Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobre ráno zeny.
Nějakou dobu žiju v Anglii. Mam zde přítele, který plánuje společný život. Ja si to ale nedokážu nějak představit. Delam tu jenom houskeeping a tak nevím, jaky by to bylo. Tak jestli se tu najde nekdo, kdo má nějakou zkušenost… A pak taky za 14 dnu me čekají IELTS testy. Má nekdo s rimhle zkušenost?
Byla jsem, nyní už s manželem, tehdy s přítelem v Anglii 3 roky… líbilo se nám, byli jsme tam spokojení, získali spoustu zkušeností, ale věděli jsme, že se jednou vrátíme domů do ČR ![]()
IELTS testy - děláš AJ na nějaké škole pro cizince, chápu to správně? ![]()
JsMe na tom stejne jako @Clau.Zuzu s přítelem ted už manželem jsme zili v Anglii 8 let ale jednou jsme věděli ze se vrátíme do ČR. Ta doba přišla když jsme začali plánovat rodinu a ja otěhotněla. Jsme zpet v ČR 4 roky.
oba dva jsme taky dělali na začátku jen housekeeping ale po třech letech jsem se ja dostala k práci v kanceláří manzel práci v oboru IT kde jsme pak pretrvali dalších pět let.
Já si udělala nejake účetnicke zkoušky a CAE (Cambridge certifikát z anglictiny) S tim tvym testem zkušenost nemám ale je to tusim něco obdobného pro cizince žijící v UK. Určíte je dobré je mít.
Pokud chceš dělat něco jiného zkus nejeke kratší cílene zaměřene kurzy. Ale znám spustu lidi kteří dělají housekeeping xx let.
Mají peníze na ruku často mají větší peníze než jsem mela ja když jsem začínala v kanceláři. Ale zase platíš dane, mas připadne narok na materskou, dovolenou, pracovni doba 8 hod atd…
Ale jinak to bylo super osm let. Byli jsme bez závazků, mladí a uživali si života. Hodne nam to dalo.Moc ráda na ten zivot vzpomínám ale rodinný život si v londyne moc dobře představit neumím. Ale spousta kamarádek tam zůstala a jsou spokojeni.
My jsme se vratili do ČR. Manžel nemel problém s najítim prace a máme se ted taky dobře. Každý ten život je jiný ale nemenila bych ted vubec nic uzivam si deti a rodinneho zivita. Londyn nám nechybí ale ale rádi na něj vzpomínáme.
No přítel je Angličan… Dělam je v British council takže ne ve škole
@aknah31 a jaké byly ty zkoušky? Prave chci jít na univerzitu abych mohla delat to co v cechach.
Proaim muzes poradit jak postupovat v tom abych získala také lepší praci v kanclu?
@mistress Delala jsme ATT. Sice jsem studovala v CR VS finance ale i tak jsem sla od zacatku. Delala jsem vecerni kurzy 2-3× tydne 18-21hod. 2× tydne ucetnictvi a 1× tydne anglictina.
Zacala jsme klasickym bookkeeping a k tomu kurz v ucetnim programu Sage.
pak jsem sla na vecerni ATT kurzy mam ale jen level 2 a level 3… pak se mi uz po praci prestalo chtit chodit a moje prace to ani nevyzadovala takze jsem zkoncila. Ale mohla jsme udelat jeste level 3 Pak ACCA…
Ja jsme na univerzitu nesla. Vyhovovali mi vecerni kurzy pri kterych jsem mohla normalne chodit do prace a navic jsme na univerzitu nemela penize a univerzita je vetsinou pres den a ja chtela vecerni kurzy.
Vlastne jsem si udelal jen ten Sage, bookkeeping kurz level 2 ATT a pak jsme uz nasla praci a level 3si dodelaval pri praci…
Pohledej co je v tvem okoli za College a uvidis co nabizeji.
Tak tak… ona ta UNI je docela tahoun peněz, takže já jsem taky dělala spíš jen kurzy AJ. Práce nevyžadovala, abych měla nějaký další kurz, ale to bylo i tím, že jsem podklady pro účetního připravovala, ale on je kontroloval a když, tak mi cokoliv rád vysvětlil, páč jsem učto znala z ČR.
Jinak já dělala přes rok aupair (live-out), protože přítel byl tehdá zaměstnán a pronajímali jsme si byt. Následně jsem do stejné firmy nastoupila i já, pracovala jsem jako administration assistant (v podstatě to byla celková administrativa pro firmu v oboru strojírenství - od objednávek, komunikace s dodavateli i odběrateli, tak taky příprava podkladů pro účetnictví, asistentka ředitele, recepční na firmě, starání se o návštěvy, když k nám dorazili…)
Práce byla velkou školou života a co do jazyka mi to dalo nejvíc. Zkoušky jsem dělala jen v rámci kurzů angličtiny pro příslušníky EU - ale skládalo se to vždy z písemné části (nějaká gramatika, sloh + poslech podle levelu zkoušky) a ústní, přičemž při ústní mi byl přidělen někdo ke komunikaci (nemusela jsem ho vůbec znát) a porota (2-3 lidi) nám dali nějaké téma vzhledem k levelu, na který jsme dělali zkoušky, a museli jsme se o něm spolu bavit. Když jsme nevěděli nebo jeden z nás, tak buď jsme si (v lepším případě) museli i anglicky nějak napovědět anebo napovídala či ptala se porota, ale to už pak dotyčnému, co se nechytal padaly body…
My se teda vrátili, bylo to na konci května 6 let… možná bychom tam ještě chvíli zůstali, ale v té době tam strojírenství hodně spadlo do přicházející krize a partnerovi šéf nedokázal zaručit práci na další rok a na tom stál zase pronájem bytu… takže jsme se o něco dřív, než jsme si mysleli, vrátili…
Na Anglii vzpomínáme rádi, zamilovali jsme si ji i lidi tam, ale doma pro nás prostě bylo v ČR a tak tomu je i teď - ikdyž bychom se rádi zpět zase podívali nějakou dobu tam strávili. Čekáme teď mimi, tak třeba se za pár let podaří i s prckem se tam mrknout ![]()
Určitě koukni na možnosti nejbližší college a taky pouvažuj, zda nebude lepší vzít ty večerní kurzy, páč při těch, jak píše aknah31, můžeš pracovat ![]()
@mistress: a co se týče lepší práce… jediné co je důležité v cizině (dle mého názoru), je ukázat, že zvládáš jazyk a jsi pracovně spolehlivým člověkem… ideál když pak máš nějaká pozitivní doporučení…
@mistress Já ti závidím, moc bych chtěla žít v Anglii. Žili jsme s manželem 4 roky v Londýně a moc mi to chybí, Anglii miluju. My tam teda oba jeli jako VŠ, uměli jsme dobře anglicky, žádné školy ani kurzy jsme nedělali. Pár měsíců jsem dělala za barem a pak se mi hned podařilo najít fajn práci ve velké společnosti, obor cestovní ruch, poslední rok jsem pak dělala v PR agentuře, úžasná práce, milovala jsem ji (o takové se mi tady v Čechách může jen zdát), ale museli jsem se z rodinných důvodů vrátit do ČR. A teď už máme rodinu a manžel o tom nechce ani slyšet, že bychom ještě někam jeli. Ale mě se po Anglii tak strašně stýská
![]()
@Mandarinka01: vlastně Ti rozumím - taky mi Anglie přirostla k srdci a někdy si připadám trošku jak rozpolcená osobnost, když na jednu stranu chci být tady v ČR (navíc čekáme potomka) a na druhou stranu pořád prahnu po tom, abychom měli možnost se dostávat do kontaktu s Anglií zase… jsem říkala, že bych tak nejradši na půl žila tady a na půl tam ![]()
@Clau.Zuzu Jo, přesně tak. Já se potkala s holkou, která to tak měla. Vrátila se do Čech, ale pořád pracovala pro anglickou firmu a jednou za měsíc tam třeba na týden letěla, jinak dělala z domu z Čech, vše přes internet. Značka ideál.
@Clau.Zuzu no taky to tak nějak bude, ale strašně se bojím te essay… Vůbec nevim co tam budu psát, protože ty twmata jsou naprosto heoziva ![]()
Dobrý večer ženy ![]()
Tak jsem koukla na ty kurzy… a zjistila jsem, že na Manchester college je kurz, kde nepotřebuji nějaké specifické vstupní podmínky: The course is entirely open access - no prior qualifications are needed.
Přijde mi to nějaké divné… Nemyslíte?
@mistress ja jsem v podstatě taky zadne vstupní požadavky na kurz nemela. MUSEL jsem zvládat co se tyče angličtiny a zbytek pak už bylo jedno. Duležíte bylo kurz zaplatit a na konci kurzu složit zkoušku a získat certifikát.
Ale Já začínala od začátku. Kdybych chtěla nastoupit do level 3 rovnou tak bych asi musela něco splňovat. Ale nevím zda by to vlastně šlo protoze bych musela mít udělán level2 nebo jeho ekvivalent.
O jaky typ kurzu se jedna?