Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim vsechny zkusene i nezkusene maminky a chtela bych se vas zeptat, jak jste to meli se spankem a uspavanim miminka. Muj ctyrmesicni chlapecek snad jeste nidky neusnul sam. Asi je ten prechod do rise snu pro nej obtizny, takze od narozeni ho ke spanku nejakym zpusobem uhoupavam, nosim na rukach, nositku apod. A to musim praktikovat pokazde, kdyz chce usnout. Kolem jeho tri mesicu zacal sem tam behem dne usinat sam, tak jsem si rikala, ze je castecne vyhrano, a ze tu moji chovaci pomoc uz nepotrebuje. Ale to se bohuzel zmenilo a opet ho pokazde uspavame v naruci. Jsou tu maminky, ktere maji podobnou zkusenost, myslite, ze syna rozmazluji. Rikala jsem si, ze kdyz ma problem usnout a ja mu pomuzu, ze casem uz to pro nej nebude tak obtizne a zacne usinat bez me pomoci. Ale ted se pridavaji obavy, abych si na to nezvykl. Vcera jsme jemne vyzkouseli ho nechat v postylce s nasim pomazlenim, hlazenim apod. ale dopadlo to katastrofalne, samozrejme ze plakal ale pak asi jak byl pretazeny, nam s manzelem brecel snad hodinu v naruci a nebyl k utiseni, coz se nam jeste nikdy nestalo. Vim, ze jsou miminka, ktera bez problemu usinaji sama, nevadi mi, ze my mezi ne nepatrime, ale mam jen obavy z budoucna, aby kdyz zacne veci vice chapat, ho nemusela chovat celou noc.
Já to tak měla s první, hrůza, u miminka mi ti taky nevadilo, jenže my uspávali a uspávali, rok, dva roky, pak už spala s námi v posteli a to usínání se protahovalo a protahovalo, leželi jsme u ní na střídačku večer co večer i dvě hodiny, pořád jsem si říkala, že ji nenechám plakat, ve dvou a půl pohár přetekl, první večer řvala jak tur a já ji dokázala nechat, druhý řvala míň a třetí jen pofňukávala. Co myslíš teď s druhou, snažím se od miminka, už to vypadalo, že usne sama, ale houby, tak buď ukojuju nebo řve, já chovám, pokládám do pstýlky, řve, chovám.....závidím všem, co položí a mimi spí
Ahoj,naš první syn nespal vubec,už jsme z toho věčného nošení necítili zád, pak jsme sehnali kolíbku a bylo po problému
@zikado píše:
Ahoj,naš první syn nespal vubec,už jsme z toho věčného nošení necítili zád, pak jsme sehnali kolíbku a bylo po problému
tak nevím, jestli jmme zkušená matka, ale mimino mi nechce usínat taky ![]()
No dobře, za chvíli mě to čeká zas a radost z toho nemám. První usínal sám s kolotočem naprosto bez problémů, druhá usánala v postýlce za říkání „ššš“ a hlazení po hrudníčku, třetí se nějak brání ![]()
takže radu nemám, jen že v tom nejsi sama…
No, jestli ti to nevadí, tak chovej a uspávej. Ale je třeba počítat s tím, že to může opravdu trvat dlouho, než se propracujete k samostatnému usínání. Já tedy nemám to srdce nechat vyplakat (a tím nechci říkat, že je to špatně). Takže s různými obměnami jsme uspávali až do tří let. Byly období, kdy usnula do deseti minut, byly období, kdy to trvalo i hodinu. Dneska přečteme pohádku a jdeme. Do vlastního pokojíčku se přestěhovala, až když si sama řekla, což bylo krátce před třetíma narozeninama. Fakt záleží na tom, jak vám to vyhovuje. POkud se rozhodnete, že nebudete uspávat, tak pak buďte důslední a nedělejte to jeden den tak a druhý jinak. Nemyslím, že bych děti rozmazlovala tím, že jim dopřeju svoji přítomnost. Rostou tak rychle, takže si je užívám, dokud to jde. i když je to někdy na palici ![]()
Jsem rada, ze nejsem sama, to mi hned zvedlo naladu. Nekdy me totiz zamrzi poznamky, ze jsme si ho tak naucili,ale myslim, ze jsou mimca, u kterych usinani neni problem a nektera to bohuzel neumi.Jinak jsem zkousela treba i automatickou houpacku pro mimca, ale ani ta maleho neukolebala, holt tepla naruc je to nejlepsi.
Hele, jestli jde o řeči babiček a jiného příbuzenstva, tak nad to se musíš povznést. Je to tvoje mimi a jen vy dva víte, jak vám to vyhovuje. Jinak můžu potvrdit, že potřebu tělesného kontaktu mají děti odlišnou. Káje stačil v noci, když plakala, dudlíček. když jsem jí od nás z postele přesunula do vlastní postýlky, měla jsem pocit, že si lebedí. Kubík ještě celý den prospal, i na jídlo jsem ho musela budit (byl narozený o měsíc dřív), ale když začal kňourat, musela jsem si ho vzít k sobě do postele, jinak jsem měla po spaní.
Ahoj, jako bych ten příspěvek psala já. Už od začátku uspáváme na rukách. První měsíc jsem ho musela ještě po každém kojení v noci uspávat chozením po bytě než jsem přišla na ten správný způsob (to se rychle hublo
) Pak se to zlomilo a spával až do 3 hodin, tak to už byloo moc lepší, ale změnil se čas a od té doby krmíme co 2 hodiny i v noci, ale naučil se usnout u prsu. Přes den stále uspávám na rukách, ale většinou už tak 2-3×, protože odpovedne jsme buď venku nebo ho udrncám na balkoně. Už jsem zkoušela usínáčka, ale fungoval jen tu dobu, kdy spal dlouho. Teď má 6 měsíců a většinou usne prsu, ale bohužel někdy se vzbudí a zase ty ruce. A to se ještě kroutí, rptože jsme začali s příkrmama tak má prdíky a roste mu zoubek, takže se u toho kroutí, brečí a trvá to čím dál dýl.
Na řeči nedej, my máme 8 měsíční a taky jsme na začátku houpali v náručí a ˇpravda docela si zvykla. Teď praktikujem, koupel, oblíkání, pak ji frknu k nám do postele, kde si pomalu vycvakne falšku UM a předtím než vytuhne jí přendám to postýlky. Poprvé plaka chvíli, pak chvilku a dneska si teda békla, ale dopila UM, pustila jsem kolotoč a vytuhla. Jde o to zkoušet a zjistíš, co zabírá. Já hlavně nemohla nosit, páč malá má v 8 měsících 80 cm a 8,5 kg, to bych měla ruce jak orangutan ![]()
Mě na uspávání přes den pomáhá hacka. Báječný vynález, malý mi přes den usne na déle jedině tam nebo v kočáře. Anebo teda na rukách, což není moc praktické
Usínání večer kupodivu nijak neřeším…ze začátku jsem do postýlky dávala spící dítko a zhruba od konce šestinedělí ho ukládám nakojeného, okoupaného a budí se až ráno. Výjimečně chce v noci trochu napít, ale nepláče. Ale od začátku se snažím koupat a ukládat ke spánku ve zhruba stejnou dobu a snažím se vychytat chvíli, kdy ještě není úplně utahaný..pokud dobu přešvihnu, tak si koleduju o půlhodinový hysterák.
Btw. na rukách ho před spaním zatím mám taky, povykládáme si, zazpíváme…ale je už to na pováženou…7,5 kila se pronese ![]()
co zkusit pevne zavinout (podle Karpa), dat dudl (pokud pouzivate) a pustit vysavac? Nam to zabira krasne. Malyho pred spanim vzdy trapi brisko a je nervozni, place, ale jak se zapne vysavac, tak se uklidni. Nekteri jeste pouzivaji fen
nebo bily sum. Pry to miminkum pripomina zvuky, kdyz byli v deloze
@habet Tak u nás tedy vysavač=hysterák (u starší) a nebo = zábava (u mrňouse). Ale super, že vám to funguje ![]()
Tak ja uz teda taky na rukou moc nezvladam a myslim ze prejdu uplne na manducu (nositko), teda pokud mi neusne u kojeni. Nastesti v noci uz taky usina behem kojeni, sice vstavame co ccca 2 hodiny, ale vuci nocnimu chozeni po byte co jsme meli v sestinedeli je to vyhra
tak jsem zvedava maminky, kdy si broucek lehne sam do postylky a usne, klidne do me postele se mnou ale uz ne na mych rukach a pri drncani
za 2 mesice taky zacneme s prikrmem, tak to bude asi dalsi velka kapitola ![]()