Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Milé maminky, máte prosím některá novější zkušenost s dětskou urologií v brněnské dětské nemocnici (ideálně Mudr. Zerhau) či v Oloumouci (ideálně Mudr. Šmakal)?
Syn (10 měs) má po prodělané pyelonefritidě a UZ nálezu podezření na VUR a indikaci k provedení MCUG vyšetření.
Zatím jsme měli tu čest s Brnem a přístup byl tedy naprosto chladný a neempatický. Podle všeho je pro ně MCUG rutinní záležitost, která probíhá bez jakékoli analgosedace a také zájmu s rodiči aspoň trochu probrat, jak bude vyšetření probíhat (to jsem samozrejme mela jiz nastudovane z internetu…bohudik
). Nechci nutně dát na první špatný dojem, ale také se nechci bezhlavě svěřit třeba do rukou perfektního odborníka (což zrejme primar Zerhau je), ale bez naprosteho zajmu aspon o minimalni psychickou pohodu pacienta. V pripade potvrzeni VUR si zatim nedovedu dobre predstavit na urologii do Brna dochazet (pripadne nechat operovat/osetrovat), ale treba mu krivdim…Na druhou stranu na Olomouc mame lepsi reference, zejmena odbornost, ale i lidsky pristup Mudr. Smakala, MCUG provadeji nejen s lehkou anastezii, ale i analgosedaci (tedy oblbnuti). Vysetreni podstoupit musime. Ze bude neprijemne je jasne. Ale pokud je moznost jej trochu zmirnit, hledame cesty. Museli bychom ale prestoupit na urologii do Olomouce celkove. Plus pro Brno je lokalita, jsme brnensti, take veskere vysetreni vcetne hospitalizace zatim probihaly v Brne bez problemu (az na tu urologii), tedy pripadne reseni stavu castecne v Brne a castecne v Oloumouci, tedy ne pod jednou strechou, neni uplne idealni… (Nedejboze napr navsteva pohotovosti pro zanet MC atp.). Mate prosim nektera zkusenost, se kterou se muzete podelit? Navstivili byste pripadne dane lekare znovu v pripade volby? Moc dekuji ![]()
Myslim, ze to trochu moc prozivas. Nejak si nedovedu predstavit dojizdeni kvuli kazde navsteve. MCUG rutinni vysetreni je, neni to nic zas tak sloziteho, ani hrozneho, je to pomerne kratne vysetreni. Mam pocit, ze jsi to prave na internetu nemela cist, delas z toho podle me zbytecnou kovbojku.
@Kascha Moje dítě má VUR a na MCUG bylo opakovaně, bez žádné anestezie apod. Poprvé v 3m, naposled ve 4 letech. Je to ne zrovna příjemné vyšetření, ale ani ne za pár minut male dítě o ničem neví, větší se dá uplatit. Oblbovak podle mne nadělá víc škody. Záleží na Tobě, jak to dítě bude vnimat. A ano, taky jsem měla pokazde nervy v kýblu, ale podařilo se mi to zamaskovat.
@mroe píše:
Myslim, ze to trochu moc prozivas. Nejak si nedovedu predstavit dojizdeni kvuli kazde navsteve. MCUG rutinni vysetreni je, neni to nic zas tak sloziteho, ani hrozneho, je to pomerne kratne vysetreni. Mam pocit, ze jsi to prave na internetu nemela cist, delas z toho podle me zbytecnou kovbojku.
Návštěvy na urologii nejsou tak caste, my je měli vždy po MCUG, takže cca jednou za rok. Častější je nefrologie.
Můj syn MCUG měl, dostal Midazolam (zklidnění a očekává se efekt anterográdni amnézie) celé vyšetření se smál, navíc jsem byla samozřejmě celou dobu s ním a držela ho za ruku. Takže já přístup s nějakou medikací vřele doporučuji.
@Anonymní píše:
@Kascha Moje dítě má VUR a na MCUG bylo opakovaně, bez žádné anestezie apod. Poprvé v 3m, naposled ve 4 letech. Je to ne zrovna příjemné vyšetření, ale ani ne za pár minut male dítě o ničem neví, větší se dá uplatit. Oblbovak podle mne nadělá víc škody. Záleží na Tobě, jak to dítě bude vnimat. A ano, taky jsem měla pokazde nervy v kýblu, ale podařilo se mi to zamaskovat.
