Živé dítě a školka

54
24.11.12 13:59

Zive dite a skolka

Ahoj maminky, potrebuji radu nebo spise podporu. Malymu jsou temer 2,5 roku a je to moc az moc zive dite, dala jsem ho od listopadu do skolky (soukrome) a po mesici mi tety zacaly vypravet, ze syn je moc akcni, ze u zadne cinnosti nevydrzi vice jak 2min, ze se mu nelibi malovat a lepit. No ja se Vas ptam, zda neni normalni, ze chlapecek nechce vykonavat tyto cinnosti a chce litat po tride protoze ma spoustu energie. Ja vim, ze je obcas moc narocny, ale stale mu vymyslim a stridam ruzne cinnosti, jak aktivni tak i pasivni. Je to hodny chlapec, ma strasne rad deti, sice jeste moc nemluvi (ale to bude tim, ze jsme dvojjazycna rodina) Nevim, jak kdo si predstavuje dite ve skolce, ze ma pouze sedet u stolecku a lepit? ALe to musi byt s prominutim autista nebo flegmous.
Ja nevim, jak se k tomu mam postavit? Prave proto jsme ho dali do SM skolky, aby tam bylo mene deti a aby tety se jim stihaly venovat.
Dekuji za Vasi nazory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17013
24.11.12 14:03

Nadpis fakt dobrej, mrtvolku by do školky asi nevzali :lol: :lol: jinak on je důvod, proč jsou školky většinou od 3 let. Kluci bývají živější no, mě přijde na školku prťavej. Jinak já si myslím, že u tak malého dítěte je normální že nevdrží u jedné činnosti dlouho :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
24.11.12 14:31

Ahoj, tak tohle je naprosto diskuze pro mě. Mám taky hodně živého syna, ale jemu teda už jsou 3 roky, bylo by fuk kdyby šel do školky ve 2,5 a nebo ve 3. ;) Je taky hodně živej, chodíme do soukromé školky, do státní nás nevzali. Jinak taky má rád děti a docela tam chodí rád, jen teď teda jsme doma a marodíme, takže tam chodil chvíli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4336
24.11.12 14:58

Taky se připojím. Malej je taky šíleně živej a u ničeho moc nevydrží. Jinak má moc rád ostatní děti, ale je to prostě raubíř. Od září bude chodit do školky, tedy alespoň doufám, že bude, tak jsem na něj moc zvědavá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
24.11.12 14:59

Synovi je tedy 23 měsíců a od září ho dávám nejdřív jednou, teď už 2× týdně do soukromé školky. Právě aby si zvykal na kolektiv. Do společných aktivit se prý téměř nezapojuje, ale nikomu to tam nevadí. Když mají všichni třeba nějakou výtvarnou činnost, tak on toho prý naopak využije, že má všechny hračky pro sebe. A je tam přeci jen víc místa než doma, takže si dovedu představit, jak tam řádí :mrgreen: Nikomu to tam nevadí, naopak říkají, že je hodný :nevim: Já to tedy neřeším, synovi se tam moc líbí (ze začátku tedy byl vždycky chvilku řev, než jsem odešla, ale posledně se naopak vzpouzel, když jsem pro něj přišla a že půjdeme domů :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4092
24.11.12 14:59

To jak kdybych to psala já :lol: mám dvouapůl letého kluka, je šíleně akční, má rád děti, jsme dvojjazyčná rodina, dala jsem ho do soukromé školky, akorát mi tam ještě nikdo nic neřek tak uvidíme :lol: :lol: :lol: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22043
24.11.12 15:02
@KettyD píše:
Ja nevim, jak se k tomu mam postavit? Prave proto jsme ho dali do SM skolky, aby tam bylo mene deti a aby tety se jim stihaly venovat.

No, to asi záleží na tom, jak a hlavně proč Ti to paní učitelka říká. Jestli chtějí, abys něco udělala - nebo jestli Tě prostě jenom informují o Tvém dítěti.

