Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojda! Mám 10 týdenního chlapečka, narodil se SC, na 6 týdnech přestal přibírat, ale rozkojili jsme to a už jsme zase ok. Můj dotaz - paní doktorka nám předepsala kyselinu listovou v tabletách jednou týdně a jednou týdně kapky Actiferin. Krev mu neodebírala. Moc se mi nechce ho cpát chemií, jen tak pro jistotu… Máte s tím někdo podobnou zkušenost?
@luchro těžko říct, jakej důvod k tomu dr. měla? Jen kvůli tomu, že nepříbíral? Nějak tomu nerozumím
Ono brát dětem krev bývá mazec..
Vyžádala bych si krevní testy, stačí z prstíku a hototvo na to máš právo pokud dítě není chudokrevné tak to železo nechápu, má se spíš dávat vigantol a kannavot
@Gabrielaaa Fakt stačí z prstu? I třeba u roční? Docela mě to zajímá, malá na jídlo kašle a už hodněkrát mě napadlo, jestli jí něco nechybí.. Ale zase je akční až moc..
@gabriela82 mě doktorka vzala u mýho ročňáka krev z prstu a hned v ordinaci mi dala výsledky, malej ani nebrečel, samo byl chudokrevnej, ale u nás to poodělal bývalý pediatr malýho zanedbal a malej byl už pomalu na transfúzy jako!!! dlouhodobá chudokrevnost ovlivní vývoj mozku a lidé a děti hloupnou ![]()
@gabriela82 píše:
@luchro těžko říct, jakej důvod k tomu dr. měla? Jen kvůli tomu, že nepříbíral? Nějak tomu nerozumímOno brát dětem krev bývá mazec..
myslím, že kvůli tomu nepřibírání to nebylo. Bylo to až později, co už přibírat začal. Říkala, že je to jako profylaxe… Ptala jsem se na to, jestli mu můžu dávat laktobacily na bříško a ona na to, že ne a že mi napíše železo a kys. listovou ![]()
Jsem z toho magor, nechci něco zanedbat, ale zase ho tím nechci cpát zbytečně ![]()
@Gabrielaaa vigantol máme, kanavit dostal v porodnici a už nemusíme. Ty dávky, co mi napsala, jsou dost malé, tak mně to až tak neděsí, ale stejně…
Synovi na kontrolu železa brali vždy z prstu až do 6 let.Je to hned ani nebrečel.
@luchro jako prevence? Tak snad ví co dělá
Ale stejně to moc nechápu - zeptáš se na laktobacily a napíše železo? Z toho břicho spíš bolí ![]()
@Gabrielaaa a měl nějaký jiný příznaky - malátnost, bledost? Podle chytrejch článků by ta moje měla být stoprocentně chudokrevná, protože prostě nejí to co by měla.. Zeleninu ani maso skoro nepozře.. Má teda mlíko ode mě, ale to se taky tvrdí, že už pak nestačí - myslím vitamíny a právě to železo.. A já jsem bledule, do zrz a ona mi taky příjde někdy bledá, ale akční je..
Tak to netuším no, každopádně asi krevní test by nebyl od věci navíc to nebolí a je to hned.. ![]()
@gabriela82 dlouho kojený děti bývají prý často chudokrevné.. neměl žádné příznaky, vzala mu krev preventivně a hle!!! jedl a jí všechno je hodně masovej, ale doktorka říkala že to má dlouiho zřejmě od dob plného kojení a pak už si to tělo nevezme železa kolik potřebuje a je to v pytli.. tak zkus doktorovi navrhnout krevní testy, nesmí tě odmítnout, je to jeho povinnost!!!
@Gabrielaaa Ty jo, tak děkuju za info
Malá je teď pořád nastydlá, tak stále odkládám poslední Hexu - ale až tam půjdu určitě se nenechám odbýt..
@gabriela82 @Gabrielaaa nejen dlouho kojené, ale taky děti s novorozeneckou žloutenkou. U nich se chudokrevnost projeví později. Podle jedné doktorky by takové děti měly mít cca do roka několik kontrolních odběrů.
Nam to zelezo napsala detska hned od zacatku, k tomu jeste vitaminy D (ten vigantol), B a C a taky kanavit do 12. tydnu… Byla jsem z toho vykulena, kolik toho mam do ditete cpat, ale byl nedonosenej a taky cisarem, tak jsem mu to davala. Potom v poradne pro rizikovy nam doktorka rekla, ze po odberu krve podle vysledku uz muzeme ty vsechny sracicky vypustit - krev mel dobrou a detska chce, abych mu to davala preventivne do jednoho roku, ze je chudak malickej. Tak ja fakt nevim, nejsem moc za leky a chemii celkove, ale proste se toho bojim zas nedavat a rikam si, ze jsou to jen vitaminy a zelezo, tak snad mu tim nejak neublizuju ![]()