Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Havlova píše:
On někdo nezná sucháč nebo elastické tkaničky?
Možná znají a jen dělají, že neznají. Těžko říct.
Vůbec nejlepší byly takové umělé, klouzavé tkaničky. Než se došlo od třídy k tělocvičně, tak to bylo rozvázané, jak to klouzalo. Když uděláš víc smyček, ať to teda drží. Tak tam vznikne suk. A poté se blbě rozvazuje.
@zuzu224 hlavně jsem to celé moc nepochopila. To se na zápise ukáže, že dítě neumí zavazovat tkaničky, a učitelka řekne mámě, ať má tedy hlavně na TV boty na sucháč? ![]()
@hanka.br. píše:
Poslala jsem dítě do školky třeba já - poprvé za 25 let praxe. Pokud by přišlo k zápisu, nemuselo k tomu vůbec dojít. Školka odklad navrhovala, ale maminka to neřešila, přišlo jí to v pohodě.
A myslíš si, že kdyby byl zápis, tak to dopadlo jinak? Pokud je nepřesvědčila školka, tak si myslím, že by s takovými rodiči nehnula ani škola. Starší měl takového spolužáka. Ten si nakonec 1. třídu zopakoval, protože maminka nesouhlasila ani s dodatečným odkladem, že to dítko zvládne. Maminku znám, takže to hrozně řešila, že jsou všichni zaujatí a je moderní doba, kdy se všem letním klukům doporučují odklady jen kvůli datu narození… Tento klučík prošel i klasickým zápisem a tam mu taky doporučovali odklad…
@zuzu224 píše:
Takže 1 dítě. Žádné hromadné posílání. Navíc matka byla upozorněna ze školky. Když matka nedbala rad školky, tak myslíš, že radu školy po 15min by si vzala k srdci? Škola nemá právo dítě nepřijmout a pokud ona o tom věděla a stejně se tak rozhodla, tak by asi ten zápis neměl na její rozhodnutí žádný vliv, že?
No tak jedno z mých 20 není jedno ze všech. A ten zápis by vliv měl, to si jsem jistá. U zápisu se pokaždé nějaké takové děti objeví a rodiče odklad uznají. Když jim to nikdo neřekne, tak nemají důvod o tom přemýšlet, nezajímá je to. Já nevím, proč se mi to snažíš vymluvit - ty snad u těch zápisů sedíš?
@hanka.br. píše:
No tak vzhledem k tomu, že se u zápisu nějaké odklady doporučí a maminky odklad dají, tak mi ten zápis zbytečný nepřijde.
Sama píšeš, že jí to doporučovala i školka. Novinka to pro ní nebyla a rozhodla se jak se rozhodla.
@hanka.br. píše:
No tak jedno z mých 20 není jedno ze všech. A ten zápis by vliv měl, to si jsem jistá. U zápisu se pokaždé nějaké takové děti objeví a rodiče odklad uznají.Když jim to nikdo neřekne, tak nemají důvod o tom přemýšlet,nezajímá je to. Já nevím, proč se mi to snažíš vymluvit - ty snad u těch zápisů sedíš?
Píšeš, že jim to doporučila školka. Takže o tom věděli. Tak jakýpak nikdo.
@zuzu224 píše:
Sama píšeš, že jí to doporučovala i školka. Novinka to pro ní nebyla a rozhodla se jak se rozhodla.
Ano, doporučovala, ale ona to neřešila, protože „ve školce něco takového asi říkali“. Nerozhodovala se, neřešila to, Neřešila ani předškolní rok, dítě bylo doma na tabletu, protože kovid. Ale na ten tablet je šikovný paní učitelko! Prostě někteří rodiče na to kapacitu nemají a je potřeba jim to říct. Ne doporučit, ale říct, oznámit. A oni to tak udělají.
Také nás letos čeká po odkladu zápis, ještě nevíme, zda normální nebo elektronicky. U staršího ještě v normální době chtěli jméno, kde bydlí, barvy tvary, něco nakreslit, složit malé puzzle,,básničku ani písničku říc nechtěl, to, že neumí tkaničky sme přiznali, neumí to ani mladší, prostě neva, já se za to nestydím, počítat uměli oba, mladší má problém částečnou varvoslepost takže bude muset mít upravené pracovní listy, popř učebnice, což máme papír z očního a rehabilitační problémy, takže trochu jiný režim v delším sezení..ale i když se zatím do školy netěší, chce už umět číst, tak snad ho to bavit bude. Zápisu se nebojím, má to být pro děti zábava, dostanou plno maličkostí a když holt něco neumí, tak se to doučí. Lucka
@hanka.br. píše:
Ano, doporučovala, ale ona to neřešila, protože „ve školce něco takového asi říkali“. Nerozhodovala se, neřešila to, Neřešila ani předškolní rok, dítě bylo doma na tabletu, protože kovid. Ale na ten tablet je šikovný paní učitelko! Prostě někteří rodiče na to kapacitu nemají a je potřeba jim to říct. Ne doporučit, ale říct, oznámit. A oni to tak udělají.
A nebo taky neudělají. Zjevně to není nějaká maminka co se o děcko zajímá, dle toho co píšeš. Takže ji je u zadku kdo co říká. Vzhledem k tomu, že bez dvou papírů nelze dát dítěti odklad a paní zjevně nic neřeší, tak už vidím jak lítá po PPP a doktorech, aby dítě dostalo odklad.
@zuzu224 píše:
A nebo taky neudělají. Zjevně to není nějaká maminka co se o děcko zajímá, dle toho co píšeš. Takže ji je u zadku kdo co říká. Vzhledem k tomu, že bez dvou papírů nelze dát dítěti odklad a paní zjevně nic neřeší, tak už vidím jak lítá po PPP a doktorech, aby dítě dostalo odklad.
Víš, co? Vzdávám to. Ta paní samozřejmě do poradny došla a všechny dokumenty předložila, dle pokynů, které dostala. Ale ty víš všechno nejlíp, takže ano, máš pravdu.
@hanka.br. píše:
Víš, co? Vzdávám to. Ta paní samozřejmě do poradny došla a všechny dokumenty předložila, dle pokynů, které dostala. Ale ty víš všechno nejlíp, takže ano, máš pravdu.
A ty zase děláš ze zápisu něco bez čeho se svět neobejde. Nejsem proti zápisům, ale má to být hlavně zážitek pro děti a ne zkoušení jestli matka nelže a dítě si umí zavázat tkaničku. A rodič co se zajímá, tak vyslechne už rady ve školce a nečeká na 15 min ve škole.
@hanka.br. píše:
No tak jedno z mých 20 není jedno ze všech. A ten zápis by vliv měl, to si jsem jistá. U zápisu se pokaždé nějaké takové děti objeví a rodiče odklad uznají. Když jim to nikdo neřekne, tak nemají důvod o tom přemýšlet, nezajímá je to. Já nevím, proč se mi to snažíš vymluvit - ty snad u těch zápisů sedíš?
No tak me třeba u syna odklad doporucovali, prý je drobný, neumí poradně namalovat postavu. Drobný je i teď v patý třídě - je prostě nejmenší a postavu pořádně neumí namalovat doteď. Tkaničky si neuměl, stejně jako většina dětí zavázat ještě ve třetí třídě, naštěstí existují boty na suchý zip ![]()
@Pears206 píše:
Ano, toto taky pozoruji už několik let. Když hrajeme v rámci intervencí vědomostní hry a kvízy, jakmile dojde na klasické večerníčky nebo i české hrané pohádky, děti neví.Příspěvek upraven 04.03.22 v 21:40
já nemám ani tv, takže mé dítě také večerníčky nezná, teda tv ten přístroj máme, ale neodebíráme tv programy
@Kelsey píše:
Mívají různé úkoly. Něco namalovat (např. nakreslit princeznu nebo koho chtějí). Většinou říkají, že je to maminka nebo tatínek, sourozenec. Když mají zvíře doma. Tak někdy i to zvířátko kreslí. Stačí jedno. Pak přiřadit obrázky známých pohádek k sobě. Vzít kolik barevný a přiřadit ho ke stejné barvě nebo tvaru.
Míváme i cvičnou botu. Ta je tam, protože maminky nikdy nepřiznají pravdu. Tvrdí, že dítě vázat tkaničky umí a většinou se stane, že to není pravda.
A když dítě nezvládne cvičnou botu, tak není přijato k povinné školní docházce? Jen se ptám, abych věděla.
@Roba18-u nás neuměl starší ani před ani po odkladu a nic se nedělo, mladší také neumí…takže to, že neumí zavazovat tkaničku bych se nebála!
@zuzu224 píše:
A ty zase děláš ze zápisu něco bez čeho se svět neobejde. Nejsem proti zápisům, ale má to být hlavně zážitek pro děti a ne zkoušení jestli matka nelže a dítě si umí zavázat tkaničku. A rodič co se zajímá, tak vyslechne už rady ve školce a nečeká na 15 min ve škole.
O zkoušení matek a tkaničkách psal někdo jiný, to ses spletla. Že má být zápis zážitek, s tím souhlasím naprosto. Jen jsem vyslovila názor, že to není zbytečné. Stačilo napsat, že z úhlu pohledu, který ty neznáš, to může být pravda.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.