V naší školce mi paní učitelka taky pokaždé hlásí, co syn dneska dělal, co mu šlo nebo nešlo, jestli plakal nebo zlobil, jestli spinkal… takové nějaké stručné info. Nechce nic řešit, jenom mi to říká… V předškolní třídě u dcerky to učitelky nedělají - jen na požádání, ale v té nejmenší třídě je to automatické.

A jinak mi připadá normální, že se dvouapůlleté dítě nevydrží dlouho soustředit na jednu činnost. Přesně jak tu už zaznělo - on je dobrý důvod k tomu, že doporučovaný věk pro školku je NEJDŘÍV tři roky. Mladší děti potřebují individuálnější přístup. Myslím, že to chce čas a trpělivost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
24.11.12 16:19

To je prave ono! Nevim, zda to bylo informacne nebo spis ze s tim mam neco udelat!? Jenze ja opravdu nevim co se s tim da delat? Ma takovou povahu, nic vic. Vim, ze zrovna muj milacek nebude malovaci typ, ale spis ten behaci a rusici)))
Chtela jsem se jen dozvedet, jesli moje dite je jine? Myslim si, ze uz na zakladce je zahul vydrzet 45 minut v klidu, ted ma zrovna takove krasne obdobi, kdyz muze delat kraviny a blbnout :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22043
24.11.12 17:18

@KettyD, v tom případě se budeš muset paní učitelky prostě zeptat… ;) S největší pravděpodobností zjistíš, že vůbec nepředpokládá, že bys s tím něco dělala… že Tě prostě informuje. Abys měla možnost se podle toho zařídit a snažit se dítko doma trošku formovat.

Víš, a ještě nad jednou věcí bych popřemýšlela - ono není úplně rozhodující, jestli je to soukromá nebo státní školka. Často si maminky myslí, že když dítě ještě psychicky nemá na státní školku, soukromá je zachrání… I v té soukromé musejí děti dodržovat nějaká pravidla, i na ni musejí být zralé. Dítě, které ještě ke školce nedospělo, nezachrání fakt, že „chodí do soukromé“, tudíž je tam míň dětí. Nechci tvrdit, že je to u Vás ten problém, možná není - jen jsi taky použila ten obrat „proto jsme ho dali do SM skolky, aby tam bylo mene deti a aby tety se jim stihaly venovat“. Není-li dítě zralé na školku, je i „méně dětí“ moc… potřebuje individuální přístup mámy nebo chůvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
24.11.12 18:05

Můj syn je taky hodně moc živej a zatím se teda do společných čiností nezapojuje a jede si po svým. :roll: Myslím si, že až si zvykne na všechny věci a tak jako se mu to okouká, tak se uklidní a bude mírnější a bude to s ním lepší. První den jsem tam byla dopoledne s ním, abych taky viděla jak to tam chodí. Měli samozřejmě určitý program, ale zase to bylo tak, že ty tříleté to nebavilo a ty pětileté ano. Když teda chtějí mít takhle věkově smíšené třídy, tak udělat program pro všechny zajímavý. To si myslím.
Učitelka mi hned ten první den řekla, že jsme jim narušili určitý chod školky, tím že jsme nešli v září, ale až teď v listopadu :roll:,věděly o tom, že přijdeme takhle a předtím s tím neměly problém.
Jedna učitelka mi říká, že to chce velikou trpělivost, je to pro děti něco nového, musejí si na všechno zvyknout..atd.Druhá neříká nic moc, ale moc dobře se netváří a já se radši na nic neptám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
24.11.12 18:15

Jo a co se týká dodržování pravidel.Ano musejí dodržovat pravidla, ale ty pravidla by je měl někdo učit a tak se to postupně naučit, to znamená, že myslím od toho tam jsou učitelky, žádné dítě nikdy nepřišlo do školky s tím, že ví co má dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22043
24.11.12 19:56
@kecačka píše:
Jo a co se týká dodržování pravidel.Ano musejí dodržovat pravidla, ale ty pravidla by je měl někdo učit a tak se to postupně naučit, to znamená, že myslím od toho tam jsou učitelky, žádné dítě nikdy nepřišlo do školky s tím, že ví co má dělat.

