Život v satelitu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5473
2.3.15 23:03

Po 35 letech (od narození) bydlení na největším plzeňském sídlišti jsme téměř 2 roky v RD v nové zástavbě na kraji vsi, takže v satelitu (dříve pole) a zatím nemám pocit, že bych si pohoršila, naopak. Jsem od původního paneláku 7km, takže do velkého města asi 3 minuty autem, stále chodím nakupovat do Globusu jako dříve, bude asi přesně napůl cesty mezi panelákem a satelitem, autem jsem jezdila na nákupy i ve městě. Anonymita stejná, jako v paneláku, tj. občas prohodím se sousedy pár neutrálních slov, jinak nic. Školka nová asi 500m od našeho domu, berou i méně než 3leté děti. Malý obchůdek na nic, ale stejně jsem zvyklá na supermarkety, jezdím do stejných, jako z paneláku. Je tu i škola až do 9. třídy, narozdíl od sídliště to tam děti budou mít bez přecházení silnice, vzdálenost stejná nebo blíž než by byla v sídlišti. Jediný, co mi tu chybí, je MHD, staví tu tedy linkové autobusy, ale to není tak často, jak by asi bylo u MHD. Respektive zatím mi to nechybí, jen myslím pro děti do budoucna. Hned za plotem je louka, příroda, kousek do lesa, krásný výhled, satelit je to malý a jsme krajní pozemek, takže výhody značně předčí několik nevýhod. Celkově bych hodnotila pozemek od pozemku, říct obecně, že „satelit nikdy“ je dost hloupé a krátkozraké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4243
2.3.15 23:09

@Samamama
Souhlasím a taky si myslím, že každý bude doporučovat to své a že záleží na povaze, vzdělání, práci, potřebám,… Taky bych nikdy nic neodsuzovala a vše záleží i na životní situaci - umím si představit bydlet v Praze na Vinohradech ve 20ti, ale už s dětma mi to přijde slabší. Zase venkov super pro děti, ale co svobodný, co si chce užívat, chodit do kina?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
2.3.15 23:19

@Osmanka To je jasný, svobodný si nebudou stavět barák v satelitu, ne? :mrgreen: I když kecám, zrovna vedle nás jsou mladí bezdětní. Holt se musí investovat do taxíku (tedy pokud se po kině chce pít :lol: ). Ale já neodsuzuju žádné bydlení, pokud někdo má přímo odpor k pracem, které se kolem baráku občas musí udělat, bohatě využívá kulturních a jiných nabídek města, tak co by se cpal do RD? Právě proto je super, že nabídka je tak různorodá- malé byty, velké byty, malé RD, velké statky, malá města, velká města, centra, sídliště… prostě každý ať jde, kam ho srdce (a finanční možnosti) táhne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30899
3.3.15 07:27

@Osmanka Znam pouze jedem okraj Prahy a tam to neni tak ruzove, jak by se mohlo zdat. Pred par lety vzali do skolky i dvouleteho, ted pouze predskolaky, co se tyce skoly, pred par lety nebyl problem upichnout dite v blizske prazske skole, ted jiz tyto skoly deti odmitaji, protoze maji svou masivni vystavbu.

Obchvat, dalnice a kousek od metra je bezva, pokud ma odstavne parkoviste dostatecnou kapacitu, protoze jezdit do vnitrni Prahy autem je za trest. Obecne bych rekla, ze se u nas podminky k bydleni horsi s rostouci zastavbou. Ziji zde rada, ale neumim si predstavit, jak bychom to delali bez dvou aut.

Příspěvek upraven 12.09.15 v 18:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30899
3.3.15 07:33

Ale co vnimam velmi pozitivne, clovek zije mezi podobnou socialni skupinou s podobnymi starostmi. Nikdo nekrade boty kvuli novemu autu ani nehazi lahve do noveho bazenu, viz vcerejsi denicek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
3.5.15 22:15
@Anonymní píše:
Ono záleží v jakém satelitu je mluveno. My jsme satelit Prahy, do centra busem je to 15min., jezdí po 10ti minutách, na metru jsem za 10min. Akorát cena pozemků…

Zajímalo by mě, z kterého satelitu je to do centra 15 minut :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1231
4.5.15 00:07
@Bábrdl píše:
Zajímalo by mě, z kterého satelitu je to do centra 15 minut :lol:

tak třeba za Smíchova to tak vychází 15min na okraj Prahy 5, tam to roste jak po dešti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31475
4.5.15 01:49

Joo, třeba Chaby, Třebonice, zdánlivě prdelky, ale při tom v centru je člověk za chviličku. A jinak za mě - já mám radši klid, takže mě plně vyhovuje bydlet blíž k okraji města, ale nepohrdla bych ani bydlením o kus dál. Obchůdky, školky a takové věci bych určitě ocenila, na druhou stranu zbožňuju klid. Ono se to fakt nedá takhle určitě, každý bude volit dle preferencí.

Já si třeba vcelku pochvaluju i zahradkářskou kolonii, na jednu stranu mi občas mírně chybí ten pocit soukromí (mým snem je zahrada s šíleně vysokým dřevěným plotem :lol: ) ač to taky není tak hrozné, na druhou stranu máme fakt suprové sousedy, když je cokoliv potřeba, tak si pomůžem a ták… takže ono fakt záleží :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6499
12.9.15 18:10
@Izzz píše:
http://www.ceskatelevize.cz/…73-satelity/
dokumentJinak se mi líbí seriál Všechny moje lásky, ale naprosto mě odpuzuje to jejich bydlení v satelitu.

Tak hned první záběr dokumentu je na naše budoucí bydlení. Je to rozšíření malého města, není to klasický satelit. No celkově dokument o ničem, každému člověku vyhovuje něco jiného a je to tak v pořádku :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
141
29.9.15 23:56

Tak strašně bych chtěla žít v satelitu, je tam vždy čisto, lidi si pěstují předzahrádky, je to jedna velký výloha… Ale bohužel na to nemáme :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
30.9.15 10:43
@Nimie píše:
Joo, třeba Chaby, Třebonice, záleží :nevim:

Tak z Chaber jsi v centru podle idosu za 30 minut, z Třebonic za 40.
A jsou to městské části. Reálné dojezdy ze satelitů jsou ještě delší.

Musím říct, že jsem trochu alergická na „z naší vesnice jsme v centru za15 minut“. Blbost. Já bydlím na okraji Prahy a když řeknu, z jak dlouho jsem v centu prahy reálně (30 minut) tak všichni začnou „jé, to je daleko, to od nás je to 15 minut a to ani nejsme praha“. Jenže, když v tom začneš rýpat, tak zjistíš, že myslí čistou jízdu vlakem, která není 15, ale dvacet pět minut, jenže k vlaku to má dalších patnáct a už to skáče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31475
30.9.15 14:17
@Bábrdl píše:
Tak z Chaber jsi v centru podle idosu za 30 minut, z Třebonic za 40.
A jsou to městské části. Reálné dojezdy ze satelitů jsou ještě delší.Musím říct, že jsem trochu alergická na „z naší vesnice jsme v centru za15 minut“. Blbost. Já bydlím na okraji Prahy a když řeknu, z jak dlouho jsem v centu prahy reálně (30 minut) tak všichni začnou „jé, to je daleko, to od nás je to 15 minut a to ani nejsme praha“. Jenže, když v tom začneš rýpat, tak zjistíš, že myslí čistou jízdu vlakem, která není 15, ale dvacet pět minut, jenže k vlaku to má dalších patnáct a už to skáče.

Asi dost záleží co považuješ za centrum a Prahu no… jakoby já tu dojezdovou vzdálenost beru většinou podle auta, jezdím s ním všude kudy nevede smysluplný rychlý spoj MHD a do centra jakože úplně do centra potřebuju jednou za rok, jinak mám všechno na „okraji“ Prahy, cca do vzdálenosti Anděla, ale obojí je to Praha a i když si vezmu takovou prdelku jako je Rudná, tak reálně třeba na Andělu opravdu za těch 15 - 20 minut jsem. Teď když otevřeli Blanku, tak těžko říct, jak se to změní, ale opět - projedeš jí za pár minut a jsi na opačné straně Prahy. Osobně jsem dojezd nikdy nebrala podle MHD, jednak protože se to neustále mění a jednak protože je naprosto jasné, že je to naprosto nevyváženě pomalejší, ale ono skutečně kolikrát jet přes tu Prahu je mnohem pomalejší, než když jedeš z nějakého blízkého okolí a buď autem nebo dobře busem třeba jedeš po okruhu nebo tunelama, protože na těch místech nejsou zácpy a ty spoje jsou tam více než příjemné :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
30.9.15 14:29

@Nimie Já jsem Pražák. Centrum prahy beru standardně Václavák, ať je s čím srovnávat. Jinak tijeden bude tvrdit, že je na Anděl za 15 a druhý na Florenci za 15 a oba budou mít oit, že jsou v centru. Dojezd je pro mne MHD, hlavně mě zajímá, jak rychle se z dotyčného místa dostanu na jakékoliv metro.

Reálně je cesta autem ve špice většinou o brutálním popojíždění v kolonách. Ono je hezké, že mapy ukážou, že to trvá 25 minut, ale jak dlouho by to bylo v reálu?

edit: tím nechci říct, že jezdit z Rudné je nějaké utrpení. Jen, že to není 15 minut :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31475
30.9.15 14:59
@Bábrdl píše:
@Nimie Já jsem Pražák. Centrum prahy beru standardně Václavák, ať je s čím srovnávat. Jinak tijeden bude tvrdit, že je na Anděl za 15 a druhý na Florenci za 15 a oba budou mít oit, že jsou v centru. Dojezd je pro mne MHD, hlavně mě zajímá, jak rychle se z dotyčného místa dostanu na jakékoliv metro.

Reálně je cesta autem ve špice většinou o brutálním popojíždění v kolonách. Ono je hezké, že mapy ukážou, že to trvá 25 minut, ale jak dlouho by to bylo v reálu?

edit: tím nechci říct, že jezdit z Rudné je nějaké utrpení. Jen, že to není 15 minut :lol:

Nepíšu hodnotu z map, tu cestu jezdím autem i několikrát týdně ;) stalo se mi jen pár krát, že jsem tudy jela déle než cca 20 minut a to jen protože zrovna byla uzavírka nebo jsem jela v opravdu hodně nevhodnou dobu zkombinovanou s bouračkou. Kromě brzkého rána a pozdního odpoledne se tam lze dostat pod 20 minut…

Navíc vždycky máš vícero možností - pokud víš, že tam jsou uzavírky nebo problémový provoz (google ti to ukáže většinou), tak můžeš jet po okruhu, ten stál opravdu snad jen v pátek večer nebo při vyjímečné bouračce a to ještě v opačném směru než jedeš a za 20 minut jsi na Andělu i ve špičce ;)

Pak máš možnost dojet na Butovice (10 minut) a za těch dalších 10 minut dojet metrem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31475
30.9.15 15:07
@Bábrdl píše:

edit: tím nechci říct, že jezdit z Rudné je nějaké utrpení. Jen, že to není 15 minut :lol:

Ale jinak třeba pokud si zrovna vezmeme tu hloupou Rudnou, tak pokud chceš jet čistě MHD, tak autobus na Zličín jede cca 10 minut, zastávek je tam několik a na zastávku jdeš max. 5 minut většinou. Ze Zličína je to pak necelých 20 minut na Anděl. Tzn. i tím MHD jsi na Andělu cca za 30 - 35 minut, což je cesta, kterou jinak člověk běžně musí absolvovat z mnoha jiných částí Prahy ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí