Život na Moravě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2997
27.12.14 14:30
@Makca87 píše:
Umýt si ruky? Co je na tom divného? :lol:… jako sorry, ale co potom takové :,, Z kama jsi"?…,, jsem odsuď „, atd. Bych chtěla teda vidět, jak by ses domluvila s rodilým Hanákem či zaslechla prajzštinu :lol: -,, zlatí“ Pražáci ;)

Nerikam, ze tomu nerozumim, rikam, ze mi to vrze v usich :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1715
27.12.14 14:32
@marrlinka píše:
Umyt si ruce :lol: Ruky je moravska vohavnost :lol:

Zrovna to tvoje slovo „vohavnost“ je podle mě větší ohavnost :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4716
27.12.14 14:32

@Samantha9 tak platy se asi srovnavat nedaji, at bydlis kde bydlis. Praha je v tomhle specificka, zase jsou tam vyssi zivotni naklady. Zili jsme v mensich mestech a ted jsem uz 20 let ve Varech a fakt touzim vypadnout na dedinu, cizinci v nasem meste mi uz lezou krkem a na kolonadu stejne chodime max 3× do roka nebo kdyz je festival. Zato priroda je tu krasna. Ja necekam od Hradiste, ze budu vydelavat vic, nez jsem mela tady. Jen proste mit dum, ooobr pozemek, zviratka,… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3307
27.12.14 14:33

@Ájinka85 tak co co tady očekáváš -určitě najdeš. :palec: :palec: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sissi79
27.12.14 14:36
@mixa30 píše:
My jsme z Ostravy, ale přítel pochazi z male vesničky od Uherskeho Hradište. Moc rada tam jezdim, nadherna krajina, užasni lidi a ty jejich zvyky a tradyce, fakt super.
:pankac: :pankac: :palec:
  • Citovat
  • Upravit
1980
27.12.14 14:37

Moravský dialekt je opravdu otřesný, ale to není téma diskuze… Na Moravě je krásně, vesměs pohodoví a uvolnění lidé, mnohdy přívětivější než v Čechách… Záleží na tobě za čím jdete a co přeně vyhledáváte, jak moc jste nároční na občanskou vybavenost, co požadujete, jak moc jste akčí apod…
Držím palce, ať se podaří vybrat parádní místo pro život :kytka:. O nářečí to není ;).

Příspěvek upraven 27.12.14 v 14:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
@marrlinka píše:
Jj, uz jsem to tu psala, ruce. Ruky mi vubec nejde pres pusu, to ani neni spisovne. I kdyz ohanet se spisovnpsti je pekna blbost, kdyz se bavime o nareci :lol:

zato vohavnost, pozdějc a dýl je spisovné a správné… raději na Moravu ani nejezdi :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51

@marrlinka

V pohodě. Lidé jsou různí. Jsem z bývalých Sudet. Říká se, že tady se mluví dobře česky. Tady jsme všichni náplavy :mrgreen: :mrgreen: takže si myslím, že nám sem spíš hodně zasahuje němčina. Ale myslím, že podle řeči rozeznatelní nejsme, alespoň mi to nikdy nikdo neřekl. Proto se mi líbí, když můžu podle řeči rozeznat, odkud kdo je. Ale to už jsem mimo téma a tak se omlouvám. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
13141
27.12.14 14:38

@Ájinka85 manžel je od Tábora, já od Hodonína, bydlíme na JM, on sem chtěl. A když jsem ho sem vzala poprvé, byl úplně vyplesklý z toho, jak jsou naše dědiny veliké ;-)

Příspěvek upraven 27.12.14 v 14:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
27.12.14 14:38

@Ájinka85 my bydlíme v Olomouci a je to krásné místo k bydlení… a když člověk nemusí žít v panelové králíkárně, tak je to o to lepší ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Makca87
27.12.14 14:39
@karwen píše:
Zrovna to tvoje slovo „vohavnost“ je podle mě větší ohavnost :D

Asi tak nějak ;)… Ať si každý mluví jakým chce nářečím, hlavně, že umí psát pravopisně česky ;). A Morava je docela široký pojem, někde dávají lišky dobrou noc, jinde se žije až do rána ( nemyslím 100-dolní v Ostravě, ale moravské sklípky ;) ). Pokud se člověk nudit nechce, naplánuje si program i v té největší,, pr.eli světa " ;).

• Citovat
  • Upravit
5696
27.12.14 14:39
@Ájinka85 píše:
Krasne svatky maminky,
Timto bych vas chtela pozadat o nazor, tedy spise ty, ktere ziji na Morave, jak se jim tam zije, co prace a tak. Vim, ze to asi neni na par vet, ale mame ted s manzelem dilema, jak dal…zijeme uz hoooodne let v zapadnich Cechach, mame dve male deti, ja jsem s nimi ted doma, manzel ma svou firmu, takze tu pracovne neni fixovane. Zili jsme v domku a nyni jsme 3.rokem v panelaku a je to pro nas tragedie. Oba jsme ze Slovenska a manzel by hrozne rad bydlel na Morave, v blizkosti Uherskeho Hradiste. Rodinu ma on kousek za hranicemi, ja mam mamku tady. Tam bychom si chteli koupit velky pozemek a postavit dum, jen nevime kde, jelikoz touzime mit male hospodarstvi. Bojim se te zmeny, jestli nam tam treba nebude neco chybet. Kamaradi, znami…to ano, ale takove nejake vyziti. Neporadite mi, nejake hezke mensi mestecko nebo vesnici, kde je skolka, skola, obchody…porad brouzdame po netu a libili se nam treba Buchlovice. Chci pro deti jen to nej a bojim se, aby mi to treba jednou nevycetly.
Dekuji za vase nazory

V Buchlovicích bydlí ségra, je tam krásně, je tam hodně vyžití, různé akce, veškerá občanská vybavenost, tam za mě určitě jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
27.12.14 14:41
@Shreya píše:
Moravský dialekt je opravdu otřesný, ale to není téma diskuze… Na Moravě je krásně, vesměs pohodoví a uvolnění lidé, mnohdy přívětivější než v Čechách… Záleží na tobě za čím jdete a co přeně vyhledáváte, jak moc jste nároční na občanskou vybavenost, co požadujete, jak moc jste akčí apod…
Držím palce, ať se podaří vybrat parádní místo pro život :kytka:. O nářečí to není ;).Příspěvek upraven 27.12.14 v 14:38

No mně zase jako Morovákovi lezou krkem některé ryzé české či pražské výrazy a hlavně zpívání, to mi trhá uši. To už jsou mi milejší muchy než jsem z Praheeeeee :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
27.12.14 14:43

Jinak holky můj muž je dobrý na jazyky, hlavně dobře chytá tu zvukomalebnou složku. No a on kdysi chytil moravštinu v Táboře v paneláku odemně. :mrgreen: V práci si tenkrát ťukali na čelo…
Teď jak bydlí tady u nás, ani nejde poznat, že se někdy narodil v Čechách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3307
27.12.14 14:44
@Zabatko píše:
No mně zase jako Morovákovi lezou krkem některé ryzé české či pražské výrazy a hlavně zpívání, to mi trhá uši. To už jsou mi milejší muchy než jsem z Praheeeeee :-D
:palec: :palec: :palec: :palec: :palec: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1