Zkácený úvazek a brigáda

Anonymní
26.4.24 12:26

Zkácený úvazek a brigáda

Ahojky. Prosím moc o radu.

Mám 5ti leté dítě. Přišla jsem o práci. Našla jsem si aspoň brigádu. Dočasně.

Každopádně byla jsem na pohovoru na plný úvazek. Kde mě dnes volala paní, že mě můžou vzít. Ale né na plný ale zkrácený. 20hodin/tyden. Činí to 17 500 hrubého za měsíc. Jedná se o práci v nově otevřené prodejné. Že mě časem úvazek navýší. O práci stojím a moc. Se mnou braly dalších 20 lidí.

Moje otázka zní!!

Četla jsem na internetu, pokud výplata není vyšší než zákonem daná minimální mzda, tak se musí doplácet zdravotní pojištění. Co to pro mě znamená??

Další otázka můžu ke zkrácenému úvazku si necha brigádu, na kterou chodím?? (Volím si směny sama). Že bych chodila do práce plus třeba ještě si přividělala na DPP nebo DPČ?

Děkuji Vám moc za odpovědi. Moc mě to pomůže!!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36157
26.4.24 12:30

Znamená to jen to, že ti z výdělku strhne zaměstnavatel odvody do povinného minima.
Brigádu si můžeš nechat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.4.24 12:58
@JancaS84 píše: Více

Co to znamená v praxi?? Dívala jsem se na kalkulačku výpočtu mzdy. Kdy cca v čistém to dělá 15 000kč. A od toho mě zaměstnavatel strhne to zákonné minimum? Kolik cca ještě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
26.4.24 13:10

Pokud jste si nezadala do té kalkulačky, že jste státní pojištěnec, tak už vám to ukázalo, to co opravdu dostanete, to zdravotní už je tam dopočítané celé. On ten rozdíl na zdravotním pojištění dělá cca 200 Kč, oproti minimální mzdě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5810
26.4.24 13:13

Já mám teda poloviční úvazek a výplatu ještě nižší než co tu píšete, za cca 30hod týdně. A normálně se z toho strhává zdravotní i sociální bez nějakých doplatků. Ale nevím zda je to u zkráceného úvazku stejně, no. Jestli to nějak rozlišují nebo je poloviční úvazek brán stejně jako zkrácený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36157
26.4.24 13:18
@Michaela2162 píše: Více

Jestli jsi to do té kalkulačky zadala správně, tak už by to mělo být spočítáno včetně toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65432
26.4.24 16:16
@Acinore píše: Více

30hodin neni polovicni uvazek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.4.24 16:28
@JancaS84 píše: Více

Byla kalkulačka, kde jsem zadala zkrácený úvazek. Částku v hrubém a ukázalo to výpočet mzdy. Tak snad by to mělo být správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.4.24 16:32
@Jolynka píše: Více

Děkuju moc. Mě to vylekalo, že budu muset někde něco platit. :-)
Chtělo to zadat zkrácený úvazek, hrubou mzdu. Děti. Tak snad jsem to zadala správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5810
26.4.24 19:51
@vokishka píše: Více

Ano máš pravdu, je to 0,75 úvazek :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...