Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Po 35 letech (od narození) bydlení na největším plzeňském sídlišti jsme téměř 2 roky v RD v nové zástavbě na kraji vsi, takže v satelitu (dříve pole) a zatím nemám pocit, že bych si pohoršila, naopak. Jsem od původního paneláku 7km, takže do velkého města asi 3 minuty autem, stále chodím nakupovat do Globusu jako dříve, bude asi přesně napůl cesty mezi panelákem a satelitem, autem jsem jezdila na nákupy i ve městě. Anonymita stejná, jako v paneláku, tj. občas prohodím se sousedy pár neutrálních slov, jinak nic. Školka nová asi 500m od našeho domu, berou i méně než 3leté děti. Malý obchůdek na nic, ale stejně jsem zvyklá na supermarkety, jezdím do stejných, jako z paneláku. Je tu i škola až do 9. třídy, narozdíl od sídliště to tam děti budou mít bez přecházení silnice, vzdálenost stejná nebo blíž než by byla v sídlišti. Jediný, co mi tu chybí, je MHD, staví tu tedy linkové autobusy, ale to není tak často, jak by asi bylo u MHD. Respektive zatím mi to nechybí, jen myslím pro děti do budoucna. Hned za plotem je louka, příroda, kousek do lesa, krásný výhled, satelit je to malý a jsme krajní pozemek, takže výhody značně předčí několik nevýhod. Celkově bych hodnotila pozemek od pozemku, říct obecně, že „satelit nikdy“ je dost hloupé a krátkozraké.
@Samamama
Souhlasím a taky si myslím, že každý bude doporučovat to své a že záleží na povaze, vzdělání, práci, potřebám,… Taky bych nikdy nic neodsuzovala a vše záleží i na životní situaci - umím si představit bydlet v Praze na Vinohradech ve 20ti, ale už s dětma mi to přijde slabší. Zase venkov super pro děti, ale co svobodný, co si chce užívat, chodit do kina?
@Osmanka To je jasný, svobodný si nebudou stavět barák v satelitu, ne?
I když kecám, zrovna vedle nás jsou mladí bezdětní. Holt se musí investovat do taxíku (tedy pokud se po kině chce pít
). Ale já neodsuzuju žádné bydlení, pokud někdo má přímo odpor k pracem, které se kolem baráku občas musí udělat, bohatě využívá kulturních a jiných nabídek města, tak co by se cpal do RD? Právě proto je super, že nabídka je tak různorodá- malé byty, velké byty, malé RD, velké statky, malá města, velká města, centra, sídliště… prostě každý ať jde, kam ho srdce (a finanční možnosti) táhne.
@Osmanka Znam pouze jedem okraj Prahy a tam to neni tak ruzove, jak by se mohlo zdat. Pred par lety vzali do skolky i dvouleteho, ted pouze predskolaky, co se tyce skoly, pred par lety nebyl problem upichnout dite v blizske prazske skole, ted jiz tyto skoly deti odmitaji, protoze maji svou masivni vystavbu.
Obchvat, dalnice a kousek od metra je bezva, pokud ma odstavne parkoviste dostatecnou kapacitu, protoze jezdit do vnitrni Prahy autem je za trest. Obecne bych rekla, ze se u nas podminky k bydleni horsi s rostouci zastavbou. Ziji zde rada, ale neumim si predstavit, jak bychom to delali bez dvou aut.
Příspěvek upraven 12.09.15 v 18:33
Ale co vnimam velmi pozitivne, clovek zije mezi podobnou socialni skupinou s podobnymi starostmi. Nikdo nekrade boty kvuli novemu autu ani nehazi lahve do noveho bazenu, viz vcerejsi denicek.
