Závěť - určení péče o dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
238
18.8.11 22:05

Domnívám se, že co se týká věřících rodin, tak úloha kmotra v dnešní době je brána v duchovním slova smyslu, že mu bude podporou ve víře a životních rozhodnutích, než že by za něj přebíral zodpovědnost v roli rodiče. Těžko říci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45690
18.8.11 22:24

Civilni pravo zadnou instituci kmotra nezna, takze pokud by mel zajem o svereni ditete soud by na nej pohlizel jako na kazdeho jineho, a prednost by asi dostali pribuzni, pokud by meli zajem a podminky.
Ale mam za to, ze podle cirkevniho prava to tak je, ze by se kmotr mel postarat. Ale soudy to jaksi nezohlednuji, protoze se cirkevnim pravem neridi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pistinka
18.8.11 22:33

To je velmi zajímavý aspekt - kmotr. Myslím, že v určité situaci by soud mohl přihlédnout k tomu, že kmotra určili rodiče i s ohledem na tuto možnost (postarání se o dítě v případě smrti rodičů). Vlastně tím za svého života vyjádřili určitou vůli. Asi by byla rozhodující i konkrétní situace u event. příbuzných. Zajímalo by mne, jestli je u nás nějaký precedens? Kdybych byla kmotrou osiřelého dítěte zcela jistě bych ho chtěla do opatrovnictví.

• Citovat
  • Upravit
45690
18.8.11 22:47

Precedens neznám, ale je třeba si uvědomit, ze soud vždy jedna resp. mel by jednat v tzv. nejlepším zajmu dítěte. Takže co si přeji rodiče není az tak rozhodne. Možna při rozhodování mezi dvěma stejne vhodnyma osobama - jedine za teto situace si dovedu představit ze by soud mohl zohlednit praní rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11522
18.8.11 23:30

pritel chce z toho duvodu prave nase dite nechat pokrtit, ale ja jako neverici jsem spoléhala na zavet :think: tak to me ted teda dostalo :zed: alespon mam dalsi argument pro nekrtit :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
803
19.8.11 13:07

Holky a jak je to, kdyby zemřeli oba rodiče?
Je možné nechat sepsat např. u notáře, že rodiče chtějí, aby dítě/děti vychovávala babička, příp. jiná osoba z rodiny?
 Klára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19494
19.8.11 13:30

ja jsem se treba s mym chlapem domluvila, ze kdyby se mi neco stalo, tak maleho necha nasim. Nesnesla bych ani v hrobe kdyby ho vychovavala tchyne, protoze on na to nema cas a nebo cizi zenska. Ted bydlim s malym u nasich, takze babicka je jak druha mama…jen jestli by to dodrzel :-( to bych ho pak snad chodila strasit :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
19.8.11 16:51

Asi toho co se bojí zakladatelka se bála známá-z prvního manželství dceru,kterou otec nikdy neviděl,nestýkal se s ní,z druhého manželství druhou dceru + první dceru nechali přejmenovat po manželovi,ne adoptovat.Po rozvodu se tento otec o holky sice zajímal,ale tak nějak sporadicky,platil na ně jak noty na buben,potom se odstěhoval na druhý konec republiky a nestýkali se.Když kamarádka našla dalšího partnera,holky sami mu začaly říkat táto-to už byly školou povinné a svého druhého otce znaly-tak kamarádka měla strach,že kdyby se s ní něco stalo,že holky by šly asi každá ke svému biologickému otci,toho se hrozně bála.Roztrhnutí dětí a jak by se měly.Protože těžko by mohly zůstat v péči papírově cizího člověka.Tak to vyřešili svatbou,mají spolu další dítko a věří,že kdyby něco,tak že by snad soud přihlížel k okolnostem,že holky chtějí zůstat „doma“.A dnes už jsou ve věku,kdy by se naštěstí rozhodovaly sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.3.16 20:07

Oživuji diskuzi
Holky prosím, rozvádím se s manželem alkoholikem, násilníkem a narkomanem. Je možné nějak ošetřit, že kdyby se mi něco stalo, kdo by se postaral o mého syna? Často nad tím přemýšlím, přijde mi že stát se může každý den cokoli, a chtěla bych být „v klidu“, že malý bude zabezpečený ve „správných rukou“… snad mě chápete… je mi jako jasný že to nemusí být rozhodující, ale jestli se tomu dá nějak přihlédnout, případně jak takovou „závěť“ napsat a kde ji uchovat?? Že bych třeba byla ráda, kdyby žil u mé tety, než-li u mé matky, samozřejmě kdyby s tím ona souhlasila… Jeho otec je cizinec, každým dnem ho mohou zavřít nebo vyhostit…

• Citovat
  • Upravit
72725
21.3.16 20:09
@Anonymní píše:
Oživuji diskuzi
Holky prosím, rozvádím se s manželem alkoholikem, násilníkem a narkomanem. Je možné nějak ošetřit, že kdyby se mi něco stalo, kdo by se postaral o mého syna? Často nad tím přemýšlím, přijde mi že stát se může každý den cokoli, a chtěla bych být „v klidu“, že malý bude zabezpečený ve „správných rukou“… snad mě chápete… je mi jako jasný že to nemusí být rozhodující, ale jestli se tomu dá nějak přihlédnout, případně jak takovou „závěť“ napsat a kde ji uchovat?? Že bych třeba byla ráda, kdyby žil u mé tety, než-li u mé matky, samozřejmě kdyby s tím ona souhlasila… Jeho otec je cizinec, každým dnem ho mohou zavřít nebo vyhostit…

pokud dokážeš, že on je zcela nevhodný k péči o dítě, ideálně soudním rozsudkem (zbavením rodičovské odpověnosti),pak se to dá.. Jinak ale ne :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1109
21.3.16 20:11

O tom rozhoduje soud, bohužel, ne druhý rodič…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.3.16 20:11

@martina.se a kdyby byl mimo čr, i mimo evropu, tak jak by to bylo? dítě jako čecha by odvezli za ním? nebo kdyby měl zákaz vstupu do čr?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.3.16 20:13

@lear ano, ale já bych jakoby u soudu nemohla být, tak kdyby u toho soudu třeba brali v potaz mé přání, důvody které mě k tomu vedly a třeba i důkazy proti otci proč nemá být u něj?

• Citovat
  • Upravit
917
21.3.16 20:14
@Anonymní píše:
@lear ano, ale já bych jakoby u soudu nemohla být, tak kdyby u toho soudu třeba brali v potaz mé přání, důvody které mě k tomu vedly a třeba i důkazy proti otci proč nemá být u něj?

Ono by možná bylo dobré poradit se s nějakým právníkem, ten o tom bude mít nejlepší přehled.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
21.3.16 20:16
@Anonymní píše:
@martina.se a kdyby byl mimo čr, i mimo evropu, tak jak by to bylo? dítě jako čecha by odvezli za ním? nebo kdyby měl zákaz vstupu do čr?

nemá dítě náhodou aji jeho občanství? jaké je národnosti - to má každý stát jinak :think: ideálně arabské státy jsou v tomhle naprosto o ničom :nevim: Jinak ano, čistě teoreticky by se to stát mohlo. Pokud bude mít zákaz vstupu do čr, tak je to něco jiného :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí