Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ještě by mě zajímala jedna věc. Dcera bývá často nemocná. Může být odklad doporučen ze stran učitelek v MŠ právě kvůli časté nemocnosti?
Učitelky v MS muzou odklad doporučit ale to nic nemění na tom ze musíte do PPP nebo SPC na posouzení skolni zralosti a oni rozhodnou jestli doporučení dají nebo ne. Ucitleky ve školce tuto pravomoc nemaji. Ti muzou jenom upozornit, ze by mozna byl odklad dobrý a doporuci navštívit poradnu.
Ja bych kvuli nemocnosti dítěti odklad nedavala. Ve skole se naštěstí kazda rymecka a kasel neřeší 😀
@aknah31 prave, také si říkám, že v té škole tu bude snad lepší.
Jinak vyšetření školní zralosti ve školce budou provádět, tak jsem ji tam objednala
@Anonymní píše:
@aknah31 prave, také si říkám, že v té škole tu bude snad lepší.
Jinak vyšetření školní zralosti ve školce budou provádět, tak jsem ji tam objednala
Tak nemocná může být za rok úplně stejně, jako teď.
To Ti nikdo neřekne dopředu. Co si pamatuji, tak ve škole vždycky byly nějaké děti, co témeř nemarodily a pak část, co byla nemocnější prakticky až do puberty. Do škly se taky normálně chodí s rýmou a kašlem (předpokládá se, že dítě má nějaké základní hygienické návyky).
Měla jsem spolužačku, co kvůli častým absencím opakovala první třídu, ale ono to bylo i dost o rodinném prostředí. Já měla v 1. třídě 6× angínu, což znamenalo vždy 2-3 týdny doma a byla jsem co se školy týče naprosto v pohodě. Jsem si to prostě dělala doma.
Ahoj ja když jsem byla poprvé s holkou u zapisu tak my to prislo chvílema jak zapis na vysoke co by deti měli uz vedet a znat v 6 letech ale ted uz s holkou co pujde k zapisu ji uz tam brat nemusim a jsem rada.
Holky jake mate zkusenosti ze zapisu do první tridy napist diky
@radkamak na co presne se ptas? Zkušenosti mam vice mene dobre. Pred dvema lety byl syn na zápisu, ale měl odklad. Loni mi byl podruhé a letos půjdeme k zápisu s mladším synem.
No spise jake mate zkusenosti ja byla uz dvakrát poprvé s holkou a minuli rok s kluke a prijde my to porad stejne
@radkamak Mě přijde dobré dítě k zápisu vzít. Plní to určitou funkci přechodového rituálu. Navíc Ti učitel může dát zpětnou vazbu, zda dítě je či není dostatečně na vstup do školy připravené a co je potřeba třeba do září potrénovat.
Jinak nevím, co Ti na zápisu přišlo tak složitého. Barvy, zvířátka, ovoce/zeleninu, tvary, pravo/levá a prostorová orientace, větší/menší, napočítat do cca 8, poznat nějaká písmenka, číslice, něco nakreslit, opsat podle vzoru. Zhodnocení, zda dítě nemá nějaké závažné legopedické vady, poznání prvního písmene ve slově ![]()
A letos jsem se dohodla s muzem ze tam pujdu bez holky je podepsat papiry
@radkamak píše:
No spise jake mate zkusenosti ja byla uz dvakrát poprvé s holkou a minuli rok s kluke a prijde my to porad stejne
Jistě, je to pořád stejné, protože se požadavky na dovednosti budoucích prvňáčků nemění. ![]()
To není zážitkový park, kde člověk potřebuje při každé návštěvě nejlépe něco nového, aby se pobavil.
@radkamak píše:
A letos jsem se dohodla s muzem ze tam pujdu bez holky je podepsat papiry
Hlavně byste se měli domluvit s dítětem. Syn by nebyl nadseny, kdybych ho k zapisu nevzala. A to byl taky 2× a vzdycky se tesil a uzil si to. Pro nej to bylo vždy něco slavnostního. A my to taky tak brali.
Ja osobne bych to dítěti neuprela.
Proč tam s ni nechcete jit?
Ja se ptala holky ale ta rekla ze nechce jit semnou na zapis a ukazovat co umi při to ukaze az pujde do skoly pravda ze se skoro každý den sni ucim minimalne hodinu
Chtěla bych se zeptat k těm písmenům. Hodně často se tu objevuje, že mělo dítě poznat nějaká písmena. Je to opravdu důležité? Dceru zajímají hodně čísla, takže ty pozná od 0 do 10, ale písmenka spíše ne. Podepsat se ale umí
@radkamak se synem jsme taky hodně pracovali. Diagnostikovana VD denne to hodina určitě byla. Logopedie, grafomotorika, pamet, prostorova orientace, zrakovka atd. Ted v 1tr minimalne 30min denne taky. Je šikovný učitelka si ho chvali.
K zápisu. Byli jsme 2×. Obsahove byl asi skoro stejný ale i tak kazdy jiny. Ale syn se tesil, pěkně se oblékl a bral to důležite😀 pokazde dostal darek od ucitleky, zasli jsme pak do cukrárny…
Obsahove, prostorova orientace (prava, leva, nahoře, dole, pod, nad, mezi atd), geom. tvary, barvy, fonematicky sluch, první a poslední hlaska, zviratka, cisla, jednoduché počítání s kostkama, grafomotorika-dokreslit zuby pile, vlnky do rybníka, kouř kominu, déšť z mraků (pokazde dve jine veci) podepsat se, napodoba pisma, jemna motorika zavazani tkaničky, hrubá motorika házení na kos a na kuzelky.. chvíli si povídali s učitelkou.
Bylo to fajn, pokazde i kdyz mel doporučení k odkladu.
Letos se tesim s mladším synem.
Ještě by mě zajímala jedna věc. Dcera bývá často nemocná. Může být odklad doporučen ze stran učitelek v MŠ právě kvůli časté nemocnosti?