@Anonymní píše:
Ono záleží v jakém satelitu je mluveno. My jsme satelit Prahy, do centra busem je to 15min., jezdí po 10ti minutách, na metru jsem za 10min. Akorát cena pozemků…
Zajímalo by mě, z kterého satelitu je to do centra 15 minut ![]()
@Bábrdl píše:
Zajímalo by mě, z kterého satelitu je to do centra 15 minut
tak třeba za Smíchova to tak vychází 15min na okraj Prahy 5, tam to roste jak po dešti
Joo, třeba Chaby, Třebonice, zdánlivě prdelky, ale při tom v centru je člověk za chviličku. A jinak za mě - já mám radši klid, takže mě plně vyhovuje bydlet blíž k okraji města, ale nepohrdla bych ani bydlením o kus dál. Obchůdky, školky a takové věci bych určitě ocenila, na druhou stranu zbožňuju klid. Ono se to fakt nedá takhle určitě, každý bude volit dle preferencí.
Já si třeba vcelku pochvaluju i zahradkářskou kolonii, na jednu stranu mi občas mírně chybí ten pocit soukromí (mým snem je zahrada s šíleně vysokým dřevěným plotem
) ač to taky není tak hrozné, na druhou stranu máme fakt suprové sousedy, když je cokoliv potřeba, tak si pomůžem a ták… takže ono fakt záleží ![]()
@Izzz píše:
http://www.ceskatelevize.cz/…73-satelity/
dokumentJinak se mi líbí seriál Všechny moje lásky, ale naprosto mě odpuzuje to jejich bydlení v satelitu.
Tak hned první záběr dokumentu je na naše budoucí bydlení. Je to rozšíření malého města, není to klasický satelit. No celkově dokument o ničem, každému člověku vyhovuje něco jiného a je to tak v pořádku ![]()
Tak strašně bych chtěla žít v satelitu, je tam vždy čisto, lidi si pěstují předzahrádky, je to jedna velký výloha… Ale bohužel na to nemáme ![]()
@Nimie píše:
Joo, třeba Chaby, Třebonice, záleží
Tak z Chaber jsi v centru podle idosu za 30 minut, z Třebonic za 40.
A jsou to městské části. Reálné dojezdy ze satelitů jsou ještě delší.
Musím říct, že jsem trochu alergická na „z naší vesnice jsme v centru za15 minut“. Blbost. Já bydlím na okraji Prahy a když řeknu, z jak dlouho jsem v centu prahy reálně (30 minut) tak všichni začnou „jé, to je daleko, to od nás je to 15 minut a to ani nejsme praha“. Jenže, když v tom začneš rýpat, tak zjistíš, že myslí čistou jízdu vlakem, která není 15, ale dvacet pět minut, jenže k vlaku to má dalších patnáct a už to skáče.
@Bábrdl píše:
Tak z Chaber jsi v centru podle idosu za 30 minut, z Třebonic za 40.
A jsou to městské části. Reálné dojezdy ze satelitů jsou ještě delší.Musím říct, že jsem trochu alergická na „z naší vesnice jsme v centru za15 minut“. Blbost. Já bydlím na okraji Prahy a když řeknu, z jak dlouho jsem v centu prahy reálně (30 minut) tak všichni začnou „jé, to je daleko, to od nás je to 15 minut a to ani nejsme praha“. Jenže, když v tom začneš rýpat, tak zjistíš, že myslí čistou jízdu vlakem, která není 15, ale dvacet pět minut, jenže k vlaku to má dalších patnáct a už to skáče.
