Zavádění příkrmů od 4. měsíce – miminku nechutná

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
72
2.2.11 14:20

Zavádění příkrmů

Ahoj holky,chtěla bych se Vás zeptat na Vaši zkušenosti.Moje malá má ukončený 4.měsíc a asi 4 dny už zkoušíme příkrmy.První 3 dny mrkev,dnes (1.den) brambor.Mrkev jí teda moc nejela,s bídou snědla 2 mini lžičky.Dneska bramboru o malinko více tak o jednu lžičku,ale taky jsem si nevšimla že by jí to nějak extra jelo.Máte nějakou radu jakou potravinu vyzkoušet,že Vašim prckům celkem chutnala?Taky se chci zeptat,zatím jsem jí mrkev i brambory dělala doma.Myslíte,že je lepší jí ty jídelka kupovat už udělané?Př.od Hippu apod.?Mi dětský lékař řekl,že to moc nedoporučuje,aby si na to malá zvykla,že mi pak nebude chtít domácí stravu.Že při nejhorším střídat s domácí stravou.Jakou máte zkušenost vy prosím?Děkuji předem za rady.Už bych chtěla vidět tu mojí malou jak jí ty jídelka chutnají :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15404
2.2.11 14:29

Já tedy začínala na skleničkách a pořád tak jedeme. I kvůli hlídání dusičnanů. Hipp ale moc ne, přidává sůl, ani mi moc nechutná. první dny snědl pár lžiček, pak už mu to šmakovalo a snědl celou pidiskleničku od toho 4.měsíce. Neznám dítě, které by si po skleničkách nezvyklo na domácí stravu, ze začátku míchat a pak už jen domácí :wink:
každopádně za zkoušku nic nedáš!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
2.2.11 14:30

Jestli kojíš, není důvod zavádět příkrm, až po ukončeném 6.měs nejdříve. Pokud nekojíš, doporučuje se dávat UM, pokud stačí, do ukončeného 5.měsíce (kvůli zrání trávicího traktu, alergiím..)

Jinak samotnou mrkev mi nejedla ani moje plně kojená dcera v 8.měsíci. Dětská lékařka říkala, že je suchá a dusí, ať vyzkouším něco jiného. Malá sice stále moc nejí (po pár lžičkách dokojím), ale miluje špenát, fenykl, červenou řepu, pastiňák nebo petržel vždy s bramborem, teď už sní i tu mrkev s bramborem. Květák a brokolice jí chutnají, ale nadýmají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
2.2.11 14:36

Dodávám, že vařím doma. Těch 10minut mě každý den nezabije, stejně vařím pro nás. Něco máme vlastní, jinak kupuju ovoce a zeleninu pouze české provenience. Má kvalitu téměř totožnou s bio. Skleničku bych nikdy nedala, ale to je věc každého. Osobně nemám důvěru, že tam nehodí shnilý kousek, vadí mi to dochucování, sterilizace a tím zničení veškerých výživných látek, přidávání někde soli, dokonce pepře…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
2.2.11 14:45

:-) tak já tu budu za střed :-) dávám obojí. To nemusí být tím, že jí to nechutná, jenom není zvyklá. Buď ráda, že neodmítá a pokud přibírá, tak jednoduše nabízej a čekej a buď trpělivá :wink: Dětem se rychle mění chutě, co ti nejí teď, po tom se za měsíc utluče a za další měsíc zas k tomu ani nečuchne :-) Celkem sladká je ještě dýně nebo cuketa- je do ale dost vodové, tak je lepší to přidat třeba k té mrkvi, ta tolik vodová není. Otázku času zavádění příkrmů řešit nebudu, máma jsi ty a ty víš nejlíp. Někdy mám pocit, že kdyby výzkumy ukázaly, že nejvhodnější je zavést první příkrm přesně v 5m 1t 3dnech o půlnoci za úplňku a s prstem v uchu, vždycky se najde někdo, kdo to fakt udělá :roll: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
2.2.11 14:47
Háta_x píše:
Dodávám, že vařím doma. Těch 10minut mě každý den nezabije, stejně vařím pro nás. Něco máme vlastní, jinak kupuju ovoce a zeleninu pouze české provenience. Má kvalitu téměř totožnou s bio. Skleničku bych nikdy nedala, ale to je věc každého. Osobně nemám důvěru, že tam nehodí shnilý kousek, vadí mi to dochucování, sterilizace a tím zničení veškerých výživných látek, přidávání někde soli, dokonce pepře…

A vyvařuješ se se vším? Taky jsem chtěla jenom domácí, ale nakonec jsem byla líná dělat např.špenát a brokolici, tak jsem si to odbyla skleničkama :oops: Takže to nakonec střídám podle nálady :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72
2.2.11 14:50
rhiannon píše:
Já tedy začínala na skleničkách a pořád tak jedeme. I kvůli hlídání dusičnanů. Hipp ale moc ne, přidává sůl, ani mi moc nechutná. první dny snědl pár lžiček, pak už mu to šmakovalo a snědl celou pidiskleničku od toho 4.měsíce. Neznám dítě, které by si po skleničkách nezvyklo na domácí stravu, ze začátku míchat a pak už jen domácí :wink:
každopádně za zkoušku nic nedáš!

A jakou značku používáte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72
2.2.11 14:52
Háta_x píše:
Jestli kojíš, není důvod zavádět příkrm, až po ukončeném 6.měs nejdříve. Pokud nekojíš, doporučuje se dávat UM, pokud stačí, do ukončeného 5.měsíce (kvůli zrání trávicího traktu, alergiím..)Jinak samotnou mrkev mi nejedla ani moje plně kojená dcera v 8.měsíci. Dětská lékařka říkala, že je suchá a dusí, ať vyzkouším něco jiného. Malá sice stále moc nejí (po pár lžičkách dokojím), ale miluje špenát, fenykl, červenou řepu, pastiňák nebo petržel vždy s bramborem, teď už sní i tu mrkev s bramborem. Květák a brokolice jí chutnají, ale nadýmají.

Malá není kojena už od narození.A ohledně příkrmů,to mi určil dětský lékař, že mám pomalu začínat.A míchat se dvě suroviny můžou už od začátku?Třeba mrkev s bramborem?a nebo je lepší ať se naučí nejdříve na jednodruhové zeleniny a pak míchat?Něco jako přesnídávky asi dávat až jak se naučí papkat zeleninu,že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72
2.2.11 14:54
zuzouš píše: :-) tak já tu budu za střed :-) dávám obojí. To nemusí být tím, že jí to nechutná, jenom není zvyklá. Buď ráda, že neodmítá a pokud přibírá, tak jednoduše nabízej a čekej a buď trpělivá :wink: Dětem se rychle mění chutě, co ti nejí teď, po tom se za měsíc utluče a za další měsíc zas k tomu ani nečuchne :-) Celkem sladká je ještě dýně nebo cuketa- je do ale dost vodové, tak je lepší to přidat třeba k té mrkvi, ta tolik vodová není. Otázku času zavádění příkrmů řešit nebudu, máma jsi ty a ty víš nejlíp. Někdy mám pocit, že kdyby výzkumy ukázaly, že nejvhodnější je zavést první příkrm přesně v 5m 1t 3dnech o půlnoci za úplňku a s prstem v uchu, vždycky se najde někdo, kdo to fakt udělá :roll: :mrgreen:

Já si ten čas sama neurčila, řekl doktor pomalu začít :-? tak to zkoušíme.ale máš pravdu,vždycky by se někdo našel :palec: Dávali jsme mrkev,teď brambor.Dneska jsem měla pocit,že jak jsem jí dala u jídla trošičku cucnout čaje,šlo jí to o dost líp,ale lít ho do ní při jídle nechci.Pak se jí nebude chtít učit polykat.Jak jí to čaj spláchne až do bříška. :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
861
2.2.11 15:04

Ahojky, tak my měli první příkrm dneska. Malé je 6 měsíců. Dala jsem jí první lžičku od Hami - mrkev a snědla skoro půlku, takže možná to zkus takhle. Za dva dny jí to smíchám s vařenou bramborou a bude. Já bych se těch skleniček nebála, zelenina v obchodech teď taky není nic moc. Mám koupenou takhle ještě brokolici. Teď mi přijde nesmysl vařit dvě lžičky mrkve...... Později ale mám v plánu vařit a když někam pojedem tak dám asi skleničku, ať má změnu :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
642
2.2.11 15:28

Ahoj, tak já začala malou přikrmovat tak před týdnem, měla 6 měsíců. První den snědla 2 lžičky mrkve, druhý den už půlku mrkve a třetí den taktéž, pak jsem do toho přidala malou bramboru a teď sní 1 střední mrkev a 1 menší bramboru, pak dokojím. Předevčírem třeba nechtěla skoro vůbec, možná tři malé lžičky, tak jsem netlačila a jen nakojila. Dětem to trvá, učíme je něco zcela nového, takže to chce nespěchat a trpělivost. Mojí první dceři nejvíc chutnala brokolice. Jinak já příkrmy vařím, ale proti skleničkám nic nemám (když spěcháte nebo na cesty jsou bezva). Tak ať vám brzy vše šmakuje. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17724
2.2.11 15:38

Ahoj,hezky je postup zavádění příkrmů popsaný tady - je to ve Wordu v příloze. http://www.kojeni.net/prikrmy.php

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
861
2.2.11 15:40

jj www.kojeni.net je skvělý. taky se podle toho řídím :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
2.2.11 15:54

Jj, vařím vše. Třeba špenát kupuju špenátové listy od Bonduelle, pilkou na zmrzlé potraviny upiluju kousek a přihodim tak minutku před dovařením k bramboru a je to. Pak nandám do lisu na česnek, naředím vodou z vývyru a hotovo. Brokolici jsem naporcovala na růžičky, stejně tak pastiňák na kousky, květák, fenykl na plátky…, a mám v pytlíku v mrazáku. Před dovařením brambory přihodim něco z toho, když nemám čerstvé. Červenou řepu jsem uvařila ve slupce, pak oloupala, nastrouhala na jemno a zavařila do malýchg skleniček, Jednu mám na dva obědy, k tomu zas brambor a třeba květák, pastiňák, celer…

zuzouš píše:
A vyvařuješ se se vším? Taky jsem chtěla jenom domácí, ale nakonec jsem byla líná dělat např.špenát a brokolici, tak jsem si to odbyla skleničkama :oops: Takže to nakonec střídám podle nálady :-)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
2.2.11 16:08

Doktor ti to poradil jenom proto, že se to tak dělá dle světové organizace. Nic jiného za tím není. Osobně si myslím, že řídit se tím, že někdo něco doporučuje není vždycky výhra. Moje malá od začátku jí dvoudruhový příkrm, jednodruhový prostě nechtěla a měla po něm problémy. Podotýkám, že zpočátku nechtěla vůbec jíst (1lžička a dost) a dnes, po 3měs nabízení sní tak půl připravené skleničky a pak dokojím. Ale vyhovuje jí to, dětem obecně do roka MM stačí, tak proč ne. Moje dětská taky říkala, že kojené dítě od 6.ukončeného mám přikrmovat. A já si řekla proč, malá krásně přibírala, chudokrevná rozhodně nevypadá, tak jsem začala až o víc jak měsíc později. A kaše nedávám dodnes, to mi dětská potvrdila, že je to jen sytící složka na zaplácnutí a děkuju pěkně, zbytečné kalorie do svého dítěte, které prospívá, cpát nebudu. Řídím se tím, co malá chce a stráví. A přesnídávkama jsem začínala - zavařovala jsem domácí jablíčko, jablíčko s hruškou a nebo k jablíčku přidala syrový banán. Zeleninu mi prostě nechtěla, tak jsem začla jinde.

jancaaa píše:
Háta_x píše:
Jestli kojíš, není důvod zavádět příkrm, až po ukončeném 6.měs nejdříve. Pokud nekojíš, doporučuje se dávat UM, pokud stačí, do ukončeného 5.měsíce (kvůli zrání trávicího traktu, alergiím..)Jinak samotnou mrkev mi nejedla ani moje plně kojená dcera v 8.měsíci. Dětská lékařka říkala, že je suchá a dusí, ať vyzkouším něco jiného. Malá sice stále moc nejí (po pár lžičkách dokojím), ale miluje špenát, fenykl, červenou řepu, pastiňák nebo petržel vždy s bramborem, teď už sní i tu mrkev s bramborem. Květák a brokolice jí chutnají, ale nadýmají.
Malá není kojena už od narození.A ohledně příkrmů,to mi určil dětský lékař, že mám pomalu začínat.A míchat se dvě suroviny můžou už od začátku?Třeba mrkev s bramborem?a nebo je lepší ať se naučí nejdříve na jednodruhové zeleniny a pak míchat?Něco jako přesnídávky asi dávat až jak se naučí papkat zeleninu,že?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí