Život na Moravě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1375
27.12.14 14:18

Obdivuju vaši odvahu. Já tenhle krok před deseti lety udělala také, že jsem šla do Uherského Hradiště a je to dva roky, co jsem naklusala zase zpátky do Prahy a to hlavně kvůli práci. Ty platy tam jsou někde úplně jinde, navíc je to taková větší vesnice, každý zná každého..nic na mě :mrgreen:. Ale jinak Hradiště je krásné kulturní město, to bez debat, ale žít bych tam už nemohla :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
27.12.14 14:18
@Kelsey píše:
@marrlinka
a co takové rožni světlo? :lol:
Segra učí Pražáky už šestý rok náš jazyk :pankac:, podle toho jak vždycky vypráví zážitky, tak si tím zpříjemňují pracovní dobu v práci.@Ájinka85
poblíž toho Hradiště Kunovice jsou hezké, Veselí, Strážnice tam by jste taky určitě našli co potřebujete

Jo, roznout po mne kdysi chtela spolubydlici na koleji hned prvni vecer, vubec jsem nevedela, co chce :D par minut po tom mi oznamila, ze nemame zadne zufany a to uz jsem byla v koncich :D Roznout ale obcas pouzivam. Mozna to je dusledek tolika let spolubydleni :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
27.12.14 14:19
@kve-tinka píše:
A co chodíte umýt vy? Ruce?? :?:
:lol: :lol: :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
27.12.14 14:20
@Ájinka85 píše:
@Kelsey bude cas, mrknu. Mestys bych brala :D

ten už je, ale trošku dál od toho Hradiště, ale zase je blíž Brnu
městys Moravská Nová Ves se jmenuje
budou se tady prodávat pozemky za školou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6865
27.12.14 14:21
@Petule030 píše: :lol: :lol: :lol:

Co je? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
27.12.14 14:21
@kve-tinka píše:
A co chodíte umýt vy? Ruce?? :?:

Jj, uz jsem to tu psala, ruce. Ruky mi vubec nejde pres pusu, to ani neni spisovne. I kdyz ohanet se spisovnpsti je pekna blbost, kdyz se bavime o nareci :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3307
27.12.14 14:22

Já bydlím kousek od Uh. Hradiště nikdy jsem jinde nebydlela-a ani po tom netoužím. Jsem ráda že tu jsem. Nářečí tu je.Pro pražáka divné, pro nás divné pražské-tak to je. Pokud budete přímo ve městě je to lepší sehnat práci. Pokud ve vedlejších vesnicích je to horší-dojíždění, skloubit děti a najít práci vůbec. Známé najdeš všude. A zvyknout se dá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
27.12.14 14:23
@Petule030 píše: :lol: :lol: :lol:

Aspon nekdo se tady bavi mym prestrelem, ze se mi „ruky“ nelibi :lol: To jsem si teda dala sem vlizt. A to jsem puvodne prispela k tematu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
@marrlinka píše:
Nejsem zadnej xenofob, pokud jsi to nepochopila jako vtip (byl za tim smajlik), tak to mas blby. Posklebovani se tomu, jak kdo mluvi - prazaci jsou vtipni, u nas se zase vzdy a vsude cpalo proteticke „v“ (vokno, voko, vomlatit), moravaci mluvi pro nekoho taky legracne. Jsem inteligentni tvor, moravaku znam hodne, spousta jich po studiich zustala ve stejnem meste jako ja. Budes se divit, ale i po mnoha letech snad pokazde skoncime hovor u nasich odlisnosti co se reci tyka a sklebine se sobe navzajem, co komu vadi, co se jak rekne (takove ty krajove specialitky). Nikdy me nenapadlo se urazit, kdyz se moravak zlobil, ze rikam neco, co mu trha usi. A ani me by nenapadlo, kdyz se vysmivam obratu „umyt ruky“, ze to nekdo postavi na hlavu a udela ze me holohlavce, co rve vaclavaku s transparentem „vyhladit zidy a cinani do plynu“. Jako promin, ale tos fakt prestrelila.

Promiň, ale já to beru podle sebe. Mě se právě tyhle odlišnosti moc líbí. A já fakt neznám nikoho, kdo by se druhému za to smál. Líbí se mi, když se cizinci pokouší mluvit česky a oceňuju to. Líbí se mi hledat významy slov, kterými se různých krajích v naší republice nazývají různé předměty a situace. Proto mě zarazila tvá věta. Jen jsem se tě zeptala co ti ještě vadí. Stačilo napsat - to byl vtip - a ráda se zasměju. A to ani nejsem z Moravy. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
9374

@kve-tinka Mě něco napadlo, ale ruce to nebyly :mrgreen: Psát jsem to nechtěla, protože by to vyznělo proti obyvatelům Čech, ale tak bych to nemyslela. Jen na tu otázku mi hned svitla odpověď :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4716
27.12.14 14:24

My kdyz jsme u rodiny na SK, tak v lete jezdime do Brodu nebo Hradiste do aqua, tak jsme si uz rikali, ze tady nekde by se nam libilo, jen jsme porad nenasli cas, vyrazit tam a podivat se po tech vesnicich. Nareci mi vadit nebude, jen se treba budu bat, ac jsem slovenka, ze nas budou Moravaci brat jako ceskou naplavu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Makca87
27.12.14 14:27
@marrlinka píše:
Jo, kvuli „umyt si RUKY“ bych tam zit nemohla :lol:
Sorry, vim, ze je to OT
@Ájinka85 mne se treba moc libi kolem Luhacovic, ale to je vyhradne turisticky postreh.

Umýt si ruky? Co je na tom divného? :lol:… jako sorry, ale co potom takové :,, Z kama jsi"?…,, jsem odsuď „, atd. Bych chtěla teda vidět, jak by ses domluvila s rodilým Hanákem či zaslechla prajzštinu :lol: -,, zlatí“ Pražáci ;)

• Citovat
  • Upravit
3307
27.12.14 14:27

@Ájinka85 Nebudou. Já to mám na Slovensko blíž jak do Brna. :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
27.12.14 14:29
@Kobliha51 píše:
Promiň, ale já to beru podle sebe. Mě se právě tyhle odlišnosti moc líbí. A já fakt neznám nikoho, kdo by se druhému za to smál. Líbí se mi, když se cizinci pokouší mluvit česky a oceňuju to. Líbí se mi hledat významy slov, kterými se různých krajích v naší republice nazývají různé předměty a situace. Proto mě zarazila tvá věta. Jen jsem se tě zeptala co ti ještě vadí. Stačilo napsat - to byl vtip - a ráda se zasměju. A to ani nejsem z Moravy. :mrgreen:

Mno tak kdyby ses zeptala, co jeste mi z nareci nejde pres usi, tak jsme se mozna zasmaly obe. Vzhledem k tomu, jak jso otazku polozila, jsem sw spis urazila :mrgreen:
Cizinci jsou zalezitost jina. Tady slo o odlisnosti v ramci jednoho jazyka. Nevim, odkud jsi a mezi jakymi lidmi se pohybujes. My se tomuhle smejeme dost casto - drive ve skole, dnes v hospode, v praci a nejen s moravakama. I v rodine to tak mame. Fakt by me nenapadlo, ze by se nekdo urazil :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
27.12.14 14:29

@Ájinka85 Tak ze začátku mluv slovensky a máš vystaráno :nevim: :mrgreen: Co jsem vypozorovala, tak často slovenští spoluobčané se berou jako „naši“, zatímco s pražským přízvukem to jsou „čecháčci“. :mavam: Ale neboj, lidé jsou všude stejní. Ať přátelští nebo divní, to si nevybereš ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí