Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den opět je tu období daňového přiznání a potřebovala bych radu zkušenějších. Moje situace je taková: Loni jsem byla leden a únor na neschopence, březen a duben zaměstnaná s hrubým příjmem cca 13000kč. Od května do října včetně jsem byla vedená na úřadě práce a listopad a prosinec jsem byla v novém zaměstnání s hrubým příjmem cca 9000 kč. Po dobu práce jsem si uplatňovala slevu na dceru. Manžel byl leden a únor na úřadu práce a od března do prosince zaměstnán s hrubým příjmem cca 22000 kč. Mám hypo na 850tis, kde spolužadatel je manžel.
Moje otázky jsou: Počítá se do daňového přiznání nemocenská? Mohu si uplatnit slevu na dceru za měsíce kdy jsem nepracovala a tudíž si na ní nikdo slevu neuplatňoval? Může si manžel uplatnit slevu na manželku když jsem si za rok nevydělala víc jak 68tis? Může si manžel uplatnit hypo když je psaně na mě a on je spolužadatel? Předem děkuji za odpovědi ![]()
Ahoj, no měla jsi to pestré
. Mrkni se na výplatní pásky, kde máš uplatněnou slevu na dítě (resp. daňový bonus) - jestli jsi ho skutečně dostala.
Nemocenská se do přiznání nepočítá, není to příjem, ale dávka v nemoci.
Úroky z úvěru určitě může uplatnit manžel, pokud jste oba účastníky smlouvy.
Slevu na tebe si taky může platnit manžel, nejspíš bude třeba doložit tvé příjmy a údaje o vedení na pracáku.
Slevu na dítě bych doporučovala u tebe zrušit a uplatnit u manžela. Myslím, že ty nesplňuješ podmínku, kdybys měla mít za rok výdělek alespoň 6× násobek min. mzdy, abys mohla uplatnit daňový bonus.
Ty si určitě můžeš uplatnit „slevu na poplatníka“ za celý rok. To bude na pokrytí tvých daní stačit a ostatní bych dala k manželovi.
Ahoj, nejsem sice ucetni ani zamestnanec FU, ale aspon castecne ti poradit muzu.Delala sem si poslednich par let danove priznani sama.
Takze - nemocenska se do danoveho prizmnjani nezapocitava. Protoze k tomu, abys dokladovala prijem od obou zamestnavatelu si od nich musis vyzadat - Potvrzeni o zdanitelnych prijmech za rok 2010 - na tom je uveden hruby prijem, odvody pojistneho a vyplacene danove bonusy + odpocty na nezletile dite.
Diky tomu, ze se jedna o danove priznani, uplatnujes odecty na dite i za mesice, kdy jsi byla na pracaku - takze normalne za 12 mesicu. V tom danovem priznani se to pak srovna, protoze tam prave na zaklade potvrzeni od zamestnavatele pises, jake danove bonusy ti uz byly vyplaceny.
Manzel si na tebe slevu na manzelku uplatnit muze, ale nejsem si jista, jestli se jako prijem nezapocitava i podpora z pracaku????
Hypo bohuzel taky odhaduju, ale myslim si, ze ji uplatnit muze, pokud je na ni uveden jako spoluzadatel, jen se musi cela smlouva k hypo ofotit a znovu dokladovat.
Jinak tady jsem nasla pokyny pro vyplneni danoveho priznani, tam treba taky neco najdes
http://adisepo.mfcr.cz/…dap_2011.pdf
a tady jsem primo ze zakona nasla tu slevu na druheho z manzelu, pokud prijem nepresahne 68 tis.
Jinak bych se na tvem miste klidne stavila na financaku a drze se na oddeleni pro fyzicke osoby nejakeho spravce dane na tohle vsechno zeptala. Nebude pro ne problem ti to behem 5 minut zodpovedet ![]()
moc Vám děkuji za odpovědi. Ještě se zeptám Dafné na výplatních páskách mám daňový bonus na dceru za březen, duben, listopad a prosinec. Může si i pak manžel uplatnit v ročním zúčtování bonus na dceru, když já ne. Co k tomu bude potřeba doložit, když dcera není jeho? Rozhodnutí od soudu, že mám dceru v péči?
A ještě jedna otázka: Mám si udělat daňové přiznání sama nebo bude lepší, když mi ho udělají v zaměstnání?
Prosim o pomoc niekoho, kto sa tomu rozumie viac jak ja..... mame taky zapeklity pripad:
Manzel pracoval do 1.3. v CR, od 1.3. na Slovensku. V Cechach mame dom na hypoteku, teda by si to chcel odratat z dani, to je vzdy krasna sumicka. Ja som na rodicaku a ku koncu roka som dala vypoved v praci v CR.
Kde si ma manzel podat priznanie za minuly rok? myslim ze asi v obidvoch krajinach, ale kde si potom odrata zlavy na deti, mna a hlavne na ten dom? V CR pracoval teda len 2 mesiace, zvysok v SR…
Dakujem za odpoved!
můžu se taky zeptat, když si budu podávat daň. přiznání sama tak potřebuji něco potvrzovat od bývalého zaměstnavatele??? u mě to nebude problém, ale přítel když psal do bývalého zaměstnání ohledně daní tak s ním odmítli komunikovat…a papír na vyplnění si musím vyzvednout na finančním úřadě nebo ho lze někde vytisknout??
cuttysark myslím si, že manžel je daňovým rezidentem České republiky, tím pádem bude do daňového přiznání započítávat jak příjmy z ČR, tak ze SR. Ale vrátit penízky mu FÚ může pouze z toho, co mu bylo sraženo v ČR. Příjmy ze SR si musí nechat zúčtovat v SR, poté od svých zaměstnavatelů (jak SR, tak ČR) dostane potvrzení o příjmu a obě zahrne do DP. Je to trošičku složitější, příjmy ze SR se musí přepočítávat, dopočítávat se superhrubá mzda, to není tady na diskuzi, je potřeba si sehnat někoho kdo to dělá, aby přiznání vyplnil.
Lemonkas pokud si podáváte DP (ať už ty nebo přítel, povinnou přílohou je potvrzení o výši příjmů za rok 2011. Bez tohoto potvrzení přiznání nelze udělat. A´t přítel pošle svému bývalému zaměstnavateli doporučený dopis, že žádá o vystavení potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2011. Problém je v tom, že povinností zaměstnavatele je potvrzení vystavit, ale není jejich povinností vám ho poslat. To už bude na domluvě. Jestlipapírem na vyplnění myslíš daň. přiznání, pak formulář vyzvedneš na FÚ nebo můžeš stáhnout z internetu.
holky taky prosím o pomoc. Manžel mi přitáhl kamarádovo DAP, a ten byl od června na ÚP. Započítává se podpora do příjmů?
Hanula děkuju a ještě dotaz, bude si uplatňovat manželku plus 3 děti, je možný že mu budou vracet 21 tis. , když má na potvrzení z práce zaplacené daně 0 (což je asi díky bonusům za děti?).
je to možné, záleží kolik bonusů měl již vyplaceno v práci. Na potvrzení je to ř. Úhrn vyplacených bonusů (nebo tak nějak)
měl vyplaceno asi 13 tis. já to házela do online formuláře. A tam na mě právě vyskočilo -21 tis. Tak jsem se lekla, že to dělám špatně. Tak snad to bude ok, nebo mě pak ukamenuje.
Tak na dítě bylo v roce 2011 11604,– * 3 což je cca 34800, pokud bylo vyplaceno 13 tis. tak to na těch 21 tis. vychází. Gratuluji!
![]()