Asi dost záleží co považuješ za centrum a Prahu no… jakoby já tu dojezdovou vzdálenost beru většinou podle auta, jezdím s ním všude kudy nevede smysluplný rychlý spoj MHD a do centra jakože úplně do centra potřebuju jednou za rok, jinak mám všechno na „okraji“ Prahy, cca do vzdálenosti Anděla, ale obojí je to Praha a i když si vezmu takovou prdelku jako je Rudná, tak reálně třeba na Andělu opravdu za těch 15 - 20 minut jsem. Teď když otevřeli Blanku, tak těžko říct, jak se to změní, ale opět - projedeš jí za pár minut a jsi na opačné straně Prahy. Osobně jsem dojezd nikdy nebrala podle MHD, jednak protože se to neustále mění a jednak protože je naprosto jasné, že je to naprosto nevyváženě pomalejší, ale ono skutečně kolikrát jet přes tu Prahu je mnohem pomalejší, než když jedeš z nějakého blízkého okolí a buď autem nebo dobře busem třeba jedeš po okruhu nebo tunelama, protože na těch místech nejsou zácpy a ty spoje jsou tam více než příjemné ![]()
@Nimie Já jsem Pražák. Centrum prahy beru standardně Václavák, ať je s čím srovnávat. Jinak tijeden bude tvrdit, že je na Anděl za 15 a druhý na Florenci za 15 a oba budou mít oit, že jsou v centru. Dojezd je pro mne MHD, hlavně mě zajímá, jak rychle se z dotyčného místa dostanu na jakékoliv metro.
Reálně je cesta autem ve špice většinou o brutálním popojíždění v kolonách. Ono je hezké, že mapy ukážou, že to trvá 25 minut, ale jak dlouho by to bylo v reálu?
edit: tím nechci říct, že jezdit z Rudné je nějaké utrpení. Jen, že to není 15 minut ![]()
@Bábrdl píše:
@Nimie Já jsem Pražák. Centrum prahy beru standardně Václavák, ať je s čím srovnávat. Jinak tijeden bude tvrdit, že je na Anděl za 15 a druhý na Florenci za 15 a oba budou mít oit, že jsou v centru. Dojezd je pro mne MHD, hlavně mě zajímá, jak rychle se z dotyčného místa dostanu na jakékoliv metro.Reálně je cesta autem ve špice většinou o brutálním popojíždění v kolonách. Ono je hezké, že mapy ukážou, že to trvá 25 minut, ale jak dlouho by to bylo v reálu?
edit: tím nechci říct, že jezdit z Rudné je nějaké utrpení. Jen, že to není 15 minut
Nepíšu hodnotu z map, tu cestu jezdím autem i několikrát týdně
stalo se mi jen pár krát, že jsem tudy jela déle než cca 20 minut a to jen protože zrovna byla uzavírka nebo jsem jela v opravdu hodně nevhodnou dobu zkombinovanou s bouračkou. Kromě brzkého rána a pozdního odpoledne se tam lze dostat pod 20 minut…
Navíc vždycky máš vícero možností - pokud víš, že tam jsou uzavírky nebo problémový provoz (google ti to ukáže většinou), tak můžeš jet po okruhu, ten stál opravdu snad jen v pátek večer nebo při vyjímečné bouračce a to ještě v opačném směru než jedeš a za 20 minut jsi na Andělu i ve špičce ![]()
Pak máš možnost dojet na Butovice (10 minut) a za těch dalších 10 minut dojet metrem.
@Bábrdl píše:
@Nimie Já jsem Pražák. Centrum prahy beru standardně Václavák, ať je s čím srovnávat. Jinak tijeden bude tvrdit, že je na Anděl za 15 a druhý na Florenci za 15 a oba budou mít oit, že jsou v centru. Dojezd je pro mne MHD, hlavně mě zajímá, jak rychle se z dotyčného místa dostanu na jakékoliv metro.Reálně je cesta autem ve špice většinou o brutálním popojíždění v kolonách. Ono je hezké, že mapy ukážou, že to trvá 25 minut, ale jak dlouho by to bylo v reálu?
edit: tím nechci říct, že jezdit z Rudné je nějaké utrpení. Jen, že to není 15 minut
Ale jinak třeba pokud si zrovna vezmeme tu hloupou Rudnou, tak pokud chceš jet čistě MHD, tak autobus na Zličín jede cca 10 minut, zastávek je tam několik a na zastávku jdeš max. 5 minut většinou. Ze Zličína je to pak necelých 20 minut na Anděl. Tzn. i tím MHD jsi na Andělu cca za 30 - 35 minut, což je cesta, kterou jinak člověk běžně musí absolvovat z mnoha jiných částí Prahy ![]()