Závěť - určení péče o dítě

3429
18.8.11 20:57

Závěť - dítě

Dobrý den, spíše dotaz pro právníka.

Lze „odkázat“ dítě v závěti do péče určité vybrané osobě, pokud jeden z rodičů zemře a nejsou manželé?

Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
45690
18.8.11 21:01

Nelze, díte není majetek!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
18.8.11 21:05

Ne nejde, dítě není majetek..
Pokud jeden z rodičů zemře a je druhý rodič, tak dítě bude svěřeno do péče jemu, pokud tomu nebrání žádné závažné okolnosti..Pokud se jedná o dítě, o které se třeba otec nezajímal a ani nemá zájem ho vychovávat, přichází v úvahu prarodiče nebo někde ze širší rodiny..
Každopádně toto se řeší soudně, dítě zastupuje sociální pracovnice z OSPOD..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
18.8.11 21:07
Jana206 píše: ..Pokud se jedná o dítě, o které se třeba otec nezajímal a ani nemá zájem ho vychovávat, přichází v úvahu prarodiče nebo někde ze širší rodiny..

Děkuji, o tohle mi šlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
18.8.11 21:09
veria píše:
Nelze, díte není majetek!!

Stačilo napsat, že nelze!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
238
18.8.11 21:11
Jana206 píše:
Ne nejde, dítě není majetek..
Pokud jeden z rodičů zemře a je druhý rodič, tak dítě bude svěřeno do péče jemu, pokud tomu nebrání žádné závažné okolnosti..Pokud se jedná o dítě, o které se třeba otec nezajímal a ani nemá zájem ho vychovávat, přichází v úvahu prarodiče nebo někde ze širší rodiny..
Každopádně toto se řeší soudně, dítě zastupuje sociální pracovnice z OSPOD..

Je to tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45690
18.8.11 21:18

Nevím co te pobourilo proste majetek neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
18.8.11 21:26
veria píše:

Tipuju to na ty dva vykřičníky, vypadají trochu káravě. :wink: Nevíš, v jaké situaci je zakladatelka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11522
18.8.11 21:27

ale taky to slo napsat ,,prijemneji" :wink: ja si treba myslela, ze kdyz oba rodice zemrou, da se touhle cestou napsat o opatrovnika :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
18.8.11 21:32
veria píše:

Nepobouřilo mě to. Jen jste to mohla napsat příjemněji. Když se otec nezajímá a nestará o své dítě, tak jsem chtěla vědět, zda se dá předejít tomu, aby jej dostal. Nic víc, nic míň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
18.8.11 21:33
alsem píše:
ale taky to slo napsat ,,prijemneji" :wink: ja si treba myslela, ze kdyz oba rodice zemrou, da se touhle cestou napsat o opatrovnika :nevim:

I tohle mě zajímalo, ale asi ani toto nepůjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xyz
3294
18.8.11 21:36
alsem píše:
ale taky to slo napsat ,,prijemneji" :wink: ja si treba myslela, ze kdyz oba rodice zemrou, da se touhle cestou napsat o opatrovnika :nevim:

Toto jde, jde to i sepsat předem.
V případě, že zemřou oba rodiče a je písemné, nebo před svědky vyřčené přání rodičů, že by se měla o dítě starat třeba jeho teta a ne babička, tak k tomu soud přihlédne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xyz
3294
18.8.11 21:37
Foxinka píše:
veria píše:
Nepobouřilo mě to. Jen jste to mohla napsat příjemněji. Když se otec nezajímá a nestará o své dítě, tak jsem chtěla vědět, zda se dá předejít tomu, aby jej dostal. Nic víc, nic míň.

Pokud bude prokázán nezájem, tak by o to pak museli žádat ti, kdo by dítě chtěli - tedy tví pozůstalí.
Toto vše ale opravdu nemá nic společného se závětí :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
18.8.11 21:40

Soud k tomu může přihlédnout, jako napsat do „závěti“ si můžeme, co chceme..Ale nikdo nám nezaručí, že to tak bude.Notářské záznamy o dítěti nemají žádný právní význam. Jedná se u soudu a dokazuje se „v zájmu dítěte“..Dítě zastupuje OSPOD a ten vše přešetří.
Pokud otec nemá zájem, nikde není psáno, že po smrti matky zájem bude mít..A otec je právnicky více než babička..Navíc, kolik je matek, které otci děti nepředávají a přitom by otcové zájem měli. Tím neříkám, že je to případ zakladatelky.

Taky hrozí, že soud uzná např. prarodiče už staré a neschopné, tetička nebude mít např. vhodné bytové podmínky a dítě skončí v dětském domově..Nejohroženější jsou děti bez určení otce vůbec, protože tam není další zákonný zástupce, nikdo k němu nemá právní vztah jako rodič..

A docela by mě zajímalo, jak soud v praxi přihlíží k tomu, když věřící nechají dítě pokřtít a má kmotra - jeho hlavním úkolem je postarat se o dítě v podobné situaci :nevim: ..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45690
18.8.11 21:44

tak se omlouvam za dva vykricniky, nebylo to mysleno zle jen na vysvetlenou, proc to nejde. z zivych tvoru lze odkazat jedine psa kocku nebo papouska, zvirata jsou z pravniho pohledu veci. o diteti by rozhodoval v kazdem pripade soud, ktery by rozhodl v zajmu ditete. takze pokud se otec nezajimal a dkte k nemu nema zadny vztah s nejvetsi prabdepodobnosti by mu jej nesveril, pokud by zde byla jina vhodnejsi osoba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí