Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Zdravím! Už dlouho se odhodlávám začít se sebou něco dělat, přibrala jsem 20kilo po dítěti a na mou výšku 160cm je to hrozné. Řekla jsem si že kašlu na všechny diety a prostě změním životní styl za ten zdravý a začnu se hýbat, až něco zhubnu, chtěla bych si i zpevnit tělo, začít fitness.. Celkem už jsem si toho hodně načetla, kdy jíst a nejíst jaké potraviny, jak pít, že nejlepší pohyb pro zhubnutí přebytečných kil bude nejlepší na začátku hodně chůze a postupně běh, skákání přes švihadlo, atd. Už se fakt těším, jak začnu, připravila jsem si jídelníček dopředu, budu si tam zapisovat na každý den, atd. Ale abych mohla začít, ještě nemám jasno v pár věcech, doufám že mi poradíte: Maso do sebe moc často nedostanu, max. kuřecí šunku, ale ryby mám ráda. Jak tedy nahradit bílkoviny jinak než masem? Co mléčné výrobky? Je lepší je nahradit třeba sojovýma potravinama? Co bio? V jakých případech se bio vyplatí a kde ne? Máte nějaký tip jak vyzrát na chuť na sladké? Nějaké další rady? Jaké byly vaše začátky? Díky za odpovědi ![]()
A nechceš se do toho radši už pustit, než čísto o tom jak budeš chodit na procházky a skákat přes švihadlo
neee nechci být zlá, ale něco ti porádím, mě tyhle radikální změny nikdy moc nešly, lepší je začít postupně. Říct si že začneš třeba dodržováním pitného režimu a vysadíš smažené pokrmy. Když si zvykneš na tohle, místo těstovin zařadíš více rýže atd… Ale třeba se pletu a opravdu se změníš ze dne na den. Držím palce
Ráda si přečtu další rady.
Nevím, jestli ti to pomůže, já začínala v prosinci na 73 kg při 162 cm, začala jsem chodit 2-3× týdně na skupinová cvičení (flowin, bosu), vůbec jsem stravu neupravila a kila šla taky dolů
Teď mám nějakých 65 kg. Teď jsem začala taky cvičit doma, budu jezdit na kole, až bude hezky, a začala jsem snídat - to prý dělá divy
Na bio moc nevěřím, a sladké mi nějak přestalo chutnat samo - ale někdy mám teda brutální chuť na čokoládu nebo zmrzlinu
Každopádně chůze se doporučuje všem, určitě to zvládneš
Já při běhu vypadám jako postižená, ale taky jsem nad tím přemýšlela. Budu ti držet pěsti ![]()
@Boudová Joo, já o tom mluvila kolik měsíců, pak postavili nové fitko a už jsem tam pečená vařená
Chtělo to jen ten správnej impuls. Ale postupně je to lepší i pro to tělo, si myslím ![]()
@Zuza2012 sója je nesmysl, hodně bílkovin je např. v tvarohu, kvalitní bílkoviny jsou v tvarůžkách a k tomu ty ryby bohatě postačí.
Chuť na sladké nemívám, když jím pravidelně po 2-3 hodinách celý den. Potom tělu nic nechybí a nemá potřebu dohánět chybějící energii cukrem.
@Zuza2012 Ahoj, jsi na dobré cestě, pohyb je důležitým krokem
Já se snažím pravidelně aspoň 2 krát týdně (HEAT a fitko) plus třeba kolečkové brusle. Co se týká jídelníčku, všude vyčteš, že základ je jíst často, pravidelně a v menších dávkách. Myslím, že snídaně by měla být vždycky. Já osobně ráno začínám s müsli s ovocem a jogurtem (pozor ale, je třeba číst složení, spousta výrobců přidává ještě cukr, já si nechávám dělat svůj mix)Do práce si dělám ovocnou misku (nakrájím jablíčka, hrušky, atd.) a dopoledne zobu
Oběd se také snažím dodržovat, nejím třeba vůbec knedlíky, miluji rýži a těstoviny. Odpoledne k sváče jogurtík, celozrnný chlebík se šunkou a sýrem, zeleninka. Večeře už nějaká lehká, já si občas dělám takové udržovací období, že místo večeře piji koktejlík např. z NUTRENDU. Měla bys jíst nejpozději 3 hodiny před spánkem a nekonzumovat už pečivo, hlavně bílé a ovoce. Též v alkoholu je spousta kalorií. Jinak co se týká bio, tak mám dobrou zkušenost s potravinami z DM Drogerie nebo Albertu. Výborná je kukařka od Hanky Zemanové Biokuchařka, kde najdeš recepty z takových surovin, jako je např. bulgur, cizrna, jáhly atd. Já chutě na sladké řeším buď sušeným ovocem (opět pozor, někteří výrobci přislazují) nebo prostě upeču buchtu a místo bílé mouky používám buď špaldovou nebo celozrnnou. Snažím se moc nesladit a když, tak třeba javorovým sirupem. Nedá se tu vypsat všechno, určitě jsem na spoustu věcí zapomněla, ale když sedneš k netu, najdeš, co potřebuješ. Jinak bych se spíš na začátku Tvého snažení změřila a míry zapsala, váha není směrodatná, určitě pro Tebe bude velkou motivací ubývání centimetrů v pase. Přeji hodně úspěchů. Nepovažuji se za nějakého odborníka na zdravý životní styl, ale daří se mi držet váhu při 168 cm na 56 kg i v skoro 35 letech.
Ještě jsem si vzpomněla, pokud moc nejíš maso, zkus Šmakouna, mají to ve zdravé výživě
Bilkoviny by mely obsahovat lusteniny kuskus bulgur jahly cizrna atd..a nebo proteinove tablety tez existuji a proteinovy napoj
@Zuza2012 píše:
Maso do sebe moc často nedostanu, max. kuřecí šunku, ale ryby mám ráda. Jak tedy nahradit bílkoviny jinak než masem? Co mléčné výrobky? Je lepší je nahradit třeba sojovýma potravinama? Co bio? V jakých případech se bio vyplatí a kde ne? Máte nějaký tip jak vyzrát na chuť na sladké? Nějaké další rady? Jaké byly vaše začátky? Díky za odpovědi
Maso jíst nemusíš, stačí ryby, ty jsou i zdravější
Hodně bílkovin má i tvaroh, doporučuje se polotučný nebo nízkotučný. Dále můžeš jíst 30%sýry, sojové maso, tofu, luštěniny apod.
Chuť na sladké vzniká hlavně v nevyváženém jídelníčku. Když budeš jíst pravidelně po 3h, 5×-6× denně, tak by měly chutě vymizet ![]()
@aspagi píše:
Bilkoviny by mely obsahovat lusteniny kuskus bulgur jahly cizrna atd..a nebo proteinove tablety tez existuji a proteinovy napoj
Luštěniny ano, ale kuskus, bulgur a jáhly jsou spíš sacharidy, bílkovin tam moc není ![]()
@Zuza2012
Bílkoviny: základ jsou vaječné bílky, tvarohy, jogurty, ricotta. Pak samozřejmě tempeh, tofu, ale to je sója, takže s tím spíš opatrně. Spousta bílkovin je v luštěninách, ale i tam, kde bys je nehledala (třeba quinoa, arašídové máslo, brokolice). Koukej na složení potravin a obsah bílkovin tam je vždy uvedený.
Co se týče bio - v tom se vyplatí ovoce a zelenina s tenkou slupkou (jablka, jahody, papriky, rajčata, brambory atd.), naopak zbytečnost jsou například banány v kvalitě bio. No a pak maso - tam je ten rozdíl opravdu podstatný, ale ty tomu masu moc nedáš, takže na tom ušetříš
Jinak bio není nutné z hubnoucího hlediska, ale pro celkové ozdravení organismu, hormonální očistu apod. je super.
Jinak hodně záleží na tvých individuálních požadavcích (tělesná konstituce, dispozice apod.), pak se dá nějak individualizovat i ten jídelníček. Třeba je dobré i identifikovat z čeho jsi ztloustla (někdo tloustne z čokolád, někdo ze smaženého, někdo ze všeho a někdo z toho, že nežere). Každopádně dobré rozhodnutí a přeji hodně zdaru ![]()
@MUFICE píše:
Maso jíst nemusíš, stačí ryby, ty jsou i zdravějšíHodně bílkovin má i tvaroh, doporučuje se polotučný nebo nízkotučný. Dále můžeš jíst 30%sýry, sojové maso, tofu, luštěniny apod.Chuť na sladké vzniká hlavně v nevyváženém jídelníčku. Když budeš jíst pravidelně po 3h, 5×-6× denně, tak by měly chutě vymizet
A v těhotenství
![]()
@MUFICE píše:
Luštěniny ano, akuskus, bulgur a jáhly jsou spíš sacharidy, bílkovin tam moc není
No pokud si pamatuju kdyz jsem zadavala do stob.cz prave kuskus tak mi vyjelo pres 43g bilkovin
a cizrnama tez bilkoviny
@aspagi píše:
No pokud si pamatuju kdyz jsem zadavala do stob.cz prave kuskus tak mi vyjelo pres 43g bilkovina cizrnama tez bilkoviny
tak to ani náhodou. bu´d se přehlídla, nebo ty tabulky stojí za houby, což bych se ani nedivil. Na netu je tolik nesmyslů ![]()
@WTFF U celozrnného kuskusu se pohybuje obsah bílkovin 12-15g na 100g, jako u většiny těstovin. 43g je vážně blbost ![]()