Dekuji za sdileni. Ano, vim ze i ten oblbovak nemusi sednout a proto jsem vysetreni bez nej jeste nezavrhla ![]()
@Kascha a mimochodem, naše dítě opakovaně MCUG nepodstupuje, to je také trochu o lékaři. Bohužel se tedy nejedná o Brno ani Olomouc.
@Kascha píše:
@mroe dekuji za nazor. Muzes se prosim podelit o osobni zkusenost a jak to pripadne zvladalo Tvoje dite? Konkretni zkusenost by treba pomohla k tomu, abych to tak neprozivala
@Vesmírná drůbež dekuji za sdileniDekuji za sdileni. Ano, vim ze i ten oblbovak nemusi sednout a proto jsem vysetreni bez nej jeste nezavrhla
Nepříjemné je to zavedení cevky, na druhou stranu to je rychle. Ani samotné vyšetření není dlouhé. Dětem je nepříjemné to nepouštěni mocaku, nutnost se nehybat, sahá na ně někdo cizí. Ale lépe mi to snášel kojenec než batole.
@Vesmírná drůbež píše:
@Kascha a mimochodem, naše dítě opakovaně MCUG nepodstupuje, to je také trochu o lékaři. Bohužel se tedy nejedná o Brno ani Olomouc.
A má VUR? To není o lékaři, vývoj VUR se dá posoudit jen na základě MCUG. Pokud tam není, tak není důvod ho opakovat…
@Anonymní píše:
A má VUR? To není o lékaři, vývoj VUR se dá posoudit jen na základě MCUG. Pokud tam není, tak není důvod ho opakovat…
Ano, má VUR.
@Vesmírná drůbež píše:
Ano, má VUR.
A podle čeho urolog pozná, jak se to vyvíjí? Pokud tedy nemá prchavy nebo naopak V. Znám vícero dětí s VUR z různých koutů republiky a u všech se dělalo MCUG min. 2×.
@Anonymní píše:
A podle čeho urolog pozná, jak se to vyvíjí? Pokud tedy nemá prchavy nebo naopak V. Znám vícero dětí s VUR z různých koutů republiky a u všech se dělalo MCUG min. 2×.
Má (nebo měl, aktuální stav není známý) oboustranně třetí stupeň, na jedné straně tak jako stupeň tři s přesahem. Vyšetření se dělalo jednou a to před takřka čtyřmi lety. Prostě se k tomu přistupuje jinak. Čili ano, je to o lékaři. Na urologii vůbec nedocházíme.
@Vesmírná drůbež píše:
Má (nebo měl, aktuální stav není známý) oboustranně třetí stupeň, na jedné straně tak jako stupeň tři s přesahem. Vyšetření se dělalo jednou a to před takřka čtyřmi lety. Prostě se k tomu přistupuje jinak. Čili ano, je to o lékaři. Na urologii vůbec nedocházíme.
To je zajímavé, díky. Asi ani nema profylaxi? Co vím, tak mimina chtěli kontrolovat po roce. Resp. do vysazení profylaxe.
@Anonymní píše:
To je zajímavé, díky. Asi ani nema profylaxi? Co vím, tak mimina chtěli kontrolovat po roce. Resp. do vysazení profylaxe.
Profylaxi měl něco přes rok.
@Kascha píše:
@mroe dekuji za nazor. Muzes se prosim podelit o osobni zkusenost a jak to pripadne zvladalo Tvoje dite? Konkretni zkusenost by treba pomohla k tomu, abych to tak neprozivala
@Vesmírná drůbež dekuji za sdileniDekuji za sdileni. Ano, vim ze i ten oblbovak nemusi sednout a proto jsem vysetreni bez nej jeste nezavrhla
Nemam zkusenost jako rodic. Ale z nekterych vysetreni ma rodic vetsi trauma nez dite. Zvlast, pokud si to dopredu nastuduje na internetu. Osobne bych radsi dite nechala vysetri bez midazolamu. Nerada davam leky zbytecne a tohle vysetreni neni ani prilis dlouhe ani prilis zatezujici.