Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, potřebuju poradit, můj „malý“ má 5 měsíců, a už týden nekakal. Někde jsem četla, že když je čiperný, tak tu energii „spálí“. Stále ho kojím, máte s tím nějakou zkušenost. Moc děkuji za každou radu. Katka
Ahoj, myslim ze je to v poho, me kamaradky plne kojene decko nekadilo pres 20 dni (samozrejme uz zacla plasit a behat po vysetrenich ale zbytecne…), proste tyto deti nemusi kadit kazdy den vse spotrebuji, leda bys videla ze mimi neni dobre nebo tak neco ale kdyz je v poho… Sany.
Ahoj, děkuji za odpověď. „Malý“ naštěstí prdí, ale smrdí jako starý chlap. ![]()
Tak mám strach, aby se mu nic nestalo.
Ahojky.
Mě Matýsek, když byl kojený taky dlouho nekakal. Dr. mi řekla, že je to normální. Raději jsem měla kontrolovta prďany, čůrání a zkoušet promačkávat bříško, aby bylo měkké. Kojené děti opravdu nemusí kakat i 20 dní, což mi osobně přijde hrozně dlouhá doba
Teď kakáká 4krát denně ![]()
Ahoj,
malá mi taky nekakala 15 dní, byla jsem z toho vyplašená, a tak volala dr. Ta řekla, že pokud nemá tvrdé bříško, tak je to OK. Byla v pohodě po celou dobu a normálně prděla. Tak se neboj, oni to všechno opravdu spotřebují.
Cate
Ahoj,
malá mi taky nekakala 15 dní, byla jsem z toho vyplašená, a tak volala dr. Ta řekla, že pokud nemá tvrdé bříško, tak je to OK. Byla v pohodě po celou dobu a normálně prděla. Tak se neboj, oni to všechno opravdu spotřebují.
Cate
Ahoj,
tak ja musim kapku odporovat. Me maly kdyz mel 3 mesice taky nekadil 10dni. Plasila jsem pochopitelne, doktorka se na nej sotva podivala a rekla, ze kojene dite muze tak dlouho nekakat a nic se nedeje. Az jsme skoncili ve spitale. Brisko mel taky mekke, cural normalne! Byli jsme na pohotovosti protoze nechtel cely den papat, tak se tam doktor vydesil, hned nas soupnul na pokoj. 7 dni malemu delali vysetreni krve, moci, stolice, potu a vseho mozneho. Dokonce vazili kazdou pocurkanou plenu! Nastesti vse vyslo v poradku. Na:,–(ili nam flasku misto prsu aby mel vic vyzivy.
Urcite nam ale doktor rekl, ze i kdyz kojene dite, tak musi kakat aspoñ co 2 dny.
Pavla
Jo jeste jsem zapomela! Doktor ve spitale mi sam doporucil, at dam stiznost na lekarskou komoru na doktorku, ktera mi rekla, ze se jako nic nedeje. Tak tim padem me to vydesilo. Asi na tom kakani neco je! Samozrejme jsem stiznost okamzite podala. Doktorka uz tam nedela!
Ahoj
Ahojky!
Kojila jsem Kulíška plně do 7 měsíců a taky se někdy stalo, že i víc jak týden nekakal. Byla jsem v klidu, hodně jsem četla o kojení a jelikož malý přibýval skvěle, ani jsem nestresovala. Teď jsem se ale nedávno setkala (v nemocnici na lůžkovém
) s maminkou, která čeká své 3. dítě, a když jsme se spolu dalšími těhulemi a dietní sestrou bavily o kojení byla překvapená, když jsem řekla, co mě naučily sestřičky v porodnici ve Zlíně: při kojení nedávat dítě pokaždé k jinému prsu, ale naopak, dát ho třeba i 2× 3× po sobě k tomu samému. Vysvětlovaly nám to tak, že v prsu se vytváří tzv. přední a zadní mléko. Přední je hodně vodnaté a slouží k „napití“ miminka a to zadní je více tučné a je tedy na výživu. Takže hlavně v létě, když je hic se Mrně napije jen trochu, aby zahnalo žízeň a za chvilku třeba chce zas, tak ho šupnout zas k tomu stejnému prsu. Řekla mi, že musela obě předchozí děti dokrmovat z flašky, a pak samozřejmě ztratila mléko úplně. I dietní sestra mou verzi plně podpořila. Dokonce i z vlastní zkušenosti - má děti 8 let od sebe a druhé kojila do půl roku plně, i když jí všicni říkali, že bude muset dokrmovat jak při prvním.
Jo, ještě ohledně toho nekakání - když malému bylo asi 8 měsíců a přecházeli jsme na pevnou stravu, nechtěl vůbec čaje, šťávičky nic, kromě mateřského mléka. Měl pak děsnou zácpu, nekakal přes 12 dnů a měl rozpraskaný konečník. Primář na dětském nás chtěl hospitalizovat, ale když jsem se ho zeptala, co budou dělat a on mi řekl, že pozorovat, hospitalizaci jsem odmítla a řešení našla v bylinkářských radách. Udělala jsem slabý odvar ze lněného semínka (asi 2 zrnka na šálek, pak hodinu louhovat) a po lžičkách mu ho dala. Během pár hodin se normálně vykakal a pak už jsme to nikdy nepotřebovali. Chtělo to jen nastartovat ![]()
Nas malej cvalik taky kaka tak 1-2× za tyden,zpocatku t smolku to mel kazdy den nekolikrat,ale pak jen 1× za tyden, ted tak 2× do tydne, trebas ten samej den 2×-kakaci den ![]()
pokud dite pribyva, tak si myslim vubec nevadi ze nekaka porad,1× za 2-10dni v poradku, opravdu veskere mliko spotrebuje - samozrejme to plati jen u kojeneho ditete, u prikrmovaneho muze ji o zacpu - tam dobre to lnene seminko, tepla plinka na brisko, Lactulosa sirup- volne prodejne nebo muze Dr. napsat…
musim jit. D
Někde jsem četla, že pokud mimi kaká takhle málo často, je to i nedostatkem mlíčka. U nás se to jen potvrdilo, malý kakal po 10 dnech či jednou za týden a za dva měsíce přibral asi 100g (mezi 3-5 měsícem). Pak jsem mu začala dávat 1× denně příkrm a všechno se vrátilo do normálu (v té době jsem ho kojila 12-16×denně).
Ahoj děvčata ráda bych se svámi poradila. mám skoro 7mesíčního chlapečka a nekaká a ted už to mže být skoro 3 týdny. Plně jsem ho kojila tak jsem to moc neřešila ale už mu dávám oběd i kaši k večeři a stále se nevyprazdnuje.je veselý tvrdé bříško nemá. vařila jsem mu i fenyklový čaj moc ho nevypil protože neumí mít z flašky ale něco jsem do něj dostala, ted jsem mu dávala i švestkovou štávu a nic. včera jsem koupila tzu rourku do zadečku a nic. tak zítra půjdu za dr ale máte ještě nějaké rady či zkušenosti?
Konečně se mi ulevilo. V další bezesné noci jsem narazila na tuto diskusi - náš syn nekaká. Jaká to je úleva, když zjistíte, že v tom nelítáte sama! Jako miminko trpěl zácpou a když už konečně šlo na věc, tak u kakání až zvracel, nebo při něm třeba i usnul. Čůrání bez plínky zvládl perfektně, jen to kakání. Zadržuje a zadržuje. Ani po dobrém, ani po zlém. Byl to pro nás šok. Partner může i 3× za den, pro něj je to totálně nepochopitelné. Úplatky, prosby i hrozby, po roce jsme stále tam, kde jsem byli, akorát nám pomáhají glycerinové čípky, které syn však používá jako výmluvu u příbuzných, kteří nás za to neustále kritizují.,, já nebudu kakat, nemám medicínku,,. Pro nás to bylo východisko z nouze, a jsme vděčni za tento vynález. Máme ješte 15ti měsíční dceru, tak kaká na nočník a tlačí tak, že si i prdelku roztrhne, úplný opak! Všichni příbuzní ví, jak by se to mělo dělat, ale nikdy se s nimi nevykakal, a při každém kontaktu s nimi se řeší,, kakání,, a rozdílný pohled na řešení situace dohnal náš dlouholetý partnerský vztak, který nezlomila kdejaká krizová situace k totální krizi… Jsem tedy ráda, že to není nějaká abnormalita, a budu moc vděčna za jakoukoliv radu, která se osvědčila. Těším se na den, kdy uslyším spláchnutí záchodu a synek vyběhne a řekne:,, maminko, mě se tak ulevilo! ![]()
@Anonymní píše:
Konečně se mi ulevilo. V další bezesné noci jsem narazila na tuto diskusi - náš syn nekaká. Jaká to je úleva, když zjistíte, že v tom nelítáte sama! Jako miminko trpěl zácpou a když už konečně šlo na věc, tak u kakání až zvracel, nebo při něm třeba i usnul. Čůrání bez plínky zvládl perfektně, jen to kakání. Zadržuje a zadržuje. Ani po dobrém, ani po zlém. Byl to pro nás šok. Partner může i 3× za den, pro něj je to totálně nepochopitelné. Úplatky, prosby i hrozby, po roce jsme stále tam, kde jsem byli, akorát nám pomáhají glycerinové čípky, které syn však používá jako výmluvu u příbuzných, kteří nás za to neustále kritizují.,, já nebudu kakat, nemám medicínku,,. Pro nás to bylo východisko z nouze, a jsme vděčni za tento vynález. Máme ješte 15ti měsíční dceru, tak kaká na nočník a tlačí tak, že si i prdelku roztrhne, úplný opak! Všichni příbuzní ví, jak by se to mělo dělat, ale nikdy se s nimi nevykakal, a při každém kontaktu s nimi se řeší,, kakání,, a rozdílný pohled na řešení situace dohnal náš dlouholetý partnerský vztak, který nezlomila kdejaká krizová situace k totální krizi… Jsem tedy ráda, že to není nějaká abnormalita, a budu moc vděčna za jakoukoliv radu, která se osvědčila. Těším se na den, kdy uslyším spláchnutí záchodu a synek vyběhne a řekne:,, maminko, mě se tak ulevilo!
Dělání,,bóbika,, je i u nás drama..tedy bylo..musím zaťukat.
Přečetla jsem o zácpě kde co, doma už jsme byli všichni na nervy, když to na malou přišlo, tak jsme s manželem věděli, že máme dva dny o zábavu postaráno, než to vytlačí.
Takže první co jsme odbourali a psychologové doporučují je okamžitě přestat dělat,,divadlo…tzn. žádné přemlouvání, domlouvání, slibování hor, dolů a černých lesů.. ![]()
Prostě dítě začne být neklidné a vidíš, že to na něj jde..neutrálním hlasem plným nezájmu (kadění je normální běžná věc) zavelíš, aby šlo na záchod /nočník..pokud je dítě větší a už chápe co se po něm chce, je dobré dodat, at přijde až bude hotovo.
Když jsme to zkusili poprvé, dcera koukala doslova jako puk, co se to jako děje, že tatínek neskáká a nepřemlouvá jí na kolenou aby kakinkala..
Další co ke zdárnému procesu přispělo jsou bylinky TČM..Jedna tableta denně stačí.
Není to ještě stopro dokonalé, ale 90% zlepšení tam je.
![]()