Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Nick.na.emimimo píše:
Zeny maji posevni vchod a konecnik cca 2-3 cm od sebeje uplne bezne, ze se ze strev zenam dostavaji tyto bakterie do pochvy ci mocove trubice. Vubec si nedovedu predstavit anatomicky, jak se bakterie dostanou pres stenu streva do pochvy, ale muzu Vam s jistotou rict, ze kdyby se strevni bakterie dostavali pres stenu streva ven smerem do dutiny brisni ( opet-sterilni prostredi), tak to by z toho byla opravdu obri celkova sepse, clovek by nejspi zahynul.
A kvasinky nijak neroznasi, ty proste osidluji nasi pokozku, sliznice a pod v beznem mnozstvi, pokud je prostredi, kde se nachazi nejak oslabeno, proste se premnozi. Urcite je potreba tedy posilit mikrofloru pochvy nejakymi laktobacily. A posilit imunitu urcite.
Za určitých podmínek to možné je https://ifmv.cz/…ut-syndrome/
https://www.brainmarket.cz/…neho-streva/
@free333 píše:
Záleží na doktorovi, ona by hlavně měla chodit i někam na urologii a dávno tam měl být chlap.Musela by zakl. napsat víc, jestli ji na ureoplasmu a další někdo někdy vyšetřoval…
Souhlasim se vsim, co piste
@free333 Ano, mam vyšetřené vsechny pohl. přenosné choroby letos v srpnu. Vše negativní, ani kvasinky se v srpnu nenašly. Tyhle stěry na vše mi dělali na gyndě.
Chlap už byl na urologii, čistý. Tyhle problémy zacaly už před chlapem.
Na urologii jsem taky chodila, ale můj dojem z doktora nebyl dobrý. Můžu zkusit znova urologii
@LadaSva píše:
Za určitých podmínek to možné je https://ifmv.cz/…ut-syndrome/
https://www.brainmarket.cz/…neho-streva/
Kdyz pominu, ze toto pro me neni relevantni zdroj informaci, vlastne jsem o propustnem streve zadny takovy nenasla, tak ani tady se to nepise tak, jak vy si to predstavujete, ale pisi, ze se ty veci dostavaji do krevniho obehu, kde v suledku toxinu a imunitnich reakci na ne, vznikaji zanety, ale ne, ze bakterie ze streva se usadi do pochvy, ten proces je slozitejsi.
@Nick.na.emimimo píše:
Kdyz pominu, ze toto pro me neni relevantni zdroj informaci, vlastne jsem o propustnem streve zadny takovy nenasla, tak ani tady se to nepise tak, jak vy si to predstavujete, ale pisi, ze se ty veci dostavaji do krevniho obehu, kde v suledku toxinu a imunitnich reakci na ne, vznikaji zanety, ale ne, ze bakterie ze streva se usadi do pochvy, ten proces je slozitejsi.
Víte co? Máte pravdu. Sice vaši, ale máte. Hezký den.
Nevim jestli pomůže, ale napíšu svoji zkušenost.
Měla jsem neustále problémy s močákem, kdy zabírala jen ATB, dole svědění a pálení, co přecházelo do věčných mykóz.
U močáku jsme nakonec přišli s doktorem na to, že mám více obdařeného muže a po štrejchu musím narovnat močovou trubici, jinak byla zdrcla, usazoval se v ní bordel a o zánět bylo postaráno. Stačilo se vždy po pořádně vyčůrat, ale vážně hodně silným proudem. Od té doby mám klid.
No a mykózy začínaly suchou sliznici. Na to mi neskutečně pomohl Vagisan. Žádná tanga a kalhotky jen z bavlny, plus zvlhčující intimní mýdlo.
@Tonka83 Děkuji za tipy, ano se suchou sliznicí to určitě souvisí.
Ze zánětu močálu jsem se dostala, zůstaly klasické problémy. Teď po ATB zavádím Vitagycin C, a omývám se tee tree. Už nechci žádné čipky, ani masti. Pak zavedu probiotika.
Kalhotky z bavlny používám, jiné ani nemám. Jen bambus a bavlnu.
Jsem objednaná na vyšetření imunity, plus mi PL napsala urovaxom na 3 měsíce.
@Terry96
Budu Vám držet pěsti, je to na palici. Možná bych si psala i jídelníček, třeba zjistíte, že se váš stav zhoršuje po požití nějaké potraviny, která se Vám bude opakovat.
Hlavně ať brzy zjistíte příčinu.
Mám rovnaké problémy ako zmienujes ale keď vravíš že pol roka to máš super tak to je super ja to mám prakticky stále. Pálenie b pošve a pod..jedine čo mi pomohlo boli konské dávky probiotík život bez stresu kúpať sa často v mori najlepšie sa tam dostahosvt ale k teplému a inak nič a samozrejme nejesť sladké múčne a alkohol
Update: Po měsíci, kdy piju každý večer Blokurimu a střídám Vitagycin C a Gynoflor, opět pálení
Jen zvenku. Byla jsem na gyndě, doktor to vyhodnotil jako podráždění, mám zavádět Gynoflor a mazat mastí s kortikoidy.
