Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@aknah31 píše:
To mozna jo, ale v podstatě pokud dítě v danem skolnim roce dosahne 6let do školy od zari může a nikdo nemuze rodice nutit k odkladu.
A vykon u zápisu na přijetí vliv nema.
já vím, jsem v situaci, že jsem na vážkách, jak s mladší dcerou, požádám o posudek v PPP, upřímně do odkladu se mi nechce, ale nechci jí tam dávat nepřipravenou.
@bublinek píše:
já vím, jsem v situaci, že jsem na vážkách, jak s mladší dcerou, požádám o posudek v PPP, upřímně do odkladu se mi nechce, ale nechci jí tam dávat nepřipravenou.
Moje zkušenosti s poradnou jsou takové, ze pokud tam prijdete, tak vam odklad doporučí. Alespoň k nam se chovali stylem, vy si jdete pro odklad. Ze jsem chtěla nestrannou radu, protože jsem byla na vážkách, je nezajimalo. Spis se na me dívali jak na cvoka, ze jdeme do poradny, ale odkladu naklonena nejsem.
Každopádně jsme odklad dali a syn nastoupil na ten rok do PT kam jsme ho rok vozili. Nejlepší rozhodnuti, co jsme dle meho mohli udělat. Ve školce jsem ho nechat nechtela a určite nedostatky mel, i kdyz dle logopedky by školu zvladl, MS rikala, ze mu odklad neuškodí ale skolu by s vetsi domaci přípravou zvladl.
Letos je v prvni tride.
Mladsi syn (nar. konec kvetna) jde letos k zapisu. U nej o odkladu neuvazujeme vůbec, i kdyz je sociálně slabší.
@bublinek my jdeme na posouzení školní zralosti k psycholožce. Doufám, že mi dá nestranný pohled. Termín do PPP mám taky, ale pokud psycholožka řekne, že může do školy, tak ho zruším.
@aknah31 píše:
Moje zkušenosti s poradnou jsou takové, ze pokud tam prijdete, tak vam odklad doporučí. Alespoň k nam se chovali stylem, vy si jdete pro odklad. Ze jsem chtěla nestrannou radu, protože jsem byla na vážkách, je nezajimalo. Spis se na me dívali jak na cvoka, ze jdeme do poradny, ale odkladu naklonena nejsem.
Každopádně jsme odklad dali a syn nastoupil na ten rok do PT kam jsme ho rok vozili. Nejlepší rozhodnuti, co jsme dle meho mohli udělat. Ve školce jsem ho nechat nechtela a určite nedostatky mel, i kdyz dle logopedky by školu zvladl, MS rikala, ze mu odklad neuškodí ale skolu by s vetsi domaci přípravou zvladl.
Letos je v prvni tride.
Mladsi syn (nar. konec kvetna) jde letos k zapisu. U nej o odkladu neuvazujeme vůbec, i kdyz je sociálně slabší.
PT je přípravná třída?
Já právě chci aby si jí psycholožka „otestovala“ a až pak jí chci dát posudek z MŠ a logo
aby nebyla ovlivněna, jen nevím jestli se jí bude můj přístup líbit
@Anonymní píše:
@bublinek my jdeme na posouzení školní zralosti k psycholožce. Doufám, že mi dá nestranný pohled. Termín do PPP mám taky, ale pokud psycholožka řekne, že může do školy, tak ho zruším.
dostat se k psycholožce jen na toto je asi složité, ne?
@bublinek nás tam dostala logopedka. Chodíme na soukromou kliniku, kde mají i psycholožku.
Ale jelikož jsem učitelka, tak mi je předem jasné, jak to dopadne. A více méně to beru jen jako formalitu.
@bublinek píše:Jj PT je přípravna třída. U nas to bylo tak 50:50. Logopedka a ucitleky MS doporučovali školu, psycholožka a poradna odklad. A já se fackovala mezi. Jeden den jsem si byla jista, ze odklad neni treba a druhy den pravy opak.
PT je přípravná třída?
Já právě chci aby si jí psycholožka „otestovala“ a až pak jí chci dát posudek z MŠ a logo
aby nebyla ovlivněna, jen nevím jestli se jí bude můj přístup líbit
@bublinek píše:
dostat se k psycholožce jen na toto je asi složité, ne?
Nevim odkud jste, ale syn chodil na logopedii na Logo kliniku Brno a jednou rocne jsem ho prostě k psycholozce objednala.
Mladšího syna jsem loni v červnu taky objednala na posouzení školní zralosti (čerstvých pet let). Ted ho zase objednám někdy na březen pred zápisem. Odklad teda u nej nezvažujeme. Dle psycholožky je plne připraven az na slabsi sociální stránku. Zadny posudek z MS ani logo jsem ji nedavala.
@aknah31 jsme z Ostravy, chodíme k logopedce, která je soukromá, takže asi žádná možnost se objednat.
Zkusím se zeptat. Ale mám s ní problém, ona je mladá a zrovna po škole a nepůsobí na mě jako odborník, aspoň zatím ne. Musím jí pomáhat s tím jak mluvit s tak malým dítětem.
Přebrala ordinaci po logopedce, z které jsem byla nadšená.
