Zbavení práv vůči dítěti....

59
11.10.10 11:07

Zbavení práv vůči dítěti....

Ahoj maminky,

chtěla bych Vá požádat, nemáte tady někdo zkušenost jak to probíhá, když se rodiče dohodnou, že se otec dobrovolně vzdává práv vůči dítěti? Jaké výživné pak soud stanovuje? Dělají t s tím soudy problémy, že by to neodouhlasily? A jestli by dcera pak i po tom, co by se otec těchto práv vůči ní vzdal v budoucnu odpovídala za je dluhy a závazky, kdyby se tot náhodou stalo?

Děkuji Vám moc!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1402
11.10.10 11:16
Mammella píše:
Ahoj maminky,

chtěla bych Vá požádat, nemáte tady někdo zkušenost jak to probíhá, když se rodiče dohodnou, že se otec dobrovolně vzdává práv vůči dítěti? Jaké výživné pak soud stanovuje? Dělají t s tím soudy problémy, že by to neodouhlasily? A jestli by dcera pak i po tom, co by se otec těchto práv vůči ní vzdal v budoucnu odpovídala za je dluhy a závazky, kdyby se tot náhodou stalo?

Děkuji Vám moc!

A to myslíš se úplně vzát dítěte, nebo určení s kým bude dítě žít?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
11.10.10 11:18

Pro podání návrhu na zbavení rodičovské zodpovědnosti jsou základními předpoklady skutečnost, že rodič zneužívá svou rodičovskou zodpovědnost nebo její výkon nebo ji závažným způsobem zanedbává nebo skutečnost, že se rodič dopustil úmyslného trestného činu proti svému dítěti nebo ke spáchání trestného činu své dítě mladší 15 let použil, případně se dopustil trestného činu jako spolupachatel, návodce nebo pomocník k trestnému činu spáchaného dítětem.

Mírnější formou zásahu do výkonu rodičovské odpovědnosti je její omezení. K takovému zásahu lze přistoupit, pokud rodič nevykonává své povinnosti, vyplývající z rodičovské odpovědnosti, řádně a samozřejmě pokud to vyžaduje zájem dítěte. Toto opatření přichází na řadu zejména tehdy, pokud se rodič k dítěti chová nějakým nevhodným způsobem a jeho styk s dítětem není proto žádoucí.

Omezení nebo zbavení rodičovské odpovědnosti nemá vliv na povinnost platit výživné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
11.10.10 11:20

Nevím, jestli Ti rozumím… Otec se chce dobrovolně vzdát „práv na dítě“? Jakože se s ním nechce stýkat, platit výživné apod.? Obávám se, že takové řešení nebude možné, protože primárně je v zájmu dítěte stýkat se s oběma rodiči, v zájmu dítěte je ale také to, aby se podílelo na životní úrovni obou rodičů (tj. aby i ten, který s dítětem nežije, přispíval na jeho výživu). Toho se rodič nemůže platně „vzdát“.
Soud může v odůvodněných případech omezit či zbavit rodiče rodičovské zodpovědnosti, ale to je případ, kdy např. jeden z rodičů má na dítě vyloženě negativní vliv - a soud vždy zkoumá ZÁJEM DÍTĚTE. Tím ale stejně nezaniká vyživovací povinnost tohoto rodiče!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
11.10.10 11:20

Nevím, jestli Ti rozumím… Otec se chce dobrovolně vzdát „práv na dítě“? Jakože se s ním nechce stýkat, platit výživné apod.? Obávám se, že takové řešení nebude možné, protože primárně je v zájmu dítěte stýkat se s oběma rodiči, v zájmu dítěte je ale také to, aby se podílelo na životní úrovni obou rodičů (tj. aby i ten, který s dítětem nežije, přispíval na jeho výživu). Toho se rodič nemůže platně „vzdát“.
Soud může v odůvodněných případech omezit či zbavit rodiče rodičovské zodpovědnosti, ale to je případ, kdy např. jeden z rodičů má na dítě vyloženě negativní vliv - a soud vždy zkoumá ZÁJEM DÍTĚTE. Tím ale stejně nezaniká vyživovací povinnost tohoto rodiče!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
11.10.10 11:25

Nebo mě ještě napadlo, že bys mohla mít na mysli to, že se jeden z rodičů nebude chtít s dítětem stýkat…?
Rodiče se mají primárně na styku s dítětem dohodnout. Pokud se nedohodnou, rozhoduje o styku soud. Takže pokud se „nějak“ dohodnete, nemusíte u soudu podávat návrh na úpravu styku dítěte s druhým rodičem, ale jen návrh na úpravu výživného. Dítě má právo podílet se na životní úrovni obou rodičů, takže soud při stanovování výše výživného přihlédne k majetkovým poměrům a jiným okolnostem (např. další vyživovací povinnosti) toho rodiče, jehož výživné upravuje.
A co se případných dluhů rodiče týče, tak za ten dítě samozřejmě odpovědné není!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
11.10.10 11:34

On se prostě sám rozhodnul, že nechce v jejím životě nějak figurovat a úplně se distancovat. Dcera je v mé pěči soudně. Soc. pracovnice mi řekla, ať to podáme a pokud je to podáno na dohodě mezi námi, že by to měly odsouhlasit a mě zajíma kolik mu může v takovém případě soud určit vyživné, jestli je tam nějaká minimální částka nebo jak se to pak odvíjí. Doteď platí pravidelně, ale chce od té částky, kterou platí ustoupit a pokud už přišel až s takou ohavností, tak nevím, proč bych mu dobrovoloně měla snižovat vyživné, tohle přece normální není, aby tak uvažoval. Nemá na ni neg. vliv, rok jsme ho neviděly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
11.10.10 11:40

No, pokud máš dceru ve své péči soudně, má jistě souně určené výživné, které prostě musí platit a sám si od ní bezdůvodně nemůže odstoupit. Pokud nechce v životě dcery figurovat, tak ať se s ní nestýká… co chce jako řešit? Nechápu, z jakého důvodu vám sociální pracovnice doporučila podat návrh na zbavení zodpovědnosti. Pravděpodobně teda nějaký důvod bude, ale z toho, co píšeš, mě žádný rozumný nenapadá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1402
11.10.10 11:43
Mammella píše:
On se prostě sám rozhodnul, že nechce v jejím životě nějak figurovat a úplně se distancovat. Dcera je v mé pěči soudně. Soc. pracovnice mi řekla, ať to podáme a pokud je to podáno na dohodě mezi námi, že by to měly odsouhlasit a mě zajíma kolik mu může v takovém případě soud určit vyživné, jestli je tam nějaká minimální částka nebo jak se to pak odvíjí. Doteď platí pravidelně, ale chce od té částky, kterou platí ustoupit a pokud už přišel až s takou ohavností, tak nevím, proč bych mu dobrovoloně měla snižovat vyživné, tohle přece normální není, aby tak uvažoval. Nemá na ni neg. vliv, rok jsme ho neviděly.

v tom případě bych to nijak neřešila-pokud máte určenou víši alimentů a je svěřená do tvé péče :nevim: Dnes je minimální víše alimentů myslím 2000 kč a pokud si chce zažádat o snížení-ať zažádá oni mu je nakonec ještě zvednou protože malá povyrostla a má větší potřeby :mrgreen: je to blbý ale je to tak co se týče toho že by se chtěl úplně odříznout-to přeci dělá už rok :nevim: a žádný soud ho nezbaví povinnosti platit na dceru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
11.10.10 11:47

To se mi nezdá :think: Co když se za 5 let chytne otec za nos a bude chtít dceru vídat? A co když ke stejnému názoru dojde dcera? (i když to moc nepředpokládám, vyloučit to nikdy nelze) Podle mne v tomto případě nejsou dány zákonné důvody pro zbavení nebo omezení rodičovské zodpovědnosti. Jde totiž o velmi razantní zásah do vztahu mezi rodičem a dítětem a soud by tak svou zákonnou pravomoc překračovat neměl, ani kdyby se rodiče dohodli. Pokud otec nemá na dceru negativní vliv (ať už jde o aktivní ovlivňování, nebo o zanedbávání v době, kdy se o ni stará apod.), pak by soud k takovému omezování sahat neměl :-?
Pokud výživné platí (ve výši, která Vám vyhovuje), pak bych do toho vůbec nezasahovala. Pokud chceš výživné zvýšit, pak bych podala návrh pouze na zvýšení výživného (bez úpravy styku).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
11.10.10 11:51

Děkuji všem za pomoc a rady!!! Ona mi navrhla zbavení se práv, tak nevím. Zase nechci ať se pak malé objeví v životě až mu něco v jeho vztahu, který teď má neklapne a malá bude náplast, než se zotaví. On je toho schopen. Kdyby se apoň dalo to, že se vzdává práv na styk s dcerou, abych mu mohla nějak zabránit v budoucnu toto udělat. No on si chce snížit výživné na 1500 kč, tak mám strach ať mu to u soudu neprojde, pokud by to podal, teď platí 3000 Kč, podle naší dohody a on souhlasil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
11.10.10 11:58
Mammella píše:
Zase nechci ať se pak malé objeví v životě až mu něco v jeho vztahu, který teď má neklapne a malá bude náplast, než se zotaví. On je toho schopen. Kdyby se apoň dalo to, že se vzdává práv na styk s dcerou, abych mu mohla nějak zabránit v budoucnu toto udělat.

Pokud by taková situace nastala a MĚL BY NA DCERU NEGATIVNÍ VLIV, vždy je možné návrh na zbavení/omezení rodičovské zodpovědnosti podat (ale jak už zaznělo - musí k tomu být důvody. Jen to, že mu neklape vztah, zřejmě stačit nebude)

A co se snížení výživného týče - pokud souhlasil s částku 3.000 a poměry na jeho straně se nezměnily (tj. nepřišel o práci, nepřibyla mu další vyživovací povinnost, neonemocněl apod.), pak s touto částkou soud nehne (případně ji ještě zvýší, pokud např. dceři vzrostly náklady - např. kroužky apod.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
11.10.10 12:02

Domi, máš pravdu, že je i na rozhodnutí malé, že se s ním chce stýkat a v tom jí nebráním. Ale u nás to probíhalo 2 roky tak, že jednou přišel, pak se zase měsíc neukazál apod. a teď už se nehlasí rok, až dnes mi napsal toto. Teď to malá ještě nechápe, ale jak jí to pak mám vysvětlit? On už se nezmění a planuje novou rodinu a jestli mu pak bude chybět, je snad dospělý, aby si to dokázal rozvážit teď.Teˇ%d mi napsal, že chce platit 1000 kč vyživné!! Jak z toho vyžijem to nevím :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1402
11.10.10 12:11
Mammella píše:
Domi, máš pravdu, že je i na rozhodnutí malé, že se s ním chce stýkat a v tom jí nebráním. Ale u nás to probíhalo 2 roky tak, že jednou přišel, pak se zase měsíc neukazál apod. a teď už se nehlasí rok, až dnes mi napsal toto. Teď to malá ještě nechápe, ale jak jí to pak mám vysvětlit? On už se nezmění a planuje novou rodinu a jestli mu pak bude chybět, je snad dospělý, aby si to dokázal rozvážit teď.Teˇ%d mi napsal, že chce platit 1000 kč vyživné!! Jak z toho vyžijem to nevím :cry:

Mammel neboj,pokud vím tak alimenty mu opravdu nesníží…to jen pokud by měl plat hodně malý- ale ti to by ti zase ten rozdíl doplatila sociálka v sociálním příplatku pokud jsi matka samoživitelka- ty taky musíš mít životní minimum pro sebe a dcerku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
11.10.10 12:20
Mammella píše:
Domi, máš pravdu, že je i na rozhodnutí malé, že se s ním chce stýkat a v tom jí nebráním. Ale u nás to probíhalo 2 roky tak, že jednou přišel, pak se zase měsíc neukazál apod. a teď už se nehlasí rok, až dnes mi napsal toto. Teď to malá ještě nechápe, ale jak jí to pak mám vysvětlit? On už se nezmění a planuje novou rodinu a jestli mu pak bude chybět, je snad dospělý, aby si to dokázal rozvážit teď.Teˇ%d mi napsal, že chce platit 1000 kč vyživné!! Jak z toho vyžijem to nevím :cry:

To je hezké, že chce platit 1000,– Kč měsíčně, ale v rozsudku má 3000, ne? :wink: Dokud se nezmění rozsudek, musí platit 3 tisíce. A soud by rozsudek změnil jen tehdy, pokud by se změnily poměry na jeho straně (snížení mzdy apod - viz výše). Takže se dopředu určitě nestresuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí