Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já jsem si všechno zjišťovala sama, dostala jsem nějaký knížky a tak, ale otevřeně jsme doma o sexu moc nemluvili, to až pak dýl, někdy kolem 16 let. V 15 jsem taky měla už kluka, první sex, dávala jsem si bacha, dnes je mi 32, jsem bezdětná, samostatná a slušná. Nech jí bejt. Taky jsem našim lhala, když to prasklo, mrzelo mě to a víckrát jsem to neudělala. Snad se taky chytí za nos. Hlavně at jí týpek nezbouchne a jinak můžeš jen doufat. Dle mě to nejde ovlivnit. Čím víc jí to budeš zakazovat, tim horší to bude.
@HloupýFlop píše:
Měla jsem na tapetě na mobilu spermii. Neměla jsem tucha, co to je, všem jsem to nadšeně ukazovala jako pulce……Vysvětlila mi to až spolužačka…..
Uffff
za me jeste mobil nebyl, bylo to nekde v roce 88 ![]()
No pročetla jsem to celé. A té holčiny je mi moc líto. Zakladatelka nemá za nehet sebereflexe. Prostě typický zastánce autoritativní výchovy. Dítě je formováno nesmyslnými zákazy, nepřiměřenými tresty a citovým vydíráním. Za nejmenším prohřešek je odsouzeno zahrnuto hromadou výčitek. V rodiče nemá absolutně žádnou důvěru. Nemůže se svěřit, nemůže se s nimi v klidu domluvit a dojít k nějaké shodě.
Takže si postupně začne budovat ochranný mechanismus zvaný lhaní a zatloukání. Je to prostě strategie jak “přežít”.
Typické je, že dítě seká latinu tak dlouho dokud věří, že si tím lásku a důvěru rodičů zaslouží. A když zjistí, že ne zařídí se nakonec podle svého.
No zakladatelko řeknu ti jediné. Podívej se do zrcadla uvidíš tam viníka celé té situace.
Jenže je to asi zbytečně viď. Dostala jsi tu tolik rad, vysvětlení, panuje tu vzácná shoda. A ty nic! Dál si jedeš své.
A tvé teatrální výkřiky “nevím jestli je to pořád má dcera”.
No nejsi vlastně daleko od pravdy. Pokud něco rychle nezměníš. Bude ona hledat způsoby jak se od tebe brzo dostat co nejdál.
@Lenka395 píše:
@HloupýFlop Já jen nevím, jak ji mám znovu věřit, tímhle ztratila mou veškerou důvěru..
Hm, na hroucení je brzo. Toto období bude ještě pár let trvat. A věř, že děti v pubertě jsou schopny daleko horších věcí. Z jejiho pohledu je to tak, že Ti o schůzce s tím klukem říct nemohla. Věří ona Tobě? Mluvíte spolu, jako matka s dcerou? Máte důvěrné rozhovory? Nedopusť, abyste spolu přestaly mluvit. Pak o ní nebudeš vědět nic a to je špatně a ještě hůř.
Tady se diskutující nevídaně shodnou.
@Lenka395 jedno malé porovnání: u nás v rodině jedna 14letá slečna brala pervitin, kradla věci za účelem prodeje, ve škole propadala… To, že lhala, byl ten nejmenší problém.
Jsi „trochu“ hysterka. Každej puberťák občas rodičům kecá. Může to být jednoduše proto, že si utváří prostor na své soukromí. Nechtějí se nám se vším svěřovat. A co jako? Nebudem se toho hroutit, ne? ![]()
Chápu ale, že když jde o kluka o 4 roky staršího, tak tě to znepokojuje víc.
Rada, pokud o ni stojíš: požádej dceru, aby ti říkala, s kým jde, kam, a kdy přijde. Bez scén, výčitek a jiných hysterických výstupů. Možná, že ti dveře ještě zavřela. ![]()
Že je tady naprosto vzácná shoda. Je to snad první diskuze o výchově, kterou jsem četla, ve které panuje naprostá shoda
.
U nás se o sexu taky nemluvilo. Koupili nám pak nějakou knížku o dospívání - ale už hodně pozdě. To už jsme všechno stejně dávno věděli.
@Lenka395 píše:
@welovefashion Už bych se ani nedivila, kdyby byla těhotná.
Tak ji snad trochu věř ne?
říkáš, že ve škole problém nemá. Tak počítám, že není hloupá a ví, jak se chránit. Hlavně není nikde psané, že s ním spí.
A k tomu lhaní… Já jsem v 18 letech asi čtvrt roku cca 2× do měsíce lhala, že jdu na víkend ke kámošce. Doopravdy jsem jezdila 100 km vlakem za kamarádem s výhodami si pořádně zaš…
A vidíš, přežila jsem.
@Barevné klubíčko píše:
Tak ji snad trochu věř ne?říkáš, že ve škole problém nemá. Tak počítám, že není hloupá a ví, jak se chránit. Hlavně není nikde psané, že s ním spí.A k tomu lhaní… Já jsem v 18 letech asi čtvrt roku cca 2× do měsíce lhala, že jdu na víkend ke kámošce. Doopravdy jsem jezdila 100 km vlakem za kamarádem s výhodami si pořádně zaš…
![]()
A vidíš, přežila jsem.
Jenže ty jsi byla dospělá,,Jeji holka je pod zákonem a navíc co si budeme povídat v 18ti už má člověk „jinej rozum“než ve 14ti. Takze srovnávat dospělou ženskou s puberťačkou je trochu mimo.
Sorry ale mam ocit, ze tu holku dost terorizujes, nema k tobe duveru, protoze ji nejsis furt buzerujes, a proto ti lze. Vyreseno.
@Lenka395 píše:
To myslis vazne???
Fakt doufam, ze ses troll.
@Lenka395 píše:
Vzpamatuj se
![]()
@Adull píše:
To mi řekni jaká škola byla za komunistů ta výběrová? Jsi anonym, tak nám můžeš sdělit, kam chodili tehdy děti ze vzdělanějších rodin. Pokud vím za komunistů to nebyly děti ze vzdělanějších, jako spíš z angažovanějších rodin.
Jazykové? Dělaly se tam přijímačky do 3. třídy.
@Havlova píše:
Jazykové? Dělaly se tam přijímačky do 3. třídy.
Za totáče? Dcera na jednu chodila, ale je ji 16, přesto bych neřekla, že tam chodily jen děti vzdělanějších rodičů.
@Adull píše:
To mi řekni jaká škola byla za komunistů ta výběrová? Jsi anonym, tak nám můžeš sdělit, kam chodili tehdy děti ze vzdělanějších rodin. Pokud vím za komunistů to nebyly děti ze vzdělanějších, jako spíš z angažovanějších rodin.
No já chodila do školy v devadesátkách a ano jazykovka, byla od 3.třidy a dělaly se tam zkoušky ![]()