Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,myslela jsem,že v manželství jsou peníze společné,i když jsi na mateřské
my tohle vůbec neřešíme,peníze jsou nás obou,dítě je také nás obou,takže takové jednání a systém nechápu
Promiň mi tedy upřímnost…
Já na to mám názor stejný, ale prostě na to musí být dva, proto tu ten dotaz je ![]()
U nás jsou peníze dohromady na společném účtu.
Když přijde výplata a rodičák, sedneme večer k internetovýmu bankovnictví, zaplatíme nájem, satelit, malýmu penízky na účet, zkrátka co je třeba a pak žijeme dál. Nakupovat jezdíme většinou společně, pokud si chce jeden z nás koupit něco navíc, tak to prostě jenom oznámí(já chlapovi pro jistotu několikrát). Celkem mi to vyhovuje, protože pak se nemusím stresovat tím, že už mi došel rodičák, z čeho koupím malýmu na procházce rohlík.
Mlj chlap je taky trošku škrt, ale na druhou stranu je to dobře, protože vím, že se mi nemůže stát, že mi týden před výplatou řekne, že nemáme na večeři. Vždycky naoko držkuje, že mám hader plnou skříň, ale ještě nikdy mi neřekl ne tohle si nekoupíš.
Myslím, že u vás je chyba v komunikaci, protože na nákupu by se měli domlouvat oba a hlavně ty, protože jsi doma a víš co chybí.
Tak u nás samozřejmě taky vydělává chlap, já mám 7600kč rodičák, ale za ně kupuju jen malýmu věci,očkování, jsou to vlastně peníze na malýho, takže z toho platit el., vodu atp., nákupy, to tedy určitě neé!U nás platí vše manžel, na nákupy jezdíme spolu, takže mám naštěstí pod kontrolou, co dá do košíku.
Jinak já být tebou, tak po něm tedy chci rozhodně půlku peněz, co ty dáš za oblečení na malýho a vůbec věci, který dítě potřebuje, pleny, mlíko, jídlo atd., třeba si pak uvědomí, kolik to všechno stojí!A nakupovat bych chodila taky s nim, přece jen chlapi fakt nakupovat neumí.Myslim si, že promluvit si s ním by bylo na místě.
Příspěvek upraven 11.10.10 v 11:07
Ahoj tak je to přesně u nas zrovna včera jsem už buchla a ukazala mo co všechno platím že když zaplatím inkaso,složenky,školku obědy,pleny,mleko tak že jsem ještě v minusu!A to jsem si sama pro sebe nekoupila dlouho nic.A to ještě pro kluky oblečení a to se mi pak hrozně dívý,že nemam už ani korunu
minulí tyden jsem měla 1000kč Já a 1000kč On a včera mi říka že už nema ani korunu,a tak mu říkam a jak to že on je na tisícovku sam,a pry že svačiny něco stojí a dost kouří.A ja za to nakupovala jídlo,platila dvakrat v lekarně a dětem nakoupila punčochače atd.
![]()
Manželé musí mít ze zákona stejnou životní úroveň. Pokud to tak není, tak je něco špatně… A co platíš teda ty?
Tu zálohu 1× ročně, zbytek jídla, oblečení pro sebe a děti, svůj mobil? To na druhou stranu nemáš zas tak málo, jestli jenom tohle. Ovšem pokud má manžel výrazně víc, měla by sis dopřávat též, nejenom on…
Mohlo by pomoct to manželovi sepsat položku po položce, co platíš, kolik tě co stojí a součet mu omlátit o hlavu
Když neumíš argumentovat, tak čísla jsou neúprosná…
Anonymní píše:
Já na to mám názor stejný, ale prostě na to musí být dva, proto tu ten dotaz je
V tom případě se tedy nedivím,že jen tak tak vyjdeš…my jsme museli nedávno koupit novou autosedačku,botičky,kurzy plavání,trochu teplejšího oblečení,a to by mi určitě nestačila mateřská.Ono,pokud je chlap škrt,tak je to blbý
pokud domluvy nezabíraj,tak mu předkládej účty,aby viděl,za co se utratilo…
Tak takhle to má i moje švagrová, mají každý svůj účet a o každou korunu se ho musí prosit. Já si to neumím vůbec představit. Jednou jsme manželé tak máme snad vše společné ne? Já taky teď nic nevydělám, jsem celé těhu na rizikovém na neschopence.Beru 4600kč, ale manžel by mi to nikdy nevyčetl. Žijeme v podstatě z jeho výplat, teď dokonce zrušil svoje důchod.pojištění, aby jsme neměli dluhy. Ale s tímhle jsme se přece brali, že si budem oporou ve všem. Jednou se třeba může stát, že já budu živit jeho, může nedej bože onemocnět nebo ztratit práci.. Je to přece i jeho rodina, jeho děti, ne jen moje.
Já mu navrhovala, že bychom se dělili procenticky (vydělává o hodně víc než já, kdyby to bylo opačně, tak s tím nemám jediný problém… zřejmě to vychází z jeho původní rodiny, každý jsme ovlivněni tím, v čem vyrůztáme), založili společný účet, kam bychom oba posílali určité procento z platu a z toho by se platilo to, co je vlastně společné, ale to by se muselo platit za další účet, že jo
Čím bohatší člověk, tím horší… Jako platí hypotéku a opravy, ale taky je barák jeho…
Na nákupy spolu jezdit nemůžem, vyřizuje to místo oběda v práci. Prostě občas zahlídne akci, tak něco nakoupí
On se mi třeba zeptá, jestli něco potřebuju, jenže si to stejně nepamatuje a dost věcí si potřebuju vybrat sama.
Já osobně si nemůžu vynachvílit náš stav. tedy jeden účet. Jeden společnej balík peněz, jeden společný duh, jeden společný nákup plín, atd., atd.
Zrovna minulý měsíc dělal manžel jakousi rekapitulaci, protože by bylo dobře, abychom vytvořili nějakou finanční rezervu. A tak hledal, kde by se dalo ušetřit. Jsem mu za to nesmírně vděčná, protože já penězům nerozumím, když je mám, utrácím. Sice jakousi skulinu našel, ale jakmile jsme se vydali společně na nákup dárků (říjen je katastrofický měsíc co se týče svátků, narozenin … ), nákup plín v akci, našel i nějaké další položky potravin a drogerie v akci, já koukala do toho košíku a říkám si, a to máme jako šetřit? Kde proboha!!! A manžel, když pak na pokladně koukal, jak to narůstá, tak taky nevěřil svým očím … a to jsme kupovali opravdu „levně“ .....
Takže jak říkám. Nemusí být asi nutně společný účet (to je prostě náš model), ale jeden by měl o druhým vědět, kolik jde dovnitř a kolik ven a za co … a jestli máš doma škrta, který si myslí, že k večeři stačí chleba s máslem, tak s tím bohužel nehne nic … ![]()
Dík za tuto diskuzi:), chtěla jsem jí založit taky…ale po přečtení zakladatelčiny situace, se stydím…manžel platí veškeré účty, mame dvě děti, čekáme třetí, já mám RP, + mi posílá 6tis na účet na děti. I tak mám co dělat, abych vyšla…platím veškeré nákupy potravin a oblečení na děti a sebe + dárky pro celou rodinu( včetně rodiny manžela)…na konci měsíce mám na účte většinou jen pár stovek…co jsem počítala, tak se u nás za měsíc projí tak okolo 11 tisíc
, nechápu to!!!!a to nakupuju jen fakt věci, které potřebujeme…s manželem diskutujeme často o finnacích, hlavně do budoucna, až se nám narodí třetí mimi, nejstarší začně chodit na kroužky ve školce atd…manžel je zlatíčko, nemůžu si stěžovat, jen nevíme, jak to budeme zvládat dál…je peřsvědčený, že bude muset chodit do dvou prací
…
Emilie píše:
Já osobně si nemůžu vynachvílit náš stav. tedy jeden účet. Jeden společnej balík peněz, jeden společný duh, jeden společný nákup plín, atd., atd.
Ano,tak je to i u nás.Já když něco chci,nebo potřebuju,tak se jen zeptám,jestli si to můžem dovolit.Máme společný koníček-knížky,a já teď platím kurzovné na cvičení.
Angua píše:
Manželé musí mít ze zákona stejnou životní úroveň. Pokud to tak není, tak je něco špatně… A co platíš teda ty?Tu zálohu 1× ročně, zbytek jídla, oblečení pro sebe a děti, svůj mobil? To na druhou stranu nemáš zas tak málo, jestli jenom tohle. Ovšem pokud má manžel výrazně víc, měla by sis dopřávat též, nejenom on…
Mohlo by pomoct to manželovi sepsat položku po položce, co platíš, kolik tě co stojí a součet mu omlátit o hlavuKdyž neumíš argumentovat, tak čísla jsou neúprosná…
Ta záloha je měsíční a činí něco přes dva tisíce… Mně je jasné, že mi nakonec nezbyde než si sepsat tu položku po položce, ale to se dělá dost blbě, když je to každý měsíc jinak
MInulý měsíc jsem dala 2500 za zubaře, 900 za vlak, 1000 malýmu za boty plus spoustu miniaturních položek (jsem těhotná, takže další super výdaje, jen screeningy vyšly na 2500). Zpětně to bohužel nedám za těch několik měsíců dohromady, což mě strašně mrzí. Jsem lempl a jsem si vědomá, že si za to vlastně můžu sama, ach jo ![]()
A co tedy ty vaši chlapi s těma prachama dělaj,to by mě hrozně zajímalo, vždyť jim musí zbýt spousta peněz!!!! ![]()
Ahoj! Nevím přesně, jak svůj dotaz směřovat, ale… Jak je to u vás s financemi? Zajímá mě názor těch, kteří jsou na mateřský, případně čekají další dítě a pracuje jen manžel. Ten můj totiž vydělává docela dost, ale mně je to úplně k ničemu. Mám mateřskou 7600 a jentaktak vyjdu. K tomu se ještě musím podílet na energiích, takže platím jednu z pravidelných záloh. Neplatíme žádný nájem. Pořád má pocit, že si žiju „jak prase v žitě“. Jinak je to fajn chlap, ale strašný škrt. Na dítě vpodstatě zatím koupil jen jednu autosedačku, zbytek zajišťuju já. Sice dělá nákupy potravin, ale nakoupí jen ty základní a ještě ne po konzultaci se mnou. Párkrát jsem si sním snažila na toto téma pohovořit, ale neumím argumentovat. Vždycky z toho vyjdu jako že se mám vlastně dobře, když mu nemusím platit nájem (ještě aby). Nevím co s tím, nechci to nijak řešit přes soudy, ani přes třetí osobu, prostě potřebuju získat pořádné argumenty, jak přesvědčit chlapa, který má pocit, že dítě vpodstatě nic nestojí…