Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, spíše dotaz pro právníka.
Lze „odkázat“ dítě v závěti do péče určité vybrané osobě, pokud jeden z rodičů zemře a nejsou manželé?
Děkuji.
Ne nejde, dítě není majetek..
Pokud jeden z rodičů zemře a je druhý rodič, tak dítě bude svěřeno do péče jemu, pokud tomu nebrání žádné závažné okolnosti..Pokud se jedná o dítě, o které se třeba otec nezajímal a ani nemá zájem ho vychovávat, přichází v úvahu prarodiče nebo někde ze širší rodiny..
Každopádně toto se řeší soudně, dítě zastupuje sociální pracovnice z OSPOD..
Jana206 píše: ..Pokud se jedná o dítě, o které se třeba otec nezajímal a ani nemá zájem ho vychovávat, přichází v úvahu prarodiče nebo někde ze širší rodiny..
Děkuji, o tohle mi šlo.
veria píše:
Nelze, díte není majetek!!
Stačilo napsat, že nelze!
Jana206 píše:
Ne nejde, dítě není majetek..
Pokud jeden z rodičů zemře a je druhý rodič, tak dítě bude svěřeno do péče jemu, pokud tomu nebrání žádné závažné okolnosti..Pokud se jedná o dítě, o které se třeba otec nezajímal a ani nemá zájem ho vychovávat, přichází v úvahu prarodiče nebo někde ze širší rodiny..
Každopádně toto se řeší soudně, dítě zastupuje sociální pracovnice z OSPOD..
Je to tak.
veria píše:
Nevím co te pobourilo proste majetek neni.
Tipuju to na ty dva vykřičníky, vypadají trochu káravě.
Nevíš, v jaké situaci je zakladatelka.
ale taky to slo napsat ,,prijemneji"
ja si treba myslela, ze kdyz oba rodice zemrou, da se touhle cestou napsat o opatrovnika ![]()
veria píše:
Nepobouřilo mě to. Jen jste to mohla napsat příjemněji. Když se otec nezajímá a nestará o své dítě, tak jsem chtěla vědět, zda se dá předejít tomu, aby jej dostal. Nic víc, nic míň.
alsem píše:
ale taky to slo napsat ,,prijemneji"ja si treba myslela, ze kdyz oba rodice zemrou, da se touhle cestou napsat o opatrovnika
I tohle mě zajímalo, ale asi ani toto nepůjde.
alsem píše:
ale taky to slo napsat ,,prijemneji"ja si treba myslela, ze kdyz oba rodice zemrou, da se touhle cestou napsat o opatrovnika
Toto jde, jde to i sepsat předem.
V případě, že zemřou oba rodiče a je písemné, nebo před svědky vyřčené přání rodičů, že by se měla o dítě starat třeba jeho teta a ne babička, tak k tomu soud přihlédne.
Foxinka píše:veria píše:Nepobouřilo mě to. Jen jste to mohla napsat příjemněji. Když se otec nezajímá a nestará o své dítě, tak jsem chtěla vědět, zda se dá předejít tomu, aby jej dostal. Nic víc, nic míň.
Pokud bude prokázán nezájem, tak by o to pak museli žádat ti, kdo by dítě chtěli - tedy tví pozůstalí.
Toto vše ale opravdu nemá nic společného se závětí ![]()
Soud k tomu může přihlédnout, jako napsat do „závěti“ si můžeme, co chceme..Ale nikdo nám nezaručí, že to tak bude.Notářské záznamy o dítěti nemají žádný právní význam. Jedná se u soudu a dokazuje se „v zájmu dítěte“..Dítě zastupuje OSPOD a ten vše přešetří.
Pokud otec nemá zájem, nikde není psáno, že po smrti matky zájem bude mít..A otec je právnicky více než babička..Navíc, kolik je matek, které otci děti nepředávají a přitom by otcové zájem měli. Tím neříkám, že je to případ zakladatelky.
Taky hrozí, že soud uzná např. prarodiče už staré a neschopné, tetička nebude mít např. vhodné bytové podmínky a dítě skončí v dětském domově..Nejohroženější jsou děti bez určení otce vůbec, protože tam není další zákonný zástupce, nikdo k němu nemá právní vztah jako rodič..
A docela by mě zajímalo, jak soud v praxi přihlíží k tomu, když věřící nechají dítě pokřtít a má kmotra - jeho hlavním úkolem je postarat se o dítě v podobné situaci
..
tak se omlouvam za dva vykricniky, nebylo to mysleno zle jen na vysvetlenou, proc to nejde. z zivych tvoru lze odkazat jedine psa kocku nebo papouska, zvirata jsou z pravniho pohledu veci. o diteti by rozhodoval v kazdem pripade soud, ktery by rozhodl v zajmu ditete. takze pokud se otec nezajimal a dkte k nemu nema zadny vztah s nejvetsi prabdepodobnosti by mu jej nesveril, pokud by zde byla jina vhodnejsi osoba.