Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Bubinna88 Můj sen. Jsou to novostavby, vypadá to hezky, lidi si tam uklízí a udržují vše hezké, většinou slepé ulice jen pro místní.. Vhodné pro děti, mnohdy jsou u satelitů pediatři, školy a školky… Za mě jo. Ale zase chlap nesnáší, jak je to všechno stejné, neanonymní (sousedí ví i tvým prdu) a prej je tam moc velké ticho.
No nevím… ![]()
@chs.jasmin tak pozor na vyber, u nas v obci nic z toho, co si napisala nie je. kazdy vie vsetko, ale nikto ti s nicim nepomoze, max sa pride stazovat, ze ste hlucny. takze ono to az taky ideal nie je. a taktiez mam pocit, ze sme s detmi samy doma, manzel len prespava.
Vazne by me zajimaly, jake satelity jsou u Prahy do 15 minut mhd do centra. Bydlim na Proseku a jen cesta na metro a metrem na Muzeum je minimalne 20 az 30 minut. Takze pokud vezmu jakykoliv satelit na severu Prahy (Bast, Libeznice, Cakovice, Zdiby, Klecany atd.) pod pul hodiny ale spis 40 minut se neda realne mhd dostat at si developer tvrdi co chce.
Příspěvek upraven 02.03.15 v 15:04
@tina1979 zapominas na vlak, ktery konci na Hlavnim nadrazi ci Masarykovo nadrazi, coz centrum je a z okolnich obci Prahy je tam za 20-30 min.
Ok vlakem za 20-30 minut to beru, pokud nebydlim zrovna nad nadrazim pripoctu dalsich 5-15 minut cesta na vlak. To je realne. Ale kde jsou ty 15 minutove satelity
.
@tina1979 píše:
Vazne by me zajimaly, jake satelity jsou u Prahy do 15 minut mhd do centra. Bydlim na Proseku a jen cesta na metro a metrem na Muzeum je minimalne 20 az 30 minut. Takze pokud vezmu jakykoliv satelit na severu Prahy (Bast, Libeznice, Cestlice, Zdiby, Klecany atd.) pod pul hodiny ale spis 40 minut se neda realne mhd dostat at si developer tvrdi co chce.
To s dopravou je samozrejme pravda.
Nicméně třeba Líbeznice není satelit. To je vesnice s plnou vybaveností, doktory, školou, školkou, pošta, obchod, vše v místě. Navíc vesnice s dlouhou a bohatou historií. Sice s bohatou satelitní výstavbou, nicméně integrovanou do stávající infrastruktury. Zatímco satelit (aspoň jak to chápu já) byl před 10 lety pole a nejbližší školka je spádová 4 stanice autobusem.
Asi by bylo dobré si upřesnit pojem satelit. Třeba z Říčan je člověk v centru Prahy mhd za pár minut. Nicméně neznám satelit co by tohle splňoval. (Pokud do něj vůbec nějaké mhd jezdí).
@AlphaOmega A tak dej navrh nejakeho satelitu, ja asi zadny opravdovy satelit neznam. Protoze co treba Hostivice, take povodni obec, ale nekolikanasobne zvetsena vystavou za poslednich 10 let, dnes oznacovana za satelit.
My nejsme typický satelit, prostě nová ulice. MHD kousek (2min.). Mě se tady líbí moc, jak bylo psáno, vše nové hezké. Jinak nechápu, proč někdo tak nenávistně píše. Mě to připadá, jako bydlení jinde. Buď vesnice, prostě řada domů, nebo lezu do paneláků, bytů, řada nájemníků. Jediný rozdíl je dostupnost a vybavenost. Dneska si myslím, že to není už takový problém zajet nakoupit, zavést děti do škol. Jako dítě jsem vyrostla na vesnici ŘD, pak panelák ve městě, pak velký byt ve středu města, a teď na okraji města ve vlastním domě s velkou zahradou. Každé bydlení mělo své pro a proti, ale už bych neměnila. Jsem doma v zahradě, a když chci, jsem do pár minut ve městě.
@Cuddy ac jsem nebyla vyzvana, tak jsem ti prispela do diskuze o stropech, ted bys mohl na oplatku vyjmenovat konkretni satelity Prahy
Pokud to nenávistně mělo být na mě tak se omlouvám, že jsem se nevyjádřil jasněji nic nenávistného jsem neměl na mysli, jen, jak jsem psal, satelit není pro mě.
Jinak k těm konkrétním satelitům. Nerad bych někoho urazil, že bych jeho bydlo nazval satelitem
, tak se předem omlouvám. Nicméně jsme se ženou strávili nedávno rok výběrem místa našeho budoucího bydlení v okolí Prahy. Satelitem pro nás bylo cokoli, kde zastupitelstvo podlehlo mámení mamonu a povolilo výstavbu v polích bez adekvátního zajištění sociálního, dopravního a technologického zázemí. Naprosto odstrašujícím příkladem jak by nemělo územně-stavební plánování vypadat je třeba okolí Říčan (včetně jich samotných): Pacov, Babice atd. (proto taky polovina inzerátů nemovitostí je odtud) Dále na severu třeba zmíněná Bašť.
@AlphaOmega nenavistne? Ale kdeze, to vubec. Jen mne zajima, co si kdo konkretne pod satelitem predstavuje.
@Cuddy píše:
@AlphaOmega nenavistne? Ale kdeze, to vubec. Jen mne zajima, co si kdo konkretne pod satelitem predstavuje.
To s nenavistnym pohledem byla reakce na @jenika1 ![]()
@AlphaOmega porad hledam tu definici, jak citim satelit ja. Pro me je to asi jakekoli bydleni za Prahou, kdy clovek sebe a deti vozi kazdy den do Prahy.
A co vesnice na jihu od Prahy? Jsou kousek od metra, je tu obchvat a dálnice, školky zajištěny, škola na školní autobus - zdarma doprava. Já nevím, ale mě v Praze na sídlišti přepadli, tak to bylo rozhodnutí zmizet. Přepadli mamky kamarádku a víc lidí. Tam rodinu ne.
Po 35 letech (od narození) bydlení na největším plzeňském sídlišti jsme téměř 2 roky v RD v nové zástavbě na kraji vsi, takže v satelitu (dříve pole) a zatím nemám pocit, že bych si pohoršila, naopak. Jsem od původního paneláku 7km, takže do velkého města asi 3 minuty autem, stále chodím nakupovat do Globusu jako dříve, bude asi přesně napůl cesty mezi panelákem a satelitem, autem jsem jezdila na nákupy i ve městě. Anonymita stejná, jako v paneláku, tj. občas prohodím se sousedy pár neutrálních slov, jinak nic. Školka nová asi 500m od našeho domu, berou i méně než 3leté děti. Malý obchůdek na nic, ale stejně jsem zvyklá na supermarkety, jezdím do stejných, jako z paneláku. Je tu i škola až do 9. třídy, narozdíl od sídliště to tam děti budou mít bez přecházení silnice, vzdálenost stejná nebo blíž než by byla v sídlišti. Jediný, co mi tu chybí, je MHD, staví tu tedy linkové autobusy, ale to není tak často, jak by asi bylo u MHD. Respektive zatím mi to nechybí, jen myslím pro děti do budoucna. Hned za plotem je louka, příroda, kousek do lesa, krásný výhled, satelit je to malý a jsme krajní pozemek, takže výhody značně předčí několik nevýhod. Celkově bych hodnotila pozemek od pozemku, říct obecně, že „satelit nikdy“ je dost hloupé a krátkozraké.