Neví někdo co s dítětem, které půjde do první třídy, všechno co je potřeba umí velice dobře, jen ta sociální zralost. Píšete že se nesmí rozplakat při neúspěchu a tak. Já mám dítě, které vše zvládá po té stránce co se po něm chce. Ale je to introvert, rádo si hraje raději samo, je bázlivé, bojí se. Do školky v pohodě chodí, ale celkem se straní kolektivu, až jak si na někoho zvykne, tak se pak kamarádí a řádí s ním. Samo se ale nerado účastní koletivních věcí, sportů už vůbec ne! Do heren chodíme, ale pokud tam nejdeme s kamarádkou co má také stejně staré dítě které to mé zná, tak si mezi cizí děti prostě nikdy hrát nejde, drží se u mne. Bude mít takovéto dítě v první třídě problém? hrozně se toho bojím ![]()
Pokud je to povahou, tak nevím, jak moc dítěti jeden rok navíc prospěje.
Je v té školce samostatné? Zvládne si něco vyřídit u paní učitelky?
Bych ho testla - zadat nějaký úkol typu tady máš 40 kč a zaplať si to čtvrteční divadlo, posílala bych ho do obchodu pro 5 rohlíků, nechala ho u řidiče autobusu koupit jízdenku.
Prvňák si prostě musí některé věci zařídit sám - donést čas od času tepláky z cvičebního úboru na vyprání, předat informaci rodičům (ne všechno učitelka píše dětem do notýsku nebo mailem), poradit si v případě zapomenutého úkolu nebo pomůcku…
Syn třeba zapomněl klíče od skříňky a chip na oběd. Musel si dojít za uklízečkou a poprosit o otevření skříňky náhr. klíčem a u kuchařek si dojednat výdej oběda bez čipu. jednou jsme mu z nějakého důvodu zapomněli napsat omluvenku na tělák, tak si vyřídil u paní učitelky, že je po nemoci a nebude cvičit.
@Svistice
Odklad by určitě nepomohl, je to povahou. Má 6 let teď v dubnu.
Samotné si nevyřídí momentálěn skoro nic, nabádám a snažím se ať si zajde k okénku pro pití, ať podá peníze prodoavačce, ať si samo řekne co chce atd…ale strašně se stydí, sekne se že prostě nechce, nikam nepůjde. Jinak ve školce s učitelkou bez problémů, zná ji a tak je schopné si s ní povídat, vyřídit si něco nebo si říct o pomoc…U cizích je to těžké ![]()
@Anonymní píše:
@Svistice
Odklad by určitě nepomohl, je to povahou. Má 6 let teď v dubnu.
Samotné si nevyřídí momentálěn skoro nic, nabádám a snažím se ať si zajde k okénku pro pití, ať podá peníze prodoavačce, ať si samo řekne co chce atd…ale strašně se stydí, sekne se že prostě nechce, nikam nepůjde. Jinak ve školce s učitelkou bez problémů, zná ji a tak je schopné si s ní povídat, vyřídit si něco nebo si říct o pomoc…U cizích je to těžké
To je otázka, já mám podobný exemplář doma (synovi bylo 6 let teď v listopadu) a za poslední půl rok udělal velký posun. Je to melancholický introvert, takže smíšek do světa z něj nikdy nebude, ale třeba ještě v červnu v Mirakulu jen pozoroval děti a snažil se vyhnout jakémukoliv konfliktu (užíval si to tam jen se ségrou), třeba u klouzačky „pustil“ před sebou deset dětí v řadě (které ho prostě předbíhaly a nenechaly do toho tunelu nasednout). V září už řekl „teď pojedu já“ nebo dokonce cizímu dítěti něco ukazoval a popisoval (zírala jsem na to jako puk). Pořád tedy odmítá jakékoliv kroužky, do školy se vyloženě netěší a už teď to bere jako nutné zlo, a hlavně si vůbec nehlídá svoje věci (je schopný nechat mikinu všude, zapomenout, že měl batoh apod.). Ale třeba teď je učitelka testuje a dává jen ústní pokyny (např. „Vyřiďte rodičům, že je prosíme o papírové kapesníky / Podívejte se doma, jestli nemáte knížku o domácích zvířátkách a přineste ji.“) a v tom je spolehlivý (a většinou to vyřídí tak 3-5 dětí z cca 15-20). Ale zase bere učitelky pokyny doslova, takže když jim učitelka řekne „vezměte si mikinu“ a on má svetr, tak si ho neoblékne
. A do toho bude určitě nejmenší ve třídě, protože má teď asi 111cm a 16,5kg.
On je podzimní, tak pro odklad není důvod (navíc už teď čte - s porozuměním, ne jen písmena - tiskacími napíše i dlouhý dopis, počítá apod.), ale modlím se, aby dostal trpělivou učitelku, která vzbudí jeho zájem (když je motivovaný, dokáže zázraky), bude tolerovat jeho uzavřenost a vytvoří ve třídě takovou atmosféru, ve které nebudou vládnout ti silní a agresivní.
Jo a na stud z prodavačky zafungovalo, když si mohl za peníze z kasičky koupit Lego, ale musel si ho koupit sám. Zmrzlinu by klidně odmítl, další sladkosti taky, ale Lego tam nechat nemohl
(a je pravda, že tím taky hodně vyrostl a měl radost, že to zvládnul sám).
@zrcadlo Teda moc děkuji za příspěvek, ani nevíte jak jste mi vlila do žil trochu optimismu
Ještě je do září nějaký čas, tak budu zkoušet aspoň něco s tím dělat…ale povahu těžko měnit
. Díky za tip s legem!
Budu se modlit, abychom taky měli trpělivou učitelku a kolektiv dětí, aby byl fajn.