Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, mam to stejne, moje tchyne se chova presne jako ta tvoje. V manzelove rodine to funguje tak, ze deti vychovavaji babicky, ne maminky (ty maji chodit do prace vydelavat penize). Na coz jsem samozrejme nepristoupila… Jak si s tim poradit, sama nevim. Diskuze, domlouvani apod. vubec nefunguji ![]()
Neboj, prijde obdobi vzdoru a babicka ti dite rada odevzda ![]()
Ja nevim, tak snad pokud dite travi vetsinu casu s tebou, tak te vnima jako matku a ta jde nahradit dost tezko. Horsi by bylo, kdyby dite travilo s babickami vic casu, treba kdybys dite vidala jen vecer po praci a babicky cely den, tam verim, ze muze dojit k naruseni vazby na matku.
@Anonymní píše:
Ahoj, mam to stejne, moje tchyne se chova presne jako ta tvoje. V manzelove rodine to funguje tak, ze deti vychovavaji babicky, ne maminky (ty maji chodit do prace vydelavat penize). Na coz jsem samozrejme nepristoupila… Jak si s tim poradit, sama nevim. Diskuze, domlouvani apod. vubec nefunguji
Tchyne mi taky uz nekolikrat predhazovala, abych sla do prace, aby se mohla o syna starat. Ale to nehrozi. Tak „jsem rada“ ze nejsem sama.
Taky jsme šli s manželem stranou, máme 2letou cácorku a pořád to trvá, ale bereme to s humorem, přijedeme k našim, ti vezmou malou a už s ní letí pryč si hrát, tak si z toho děláme srandu
… to s tchýní by mě hodně štvalo, to je blbý, ale neboj, prcek ví, kdo je jeho máma
… pokud se s ní dá mluvit, ředni jí, že Ti to vadí
… za mě, vždycky musí být v rodině pořádek, tzn. děti musí vědět, kdo je jejich máma, táta, babi, děda, strýc, teta atd… mám známou kde žije matka a babička dítěte dohromady, dítě říká oběma mami a nevadí jim to ![]()
Moje známá má 4letou holčičku, měla jí hodně brzo, asi v 18 a hodně se o ní starala babička. No minulý měsíc byla babička s holčičkou u nás na návštěvě a holčičce kolikrát ujelo oslovení mami místo babi ![]()
@Bibi239 vetsinu casu s nim travim ja, ale znervoznuje me to, ze kdyz nekam jdeme, syn me musi mit porad v dohledu, jakmile zmizim, zacne plakat, ale kdyz jsme u tchyne, je mu jedno, ze treba odejdu… Protoze ona ho furt ocicmava a on si nema ani cas vsimnout, ze tam nejsem…a pak rika, jak jsem mu vubec nechybela, ze se mu mestyskalo a kolik ji dal pusinek (me dal pususam od sebe jen jednou, neni pusinkovaci typ) a me to pak silene mrzi. Dela to totiz naschval, aby mi dokazala, zeje lepsi nez ja
Neboj, babičky mají být od rozmazlování a rodiče od výchovy. Dítě bude mít rádo babičky, dědečky a další příbuzné, ale milovat bude svoje rodiče. I když musíš počítat, že vzhledem k tomu, že jsi matka, tak může přijít doba, kdy bude „mít raději“ babičky - ale to jen kvůli tomu, že ty budeš zakazovat, přikazovat, bude s tebou řešit úkoly, problémy ve škole a to u babiček nebude muset.
Já byla vždycky ráda, když dítko chodilo rádo k babičkám i spát přes noc. Podporuji tyto vztahy, babičky dětem můžou dát zase jiné věci než rodiče.
Btw. proč myslíš, že ti to dělá naschvál. Není to jen tvůj subjektivní dojem? Spíš si myslím, že žárlíš.
Kašli na to, pokud netráví s dítětem víc času( o čemž pochybuju) tak jasno mít bude… ono je to takový trochu nepříjemný pro mámy tyhle léta, protože babičky rozmazlujou a tatínci jsou vzácný, máma okoukana, pořád po ruce a občas po tom děcku i něco chce co se mu nelíbí
v tomhle věku to nejspíš tak nedocení, ale jasno určitě maj…
A stalo se vam nekdy, ze tchyne nebo matka kdyz mluvily na vnouce, tak misto babicka rekly maminka? Treba „pojd za mnou, maminka ti to pofouka…“ jak byste reagovaly?
@Anonymní píše:
@Bibi239 vetsinu casu s nim travim ja, ale znervoznuje me to, ze kdyz nekam jdeme, syn me musi mit porad v dohledu, jakmile zmizim, zacne plakat, ale kdyz jsme u tchyne, je mu jedno, ze treba odejdu… Protoze ona ho furt ocicmava a on si nema ani cas vsimnout, ze tam nejsem…a pak rika, jak jsem mu vubec nechybela, ze se mu mestyskalo a kolik ji dal pusinek (me dal pususam od sebe jen jednou, neni pusinkovaci typ) a me to pak silene mrzi. Dela to totiz naschval, aby mi dokazala, zeje lepsi nez ja
smarja, takze bys radeji nehlidatelny hystericky zavisly dite jen na matce? Promin, to si resis jen sve ego, to nema s ditetem nic spolecneho. ![]()
Tchyne ma radost, ze ji ma vnuk rad, ze dovede odvest jeho pozornost, aby cas s ni neprorval. Trochu se vzpamatuj. ![]()
@Anonymní píše:
no a když je s tebou, pláče za babičkou? ![]()
@ynax tchyne chce spis vychovavat, uz nekolikrat nam vnucovala svoje vychovne metody. Proste se asi citi jako matka. Jde to na ni videt, ze to dela naschval, moc me totiz nemusi. Nemam nic proti, aby mel syn rad babicky, ale vadi mi to, jak mi tchyne predhazuje treba ty pusinky nebo jak ho furt ocicmava, nesnasim to.
Samozřejmě, že v dobře fungující rodině láska k vnukům vnučkám je veliká, je to dítě mého dítěte a hlavně je to u prvního. Taky to u nás je a nikdy by mě nenapadlo žárlit. Jsem ráda, že moje děti mají rádi a pocit, že by mě ho někdo přebral, dítě mělo rádo někoho víc, to mě připadá nenormální. Máma je máma. Až jsou děti větší a hlavně, když jich je víc, bude to zase jiné. Pak budeš ráda, že si je vezmou a budeš mít klid.
Ahoj maminky, je mi jasne, ze me tu asi ukamenujete, ale i tak si rada prectu vase nazory… Mam 14 mesicniho syna. Od chvile, co se narodil, jsem sla uplne stranou, nikdo se me nezepta, jak se mam, porad se vse toci kolem syna. To mi ale az tak moc nevadi. Trapi me to, ze se proste bojim, aby syn nemel radsi babicky (hlavne tchyni) nez me. Ta je synem totiz uplne posedla. Porad ho chova a to i kdyz place, musi ho proste zvednout prvni. Svym chovanim mi dava dost najevo, ze ona je proste lepsi. Mely jste to taky tak? Opravdu se bojim, ze jednoho dne prijde to, ze syn bude mit radsi babicky nez me…