O tom snad není řeč ;)
Nejde o to, že by „měly vědět, co mají dělat“ - ale musejí být schopny dodržovat pravidla, která je někdo učí. Musejí být schopny respektovat jinou než rodičovskou autoritu - musejí být schopny např. u silnice poslechnout na slovo, protože ani v soukromé školce nezvládne učitelka vést deset dětí za ruku, atd.. Toto každé dvouapůlleté dítě nezvládne (a je úplně fuk, zda chodí do státní nebo do soukromé školky), to je strašně individuální.

Ale o tom tahle diskuse není. Myslím, že zakladatelka prostě jen špatně pochopila učitelky… že neměly v úmyslu jí vyčítat chování dítěte ani po ní chtít nápravu, ale že ji prostě jen informovaly o tom, jak se dítě ve školce chová. To přece chceme všichni jako rodiče, být informováni… nebo ne?

Jinak, můžu se pro zajímavost zeptat, kam chodíte? Do Knoflíčku, do ProFamily, do Kašpárka???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
24.11.12 20:18

Syn byl v tomhle věku podobný, kreslit nebo spíš zuřivě čmárat vydržel tak 2 minuty a pak běžel o dům dál. Knížky ho nebavily, s hračkama taky vydržel jen chvíli, udržet ho u jídla byl problém. Nejvíc ho bavilo kramaření a běhání. Kolektivní činnosti neměl rád a nechtěl jezdit ani do MC a když už jsme tam byli, tak místo cvičení a her s ostatníma dětma ho nejvíc zajímalp topení, kliky na oknách a zcela jiné věci.

Naštěstí šel do školky až ve 4 letech :) takže jsem něco takového řešit nemusela.

Ale prostě jsou takové děti. Dcera je třeba úplně jiná než syn, ale syn s věkem přestal lítat, zkidnil se a pozornost už udrží déle, i když to má dané, že je tak trochu neklektivní a nesoustředěný svéráz. :)

• Citovat
  • Upravit
457
24.11.12 20:23

Pokud můžeš a nepracuješ, tak si ho nechej do těch 3 let doma. U většiny dětí je obrovský rozdíl 2,5 a 3 roky. Já dala dceru ve 3, vrátila jsem se do práce. Zvládla to, ale věděla jsem, že by jí vyhovovalo jít klidně o rok později. Z velkého kolektivu nebyla nadšená, spíš nervozní, navíc když jsou třídy smíšené - najednou tolik velikých lidí.........Ale po 2 měsících byla už opravdu pohoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
24.11.12 23:55
@BohunkaP píše:
O tom snad není řeč ;)
Nejde o to, že by „měly vědět, co mají dělat“ - ale musejí být schopny dodržovat pravidla, která je někdo učí. Musejí být schopny respektovat jinou než rodičovskou autoritu - musejí být schopny např. u silnice poslechnout na slovo, protože ani v soukromé školce nezvládne učitelka vést deset dětí za ruku, atd.. Toto každé dvouapůlleté dítě nezvládne (a je úplně fuk, zda chodí do státní nebo do soukromé školky), to je strašně individuální.

Ale o tom tahle diskuse není. Myslím, že zakladatelka prostě jen špatně pochopila učitelky… že neměly v úmyslu jí vyčítat chování dítěte ani po ní chtít nápravu, ale že ji prostě jen informovaly o tom, jak se dítě ve školce chová. To přece chceme všichni jako rodiče, být informováni… nebo ne?

Jinak, můžu se pro zajímavost zeptat, kam chodíte? Do Knoflíčku, do ProFamily, do Kašpárka???

Já si myslím, že každé dítě má schopnost se tohle naučit, ale některé třeba až v těch 3letech a některé až později, je to idividuální. Ale zase se bavíme tak trochu o něčem jiném…Chodíme do ProFamily a vy chodíte kam? Chodíme tam jen chvilinku, teď doma marodíme, takže jsem zvědavá jak to tam půjde dál. Syn je taky moc akční a to mu jsou 3 roky :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí