ŽL ano či ne?

Anonymní
28.6.06 07:25

ŽL ano či ne?

Ahoj Holky, potřebuji radu. Bavila jsem se s kamarádkou ohledně prodeje na internetu (např. textilní tvorba, pletené výrobky apod) Musí být živnostenský list? A pokud ano co přesně to znamená? Vím co musí být pro získání ŽL - spíš by mě zajímalo co se musí absolvovat dál? A ještě mi kámoška říkala, že do určité výše se nemusí nic přiznávat ani mít ŽL - jenže to mi přijde trochu neohlídatelné. Přeci pak by ho neměl nikdo? Argumentovala např. Avonem - je pravda, že to se nepřiznává a ani nemusí být ŽL…
Dneska jsem ještě přemýšlela, že určitě holčiny co prodávají v mimibazerech taky výdělek nepřiznávají a ani nemají ŽL.
Předem díky moc za příspěvky a rady.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2733
28.6.06 08:27

ahoj, nevím přesně, ale kámoška učí soukromně klavít a zpěv, taky nemá ŽL. Prý do příjmu 30 000,– za rok se nemusí přiznávat nic…
 K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1200
28.6.06 08:50

Pokud jde o přiznávání, tak letos mi na finančáku řekli, že do 15.000,–- se nepřiznává nic. Takže logicky by měl být ŽL na všechno, co přesáhne tuhle částku (tedy i na řečený Avon - pokud se dělá třeba jako hlavní výdělečná činnost. I když přemýšlím, jestli náhodou by neměl být živnosťák i když je to vedlejší činnost…)).
Jsou ale vyjímky podnikání, které nepodléhají živnostenskému zákonu, ale přiznávat se samozřejmě musí. Jde třeba o uměleckou činnost, sport apod. - tam se požádá statistický úřad o přidělení IČO a dál se postupuje jako u živností.
Což znamená:

• registrace na fiančním úřadě
  • registrace na sociálce
  • registrace na zdravotní pojišťovně
    Pokud jde o živnost provozovanou jako hlavní výdělečná činnost, tak pozor - je stanovená minimální daň z příjmu, kde nikoho nezajímá, jestli ty příjmy vůbec máš, takže v malým se u nás podnikat opravdu nedá. Když jde o vedlejší činnost, tak tohle minimum na dani snad není (ale nevím to určitě). Každopádně i tak je dobrý se předem informovat na platbu soiiálního a zdravotního pojištění, protože tam nejspíš nějaká menší částka bude. Na sociálce to bylo, pokud si dobře vzpomínám, kolem 200,–- měsíčně.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
28.6.06 09:44

Když pobíráš rodičovský příspěvek, bere se ŽL jako činnost vedlejší, se na tebe minimální daň nevztahuje. Zezačátku neplatíš ani soc a zdr (to jen dobrovolně). Na to je totiž hranice nějakých 48 tis., pak už se platí minimální daň i ostatní dávky.
Teda aspoň já teď neplatím nic, uvidíme jestli to je správně a nenapaří mě penále :)
Další věc jsou pak registrační pokladny, modlím se aby je zrušili, jinak to bude docela mazec.
 Věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
28.6.06 09:58

Ahoj Pindruse,
pokud chceš vést na internetu obchod, ŽL by's opravdu měla mít. Je to celkem jednoduchá záležitost si ho vyřídit. Stačí zajít pouze na živnostenský úřad v místě Tvého bydliště a zažádáš si o vystavení ŽL na maloobchod mimo řádné provozovny. Pak se zajdeš zaregistrovat na sociálku a zdravotní, pokud pobíráš rodičovský příspěvek, tak tam vem s sebou doklad o tom, že ho pobíráš - nebudeš muset takto platit žádné sociální a zdravotní pojištění pokud budeš v podnikání v mínusu. Co se týče minimální roční podnikatelské daně (cca 9000,–Kč) - začínající podnikatel a žena s rodičovským příspěvkem nemusí tuto daň prvním rokem platit a dále žena s rodičákem nemusí tuto daň platit dokud bude v mínusu i v dalších letech. Teď možná budu kecat, ale pokud ještě bereš mateřskou, tak by's neměla podnikat, jinak by's o něj přišla a začali by Ti rovnou vyplácet rodičovský příspěvek (bez záruky). Jooooo a taky by ses měla zaregistrovat na Finančním úřadě, pokud se tam budeš registrovat i jako plátce DPH, tak by's tam měla přijít už s vyřízeným podnikatelským bankovním číslem účtu. Zaregistrování na úřadech mi trvalo cca 2 hodiny i s tou bankou.
Měj se
 Silvie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.6.06 01:29

Ahoj Holky díky moc za vaš odpovědi!!!!!! Zkusím si o tom ještě něco zjistit a uvidím. Ještě dotázek - co všechno se dá dát do nákladů? Respektive existuje nějaký seznam co jo a co ne?
Pindruse

• Citovat
  • Upravit
11955
30.6.06 16:51

Podle zákona o daních z příjmů si můžeš uplatnit buď výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmu (kromě některých výjimek), nebo můžeš výdaje uplatňovat tzv. výdajovým paušálem (v Tvém případě by to bylo 50%) - záleží, pro co se rozhodneš. Pokud by jsi se stala plátcem DPH, mohla bys sis uplatnit ta přijatá zdanitelná plnění, která by jsi použila pro uskutečnění své ekonomické činnosti. Hrůza, co? :roll: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová