jsem psala, je to teoreticky a neřeší se to nijak dramaticky.
@Anonymní píše:
Měla by zvládat fungovat ve skupině a sama za sebe. Pracovat samostatně, nepotřeboval kvůli všemu dohled učitelky.
Zvládat neúspěch. Nevztekat se, neurazet na vydržet aspoň 10 minut u jedné činnosti.
Dítě vůbec nemusí být zápisu přítomné. A škola je povinná přijmout dítě, které do 31.8. daného roku dosáhne 6 let. Nemůže ho odmítnout.. můžou doporučit odklad, ale když si ho rodiče nebudou přát, tak škola nic nezmůže.
@Anonymní píše:
@jizvíková někde jsem právě četla, že se to v potaz bere, ale tím pádem by to ani v příští roce určitě nebylo lepší.
Neřeš to. Některé děti toho nedosáhnou dlouho. Co mám vypozorované, tak to používají hlavně rodiče, když chtějí odklad.
@Anonymní píše:
Každá škola to má jinak. Pokud chceš odklad, tak je nejvyšší čas se objednat do PPP.
Jsem učitelka v první třídě.
Děti by měly umět své celé jmeno i příjmení. Měly by umět napočítat do 10, poznat větší, menší množství, určit pocet prvků (kluk má 5 jablek, holka 3, kluk má víc). Měly by mít správnou výslovnost (R a Ř se dá ještě tolerovat, ale ideální to není), dále by měly mít přiměřenou slovní zásobu a ovládat slovosled i gramatiku (ujet to může).
Pak barvy, tvary, prostorovou orientaci (vlevo, vpravo, vzadu, před, za, nad, pod, mezi…). Děti by měly umět držet tužku a měly by zvládat vybarvovat.
Důležitá je i určitá samostatnost a samozřejmostí je sebeobsluha (což se nedá zkoušet a projeví se to až ve škole).
Děti nemusí znát písmena, číst, nemusí znát číslice a ani početní operace.
Rozhodnutí o přijetí chodí poštou.
To rozhodnutí o přijetí má každá škola jinak. Co mám kolem skoly, tak si to rodiče vyzvedavaji osobně. Školy tím ušetří.
@Anonymní píše:
Bývám u zápisů pravidelně, záleží na tom, jak spolupracují s učiteli, jak jsou školně zralí, jak respektují ostatní žáky. Vždy bude někdo menší a drobnější
Pro přijetí do skoly je jediné kritérium dosažení věku. Skola (spadova) nemuze dítě nepřijmout pokud dosahlo veku. Pokud rodic je rozhodnutý dítě do skoly dat, muze si každý doporučovat co chce, posledni slovo je na rodici ![]()
Tím nechci tvrdit, ze se maji ignorovat doporučení skolky, učitelek u zápisu nebo poradny, ale nedelala bych si hlavu s tim co ditko u zápisu predvede nebo ne. Neni to pro přijetí do skoly podstatne. Dokonce jsem se loni dozvěděla, ze dítě ani k zápisu osobne nemusí.
![]()
Jinak u nas pri zápisu loni syn určoval prvni hlasku, posledni a zkoušeli hlaskovani, barvy a tvary, prostorovou orientaci (,leva, prava, nahoře, dole, první, posledni, předposlední, nad, pred, pod atd), porovnávani (vetsi, menší, stejny pocet), zavazat tkanicku, namalovat domeček, grafomotorika-domalovat zuby pile, vlny do reky, a klubko kocicce, podepsat se
@aknah31 píše:
Pro přijetí do skoly je jediné kritérium dosažení věku. Skola (spadova) nemuze dítě nepřijmout pokud dosahlo veku. Pokud rodic je rozhodnutý dítě do skoly dat, muze si každý doporučovat co chce, posledni slovo je na rodiciTím nechci tvrdit, ze se maji ignorovat doporučení skolky, učitelek u zápisu nebo poradny, ale nedelala bych si hlavu s tim co ditko u zápisu predvede nebo ne. Neni to pro přijetí do skoly podstatne. Dokonce jsem se loni dozvěděla, ze dítě ani k zápisu osobne nemusí.
![]()
tak to je dobrý, u některých by možná byli pak překvapení ![]()
@bublinek píše:
tak to je dobrý, u některých by možná byli pak překvapení
To mozna jo, ale v podstatě pokud dítě v danem skolnim roce dosahne 6let do školy od zari může a nikdo nemuze rodice nutit k odkladu.
A vykon u zápisu na přijetí vliv nema.