Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@zuzu224 píše:
Ježiš, ale ta matka není blbá. Ty děti chodí do školky, je povinný poslední rok. Tam nemá prakticky nikdo zavazovací. Myslíš, že matky neznají boty na sucháč?
Sama píšeš, že ti lžou. Lže se úmyslně, takže to ví, že si neumí zavázat boty.
Mně tohle přijde fakt vtipný…„usvědčujeme matky ze lži“
Nějak si svoji důležitost dokázat musí…
@lucypaja píše: @Roba18-u nás neuměl starší ani před ani po odkladu a nic se nedělo, mladší také neumí…takže to, že neumí zavazovat tkaničku bych se nebála!
Hele a čím to je, že dnes děti neumí zavázat tkaničky ani ve třetí třídě, jak tu někdo psal? Živě si pamatuji, jak jsme se zavazovat tkaničky učili ve školce, těsně před nástupem do školy. To už se dnes neučí?
zase bych ty děti tolik nerozmazlovala, myslím, že naučit se vázat tkaničky snad 5-6 leté průměrné dítě zvládne… Nebo ne? ![]()
@roba18 píše:
Hele a čím to je, že dnes děti neumí zavázat tkaničky ani ve třetí třídě, jak tu někdo psal? Živě si pamatuji, jak jsme se zavazovat tkaničky učili ve školce, těsně před nástupem do školy. To už se dnes neučí?zase bych ty děti tolik nerozmazlovala, myslím, že naučit se vázat tkaničky snad 5-6 leté průměrné dítě zvládne… Nebo ne?
Protože dětský boty se víceméně dělají na sucháč, pružný tkaničky. Takže lenost. Když já byla malá, tak boty na sucháč jen tak někdo neměl
.
Já to dítě naučila, protože to měl umět. Naučíš je to hned, ale zase to zapomněl, protože prostě stejně má boty na sucháč. Tak jsem ho to naučila znovu a myslím, že už to zase neumí ![]()
@zuzu224 píše:
Protože dětský boty se víceméně dělají na sucháč, pružný tkaničky. Takže lenost. Když já byla malá, tak boty na sucháč jen tak někdo neměl.
Já to dítě naučila, protože to měl umět. Naučíš je to hned, ale zase to zapomněl, protože prostě stejně má boty na sucháč. Tak jsem ho to naučila znovu a myslím, že už to zase neumí
Tak trénovat druhy uzlů.
ale jo chápu. Ono koupit vůbec nějaké padnoucí boty je problém a ještě řešit tkaničky/suchace… ![]()
@stinga píše:
já nemám ani tv, takže mé dítě také večerníčky nezná, teda tv ten přístroj máme, ale neodebíráme tv programy
Odebírání TV programů není jediný způsob, jak se k čemukoliv dostat. Je spoustu jiných možností. Skoro bych řekla, že v Tv je houby a co chceme, si vyhledáváme na různých placených i neplacených platformách.
Reagovala jsem na to, že mám taky zkušenost, že klasiku(večerníčkové pohádky, hrané české dětské filmy) děti téměř neznají, zato všechny Disneyovky a americké filmy ano. Jsou pro ně přitažlivější. Vnímám to jako posun doby, kulturní vývoj.
@Roba18-no možná opravdu trochu pohodlnost, těžko říci, my sme se snažili to staršího učit, ale vztekal se, nešlo mu to..mladší občas zkouší, ale zatím neumí, do září času dost, třeba se to naučí. Já tkaničky umím, ale také si klidně koupím boty na sucháč…co vím tak v naší školce je to neučí..
@roba18 píše:
Tak trénovat druhy uzlů.ale jo chápu. Ono koupit vůbec nějaké padnoucí boty je problém a ještě řešit tkaničky/suchace…
Zase jako když mu to ukážu, tak to umí hned. Takže tam ten problém není, že by ty děti byly blbější. Jen prostě nepoužívají to. Když už koupíme jakoby tkaničkové boty, tak mají tu gumičku se stahovákem.
@Pears206 píše:
Odebírání TV programů není jediný způsob, jak se k čemukoliv dostat. Je spoustu jiných možností. Skoro bych řekla, že v Tv je houby a co chceme, si vyhledáváme na různých placených i neplacených platformách.Reagovala jsem na to, že mám taky zkušenost, že klasiku(večerníčkové pohádky, hrané české dětské filmy) děti téměř neznají, zato všechny Disneyovky a americké filmy ano. Jsou pro ně přitažlivější. Vnímám to jako posun doby, kulturní vývoj.
Já si teda myslím, že dnešní děti nemusí nutně znát Maxipsa Fíka, jen že my jsme se na něj dívali. Děti moc ty starší večerníčky nebaví, tak jim to nebudu nutit jen pro přesvědčení, že je to je krasný.
My se taky nekoukali většinou na pohádky našich rodičů, protže pro nás už nebyly pěkné.
Nadruhou stranu pěkný večerníček ocení. Třeba Krkonošské pohádky milují. TY děti si najdou co se jim líbí.
A některé děti to umí, ale stydí se starší uměl básničky, písničky, ale prostěneřekl nic, uvidíme co mladší
@zuzu224 píše:
Protože dětský boty se víceméně dělají na sucháč, pružný tkaničky. Takže lenost. Když já byla malá, tak boty na sucháč jen tak někdo neměl.
Já to dítě naučila, protože to měl umět. Naučíš je to hned, ale zase to zapomněl, protože prostě stejně má boty na sucháč. Tak jsem ho to naučila znovu a myslím, že už to zase neumí
Já jsem se to jako malá nemohla naučit, dodnes vážu na „oslí uši“ - dvě smyčky a z nich suk. Mám to tak zafixované, i když provlékat už dávno umím. Co si závažu, drží, problém s tím nemám.
Děti myslím vážou normálně na smyčku, vlastně ani nevím, ukazovala jsem jim oba způsoby.
Při studiu starší literatury z oblasti výchovy jsem tam ten můj způsob našla jako doporučení pro děti, které se to nemohou naučit. Ještě vím o jednom kamarádovi v mém věku, který tak taky váže, neprovléká.
@zuzu224 píše:
Já si teda myslím, že dnešní děti nemusí nutně znát Maxipsa Fíka, jen že my jsme se na něj dívali. Děti moc ty starší večerníčky nebaví, tak jim to nebudu nutit jen pro přesvědčení, že je to je krasný.
My se taky nekoukali většinou na pohádky našich rodičů, protže pro nás už nebyly pěkné.
Nadruhou stranu pěkný večerníček ocení. Třeba Krkonošské pohádky milují. TY děti si najdou co se jim líbí.
Záleží na úhlu pohledu. Nikomu nic nenutím. Je každého věc, na co se dívá a co pouští svým dětem. Přesto si myslím, že některé věci by děti měly znát už proto, kdo je napsal a ilustroval.
Co se týče Krkonošských pohádek, to si pamatuji, že jsme k nim jako děti musely „dospět“. Líbily se mi až později. Znám více lidí, co to má stejně.
Mám v práci skupinku dětí, která miluje filmy se Čtyrlístkem. Ty postavičky jsou dost retro. Mně nikdy k srdci nepřirostly. Ani dřív, ani teď v poměrně nových filmech.
@Pears206 píše:
Záleží na úhlu pohledu. Nikomu nic nenutím. Je každého věc, na co se dívá a co pouští svým dětem. Přesto si myslím, že některé věci by děti měly znát už proto, kdo je napsal a ilustroval.
Co se týče Krkonošských pohádek, to si pamatuji, že jsme k nim jako děti musely „dospět“. Líbily se mi až později. Znám více lidí, co to má stejně.
Mám v práci skupinku dětí, která miluje filmy se Čtyrlístkem. Ty postavičky jsou dost retro. Mně nikdy k srdci nepřirostly. Ani dřív, ani teď v poměrně nových filmech.
Jo, ja nemela jako mala taky moc rada Krkonosske a naopak deti jsou celkem male a libi se jim asi ze vsech starych vecernicku nejvic.
Ja nerikam, ze by deti nemely znat klasiku. Ale ja tu klasiku beru spis pres knizky. Ted treba cteme Deti z Bulerbynu.
Zrovna retro vecernicky mne neprijdou jako neco co je ten zaklad co by mely deti znat. Vsechny mohly videt. Co se jim libilo, to zhledly, co ne, to jim nutit nebudu.
Treba Katu a Skubanka a jine vecernicky jsme cetli jako knihy (jak byly v Albertu za body) a rekla bych, ze ty knihy je bavi vic nez ty retro animace.
@Pears206 píše:
Já jsem se to jako malá nemohla naučit, dodnes vážu na „oslí uši“ - dvě smyčky a z nich suk. Mám to tak zafixované, i když provlékat už dávno umím. Co si závažu, drží, problém s tím nemám.Děti myslím vážou normálně na smyčku, vlastně ani nevím, ukazovala jsem jim oba způsoby.
Při studiu starší literatury z oblasti výchovy jsem tam ten můj způsob našla jako doporučení pro děti, které se to nemohou naučit. Ještě vím o jednom kamarádovi v mém věku, který tak taky váže, neprovléká.
Já dodnes nepochopila zavazování na ty dvě smyčky (oslí uši). Úplně vidím tu učitelku, jak mi to ukazovala a já si v duchu říkám, že se tkanička váže jinak a že mi ukazuje blbosti ![]()
@roba18 píše:
Já dodnes nepochopila zavazování na ty dvě smyčky (oslí uši). Úplně vidím tu učitelku, jak mi to ukazovala a já si v duchu říkám, že se tkanička váže jinak a že mi ukazuje blbosti
Mě se zase hodně lidí, co si toho všimlo, snažilo během života přesvědčit, že to není pevné a že se mi to bude rozvazovat
Nerozvazují se moje boty, ani v dětství ani teď, ani mým dětem, dokud jsem jim je zavazovala já, ani dětem v práci, které to neumí samy
Možné jsou oba způsoby.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.