Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Je to normalni. Obcas se mi to taky stava. Pry je to reakce tela na usinani.
Je to normální, stává se to i dospelym, vykopirovala jsem z nějakého chytrého clanku:
Cuknutí“ je svalová křeč
Problém je právě ve fázi vypínání jednotlivých okruhů v těle. V okamžiku, kdy dává mozek pokyn svalové soustavě, aby se uvolnila, dojde k tomu právě oním cuknutím. Jako když zmáčknete vypínač a místnost se ponoří do tmy. Někdy je záškub svalů neznatelný, jindy jej však pocítíme výrazně. A to tehdy, pokud se tělo podvědomě brání usnutí.
Jednoduše: když jste ve stresu, ať už pracovně či třeba proto, že jste těsně před spaním sportovali, zkrátka když jste jeli do poslední chvíle na plný výkon. Je to vlastně krátká svalová křeč, kdy tělo obrazně řečeno říká: „Ještě nechci spát, ještě je potřeba bdít a pracovat…“
Co s tím? Nechoďte do postele „rozjetí“, neprovozujte žádné vysilující sportovní aktivity těsně před spaním. Pokud cuknutí přijde i bez toho, de facto to znamená, že by člověk měl člověk zvolnit tempo – je to signál, že tělo jede pořád naplno.
No jeje, kolikrát přemýšlím jak jsem něco přes den dělala, už usínám, a udělám ten pohyb. Jako dobrý, pokud nenakopnu manžela do holeně třeba
stávalo se mi to jako dítěti častěji. (To odpovídá tomu „pretazeni“)
@Anonymní píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli nektera nemáte zkušenost, syn 7 let, když usíná, tak sebou krátce skubne, jakoby mu projela elektrika v těle, trvá to opravdu jen vteřinku, neprobudí ho to, spí dal, pak už klidně, co jsem ho třeba hodinu sledovala.. Nevím, jestli to je denně, ale už jsem si toho párkrát všimla, mám jen strach, aby to nebyl nějaký projev třeba epilepsie, nebo tak, proto se radeji ptám, jestli někdo nemá podobnou zkušenost, jinak si syn na nic nestěžuje, bolest hlavy, nebo tak, moc děkuji raději vkládám jako anonym, nezlobte sePříspěvek upraven 04.12.21 v 23:01
To má ve stresu nebo po námaze snad každý, ne? ![]()
Obvykle při tom má pocit, že zakopnul, minul schod atd.
Já to mám občas taky, připadám si jako když padám, to je normální.
Znam to, pro me to byly treba do usinani sny o tom, ze me uklouzne noha ze schodu…
Ja to mivam parkrat do mesice, dalo by se rict skoro kazdej tyden… je to normalni viz vysvetleni @Svetluska55 odborne se tomu rika hypnagogický záškub. Vtipny je, ze to mam ve fazi tesne pred usnutim a pak muzu usinat znovu…
Pro jistotu bych nechala syna vyšetřit na neurologii.
Hypnagogicke myoklonie se objevují během usínání a jsou neškodné. Svalové zaskuby.
Má syn dost hořčíku a vitaminu D?
Decko se zjišťuje z krve. Pomáhá na zaskuby.
Neurogenni tetanie taky děláva podobné zaskuby. Objevuje se u citlivých osob s krehci psychikou. Nevím, jestli se na tetanii vyšetřují i malé děti.
@Anonymní píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli nektera nemáte zkušenost, syn 7 let, když usíná, tak sebou krátce skubne, jakoby mu projela elektrika v těle, trvá to opravdu jen vteřinku, neprobudí ho to, spí dal, pak už klidně, co jsem ho třeba hodinu sledovala.. Nevím, jestli to je denně, ale už jsem si toho párkrát všimla, mám jen strach, aby to nebyl nějaký projev třeba epilepsie, nebo tak, proto se radeji ptám, jestli někdo nemá podobnou zkušenost, jinak si syn na nic nestěžuje, bolest hlavy, nebo tak, moc děkuji raději vkládám jako anonym, nezlobte sePříspěvek upraven 04.12.21 v 23:01
Můj muž s sebou škube při usínání taky. Pak se diví, že nechci usínat v objetí
tu škubne rukou, tu mě zmáčne, tu do ně tukne ![]()
@jejjej dávám mu teď v zimě kapku decka, ale jestli ho má dostatek nevím, hořčík koupím… Dekuju
@Svetluska55 dekuju… Práve jsem taky našla, ale to je psáno o dospělých, ale nevím, když se to děje u dítěte..
Zdravím,
mohu se zeptat, jak to dopadlo?
jelikož již dva dny mam před usnutím zakušby, škubnu se sebou celá, nemohu spát, usnu až k ránu. Je fakt, že jsme nachodili v horách 35km a pořád jsem měla tkový ten stav… že jsem přemýšlela a byla jsem v takovém vypětí… Svaly, nebo takový výboje mám i přes den… beru Bčko, ďobu magnesko. Už jsem fakt unavená… doktorka ze v létě má každý minerál nízké… Je fakt že cvičim dost… ale tohle jsme nikdy neměla. Tvl doufám že stárnu… je mi 28. ![]()
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli nektera nemáte zkušenost, syn 7 let, když usíná, tak sebou krátce skubne, jakoby mu projela elektrika v těle, trvá to opravdu jen vteřinku, neprobudí ho to, spí dal, pak už klidně, co jsem ho třeba hodinu sledovala.. Nevím, jestli to je denně, ale už jsem si toho párkrát všimla, mám jen strach, aby to nebyl nějaký projev třeba epilepsie, nebo tak, proto se radeji ptám, jestli někdo nemá podobnou zkušenost, jinak si syn na nic nestěžuje, bolest hlavy, nebo tak, moc děkuji raději vkládám jako anonym, nezlobte se
Příspěvek upraven 04.12.21 v 23:01