Objednala jsem se na leden do Hradce do specializované ambulance. Moje otázka: Byla jste některá právě v Hradci v této ambulanci? Stálo vyšetření za to, že by vám třeba poradili něco, co vás nenapadlo?
Aktualní situace:
Poslední urogen. zánět měsíc a půl zpět. Krev a leukocyty v moči, brala jsem ATB, po dobrání kultivace moči negativni.
Momentálně chodím častěji na malou (trochu vic se napiju a musím), občas mě svědí pochva, občas při močení na začátku pálení (asi z pochvy?).
Aktuálně čekám na rozbor imunitních testů: stěry z krku, nosu, odběr krve. V lednu se chystám do poradny pro poruchy poševního prostředí
Beru teď individuální směs z centra TČM, chodím na akupunturu. Zatím nevidím zlepšení.
Jednou to musí skončit, nicí mi to život ![]()
Znovu taky zvažuju pořádné urologické vyšetření.
Mě teď tak napadlo a testovali vás na roupi? Možná by stálo i to. My se s tím teď pereme doma a doktorka mě upozorňovala, že to může byl i tím.
Nee, to mě netestovali. To mě ani nenapadlo ![]()
Děkuju za nový tip!
Blokurima je za mě k ničemu, jediné, co mi zabírá jako prevence zánětu močáku, je Canephron. Beru dva denně (při akutních potížích se bere 6), už pár let, a od té doby mám vpodstatě pokoj. Na mytí je skvělý Uriage Gyn-8, doporučila mi ho lékárnice, sice je dražší, ale funguje.
@Terry96 píše:
Aktualní situace:Poslední urogen. zánět měsíc a půl zpět. Krev a leukocyty v moči, brala jsem ATB, po dobrání kultivace moči negativni.
Momentálně chodím častěji na malou (trochu vic se napiju a musím), občas mě svědí pochva, občas při močení na začátku pálení (asi z pochvy?).
Aktuálně čekám na rozbor imunitních testů: stěry z krku, nosu, odběr krve. V lednu se chystám do poradny pro poruchy poševního prostředí
Beru teď individuální směs z centra TČM, chodím na akupunturu. Zatím nevidím zlepšení.
Jednou to musí skončit, nicí mi to život
Znovu taky zvažuju pořádné urologické vyšetření.
Ahoj, na urologii jsi měla být už dávno.
Já mám teda tohle vše už za sebou, včetně odběrů krve, cystoskopie, uroflow, UTZ, TČM, psychoterapie atd… Nepomohlo nic, až dlouhodobá léčba atb (Furolin 10 dní v plné palbě, 18 týdnů 1 denně, zbytek roku obden nebo po jakékoliv zátěži typu prochladnutí, průjem, větší stres atd.). U mě byl problém dlouhodobě nedoléčený zánět močových cest, který tam byl prostě už usazený a běžná doba braní atd. prostě absolutně nestačila na dohojení. Z toho plynulo vše, co tady popisuješ - časté močení, řezání, pálení, vaginální potíže, potom i dost hnusné bolesti břicha, podbřišku, že jsem nemohla ani spát. Aktuálně jsem bez potíží, poslední zánět jsem měla letos v lednu, tj. už to bude teď rok, občasné bolesti nebo nepříjemné pocity ale postupně vymizely třeba až v polovině roku, na podzim se lehce vrátily při nějakém oslabení, teď už nemám NIC a budu Furolin postupně snad úplně vysazovat…
Takže první věc: Máš po dobrání atb moč ZCELA bez bakterií (za lékařsky pozitivní nález se považuje myslím až od 10/4, ale pokud se trápíš dlouho se záněty, měl by dr. sledovat i nález po touhle hodnotou)?
Jinak věci jako supersofistikované intimní mýdlo, bavlněné spoďáry, teplo na nohy, čurání po sexu atd. mi nepomohly vůbec a když jsem si o tom četla, tak žádná studie nikdy neprokázala, že by to na výskyt urogyn zánětů mělo extra vliv, spíš jsou to takové urban legends, co se předávají z generace na generaci a můžou fungovat jako placebo. Jinak bohužel/bohudík - oproti loňskému roku se od února pravidelně koupu venku i v ledové vodě, nosím si prádlo jaké chci, jen dodržuju, aby bylo padnoucí a nedřelo, přes mechanické poranění opravdu může vzniknout podráždění a z toho případně lokální zánět. Po sexu někdy usnu tak jak jsem a vyčurám se až ráno, nejím vůbec žádné doplňky, jen jsem si vychytala, co z jídla mi nedělá dobře a tomu se vyhýbám (úplně jsem třeba vyřadila hovězí maso, smetanu a některé další věci). Stejně tak třeba můžu pít i alkohol, jen hlídám obecně, abych pila vždy i dost vody. Pomáhá nestresovat se.
Držím palce, ať na to přijdeš a jsi ok, nevzdávej to ![]()