Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ne nezažila jsem, vracela jsem se po 3letech a až jsem se divila, jak mi vsechno v hlave naskakovalo… Možná jsi unavena a mas toho hodně, přece jen dite 1,5roku vyžaduje hodně pozornosti, do toho práce.
Jo, říkám tomu vykojený mozek
Ale vzhledem k tomu, že mladšímu dítěti už je 12 let, tak to asi postupně a nenápadně přešlo ve stařeckou senilitu.
Ale teď vážně - zjistila jsem, že mi to nemyslí, když jsem nevyspalá, unavená a řeším milion různých věcí doma, ve škole, v práci… prostě mozek má jen omezenou kapacitu a ta když se překročí, tak stávkuje.
@Jahru píše: Více
Jo, je fakt, že toho pořád moc nenaspím. Syn se stále dost budí, do toho řeším jeho nemoci, moje nemoci, péči o domácnost.
Ale to i další mé kolegyně, které jsou prostě schopné fungovat i přes únavu a vyčerpání.
No, každému mozek asi pracuje jinak. ![]()
Já jsem někde četla, že narozením dítěte se přirozeně snižuje IQ. Jestli je to podložený nemám potuchy. Ale než se někdy vyžvejknu, tak to je taky doba a než najdu to slovo…
@Atisia píše: Více
Tak to bude fakt asi můj případ. Netroufám si mít další děti. ![]()
@Anonymní píše: Více
Ano, měla. Je to pochopitelný. Ale ne trvalý, takže se neboj. ![]()
Co třeba začít číst knížky? Měla jsem kamarádku, která byla po mateřský, a taky furt říkala že se cítí hloupá, přitom nebyla. Že dlouho trvá než se vyžvejkne, nemá se s nikým o čem bavit, jen dítě a svoje problémy, což nikoho nebaví. Pak z ní vypadlo, že vůbec nečte zprávy, knížky, že nesleduje dění. A to měla pětiletý dítě. Nastoupila do práce, kde měla mimo sezonu docela dost volna, začala číst, číst i nějaký zprávy a myslím že jí to dost prospělo.
Jinak nemusí to být jen tou mateřskou, třeba se jen moc pozoruješ. Taky mi někdy přijde že koktám nebo mi nenaskakujou slova (nemám dítě) a čím víc se na to zaměřím, tím horší mi to přijde. Přitom několikrát jsem měla zpětnou vazbu typu že moje vyjadřování je dobrý, že moje komunikace je dobrá, řeknu co chci konkrétně a jaký řešení očekávám. Je to hodně i v hlavě.
Já mám taky ten pocit - 3m v nové práci. Jsou se mnou sice naštěstí moc spokojeni, ale já mám pocit, že mi mozek funguje tak na 60-70%, je to děs
. Potichu si myslím, že je to tou dlouholetou spánkovou deprivací + do teď dítě nespí. A ještě tišeji doufám, že se to spraví…
Já si myslím taky, že to je normální, a to děti nemám. Dítě vás na 2-4 roky odřízne od práce, tudíž je asi naivní čekat, že se, obzvláště na manažerské pozici, vrátíte ve stejné formě jako před mateřskou. Ten pobyt v dětském světě se trochu podepíše skoro na každé ženě, ale dokud neříkáte kolegům, že jdete hamat/papat (jako na oběd), tak je to v pohodě.
@Azeretereza píše: Více
Jo, čtu málo. V podstatě nečtu ani zprávy, aktuální dění ve světě, nic. Super tip. Díky.
A kojíte syna ještě, třeba pouze v noci? Já se vracela do práce po mateřské, na rodičáku byl manžel. Mléko jsem přes den odsávala, v noci kojila, a to do cca 1 roku syna. Jak jsem přestala, rapidně se moje vykojené vyjadřování zlepšilo. ![]()
Já to měla taky tak, jsem si dělala srandu, že jsem s každým dítětem porodila půl mozku. Jako u mě se to trochu zlepšilo až časem, ale jen trochu, akorát teď už to zase házím na vyšší věk.
Ahoj,
vrátila jsem se po 1,5 roce na mateřské do práce a je to tragédie.
Mám vystudovanou VŠ, byla jsem před MD na manažerské pozici a nyní ač v práci jen vypomáhám na zkráceny úvazek, je to hrůza. Nejen, že se mi zhoršilo vyjadřování, ale dělám chyby i v jednoduchých úkolech a než něco pochopím, fakt to dlouho trvá. Nikdy jsem nebyla typ člověka, který by byl expertem v komunikaci a slovním vyjadřování, ale co se děje teď, mě trápí. Kolikrát začnu větu a marně hledám další slova, zakoktávám se. Doslova cítím, jak mi to myslí pomaleji. Když slyším své ostatní kolegy, jak bez obtíží vysvětlují daný problém, nebo jen normálně mluví o nepracovních věcech, stydím se.
Už je to skoro půl rok a pořád necítím velké zlepšení. Měla jste to některá podobně?