Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak my jsme byli na dovolené u Vracova, a po pravdě já jsem plzeňák, a manžel je z HK…bydlí tu už víc jak 12 let, a občas se o nějakém výrazu dohdujeme, jak se správně ![]()
Ale mě tedy moravština přijde taková veselá, mám známého u Velké Bíteše, a u některých jeho výrazů jsem měla záchvaty smíchu což ho žhavilo do běla ![]()
Pokud bych si měla vybrat Moravu tak jižní ![]()
Tenhle region je docela dobře udržovaný, a malebný, a možná i ta práce by tam byla ![]()
@martina.se píše:
@Ájinka85 když budeš chtít, zvykneš si všude. Já, coby rodilá pražačka, žiju v Ostravě - dřív mi to přišlo nemožné a ono to jdePokud máš poblíž velké město, nikdy Ti nic chybět nebude
Tak ja to mam presne naopak ![]()
Presne tak, panelaku mam za ty 3 roky plne zuby. Pokazde mi nekdo vzbudi vrtanim deti, nemuzou tu behat, mame sice 3+1,ale male. Na moje akcni deti, ktere minutu neposedi, je to des. Nejradeji je nekde na zahrade vypustit. Uz abychom to v pristim roce vyresili.
@marrlinka píše:
Jo, kvuli „umyt si RUKY“ bych tam zit nemohla
Sorry, vim, ze je to OT
@Ájinka85 mne se treba moc libi kolem Luhacovic, ale to je vyhradne turisticky postreh.
A jako u Vás se ruce co? Mejou?:-)
To je síla:-(
@Ájinka85 píše:Život na Moravě je krásný!:-)
Krasne svatky maminky,
Timto bych vas chtela pozadat o nazor, tedy spise ty, ktere ziji na Morave, jak se jim tam zije, co prace a tak. Vim, ze to asi neni na par vet, ale mame ted s manzelem dilema, jak dal…zijeme uz hoooodne let v zapadnich Cechach, mame dve male deti, ja jsem s nimi ted doma, manzel ma svou firmu, takze tu pracovne neni fixovane. Zili jsme v domku a nyni jsme 3.rokem v panelaku a je to pro nas tragedie. Oba jsme ze Slovenska a manzel by hrozne rad bydlel na Morave, v blizkosti Uherskeho Hradiste. Rodinu ma on kousek za hranicemi, ja mam mamku tady. Tam bychom si chteli koupit velky pozemek a postavit dum, jen nevime kde, jelikoz touzime mit male hospodarstvi. Bojim se te zmeny, jestli nam tam treba nebude neco chybet. Kamaradi, znami…to ano, ale takove nejake vyziti. Neporadite mi, nejake hezke mensi mestecko nebo vesnici, kde je skolka, skola, obchody…porad brouzdame po netu a libili se nam treba Buchlovice. Chci pro deti jen to nej a bojim se, aby mi to treba jednou nevycetly.
Dekuji za vase nazory
@kvaček píše:
@Petule030 řekla bych ruce![]()
všude slyšíš něco, co ti nesedne, mě zas trhá uši, když někdo řekne například, byla u nás manželovo mamka, manželovo kamarád.
@Shreya píše:
Moravský dialekt je opravdu otřesný, ale to není téma diskuze… Na Moravě je krásně, vesměs pohodoví a uvolnění lidé, mnohdy přívětivější než v Čechách… Záleží na tobě za čím jdete a co přeně vyhledáváte, jak moc jste nároční na občanskou vybavenost, co požadujete, jak moc jste akčí apod…
Držím palce, ať se podaří vybrat parádní místo pro život. O nářečí to není
.Příspěvek upraven 27.12.14 v 14:38
Otřesný?
A pražský dialekt je v pořádku? ![]()
Blizko hranic jsou treba Bojkovice. Buchlovice jsou krasne… Nebo co treba mestske casti, jestli nechcete zit primo ve meste. Jinak Hradiste a okoli mam strasne rada, byva tam hodne akci a i s detma je kam zajit
@Regina Hero píše:
zato vohavnost, pozdějc a dýl je spisovné a správné… raději na Moravu ani nejezdi
dýl není spisovné, v Čechách se říká příjdu dýl, ale spisovně je příjdu později ![]()
Ve meste byt primo nemuzeme, jelikoz chceme mit par zviratek
. Uz ted mame kone ![]()
@mojmira píše:
dýl není spisovné, v Čechách se říká příjdu dýl, ale spisovně je příjdu později
no vždyť to říkám… ale i ta vohavnost a pozdějc je nespisovné… a ohavné ![]()
@mojmira píše:
všude slyšíš něco, co ti nesedne, mě zas trhá uši, když někdo řekne například, byla u nás manželovo mamka, manželovo kamarád.
plzeňský dialekt
![]()
@Kobliha51 píše:
@marrlinkaV pohodě. Lidé jsou různí. Jsem z bývalých Sudet. Říká se, že tady se mluví dobře česky. Tady jsme všichni náplavy![]()
takže si myslím, že nám sem spíš hodně zasahuje němčina. Ale myslím, že podle řeči rozeznatelní nejsme, alespoň mi to nikdy nikdo neřekl. Proto se mi líbí, když můžu podle řeči rozeznat, odkud kdo je. Ale to už jsem mimo téma a tak se omlouvám.
Ja vyrostla taky v Sudetech, do toho „kerkonossky nareci“, nikdy jswm si na tom nijak nezakladala, smesny mi pripadalo i to nase nareci. Mozna proto nechapu, ze nekteri tak umorne bojuji za sve nareci a rodnou hroudu. Jak pises ty, u nas jsme vsicjni naplava. Ja se odplavila delat naplavu zase jinam, takze mi asi chybi takovy ten patriotismus. V tehle diskuzi jsem asi proto za exota ![]()
@Regina Hero píše:
zato vohavnost, pozdějc a dýl je spisovné a správné… raději na Moravu ani nejezdi
To „v“ tam bylo schvalne, ted uz na moravu nejezdim, jen na pomezi vysocina-morava…a uplne to staci ![]()
@marrlinka píše:
To „v“ tam bylo schvalne, ted uz na moravu nejezdim, jen na pomezi vysocina-morava…a uplne to staci
to jako fakt nejezdíš na Moravu kvůli mluvě? ![]()