Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj, nevím přesně, ale kámoška učí soukromně klavít a zpěv, taky nemá ŽL. Prý do příjmu 30 000,– za rok se nemusí přiznávat nic…
K.
Pokud jde o přiznávání, tak letos mi na finančáku řekli, že do 15.000,–- se nepřiznává nic. Takže logicky by měl být ŽL na všechno, co přesáhne tuhle částku (tedy i na řečený Avon - pokud se dělá třeba jako hlavní výdělečná činnost. I když přemýšlím, jestli náhodou by neměl být živnosťák i když je to vedlejší činnost…)).
Jsou ale vyjímky podnikání, které nepodléhají živnostenskému zákonu, ale přiznávat se samozřejmě musí. Jde třeba o uměleckou činnost, sport apod. - tam se požádá statistický úřad o přidělení IČO a dál se postupuje jako u živností.
Což znamená:
Když pobíráš rodičovský příspěvek, bere se ŽL jako činnost vedlejší, se na tebe minimální daň nevztahuje. Zezačátku neplatíš ani soc a zdr (to jen dobrovolně). Na to je totiž hranice nějakých 48 tis., pak už se platí minimální daň i ostatní dávky.
Teda aspoň já teď neplatím nic, uvidíme jestli to je správně a nenapaří mě penále ![]()
Další věc jsou pak registrační pokladny, modlím se aby je zrušili, jinak to bude docela mazec.
Věrka
Ahoj Pindruse,
pokud chceš vést na internetu obchod, ŽL by's opravdu měla mít. Je to celkem jednoduchá záležitost si ho vyřídit. Stačí zajít pouze na živnostenský úřad v místě Tvého bydliště a zažádáš si o vystavení ŽL na maloobchod mimo řádné provozovny. Pak se zajdeš zaregistrovat na sociálku a zdravotní, pokud pobíráš rodičovský příspěvek, tak tam vem s sebou doklad o tom, že ho pobíráš - nebudeš muset takto platit žádné sociální a zdravotní pojištění pokud budeš v podnikání v mínusu. Co se týče minimální roční podnikatelské daně (cca 9000,–Kč) - začínající podnikatel a žena s rodičovským příspěvkem nemusí tuto daň prvním rokem platit a dále žena s rodičákem nemusí tuto daň platit dokud bude v mínusu i v dalších letech. Teď možná budu kecat, ale pokud ještě bereš mateřskou, tak by's neměla podnikat, jinak by's o něj přišla a začali by Ti rovnou vyplácet rodičovský příspěvek (bez záruky). Jooooo a taky by ses měla zaregistrovat na Finančním úřadě, pokud se tam budeš registrovat i jako plátce DPH, tak by's tam měla přijít už s vyřízeným podnikatelským bankovním číslem účtu. Zaregistrování na úřadech mi trvalo cca 2 hodiny i s tou bankou.
Měj se
Silvie
Ahoj Holky díky moc za vaš odpovědi!!!!!! Zkusím si o tom ještě něco zjistit a uvidím. Ještě dotázek - co všechno se dá dát do nákladů? Respektive existuje nějaký seznam co jo a co ne?
Pindruse
Podle zákona o daních z příjmů si můžeš uplatnit buď výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmu (kromě některých výjimek), nebo můžeš výdaje uplatňovat tzv. výdajovým paušálem (v Tvém případě by to bylo 50%) - záleží, pro co se rozhodneš. Pokud by jsi se stala plátcem DPH, mohla bys sis uplatnit ta přijatá zdanitelná plnění, která by jsi použila pro uskutečnění své ekonomické činnosti. Hrůza, co?
![]()
Ahoj Holky, potřebuji radu. Bavila jsem se s kamarádkou ohledně prodeje na internetu (např. textilní tvorba, pletené výrobky apod) Musí být živnostenský list? A pokud ano co přesně to znamená? Vím co musí být pro získání ŽL - spíš by mě zajímalo co se musí absolvovat dál? A ještě mi kámoška říkala, že do určité výše se nemusí nic přiznávat ani mít ŽL - jenže to mi přijde trochu neohlídatelné. Přeci pak by ho neměl nikdo? Argumentovala např. Avonem - je pravda, že to se nepřiznává a ani nemusí být ŽL…
Dneska jsem ještě přemýšlela, že určitě holčiny co prodávají v mimibazerech taky výdělek nepřiznávají a ani nemají ŽL.
Předem díky moc za příspěvky a rady.