Zavařování v myčce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
novyko
25.8.12 10:13
@Grace píše:
Přesně tak, říká, že běžně se zavařuje třeba 20 minut na 95°C, takže dává třeba v našem případě 70°C na ty 2 hodiny a určitě to stačí. Zavařoval takhle už loni, letos se to jedlo a nikomu se nic nestalo. :lol:

Podle této paní, když násobí teplotu a čas by šlo zavářet také při slunném počasí. Stačí dát naplněné sklenice na sluníčko a nechat je tam cca 6-7 hodin. Ušetří se energie a bude mít radost jak to její manžílek vykoumal. Hlavně pak ty sklenice dávat víčkem dolů.

• Citovat
  • Upravit
64
22.9.12 21:57

Lze v myčce úspěšně zavařit nejenom okurky?

Ignorujíc poslední rýpavé poznámky nepřihlášeného chytrolína :lol: se obracím na zkušenější s dotazem, zda-li někdo z Vás v myčce zavařoval třeba vařené zeleninové směsi? Pročetla jsem i diskuzi na MMB, ale jasnou odpověď nenašla.

Chystám se díky přebytkům skvělých rajčat zavařit základní omáčku na těstoviny, kromě rajčat je v ní cibule, česnek, olivový olej, bylinky a koření. Můžou mít tyto další přísady kromě zeleniny vliv na to, jestli zavařená směs vydrží nebo se zkazí?

Uvažuji ještě o zavaření v troubě, byla by pro toto vhodnější? Na klasiku v hrnci nemám vybavení ani chuť tak hledám způsob jak na to jinak… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Chocolate
22.9.12 22:01

Ahoj, asi ti neporadím, ale já v myčce zavařovala… jablečné a jiné přesnídávky a všelijaké kompoty. V troubě jsem to nezkoušela.

• Citovat
  • Upravit
Sayonare
22.9.12 22:02

Já zavařuju v parním hrnci a doporučuji :pankac:

• Citovat
  • Upravit
6907
22.9.12 22:05

My letos zavařovali v myčce poprvé a téměř vše můžeme vyhodit. :nevim: Dle této zkušenosti bych spíš volila troubu nebo hrnec na plotně, ani nemusí být zavařovací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
22.9.12 22:16

@26lenka Právě dle takových zkušeností mám strach, aby ta práce pak nepřišla nazmar. :(
Ale zase jak píše @Chocolate, povedly se i přesnídávky.

Asi to dopadne tak, že nebudu posera a půlka půjde do myčky a půlka do trouby. Ať vyhraje ten lepší! :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
22.9.12 23:06

Nevim jaké vybaveni na zavařováni v hrnci máš na mysli, mě stači jen poklice, voda a rukavice/chnapka. Do hrnce nandám sklenice, radši pod ně ještě dávám takový U-profily co zbyly po montáži sádrikartonu :lol: a je to. žádný kouzla a čáry. Vodu přivedu k varu, nechám tak 20 minut a vyndávám.

V troubě je to podobné, jen dávám teplotu kolem 150.

V myčce jsem nikdy nezavařovala a nemám k těm 75C, co zvládá naše, důvěru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
22.9.12 23:20

@princeznaII Takhle to zní jednoduše :nevim:, já mám zavařování v hrnci spojené z dětství tím způsobem jak to dělala mamina tzn. obrovský hrnec s velkou poklicí s dírou kam se strkal teploměr. Přitom tam ty sklenice nějak skládala na sebe a přerovnávala, u toho pořád hlídala teplotu. Do toho všude samá utěrka, voda… Zavařování mi tedy připadá jako alchymie, ale říkala jsem si, že s myčkou a teplotou 80C by to mohlo být bezbolestné. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
novyko
23.9.12 00:16

pro kkatynku:

Kkatynko, tak já jsem ten jak píšeš chytrolín, který nemohl vydejchat bláboly některých „slepiček“,:?: které asi nepomáhaly maminkám při zavařování ovoce. Jinak by takové nesmysly nemohly napsat. Proto i moje reakce aby se jim trochu rozsvítilo. Jestliže musí být pro sterilizaci a zničení choroboplodných zárodků určitá teplota a čas tak se to nedá ničím očůrat. Teplotu na to aby se sterilizovalo v myčce neuděláš. To napadne snad každého normálně myslícího, který dával na základce trochu pozor. Teď je ale nová doba a někdo si myslí, že změní i fyzikální zákony. Ale k věci: zavářet v troubě se dá při dodržení času a nastavené teploty. Něco o tom píšou na této adrese:
http://www.oetker.cz/…3b8y.cz.html
Pokud chceš vědět více tak v googlu zadej „teplota sterilování ovoce“.
Přeji hodně zdaru a promiň, že jsem si dovolil tykat. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Chocolate
23.9.12 03:13

Tak já zavařuji na program Hrnce (70°C) + tlačítko na přidání teploty (+10°C), takže výlesdná teploty je 80°C po dobu asi jedné hodiny (celkem jede program asi 3 hodiny). A pokud si ještě pamatuji ze školy z mikrobiologie, tak se zavařuje při 80°C.
Do dětských přesnídávek nedávám nic kromě jablek, žádný cukr ani jiný konzervant, a ani po roce ve špajzu jim nic není. Takže za mě myčka :palec:

• Citovat
  • Upravit
8071
23.9.12 08:05
@kkatynka píše:
Ignorujíc poslední rýpavé poznámky nepřihlášeného chytrolína :lol: se obracím na zkušenější s dotazem, zda-li někdo z Vás v myčce zavařoval třeba vařené zeleninové směsi? Pročetla jsem i diskuzi na MMB, ale jasnou odpověď nenašla.

