Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U nás se v lednu zlevňovalo. Nějak o 2 kč. Už si nepamatuji proč. Nebyla to asi podstatná informace, když si ji nepamatuji. Čekám, kdy to zvednou zpět a přidají. Jinak to neřeším. Na oběd budou chodit stejně.
@janickaIII píše:
Mlicka a zdravé sušenky, ale asi nejsou součástí obědu, ale dotovaná zvlášť a „zdarma“ (rodiče nic škole neplatí, přispívá na to asi MŠMT či něco podobného). Po školách se pak často válí krabičky mlék, které nikdo nechce.
Je to součástí obědu. U nás taky to mají. Aby vedoucí splnila spotřební koš. Tak občas mají k obědu bonus. Dneska bylo jakoblko. Minulý týden byl Termix přídavek k obědu.
Ve skolce (soukromé) jídlo 100kc den - zdražení o tusim 15kc/den, skola je 23kc obed bez svaciny, ta nezdrazila.
U nás ve školní jídelně se zdražilo o 5 Kč a syn si neustále stěžuje, že dávají málo, např. 3 knedlíky (je mu skoro 14).
@janickaIII píše:
Mlicka a zdravé sušenky, ale asi nejsou součástí obědu, ale dotovaná zvlášť a „zdarma“ (rodiče nic škole neplatí, přispívá na to asi MŠMT či něco podobného). Po školách se pak často válí krabičky mlék, které nikdo nechce.
krabička s mlékem nebo bez je ještě ta lepší varianta. Když je ovoce, je to všude.
@Labužník mirabelka02 píše:
Zmwnšování porcí…to je snad dané normou, kolik gramů má vážit hlavní jídlo, příloha, maso…to mi přijde nezákonné. Ví někdo, jestli normování platí?
Samozřejmě, že platí.
@Kelsey píše:
U nás se v lednu zlevňovalo. Nějak o 2 kč. Už si nepamatuji proč. Nebyla to asi podstatná informace, když si ji nepamatuji. Čekám, kdy to zvednou zpět a přidají. Jinak to neřeším. Na oběd budou chodit stejně.Je to součástí obědu. U nás taky to mají. Aby vedoucí splnila spotřební koš. Tak občas mají k obědu bonus. Dneska bylo jakoblko. Minulý týden byl Termix přídavek k obědu.
tak k obědu to má občas každý, ale pořád ještě běží ovoce a mléko do škol, bývá vždy mléko, k tomu střídavě ovoce, zelenina, sýry a tak různě.
@Lil Kitkatt píše:
U nás ve školní jídelně se zdražilo o 5 Kč a syn si neustále stěžuje, že dávají málo, např. 3 knedlíky (je mu skoro 14).
A přidat si opravdu nemohou? U nás se při výdeji kuchařky ptají, že kolik chce knedlíků. Dětem sice dávají 1-2 ks. Ale pak normálně přidávají. A to se kluci štengrují, který sní víc. Že je pak i krotím, ať se uklidní, protože jim bude špatně. Na prvním stupni jich chtějí snít i přes deset. U nás se nepřidává maso. To každý dostane svoji určenou porci. Ale přílohy, polévku, salát nebo kompot opakovaně přidají. Loni jsem dělala dohledy u starších dětí. Tam se obědvalo pomalu za běhu a honem ven (jak granát u zadku). Nemají čas, ať posedí a přidají si.
Nám údajně zdraží až od nového školního roku o 5-10 Kč za oběd.
@janickaIII píše:
Jo, asi je to v rámci toho mléko/ovoce do škol. Nicméně děti jsou poučené, že pokud spolužáci nechtějí, mají to zrekvírovat a donést domů, ušetříme. ![]()
Když ta mlíka nevypijí sami, liju si to do kafe. ![]()
@vokishka píše:
tak k obědu to má občas každý, ale pořád ještě běží ovoce a mléko do škol, bývá vždy mléko, k tomu střídavě ovoce, zelenina, sýry a tak různě.
Mi to nepovídej. Dělám to snad čtvrtý rok. A doufám, že od září štafetu vezme někdo jiný. Nevím, jak to mají jiné školy. Mi veze závoz co 14 dní a vždy ve stejný den i čas trefí celkem stejně. Většinou si půjčím deváťáky a hned to celé škole rozdělíme, ať se toho ten den zbavím. Nemám tolik lednic, abych mléčné opatrovala a dávala na etapy.
@Kelsey píše:
A přidat si opravdu nemohou? U nás se při výdeji kuchařky ptají, že kolik chce knedlíků. Dětem sice dávají 1-2 ks. Ale pak normálně přidávají. A to se kluci štengrují, který sní víc. Že je pak i krotím, ať se uklidní, protože jim bude špatně. Na prvním stupni jich chtějí snít i přes deset. U nás se nepřidává maso. To každý dostane svoji určenou porci. Ale přílohy, polévku, salát nebo kompot opakovaně přidají. Loni jsem dělala dohledy u starších dětí. Tam se obědvalo pomalu za běhu a honem ven (jak granát u zadku). Nemají čas, ať posedí a přidají si.
Prý jeden knedlík mu s omáčkou přidají, ale to je málo a nejspíš tam pak ani nejdou, že to nemá cenu.
Polévku ani kompot puberťák přidat nechce.
Já vím, je to boj, nechtějí, aby se plýtvalo, ale prostě kluk ve 14 těch knedlíků sní minimálně 5 na 100%. Stížnosti jsou u nás na denním pořádku a pořád mě pobízí, ať ho odhlásím, že má stejné hlad a zbytečně za to platím. ![]()
@Kelsey píše:
Mi to nepovídej. Dělám to snad čtvrtý rok. A doufám, že od září štafetu vezme někdo jiný. Nevím, jak to mají jiné školy. Mi veze závoz co 14 dní a vždy ve stejný den i čas trefí celkem stejně. Většinou si půjčím deváťáky a hned to celé škole rozdělíme, ať se toho ten den zbavím. Nemám tolik lednic, abych mléčné opatrovala a dávala na etapy.
u nás to školník s někým napočítá podle tříd, každý má svoji hromádku a učitel s děckama si pro to dojdou. Ale taky se občas stane, že tam někdo nedojde a zůstane to tam.
Zdražili o 2 Kč, ale naše dítě je schopné si 4× přidat
takže já bych se nedivila kdyby po nás brzy chtěli zaplatit za 2 děti
( jedná se o školku)
Příspěvek upraven 03.05.22 v 15:56
Tak to zírám, protože 3 knedlíky pro 14letého mi přijde fakt zoufale málo. Pamatuji, jak kluci v tomto věku v 70. a 80. letech běžně dostali 10 - 12 knedlíků, když si o ně v jídelně řekli. Ovšem to se tehdy ještě nějaká zdravá výživa neřešila, bylo to k omáčkám, česká klasika - rajská, koprová, znojemská…vařili tam výborně.
U nas druhý stupeň 33 Kč za jídlo a porce dostatečné