Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak my máme s manželem,,jakoby" každý svůj účet a mně to tak naopak vyhovuje a neměnila bych- samozřejmě je to jenom,,jako" a oba víme, že všechny peníze jsou nás obou.
V současné době sem na druhém rodičáku- na účet my tedy chodí každý měsíc rodičák a peníze od manžela. Jsme domluveni na takové částce, že si z toho mohu koupit v podstatě co potřebuji a pokud chci, mohu z toho i hodně ušetřit.
A mně na tom tedy vyhovuje, že manžel nevidí, co sem kde a za kolik třeba koupila…pro mě je to naopak svoboda.
Samozřejmě ale záleží na tom, kolik by ti na účet posílal…
Příspěvek upraven 29.10.15 v 10:53
A nemá třeba pocit, že se peníze nějak rychle vypařují? Když máš neomezený přístup? Já byl taky nucen zavést stejný systém, protože i když jsem slušně vydělával, pořád jsme nic neměli. Po zavedení tohoto systému jsme byli za chvíli finančně za vodou, stačilo jen vzít finance do vlastní správy.
Myslim, ze jsem uz nekdy tu psala. Zkusenost zname.Meli tak cely zivot.Ona platila ze svyho vsechno, deti, domacnost…On ji dal jen nejkaou symbolickou castku.Po 25 letech manzelstvi on si nasel mladou, koupil si motorku, jasne, ze z jeho nasetrenych penez, ona zustala u rozbiteho koryta, bo nemela z ceho setrit, kdyz do halure vydavala na deti a domacnost a chlapa, jasne. Ortazka:proc jsou ty dva spolu? On si zije pak jak kral, o sve postarano, domu jde jako do Hilton hotelu a ma jeste sve penize, ale zenska…ta si spokojijen s malem. N atakoveho chlapa a takovy vstah by kaslala z vysoke veze.At si najde jinou tak blbou.
@Z.jev Zákon, jo? Tak to jsi ho jdu vyhledat
To by byl alespoň nějaký argument.
@Anonymní píše:
@Milka1982 Ahoj, my to máme přesně takto a nejdi do toho. My to tak máme od začátku a popravdě, je to z mé pozice dost nepříjemné, že si o každý výdaj navíc musím říct a musím ho obhájit. Radši anonymněSamozřejmě jak děti rostou, zvyšují se náklady a já pak vysvětluji vlastnímu manželovi, proč potřebuji víc peněz.To, že najednou takhle obrátil, my přijde divné. Nejspíš chce, abys neměla ty přehled, co si kupuje. Zas na druhou stranu pokud vydělává hodně a koupí si nějakou drahou věc, má na to plné právo, pokud vás to finančně nepoloží. Možná to byl ten impulz, tak si o tom zkuste promluvit. Vysvětlit si, že ti na tom vadí jen to, že s neporadil. Protože my sice máme oddělené finance, ale zase toto se mnou můj manžel probírá, ač do jeho účtů a nákupů fakt nevidím.
Nene, tohle nebyl ten impuls. Už o tom mlhavě mluvil před časem, ale nebrala jsem to vážně. On si čas od času koupí něco dražšího, nikdy jsem mu do toho nemluvila,. Teď jsem mu jenom říkala, že si myslím, že by bylo minimálně slušné, kdyby se zmínil. Obzvlášť když ví, že mu to určitě nezakážu. Já třeba hlásím i to, že jsem vybrala peníze, protože je třeba koupit dětem boty na zimu.
My to mame přesne takhle od zacatku me mateřské. Mne to ale vyhovuje, dohodli jsme se tak. Manžel ma take nadstandardní příjem. Mne chodí mateřská, on mi k ni pošle jeste nějakou částku vzdy k prvnímu a kdyz treba jdu s kamarádkami ven, chci si koupit neco na sebe nebo malé nebo proste jen ten měsíc nevyjdu, řeknu si o penize navíc. Ja si ale nic obhajovat nemusím. Manžel mi da vzdy kolik chci a bez vyptavani. Takze ja to vůbec jako problém nevidím…říkám, jsem tak zvykla
ale chápu, ze jestli jste to meli dřív jinak, bude těžší si na to zvykat…
@toooja Já jsem taková horká hlava, tentokrát jsem se kupodivu ovládla a celkem klidně řekla, že si to musím promyslet. Protože v takovém případě mi skoro přijde lepší (pro mojí hrdost) rozdělit společné jmění manželů a pojedem si každý na vlastním písečku. Cítím se trochu stará na to, abych někomu vysvětlovala každou korunu ![]()
Ahoj, taky teda anonymně. My to máme hodně podobně(nejsme teda manželé, ale máme dvě děti). Máme to tak, že já mám svůj účet, partner také svůj účet a pak mám společný účet v podstatě na jídlo a drogerii, děti a mě. Na něm mám pravidelně na začátku měsíce 7500,– a víc nedostanu z toho z 90% kupuju já..Občas teda nevyjdu. Partner ze svého účtu platí poplatky a vše okolo baráku. Mám sice rodičák, ale tím splácím svoji hypotéku - nezbyde nic. Jinak má taky pěkný přijem, ale všechno ukládá na spoření a zbytek na druhou hypo barák - jestli to tak je v tom nešťourám. Asi bych s jeho návrhem nesouhlasila. Spíš bych se s ním zkusila domluvit, že na větších věcech se dohodnete, aby jste v tom neměli zmatky.
@zoidberg To máme oba pocit, že ty peníze mizej. Protože ta rekonstrukce, to je něco šílenýho. Řemeslník nadhodí rozpočet, v průběhu práce narazí na problém, je třeba zvolit jiný (dražší postup) atp. Nicméně jsem navrhovala třeba systém - část peněz vybrat, přiložit k nim papír a tam vždycky napíšeme kdy, kolik a na co. Ale to se mu nelíbí
@Milka1982 píše:
@zoidberg To máme oba pocit, že ty peníze mizej. Protože ta rekonstrukce, to je něco šílenýho. Řemeslník nadhodí rozpočet, v průběhu práce narazí na problém, je třeba zvolit jiný (dražší postup) atp. Nicméně jsem navrhovala třeba systém - část peněz vybrat, přiložit k nim papír a tam vždycky napíšeme kdy, kolik a na co. Ale to se mu nelíbí
To je zrovna dobrý nápad a přehledný, nicméně bych aktivovala kontrolky, něco se děje
Chápu, že chce mít nějaké „jen své penízky“, ale ty také, že ![]()
Chápu, že někomu to vyhovuje, případně mu to nepřijde, protože to tak má od začátku. Ale u nás je to obrat o 180´. Navíc mě celkem urazilo, že když jsem se ptala jestli bych si mohla „za jeho zády“ taky koupit něco tak drahého. Tak prý ne. Vždyť jsou to jeho peníze ![]()
@Anturie No prááávě, kontrolky blikají jako šílené. Logické by mi přišlo - odečteme běžné náklady, něco na spoření a zbytek rozdělíme mezi nás.
Ja tohle deleni nechápu a nemam rada, manzele maji narok na stejnou zivotni uroven
Takže max bych pristoupila na to, dat prachy na hromadu oddelit co jde na platby, nakupy, deti atd.,dale nejakou rezervu a zbytek pto kazdeho na pul at si utrati za co chce…
@Milka1982 píše:
@Anturie No prááávě, kontrolky blikají jako šílené. Logické by mi přišlo - odečteme běžné náklady, něco na spoření a zbytek rozdělíme mezi nás.
Ideální řešení ![]()
@Milka1982 píše:
@Z.jev Zákon, jo? Tak to jsi ho jdu vyhledatTo by byl alespoň nějaký argument.
Ano, dle zákona je v manželství všechno společné, jak příjmy, tak dluhy ![]()