Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
K tomu zápisu, jako matka jsem ráda, že klasický zápis není. U nás to taky vypadá, že bude online. Chtěla bych, aby to vydrželo ještě než půjde do školy nejmladší.
Děti chodí do velkokapacitní školy, 4 třídy v ročníku. Škola je rozdělena na pavilony, oddělené i šatny, dost žádaná a oblíbená pro svůj koncept. Klasický zápis znamenal hodinu až dvě čekání, bylo to otravné. Hodně dětí bylo otravných, rodičů otrávených a zážitek to fakt není.
Ke škole patří i školka a o dětech, které chodí do této školky, si škola zjišťuje informace.
Nejstarší dítě nebylo u zápisu už v době dávno předkovidové. Bylo nemocné. Šla jsem tam sama(v doprovodu mladšího dítěte), vzali mě hned, zapsali, zeptali se na pár věcí a bylo hotovo. Měla jsem tenkrát omluvenku od lékařky, náhradní termín jsem nechtěla. Zápis dalších dětí byl dlouhý a únavný. Zlatý zápis nejmladšího školního dítěte, kdy jsme to doma jen vyplnili a při procházce vhodili do schránky.
@amalka3455 píše:
Můžu se vtírnout s dotazem, kolik přihlášek se smí podat?
U nás jen jedna. Protože město ujednotilo den zápisu závazně pro všechny školy a po zápisu se sejdou na radnici všichni ředitelé škol a řeší to společně.
Ale je možné, že jinde to mají jinak.
U nás je možné k přihlášce dopsat další preferovanou školu, kdyby se dítě nedostalo. To šlo i v online.
@Pears206 píše:
U nás jen jedna. Protože město ujednotilo den zápisu závazně pro všechny školy a po zápisu se sejdou na radnici všichni ředitelé škol a řeší to společně.
Ale je možné, že jinde to mají jinak.
U nás je možné k přihlášce dopsat další preferovanou školu, kdyby se dítě nedostalo. To šlo i v online.
U nas to asi neni omezene, bezne se stava, ze jde rodic rovnou na zapis i jinam, na školu, kam se nedostane kazdy. A pokud ho tam prijmou, jde tam,
@vokishka píše:
no on ten kovid neskončil, i když to tak vypadá. Zatím věčně chybí učitelky, vychovatelky, jsou třídy, kde sedí polovina děcek. Jen tím, že se o tom už nemluví, tak to zřejmě neexistuje.
Prosím Tě, zápis bude za měsíc, to bude situace zase lepší. Jsme malá škola, k zápisu přijde 40 děti. Pro dítě je to zážitek, já jako rodič bych také chtěla vidět prostředí, kde dítě bude pobývat. Ono jde o tu vůli, která u nás evidentně není.
@vokishka píše:
U nas to asi neni omezene, bezne se stava, ze jde rodic rovnou na zapis i jinam, na školu, kam se nedostane kazdy. A pokud ho tam prijmou, jde tam,
U nás taky. Zatím neomezeně vybírají, kde chtějí dát. Takže k nám vozí okolní vesnice děti. Protože u nich je škola do pětky a malotřídka. Stejně by se přecházelo od šestky k nám. Někdo dává rovnou od první. Místo je, tak se jim vyhoví od první. A taky x měšťáků vozí denně na vesnici své děti. Jen je otázka. Jak s tím zamíchá teď kraj. Jestli dají příkaz, že si škola musí nechat místo pro děti obyvatel Ukrajiny. Tak se může stát, že si okolní vesnice a měsťáci budou muset nechat děti ve svých spádových školách, že nebude místo, aby se vyhovělo. Už třeba nebudou škatulata
.
U nás zápis je. Už jsou vydané pokyny. Pro děti je to formou zážitku, ne formou zkoušení. Objednáváme se online na přesný čas. Pokud tam nebudu čekat hodinu oproti objednanému času, tak s tím nemám problém. Na druhou stranu by měli asi dát vybrat. Pro někoho to znamená brát si volno z práce apod a nestojí o to.
@zuzu224 píše:
U nás zápis je. Už jsou vydané pokyny. Pro děti je to formou zážitku, ne formou zkoušení. Objednáváme se online na přesný čas. Pokud tam nebudu čekat hodinu oproti objednanému času, tak s tím nemám problém. Na druhou stranu by měli asi dát vybrat. Pro někoho to znamená brát si volno z práce apod a nestojí o to.
U nás takto byl zápis do školky v době covidu, všechny formuláře vyplnit online a objednat se na přesný čas i s dítětem, podepsat. Do školy ne, tam byla čistě online forma, vytisknout doma, podepsat, vhodit do schránky.
A ty organizační záležitosti, máš v tom úplnou pravdu. Rodina na Slovensku mi říkala, že oni tyto významné události-zápis, první den školy, mají placené od zaměstnavatele a řádnou dovolenou si brát nemusí. Nevím ale, jestli to mají uzákoněné nebo jako benefit firmy, společnosti. Ale prostě se s tím počítá a problémy s tím nikdo nedělá.
My máme možnost indispozičního volna(škola a tento nárok mají všichni, i provozní zaměstnanci), ale správně by na toto neměl být čerpán. Vedení sice přivírá oko, že když si to někdo nepotřebuje během roku vybrat a potom zůstane doma(v penězích to proplatit nejde), starší kolegyně hlídají vnoučata, ale neměl by být člověk nikde viděn na veřejných místech, maximálně může navštívit doktory. Je to určeno k tomu, aby se na nevolnost nemusela brát neschopenka.
Dcera letos měla zahájení první třídy bez rodičů, pan ředitel mi na jedné soukromé schůzce k vůli něčemu jinému říkal, že se jim to osvědčilo a chtěli by v tom pokračovat. Ale lidi s tím nesouhlasí a maminky píšou nejen mu, ale i mezi sebou, že první školní den má být svátek pro celou rodinu. Tak uvidíme, jak to bude.
@Pears206 To se divím, že tak velká škola si zápis lépe nezorganizuje. U nás 5 tříd v ročníku a zápis byl ve dvou dnech s možností objednání na konkrétní čas, žádné otravné čekání. A pro děti to byl zážitek, popovídaly si s paní učitelkou, dostaly na památku malý dáreček, byly nadšené. Další dcera jde příští rok a doufám, že bude opět klasický zápis.
Prosím, nevíte náhodou podle čeho přijímají nespádové děti? Když se jim přihlásí 7 nespádových dětí a mají třeba kapacitu jen pro 4? Zda rozhoduje sympatie, měsíc narození či být první u zápisu? ![]()
@astra12 píše:
Prosím, nevíte náhodou podle čeho přijímají nespádové děti? Když se jim přihlásí 7 nespádových dětí a mají třeba kapacitu jen pro 4? Zda rozhoduje sympatie, měsíc narození či být první u zápisu?
to si každá škola určí sama, někde se třeba losuje
@astra12 píše:
Prosím, nevíte náhodou podle čeho přijímají nespádové děti? Když se jim přihlásí 7 nespádových dětí a mají třeba kapacitu jen pro 4? Zda rozhoduje sympatie, měsíc narození či být první u zápisu?
Kazda skola ma vydane nejaka pravidla. U nas sourozenec na skole, trvaly pobyt v MČ a kdyz se temi pravidly prokousou az na konec a stale maji volno, tak losuji.
Tak my máme prezenční zápisy 5-6. dubna, tak sem zvědavá jaké to bude
U nás je to jednoduché. Ze školky jde k zápisu 11 děti a k tomu se přidá max jeden či 2 děti co do školky chodily jinam. Děti tam chodí postupně jsou objednané na čas po 20 minutách. Viděla jsem rozpis na nástěnce ve skolce- takže žádné čekání. Mají to udělané jako zážitek.
Ve školce učitelky s dětmi soustavně pracují… Učí se počítat, porovnávat atd.
Jinak já se ptala, zda musí umět písmena, tak mě písmena ani čísla umět nemusí ale musí umět počítat musí se umět podepsat.
Třeba to diskutované zavazování tkaniček trénují na takové housence co mají pověšenou ve školce a visí z ní tkaničky.
Tohle mi přijde super. Zápis na obrovské škole kde nastupuje třeba 120 prvňáčku musí být úplně o něčem jiném.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.