Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
prosím máte někdo zkušenost s krví ve stolici? Malý se asi ve dvou a půl měsících objevila ve stolici krev, jsou to tečky, někdy nitky, je jich maličko, ale objevují se stále, většinou ve spojení s hlenem.Nyní nám už bylo 5 měsíců, stav byl stále stejný,do minulého týdne, kdy malá kakala jen hlen s krví, později samotný hlen. Teď se to zlepšilo, ale stolice je zelená, doposod byla žlutá, někdy světlá, jindy dost tmavá. Zánět byl vyloučen. Všechny dosavadní testy v pořádku, jen malinko byla zvýšena hodnota jaterních testů (hodnota 0,99, má být max 0,85).
Jsem naprosto zoufalá!!!!
![]()
Malá přibírá, je spokojená.
Prosím, jestli někdo víte o co může jít, napište.
Díky pa Aimee
Zelenou stolici měla Klára teď po střevní chřipce. Dostaly jsme od doktorky Lactobacilus kapsle. Prodává se to normálně v lékárně asi za 200 korun a máme podávat jednu kapsli denně (vysypu obsah kapsle na lžičku a podám s jídlem nebo čajem) po dobu 14-ti dnů. Už po dvou dnech se stolice vrátila barvou do normálu. Budu jí to ale dávat těch 14 dnů, jak mi řekla doktorka. Lactobacilus jsou vlastně živé bakterie, vysvětluju si to tak, že tím průjmem, který měla si vlastně vyčistila střeva od těch potřebných bakterií.
Nevím, jestli jsem ti pomohla, ale takhle je to u nás. Jinak krev ani hlen ve stolici neměla, měla velmi silný průjem dva dny a zvracela k tomu.
Ivča
zalezi na tom, jestli je mala jeste kojena- nemas treba popraskkane bradavky? nema holcicka trhlinku na zadecku?: Muze se klidne jednat i o projev alergie na kravske mleko- zkus vy:,–(it mleko ze sve stravy a koj dal( pokud nekojis, je treba prejit na hypoalergn. mleko a vhodne by bylo asi i gastroenterologicke vysetreni a vytery ze stolice, jestli tam neni nejaky bacil
Malou plně kojím. Mléko a ml.výrobky jsem vy:,–(ila minulý čtvrtek.Prasklinka v zadečku by nevysvětlovala hlen.Původně jsme si to mysleli,ale po třech měsících beze změny, tedy teď vlastně zhoršení stavu jsme prasklinku vyloučili.
po tydny by se uz nejaka zmena k lepsimu na diete/ s naprostym vyloucenim mleka/ mela objevit-objednej se na alergologii nebo gastroenterologii
Mám z toho strach, náš doktor říkal,že by jí vyšetření mohlo ještě více ublížit
.Mám ale strach abychom něco nezanedbali
.Doktor tvrdí, že dokud přibírá a je spokojená, tak to nebude nic vážného, nicméně neví co by to mohlo být ![]()
Aimee
podobný problém jsme řešily před měsícem.Nepíšeš jestli jste zašly na výtěry,to je důležité,protože podle toho zjistí co vás trápí.Určitě se něco dějě samo od sebe to nevznikne.
Já si také myslela,že máme jen střevní virózu,ale výsledky mě překvapily. U nás se jedná o Campylo bakterii je to podobné jako by měl Salmonelu.Malý také krom průjmu neměl jiné obtíže,dobře jedl i pil.A tak jsme nato přišly později.Bohužel pokud ted už nemáme akutní průjmy nedají nám ATB ,protože by nám nezabraly a tak bakterii máme stále.
Poradily nám Nutrilín B nebo každý den ráno Actimel,nic jiného nepomůže a budem čekat až se to z těla samo vyloučí.Nesmíme do té doby do kolektivu dětí,do bazénu atd. ![]()
Andynka a Tobiáš 14m
Aimee
ještě jsem zapoměla napsat,že u vás se jistě o toto jednat nebude,přece jen jste stále jen kojený.Ale vyšetření je 100% na místě,nechápu vašeho doktora,že ho nenavrhnul,je přece lépe mít jistotu a vědět oč se jedná.Přeji aby vše dobře dopadlo.
Andynka
Ahoj,
nenech se odbít hláškou, že pokud dítě přibírá je vše OK. Plně kojený syn asi týden po narození začas najednou hrozně plakat, vlastně celý den i noc, nemohl spát..hrůza. K tomu dostal průjmy, vodnaté, zelené. K paní doktorce jsme chodili 3× týdně, ta ho vždy zvážila, prohmatala bříško. Podle váhových křivek přibíral, sice na dolní hranici, ale přibíral. Břiško měl hrozně nafouklé, ale podle ní, bylo vše OK. Po dvou měsících, kdy malý nepřetržitě brečel bolestí, nás konečně poslala na gastroenterologii a tam pan doktor okamžitě, jen podle příznaků, určit diagnózu. Intolerance laktózy. Dostaly jsme speciální mlíčko a od té doby je vše v pořádku.
Takže se neboj a klidně trvej na tom, aby ti pan doktor napsal doporučení k odborníkům.
Hodně štěstí
Klára
Aimee - my jsme měli přesně to samé,co popisuješ - diagnoza - alergie na bílkovinu kravského mléka. Léčíme to tak, že já nesmím mléko a veškeré výrobky z něj, tropické ovoce, kuře, ryby, koření, čokoládu, ořechy a stejně ho můžu kojit jen trochu a zbytek krmím UM - Neocate, kde je ta bílkovina rozštěpená na aminokyseliny.
Zkus se zeptat, jestli by to nemohlo být něco takového.
A taky vždycky přibíral dobře a jinak na něm nebylo nic znát.
carsa
Já měla ke konci těhu zvýšené jaterky a malá se narodila taky s vyšší hodnotou jater. testů. Hodnota 0,99 není v pořádku ( ale ohrožení života nastává u dětí až někde u hodnoty přes 10, tak žádný strach )normální hodnota se má pohybovat do 0,6 a do 0,85 se ještě toleruje. Po porodu měla malá hodnotu, 1,06 a mě tak zvýšily dávku léků na játra. Brala jsem Essentiale a Flavobion, oboje 3× denně. Teď beru volně prodejný Lipovitan na prevenci. Malá po dobu než jí hodnota klesla do normálu měla taky hlenovitější stolici. Krev tam ale nebyla. Možná to tím může být způsobeno. Preventivně kvůli játrům nejez smažená a nadýmavá jídla a vynech i vitamíny a vše co vlastně zatěžuje trávení.
Tak ať jste brzy v pořádku gejby
Ahoj Aimee.Chci tě uklidnit-náš malej měl naprosto stejné příznaky co popisuješ.Měl několikrát denně zelenou stoličku s hlenem a s vlákny krve.Začalo nám to asi v 6 týdnech věku.Malý byl ale jinak naprosto spokojený snad jen prdíky ho trápily a trošku pomaleji přibíral.Jezdili jsme po všech možných vyšetřeních,kde vůbec nic nezjistili.Já byla zoufalá-když má dítě krev ve stolici,je to hrozné.V první fázi nám dr doporučila,abych vyloučila ze stravy veškerou mléčnou bílkovinu i když byl malej plně kojenej,tak se bílkovina dostává do mateřského mléka ze stravy matky.Tak jsem přestala jíst a pít vše mléčné a stav se sice zlepšil,ale vlákna a hlen tam měl stále.Lékaři v dětské nemocnici v Brně byli bezvadní a stále říkali,že to bude nezralostí zažívání,že se s tím setkávají čím dál častěji.A že s přechodem na první příkrmy se stav většinou upraví.A taky upravil.Dnes je malýmu rok a nemá nejmenší problém.Takže si myslí,že pokud mimi přibírá,nemá žádné jiné potíže,tak bych mu nechala z krve udělat testy na alergii na mléčnou bílkovinu-nejsou prý ale 100% a pokud potíže přetrvávají tak doporučují vyšetření,které je ale zatím u tak malého miminka zbytečně zatěžující.I kdybys chtěla moc vědět čím to je ,tak se zamysly nad tím,že toto vyšetření se provádí v narkoze a je to zásah do tlustého střeva-něco jako u dospělých kolonoskopie.Na tvém místě bych vydržela,třeba to alergie být nemusí-u nás to tak vypadalo a taky nebyla.Nestresuj se toto zažívá v dnešní době hodně maminek.Kdybys chtěla vědět nějaké podrobnosti tak mi klidně napiš SZ.
Moc moc moc vám děkuji za příspěvky. Pravde je, že se cítím klidnější.
Dnes mi také odepsal pan Doc.MUDr. Oldřich Pozler,CSc (gastroenterolog z české pediatrické společnosti). V podstatě napsal, že je velmi nepravděpodobné,že by šlo o závažné onemocnění.
doporučil také vysazení mléka (to už jsem vy:,–(ila minulý týden- jak jsem již psala).Napsal,že pokud po vysazení nedpjde ke zlepšení do5-7 dnů, musí se přerušit kojení,odstříkavat mléko a dítě krmit mlékem s hydrolyzovanou bílkovinou, pokud dojde ke zlepšení, je diagnoza potvrzena. A také, že výše zmiňované testy z krve a stěr z konečníku nemusí nic prokázat.
No, tak počkám do pondělí, mléko a ml. výrobky dále užívat nebudu. Nyní dáváme Smectu na zhuštění, dnes to vypadá tročku lépe- teda konzistence, trošku hlenu s krví tam stále je
. Uvidíme co ty výsledky a vyskouším holt přestat kojit
. Pak se uvidí.
Salecko, kéž by to bylo jako u vás. Pravda je, že prdíky nás také velmi trápily. A i když malá prospívá (doktor je spokojen) mě přijde, že by mohla přibírat více. Porodní váha byla 3600g, ve čtyřech měsících 5300g, v pěti 5800g.
To, že by vyšetření střeva bylo pro malou velmi zatěžující říká i náš lékař. Nebrání se tomu nác někam poslat, jen říká, že problémyx které malá má ji méně zatěžují než dotyčná vyšetření. ![]()
Ještě jednou moc díky, jsi zlato.
Gejby, doufám, že se ta hodnota zase vrátí do normálu, vím, že není příliž zvýšená. Ale snažím se zjistit čím by to mohlo být. Také díky za odpověď.
Carsa- prosím, jak vám tuto alergii zjistili? Bylo to z krevních testů nebo jste také zkoušeli všechno možné včetně vysazení kojení???
Klárko, nám lékař samozřejmě řekl, že pokud bude plakat apod., že máme okamžitě přijít, ale jak jsem psala, malá je moc spokojené miminko, jen nás trápily prdíky, ale to už taky naštěstí zkončilo. Určitě se odbít nenechám, udělám cokoliv aby se to vyřešilo. Díky!
Andynko, vyšetření krve a stolice jsme podstoupili, jak jsem už psala.
Moc vám přeji aby byl Tobiášek brzy zcela v pořádku!!!
Díky všem pa Aimee
Ahoj Aimee,jen k tomu chci dodat,že pokud chceš aby se stav upravil a možná nemusela přestat kojit,tak musíš opravdu důsledně dodržovat bezmléčnou dietu.Ale ta nespočívá jen v tom,že nebudeš pít mléko a jíst mléčné výrobky.Mléčná bílkovina je totiž obsažena ve strašné spoustě věcí a potravin u kterých bys to ani nepředpokládala.Já jsem došla tak daleko,že jsem opravdu podrobně zkoumala složení jednotlivých výrobků a divila jsem se,kam všude mléčnou bílkovinu dávají.Jen totiž aby sis nemyslela,že se situace u malé moc nelepší,když nejíš a nepiješ mléčné výrobky.Jen pro zajímavost ti napíšu kam všude to dávají: chléb,uzeniny,nudle,paštiky,bujony,.To jen abys byla v obraze a opravdu četla to složení.Není to vždy od všech výrobců stejné složení.Myslím,že se to dá zvládnout to nejíst nějakou dobu pro zachování kojení.Jiná situace ovšem nastává když je to intolerance laktozy.Měj se a přeji brzké zbavení tohoto problému.Vím,že jsem z toho byla taky hodně špatná,ale opravdu už je to za námi a věřím,že i u vás se to upraví a nebudeš řešit takové problémy.