Chystám se díky přebytkům skvělých rajčat zavařit základní omáčku na těstoviny, kromě rajčat je v ní cibule, česnek, olivový olej, bylinky a koření. Můžou mít tyto další přísady kromě zeleniny vliv na to, jestli zavařená směs vydrží nebo se zkazí?

Uvažuji ještě o zavaření v troubě, byla by pro toto vhodnější? Na klasiku v hrnci nemám vybavení ani chuť tak hledám způsob jak na to jinak… :mrgreen:

V myčce bych to fakt neriskovala. Záleží na tom, jaký máš model, ale požadovanou teplotu nevím nevím, jestli dosáhneš v celém prostoru myčky. Mám dobré zkušenosti s horkovzdušnou troubou, ale teď ji nemám, zato jsme si pořídili automatický zavařovací hrnec. A basta.
A se zeleninou vůbec bacha. Pokud to není vyloženě něco sladkokyselého jako kečup nebo okurky, hrozí velké nebezpečí, že se tam pomnoží bakterie a vznikne smrtelně jedovatý botulotoxin!!! Zeleninu a maso bych podomácku vůbec nezavařovala, kdyžtak se to musí bezpodmínečně zavařit dvakrát po sobě v odstupu tuším 24 hodin, aby se zlikvidovaly spory bakterie, které v určitém stadiu vývoje i var.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
23.9.12 21:41
@Cuarentena píše:
V myčce bych to fakt neriskovala. Záleží na tom, jaký máš model, ale požadovanou teplotu nevím nevím, jestli dosáhneš v celém prostoru myčky. Mám dobré zkušenosti s horkovzdušnou troubou, ale teď ji nemám, zato jsme si pořídili automatický zavařovací hrnec. A basta.
A se zeleninou vůbec bacha. Pokud to není vyloženě něco sladkokyselého jako kečup nebo okurky, hrozí velké nebezpečí, že se tam pomnoží bakterie a vznikne smrtelně jedovatý botulotoxin!!! Zeleninu a maso bych podomácku vůbec nezavařovala, kdyžtak se to musí bezpodmínečně zavařit dvakrát po sobě v odstupu tuším 24 hodin, aby se zlikvidovaly spory bakterie, které v určitém stadiu vývoje i var.

Děkuji, po poradě z babičkou, zkušenou celoživotní zavařovatelkou to zkusím v troubě. Řekla mi, že pokud budu mít jen rajčata a v základu cibuli a koření tak budu postupovat téměř jako s kečupem. Botulotoxin dle mých znalostí z gymplu vzniká při nedostatečné úpravě masa nebo málo kyselých potravin bez použití konzervantů a při teplotě nižší 8OC a po příliš krátkou dobu (zavařovat budu min 25min. na 150C v troubě).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
novyko
23.9.12 23:32

A je to:

Najednou se tady vyrojilo pár žen, které také umí používat hlavu a vlastní rozum na přemýšlení. Je jen zajímavé, že to neventilovaly již dříve. Nad tím co napsaly jejich předchůdkyně se nedalo ani zasmát taková to byla blbost. Tak hurá do toho a přeji mnoho úspěchů. Ale jak napsala Cuarentena nejjednoduší je plně automatický zavařovací hrnec, který práci velmi usnadní. Jediný problém je, kde ho v malém bytě po velkou část roku uschovat. Není přeci jen nejmenší.

• Citovat
  • Upravit
8071
24.9.12 13:59
@kkatynka píše:
Děkuji, po poradě z babičkou, zkušenou celoživotní zavařovatelkou to zkusím v troubě. Řekla mi, že pokud budu mít jen rajčata a v základu cibuli a koření tak budu postupovat téměř jako s kečupem. Botulotoxin dle mých znalostí z gymplu vzniká při nedostatečné úpravě masa nebo málo kyselých potravin bez použití konzervantů a při teplotě nižší 8OC a po příliš krátkou dobu (zavařovat budu min 25min. na 150C v troubě).

O tom botulotoxinu vás to učili blbě. Jde o to, že v určitém vývojovém stadiu to přečká i var, je tedy třeba maso (ale i nekyselou zeleninu - hrášek atd.) zavařovat dvakrát!!! V odstupu asi 24 hodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí