Finance v manželství

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
29.10.15 12:16

Určitě bych na to nepřistoupila. Taky jsem sem chtěla napsat o radu, protože my to tak máme rozdělené jak píšeš a já jsem z toho nešťastná a nebaví mě už každý den o tom přemýšlet a počítat každou korunu v obchodě. Od mala jsem nesnášela, když jsem u rodičů musela žebrat o každou korunu, nedostávala jsem kapesné a jen jsem si přála, abych to tak neměla i v životě. Ted jsem 8 měs. na mateřské. Chodí mi rodičák 10,5 měs. a z toho se odečte 7000 Kč za nájem, energie, mobil, internet, pojištění obou a spoření na penzi. Zbyde mi 3500 Kč na domácnost, drogerii, dítě a mě! Manžel nemá špatný příjem 19 tis. a za roznos letáků 1000 Kč, z toho zaplatí hypo, opravy auta, benzin, ještě doděláváme byt a sklep, takže cca 2 tis. do úprav plus jednou za 14 dnů nákup za cca 600 Kč. Samozřejmě mi vždycky dá peníze, když si řeknu, ale ten pocit a to vysvětlování na co přesně to potřebuji. Ted v říjnu mi začal posílat na účet 2500 Kč, jenže to se zaplatilo malé plavání, záclona do obyváku a já podzimní boty, plus jídlo, drogerka a zimní oblečení pro malou, narozky člena rodiny a vše je fuč. Ted se divil, že nemám už žádné peníze. Přitom já šetřím co to jde, drogerku kupuji značky DM a Lidl, trvanlivé potraviny v akci ve větším množství, maso u řezníka, používám látkové pleny, příkrmy vařím doma, oblečení malé kupuji v Lidlu, Tescu, Pepcu, sobě tam také a to ted málokdy, fakt jen nutnosti. Hračky máme od švagrové či ještě co dostala k narození. I tak se po penězích jen zapráší, navíc bydlíme spolu rok a půl, takže každý měsíc kupujeme ještě něco do výbavy bytu. Nemyslím si, že bychom se měli špatně. Ted v pondělí mě ale fakt naštval, o víkendu jsme se zase bavili o penězích, že já už žádné nemám a říká mi, že budeme muset víc šetřit, já teda rozebrala co jsem tento měsíc platila a že už nevím jak víc šetřit. Ok, v pondělí přijde domů, že viděl v Coopu poslední hrnek se sovičkou za 50 Kč(oba je milujeme) a dal mi 200 Kč at ho jdu koupit, no tak jsem se divila, ale nic neříkala, koupila ho a za zbytek koupila jídlo. On večer kde mám těch zbylých 150 Kč, že mi to dal jen na hrneček. Říkám a jíst teda budeme co.?? Na to už nic neřekl… Pak jsem nenakupovala… a pořád nad tím přemýšlím, že vyberu poslední peníze z účtu, vratím mu těch 150 |Kč a odedneška at chodí po práci nakupovat vše on, já mu jen udělám seznam. Myslíte, že to tak mám udělat? A kolik tak zhruba zaplatíte vy za domácnost (drogerka, jídlo,…),dítě, oblečení a potřeby pro sebe? Jestli fakt neumím já šetřit…

• Citovat
  • Upravit
20777
29.10.15 12:33

Já bych mu asi dala ten seznam a ať vidí, kolik co stojí :nevim: To docela funguje. Taky vezmi na nákup dětských bot. Můj manžel si myslel, že když jsou to malé boty, že stojej míň, když viděl, že je to pomalu stejná cena jak pro dospělého, tak už se přestává divit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
29.10.15 13:43

@Milka1982
Změna nastala asi proto, že mu nějaký kamarád (nebo někdo z rodiny) vysvětlil, že je blbec, když dává domů všechny peníze.
Nikdy bych si někomu, s kým mám děti, o peníze neřekla. Když má potřebu žít jak svobodný, nepotřebuju s ním být. Ale určitě bych snesla, aby kompletně hospodařil on a dala bych mu všechny peníze, které bych od státu po dobu mateřské dostávala. Případně i svou výplatu. Chtěla bych jen kapesné (jen pro sebe) a ostatní by bylo na něm.
A tím myslím opravdu všechno. Nákupy, platby složenek, kupování léků, nevzala bych peníze od něj do ruky.
Další možnost je všechny náklady rozdělit, všechny domácí práce pro něj vypustit, nechat si stanovit alimenty a rozsah péče o děti. Můžete být spolubydlící se společnou péčí o děti. On bude mít svoje penízky, ty budeš mít taky svoje peníze a nebudeš se muset o něj starat a děti budou mít rodiče doma a budou taky spokojené.
A nebo taky prásknout dveřma. To by taky šlo. Nikdy nežádat o peníze, které si on v podstatě může vydělávat proto, že ty se staráš o rodinu. Nikdy. :zed:

• Citovat
  • Upravit
Elenloth
29.10.15 13:56

@Milka1982 My máme s mužem finance rozdělené, ale je to tak od počátku, oba jsme se domluvili a souhlasili. Jednou měsíčně mi pošle peníze na účet a já nakupuju jídlo, školku, chůvu a obstarávám sebe i děti. Zbytek platí on. Mám ještě svoje úspory, takže kdybych si chtěla koupit něco drahého pro sebe, tak si to prostě koupím za svoje. Tebou popisovaná situace by se mi vůbec nelíbila, hlavně ta změna. Řekla bych, že to bude podobně, jak píše @Kobliha51 . Máš nějaké peníze, které jsou jen tvoje? Vlastní úspory, ke kterým se manžel nedostane?

• Citovat
  • Upravit
450
29.10.15 14:27

My máme s manželem společný účet a 2 karty a já si nechala i svůj starý účet, který mám pod palcem jen já a v podstatě slouží jako odkladiště peněz pro strýčka příhodu. Do toho domácí účetnictví v písemné podobě vedu taky já a když plánujeme něco koupit, ne zrovna nějakou drobnost v obchodě, tak se o tom společně pobavíme a dohodneme se, zda to koupíme teď či jindy atd.
Na všem jsme se dohodli a případné změny vždy probereme spolu, včetně všech pro a proti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4992
29.10.15 14:50
@SKgirl píše:
My máme s manželem společný účet a 2 karty a já si nechala i svůj starý účet, který mám pod palcem jen já a v podstatě slouží jako odkladiště peněz pro strýčka příhodu. Do toho domácí účetnictví v písemné podobě vedu taky já a když plánujeme něco koupit, ne zrovna nějakou drobnost v obchodě, tak se o tom společně pobavíme a dohodneme se, zda to koupíme teď či jindy atd.
Na všem jsme se dohodli a případné změny vždy probereme spolu, včetně všech pro a proti

Máš dobrý pocit, že vše kočíruješ sama :? Jj ty máš i svůj starý účet, fajn. :? A má ho i manžel pro strýčka příhodu? :? Asi tak, když už

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2687
29.10.15 14:53
@Z.jev píše:
@Milka1982 Můj manžel vydělává jednou tolik co já. Sice máme každý svůj účet, ale bereme to jako účty společné, z každého se platí něco a když je potřeba, vybere se z jednoho nebo druhého. Pokud si chce jeden koupit něco dražšího, probereme to. Nelíbilo by se mi, abych si chodila škemrat o peníze.
V manželství neexistuje tvoje - moje, po zaplacení všech nutných výdajů má mít každý na osobní potřebu stejně a je jedno, kolik který z manželů vydělává. To říká i zákon ;)Příspěvek upraven 29.10.15 v 10:43

Vidis a prave proto se radsi nezenit, napred se ohanite laskou jak chcete patrit muzi a pak jako manzelky se ohanite zakony na co vsechno mate pravo. :zed: Proste nevidim duvod se s nekym delit o sve penize, jestl ije nekomu dobrovolne dam moje vec, ale aby mi nekdo rikal, ze na ne ma narok je ke zvraceni. :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2687
29.10.15 14:58
@Kobliha51 píše:
@Milka1982
Změna nastala asi proto, že mu nějaký kamarád (nebo někdo z rodiny) vysvětlil, že je blbec, když dává domů všechny peníze.
Nikdy bych si někomu, s kým mám děti, o peníze neřekla. Když má potřebu žít jak svobodný, nepotřebuju s ním být. Ale určitě bych snesla, aby kompletně hospodařil on a dala bych mu všechny peníze, které bych od státu po dobu mateřské dostávala. Případně i svou výplatu. Chtěla bych jen kapesné (jen pro sebe) a ostatní by bylo na něm.
A tím myslím opravdu všechno. Nákupy, platby složenek, kupování léků, nevzala bych peníze od něj do ruky.
Další možnost je všechny náklady rozdělit, všechny domácí práce pro něj vypustit, nechat si stanovit alimenty a rozsah péče o děti. Můžete být spolubydlící se společnou péčí o děti. On bude mít svoje penízky, ty budeš mít taky svoje peníze a nebudeš se muset o něj starat a děti budou mít rodiče doma a budou taky spokojené.
A nebo taky prásknout dveřma. To by taky šlo. Nikdy nežádat o peníze, které si on v podstatě může vydělávat proto, že ty se staráš o rodinu. Nikdy. :zed:

Jako kdyby starost o dite byla dneska neco strasne nadliskyho, plno chlapu to zvlada samo a jeste makaj. Ten rozhodujici faktor, kolik kdo vydela, bude nejspis jinde, v necem jako jsou treba schopnosti. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
450
29.10.15 15:02

@Anturie Dobrý pocit…možná, ale hlavně mám čas něco jako účetnictví hlídat a vést. Můj účet není pro mého strýčka příhodu, ale pro všechny výdaje, na které je potřeba dát peníze stranou (servis, zubař, dovolená atd.). Manžel další účet nemá, ale založení nějakého ho nemine, jen co se vyřeší prodej nemovitosti.
Nemám svůj účet proto, abych měla navrch, ale těžko mu můžu vyřídit práva, když se vrací z práce v 7-8 večer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2687
29.10.15 15:08
@Milka1982 píše:
@Anturie No prááávě, kontrolky blikají jako šílené. Logické by mi přišlo - odečteme běžné náklady, něco na spoření a zbytek rozdělíme mezi nás.

No jo on se vzdycky chce strasne delit ten co ma min, je min schopnej atd. :think: To bylo odjakziva. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4992
29.10.15 15:10

@Scarabeuss Se nežeň, kdo tě nutí, ani o peníze se dělit nemusíš, tak vydělávej a starej se sám o sebe. To hravě zvládneš a nemusíš hledat rozhodující faktor ani schopnosti :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2687
29.10.15 15:12
@Anturie píše:
@Scarabeuss Se nežeň, kdo tě nutí, ani o peníze se dělit nemusíš, tak vydělávej a starej se sám o sebe. To hravě zvládneš a nemusíš hledat rozhodující faktor ani schopnosti :?

Nasere to, kdyz ma muz racionalni pristup, co? :mrgreen: to by byl pruser, kdyby takhle chytre premyslel kazdej. nastesti pro vas zeny se toho bat nemusite, ono vzdycky bude dost debilu, kteri se nechaj uhnat tim co mate dole. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4992
29.10.15 15:33

@SKgirl Vím, četla jsem to, vše chápu, také účetnictví vedu já. Víš, ale když čteš různé příspěvky, mám často pocit matriarchátu a chlap také potřebuje své finance, už jen třeba proto, aby nám, nebo sobě něco hezkého koupil. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.10.15 15:40

@Scarabeuss Hele a kolik těch dětí samostatně vychováváš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4992
29.10.15 15:44
@Scarabeuss píše:
Nasere to, kdyz ma muz racionalni pristup, co? :mrgreen: to by byl pruser, kdyby takhle chytre premyslel kazdej. nastesti pro vas zeny se toho bat nemusite, ono vzdycky bude dost debilu, kteri se nechaj uhnat tim co mate dole. :mrgreen:

Máš snad nějaký racionální problém se ovládat? Je samozřejmě smůla, když se řadíš k debilům, kteří se nechají uhnat tím, co máme dole. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí