Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
omlouvám se za dotaz, ale v této problematice se moc neorientuji
.
Jak je to s podnikáním na ŽL při rodičovské dovolené? Mám nějaké omezené výdělky, jaké se platí daně, zdravotní a sociální pojištění??? Jsou nějaké zvláštní podmínky?
A co vlastně potřebuji k tomu, abych si ho mohla udělat?
Ještě jednou se omlouvám za hromadu otázek, ale potřebovala bych si v tom udělat trochu jasno, a taky mít jistotu, že se to vyplatí
![]()
Ahoj,
vydelky omezene nejsou, dane platis normalne jako dan z prijmu, zdravotni a socialni se odviji od vyse prijmu - do prvniho DP jsi od neho osvobozena.
Nepotrebujes nic krome 1000Kc, ktere platis u zrizeni ZL, teda samozrejme pokud nechces provozovat zivnost, ktera je vazana na nejaky napr. vyucni list nebo tak. Ten by si pak musela dolozit spolu napr s praxi apod.
Tak podnikani zdar!
Sociální a zdravotní platíš jen z toho co vyděláš. Rozhodně se to vyplatí, protože pokud se na rodičovské dovolené neplatíš minimální zálohy. Takže klidně do toho.
Ahoj,
výdělky omezené nejsou, daně platíš normálně (daňové přiznání), k SP, ZP jsem na podobný dotaz nedávno psala toto - kdyžtak se ptej na podrobnosti, zohledňuje to i situaci po RP:
//Zdravotní pojištění :
Pokud spadáte do některé z kategorií, za kterou platí ZP stát (třeba příjemce RP) nebo nemá stanoveno minimální zálohy na ZP (třeba celodenní péče o alespoň dítě do 7 let nebo alespoň 2 děti do 15 let), nemusíte v 1. roce podnikání platit zálohy. Po skončení kalendářního roku a podání daňového přiznání se musí podat Přehled OSVČ a zaplatit ZP v nekomplikovaném případě z vašeho zisku (daňového základu DZ - DZ0,50,135). Z této částky (pokud je samozřejmě kladná) se vypočítají i zálohy na další rok, které platíte každý měsíc do podání dalšího Přehledu. Neplatí pro vás (viz kategorie výše) minimální záloha, takže je to opravdu jen z toho, co vyděláte.
Sociální pojištění:
Musíte doložit PŘEDEM už při oznámení na Správě SZ, že pobíráte rodičák (na ZP taky, ale tam to není takový průšvih a lze to řešit zpětně), jinak vám napaří automaticky minimální zálohy pro „hlavní činnost "- letos 1720,– měsíčně, a i když je po doložení zruší, penále z nich (jejich případného neplacení - většinou lidé v tomhle případě nevědí, že je mají platit) vám nechají. Zeptejte se, co chtějí jako doklad o pobírání RP - u nás (Praha 10) jim nestačí Rozhodnutí o přiznání RP, ale chtějí potvrzení o pobírání v konkrétním roce. Pak nemusíte první rok platit nic, po skončení roku podat rovněž Přehled OSVČ (zase jiný) a na jeho základě buď povinně spadnete do placení v kategorii "vedlejší činnost“ a budete muset platit minimální zálohy pro tuto kategorii (letos je hranice pro povinnou platbu na vedlejší činnost kolem 50 000,– daňového základu /rok a zálohy kolem 700,– , ale tyto částky se každý rok mění - možno se podívat na www.csz.cz), pokud budete mít ke zdanění méně než těch 50 a nějaké drobné tisíc, nemusíte platit nic (pokud se nepovinně nepřihlásíte k důchodovému pojištění, což samo nedělejte - pozor na kolonky).
Po skončení pobírání RP - pokud nespadnete z jiného důvodu do některé z kategorií s vyjímkami (pozor, jsou jiné u ZP a SP) musí se platit alespoň minimální zálohy na SP za „hlavní činnost“ (letos 1720,–) a na ZP (letos 1590,–, ale jak jsem psala, každý rok se valorizuje).
Hodně štěstí v podnikání, kdyby něco, ještě se zeptejte.
Eva
Omlouvám se - informace o SP na www.cssz.cz, výpočet SP je DZ0,50,292 + zohlednit minima pro vedlejší nebo hlavní činnost. SP u OSVČ nezahrnuje na rozdíl od zaměstnanců nemocenské pojištění (na dávky nemocenské, mateřskou…), to se platí dobrovolně a zvlášť. Eva//
Kdyby něco nebylo jasné, ještě písni.
Eva
Ahoj holky,
moc vám děkuji za rady. Držte mi palečky, ať v podnikání něco nezvrtám ![]()
Ahoj, diskuze je starší, tak to zkusím znova, jestli se něco změnilo.
Jsem na rodičovské a mám možnost brigádky, nikdo po mě nic nechce, ale nevím, jestli si radši nevyřídit živnosťák. Jde o sezonní práci duben - září, takže letos by to byl už jen měsíc a půl a peněz moc ne.
1. Když doložím, že pobírám RP, platím jen daň z příjmu - je nějaká hranice, od jakého příjmu se platí daň? Letos to odhaduju na příjem do 5000Kč.
2. Pokud to půjde, ráda bych příští rok dělala stejnou práci znova. Rodičovský příspěvek mám do března 2018, ale je pravděpodobné, že doma zůstanu déle, minimálně do do září 2018, takže v době, kdy bych měla příjem na živnosťák už bych RP nepobírala, ale na rodičovské dovolené bych pořád byla. Tam to funguje jak? Platím už vše normálně?
Přemýšlím, jestli se to vůbec vyplatí. V papírování se nevyznám, po rodičovské se chci zase vrátit do svojí práce.
@Suzuveverka já si živnosták vyřizovala v roce 2014 taky při RD. Měla jsem to jako vedlejší činnost. To jsem nahlásila na finančák (nebo lépe, domluvila jsem se s paní, co mi vystavovala živnosták, že to tam nahlásí). Já si to pak ověřovala, že to tam nahlášené je. Taky jsem to nahlásila na OSSZ a zdravotní pojištovnu. Pak jsem všechny platby (tedy ten první rok) řešila při vyhotovení daně z příjmu. Daň jako takovou jsem neměla, ale platbu pojištění jak sociální tak zdravotní ano. Ale pravda je, že já měla výdělek vyšší než co ty uvádíš.
Co se týče přechodu, tak jakmile jsem ukončila pobírání RP, tak jsem přešla na hlavní činnost, takže u mě se změnily platby. Jinak nic.
Po dobu pobírání rodičovského příspěvku máš podnikání jako vedlejší činnost, takže nemusíš platit zálohy na SP a ZP. Po skončení roku podáš přehledy, zdravotní se dopláci z každé vydělané koruny, sociální až od nějakých cca 65tis. rozdílu mezi příjmy a výdaji. Co se týká daně, podat přiznání musíš, ale s největší pravděpodobnstí nic platit nebudeš. Jakmile po RD nastoupíš do zaměstnání, zůstane podnikání jako vedlejší, takže sejně jako při pobírání RP.
Nepíšeš o jakou brigádu jde, ale nešlo by sepsat dohodu o provedení práce? Tam se o SP ani ZP do 10000 za měsíc starat nemusíš a daň by pokryla sleva na poplatníka.
Zkus si vyhledat další diskuze v sekci Finance, řeší se to tady pořád.
@Hanula1212 Dohodu asi ne, měla bych na pár hodin týdně chodit masírovat, pokud bude koho ![]()
Teď ještě manžel správně podotkl, že si mám zjistit, jestli se mě týká EET, takže asi zavolám/zajdu na úřad a budu je otravovat tak dlouho, dokud mi to nevysvětlej. Jsem na tohle bohužel dost nechápavá. Moc se mi do toho investovat nechce, předpokládám, že po rodičovské se vrátím do své původní práce a na tohle nebude čas.
Pokud by ses tedy rozhodla pro podnikání - pak po dobu pobírání rod. příspěvku budeš považována za OSVČ, kde podnikání bude jako vedlejší. Po skončení pobírání RP - u sociálního budeš hlavní (=povinnost platit zálohy), u zdravotního záleží na tom, jak bude dítě chodit do školky. Možností jak být nadále vedlejší je prodloužit si pobírání rodičáku, třeba jen na pár kaček měsíčně.
Co se týká EET, jako masérka bys spadala až do poslední fáze, tedy od 1.6.2018. Takže je čas se rozhodnout, jestli se ti to vyplatí. A kromě toho - budou volby!
Ještě jedna věc - to si budeš pořizovat všechny potřebné věci sama? Protože pokud budeš jen chodit k někomu vypomáhat, budeš používat jeho lehátko apod. není to na ŽL ale na pracovněprávní vztah - tedy třeba tu dohodu.
Pokud vezmu, že bys měla těch 5000,–, náklady 1000 za ŽL, 1000 za zpracování daň. přiznání + přehledů + další náklady, je potřeba si to spočítat jestli se Ti to vyplatí.